Annulatieverzekering

Annulatieverzekering Vergelijken

Wanneer u een vlucht of vakantie reserveert, kan u doorgaans tegelijk voor enkele tientallen euro’s een annulatieverzekering bekomen. De meeste reizigers zien weinig nut in deze extra kost. Ze zijn immers op zoek naar de voordeligste vlucht of vakantie en zijn net daarom bij de touroperator of vakantiewebsite terecht gekomen.

Hebt u er echter al over nagedacht wat u zou doen wanneer u de nacht voor uw vakantie wordt aangereden door een wagen en in het ziekenhuis beland? Of wat wanneer uw partner een week voor afreis plots komt te overlijden? De voorwaarden voor terugbetaling en de daarbij aangeboden dekkingsgrenzen zijn heel divers tussen de verzekeringsmaatschappijen.

Een annulatieverzekering vergelijken biedt de beste oplossing wanneer u zich wenst in te dekken tegen onvoorziene omstandigheden die uw reis zouden dwarsbomen.

>> Bekijk hier de meest gekozen Annulatieverzekering van 2023 <<

 

ProductGronden

Max Dekking
KBC Reisverzekering
- Zeer uitgebreide dekking
- Annulatie als onderdeel van reisverzekering
- Meest gekozen
Bekijk aanbod >
- Annulering reis
- Reisvergoeding
- Reiswijziging
- Zie websiteSimuleer gratis >
Europ Assistance
Annulatieverzekering NoGo Jaarlijks

* Doorlopende verzekering
* Uitgebereide dekking
Bekijk aanbod >
- Annulering reis
- Reisvergoeding
- Reiswijziging
- €2.500/persoonSimuleer gratis >
Europ Assistance
Annulatieverzekering NoGo Tijdelijk

* Tijdelijke verzekering
* Voor korte vakanties
Bekijk aanbod >
- Annulering reis
- Reisvergoeding
- Reiswijziging
- €1.500/persoonSimuleer gratis >
Europ Assistance
Annulatieverzekering NoGo Jaarlijks
met bagage

* Extra dekking van bagage
Bekijk aanbod >
- Annulering reis
- Bagageverzekering
- Reisvergoeding
- Reiswijziging
- €2.500/persoonSimuleer gratis >
Europ Assistance
Annulatieverzekering NoGo Tijdelijk
met bagage

* Tijdelijke dekking
* Dekking van bagage
Bekijk aanbod >
- Annulering reis
- Bagageverzekering
- Reisvergoeding
- Reiswijziging
- €1.500/persoonSimuleer gratis >

Premie berekend op basis van vakantie één passagier (55 jaar) met verblijf twv € 1.000,00. 1 week vakantie (02/09-09/09), tenzij enkel jaarcontract mogelijk.

 

Compensatie Annulatieverzekering

Een annulatieverzekering biedt dekking voor het verlies bij een vakantieannulering om één van de gronden opgenomen in de verzekeringspolis. Ook wanneer u de vakantie vervroegd zou afbreken om één van de opgenomen gronden, zal u een financiële compensatie ontvangen.

Reizigers hoeven niet verplicht een annulatieverzekering af te sluiten bij het reisbureau of de touroperator waar ze hun vakantie boekten.

Lees aandachtig het contract door dat het reisbureau of touroperator u kan aanbieden. Hebt u nood aan andere dekkingsgronden of hogere maxima, dan staat het u vrij de annulatieverzekering bij een andere verzekeraar aan te gaan.

Een annulatieverzekering kan afzonderlijk, of in combinatie met een reisbijstandsverzekering afgesloten worden. Een annulatieverzekering biedt dekking bij onvoorziene omstandigheden die het vertrek dwarsbomen of een vervroegde terugkeer noodzakelijk maken, een reisbijstandsverzekering neemt mogelijke medische kosten op vakantie ten laste.

Annulatieverzekering Tijdelijk of op jaarbasis?

Annulatieverzekering Vergelijken via Forento.be

Een annulatieverzekering kan hetzij tijdelijk, hetzij op jaarbasis worden aangegaan. Via een tijdelijke annulatieverzekering ontvangt u louter dekking voor de periode van één of meer expliciet genoemde vakanties. Reist u bijvoorbeeld maar één keer per jaar? Dan is een tijdelijke annulatieverzekering de meest renderende oplossing.

Reizigers die regelmatig op vakantie gaan, omdat ze bijvoorbeeld een vakantieverblijf hebben in Spanje, doen qua prijs meer voordeel met een doorlopende annulatieverzekering.

Via een doorlopende annulatieverzekering bent u gedurende de contractueel overeengekomen polistijd gedekt voor alle mogelijke annuleringrisico’s. Idem wat betreft ondernemers die op jaarbasis regelmatig het vliegtuig nemen.

Wanneer u meerdere keren per jaar naar het buitenland moet voor business meetings, bespaart u honderden euro’s door beroep te doen op een doorlopende annulatieverzekering in plaats van een tijdelijke annulatieverzekering.

Annulatieverzekering Vergelijken, waar let ik op?

De grootste verschillen tussen verzekeraars bestaan inzake:

1. Gedekte risico’s

Elke annulatieverzekering zal een dekkingsomschrijving omvatten.

De risico’s beslaan doorgaans het volgende:

  • Ziekte
  • Verkeersongeval op weg naar de luchthaven
  • Ingetrokken verlof door de werkgever
  • Herexamens wanneer u nog studerend bent
  • Een nabij familielid wordt ziek of wordt onverwacht opgenomen in het ziekenhuis
  • Een zwangerschap met complicaties
  • Slachtoffer van een homejacking of carjacking enkele nachten voor afreis
  • Onmogelijkheid om het huis achter te laten door zware stormschade;
  • De verplichting voor de rechtbank te verschijnen.

Ga na of u alle dekkingsgronden uit de polis nodig hebt. Bepaalde verzekeraars bieden nog een uitgebreidere dekkingsomschrijving dan de hiervoor opgesomde gronden. Verzekeringen werken echter op basis één gemeenschappelijk idee: hoe meer dekking, hoe meer u betaalt.

2. Tijdelijke versus doorlopende dekking

Zoals hiervoor reeds vermeld, kunnen reizigers kiezen tussen een tijdelijke annulatieverzekering of een doorlopende annulatieverzekering. Via een doorlopende annulatieverzekering bent u het hele jaar door, of gedurende een kortere overeengekomen periode, gedekt voor alle mogelijke annuleringen en wijzigingen.

3. Maximaal dekkingsbudget

Iedere annulatieverzekering zal een maximale som bepalen die u ontvangt in geval van annulering of wijziging van uw vakantie. Het budget wordt doorgaans vastgesteld per persoon, en daarenboven met een maximaal gezinsbudget.

Bijvoorbeeld: Verzekeraar X staat een annulering toe van 2.500 EUR per persoon per reis, met als absolute grens 10.000 EUR per gezin. Ga na of dit maximaal dekkingsbudget voldoende is om de reservatiekosten van de vakantie te dekken. Een citytrip in Rome zal doorgaans een veel beperkter dekkingsbudget vereisen dan drie weken all inclusive op de Malediven.

4. Al dan niet dekking van binnenlandse vakanties

Enkele verzekeraars bieden dekking voor elke vakantie die u bij een professionele touroperator of bemiddelaar zou reserveren. Plant u bijvoorbeeld een rustige vakantie aan de Belgische kust? Ga dan na of uw verzekeraar ook zou tussenkomen voor de hotelkosten aan de Belgische kust. Doorsnee wordt de dekking ook verleend wanneer u zelf de vakantie bij het hotel zou reserveren.

5. Aanvullende dekkingen

Afhankelijk van verzekeraar en type van annuleringsverzekering bieden verzekeraars soms een extra optie ‘wijziging van data’. Via een dergelijke beschermingsgrond kan u de datum van vertrek of terugkeer wijzigen, zonder voor de kosten op te draaien. Een andere facultatieve dekking is ‘compensatiereis’.

Behoort u omwille van onvoorziene omstandigheden uw vakantie vroeger af te breken dan verwacht? Of valt u op dag één van uw skivakantie? Via de dekking compensatiereis wordt u gerepatrieerd en krijgt u de mogelijkheid gratis een soortgelijke vakantie te boeken. Sommige verzekeraars bieden zelfs dekking voor de kosten die u in aanloop van de vakantie maakte.

U plande bijvoorbeeld voor het eerst op skivakantie te gaan en reserveerde een lessenpakket van 500 EUR. Voor uw vakantie overlijdt uw partner. De verzekeraar zal uw vakantie en lessenpakket terugbetalen. Idem wanneer u op duikvakantie naar Egypte plande te vertrekken en daarvoor een lessenreeks van tien duikervaringen in België genoot. De facultatieve dekkingen van dit type verzekering kunnen dus zeer ver gaan.

Praktijkvoorbeelden van de Annulatieverzekering

Het is aangeraden om een annuleringsverzekering te laten lopen vanaf het moment dat u de vakantie boekt. Een verzekering voor annulatie zal vanaf deze dag dekking bieden voor alle mogelijke risico’s uit de dekkingsomschrijving. Wanneer u pas later een annuleringsverzekering zou afsluiten en het verzekerd risico reeds verwezenlijkt is, zal geen enkele verzekeraar u nog dekking bieden. Een verzekering werkt immers op basis van een risico-/toeval element.

Wanneer het verzekerd risico – bijvoorbeeld overlijden van de partner of ouder – reeds verwezenlijkt is, is er geen verzekeraar belang meer.

Enkele praktijkvoorbeelden waarbij een annuleringsverzekering hulp kan bieden:

1. Lichamelijk ongeval

Stien heeft een 75-jarige moeder. Haar moeder valt in het rusthuis zwaar de dag voor afreis. Mogelijks zal de moeder van Stien levenslang verlamd blijven. Stien wenst in België te blijven.

2. Belangrijke stoffelijke schadelijke aan goederen

Pol en Anita hebben samen begin dit jaar een vrijstaande gezinswoning gekocht. Door een zware hagelbui is het dak een week voor afreis getroffen en moet er dringend een aannemer komen. Pol en Anita wensen niet op vakantie te vertrekken, de werken gaan voor.

3. Onvrijwillige werkloosheid

Jeannine had in januari reeds een all inclusive vakantie richting Ibiza in combinatie met een verzekering voor annulatie geboekt. Twee weken voor afreis krijgt ze omwille van collectieve herstructureringen haar ontslag. Jeannine zal de komende maanden het geld meer dan nodig hebben. Ze wenst haar vakantie te annuleren.

4. Overlijden.

George en Polette zijn al 45 jaar gelukkig getrouwd. Om de 45ste huwelijksverjaardag te vieren besluiten ze een vakantie naar Rhodos te boeken. De nacht voor vertrek overlijdt George aan een hartaanval. Polette wenst in alle sereniteit de begrafenis voor te bereiden.

5. Annulering van uw reisgenoot

Lyn en Alexander plannen samen een rondtrip met de rugzak door Azië. Plots heeft Alexander tweede zit en zou Lyn alleen moeten vertrekken naar het verre Azië. Alleen reizen ziet Lyn compleet niet zitten.

Een annulatieverzekering kan u, naast een portie frustratie, heel wat financiële consequenties besparen. De verzekering komt niet enkel tussen wanneer u uiteindelijk niet op vakantie gaat, maar ook wanneer u de vakantie voortijdig behoort stop te zetten.

Geen keuze kunnen maken?

81% van onze bezoekers kiest voor een verzekering van KBC.

Klik hier om het aanbod van KBC te bekijken >

×