Flinke daling hypotheekrente kan veel opleveren
Flinke daling hypotheekrente kan veel opleveren
Leestijd 2 minuten

De hypotheekrente om een huis te kopen is in de voorbije periode in België flink gezakt. Het gaat om 0,6 procent in zes weken tijd. De gemiddelde hypotheek levert op dit moment daarom al snel zo’n 18.000 euro op over de gehele duur, zo stellen specialisten. Het is dus ook interessant om je hierin te verdiepen en juist nu de kansen te pakken die er liggen. Hoe dit precies zit, lees je op deze plek. Zo kan je er dan ook direct je voordeel mee doen.

De gemiddelde lening

Om de mogelijkheden duidelijk te maken, is het goed om naar de gemiddelde hypotheek in België te kijken. Die is rond 200 duizend euro groot en heeft een looptijd van 25 jaar. De daling van 0,6 procent in de rente betekent dat er 3,31 procent in plaats van 3,88 procent wordt betaald. Wat dus op het einde van de lening 18.000 euro verschil maakt. Dit is natuurlijk een dermate groot verschil, dat je dit ook daadwerkelijk merkt in de portemonnee, zo stellen de specialisten. Dat maakt het dus ook aantrekkelijk om juist nu van de voordelen te profiteren die dit met zich meebrengt.

Onverwachte ontwikkeling

De daling van de hypotheekrente was niet voorzien. Zeker niet zo’n sterke daling in een periode van 6 weken tijd. Wanneer je kijkt naar de ontwikkelingen op het gebied van bijvoorbeeld inflatie en energieprijzen, dan zie je dat die fors zijn. Dat maakt de daling van de rente dus juist ook zo onverwacht stellen de kenners. In december waren de stijgingen nog zo hoog, dat een directe omslag niet verwacht werd. Er werd juist eerder gespeculeerd op verdere stijgingen van de rentes. Doordat de markten hierop gingen anticiperen is echter juist het tegenovergestelde gebeurd. De markten zijn hierdoor op gang gekomen.

Een nieuw evenwicht

De cijfers zullen in de komende periode meer gelijk blijven, is de verwachting. De aandacht ligt vooral op het onder controle krijgen van de inflatie. Omdat de kopers nu de kans krijgen om te profiteren van de lage hypotheekrente, is de kans op een evenwicht een stuk groter geworden. Dit is echter slechts een prognose voor de korte termijn. Hoe het in bijvoorbeeld 2025 of 2026 zal zijn, is nog een vraagteken. Dat komt door de vele ontwikkelingen op economisch en sociaal-demografisch gebied. Een nulrente zou best wel eens in de toekomst kunnen voorkomen.

Geen verdere daling

Ook op de korte termijn zal niet hetzelfde te zien zijn als in de afgelopen weken. De forse dalingen zijn wel voorbij. De dalingen zijn misschien nog niet helemaal afgelopen, maar een gemiddelde van 0,1 procent per week zit er niet meer in. Het zal hooguit nog iets omlaag gaan in de komende maanden, om daar dan vervolgens te stabiliseren. Terug naar een periode waarin de rente op 1,5 procent stond, zoals in 2020, zal België niet snel gaan denken de experts. Met zowel economische groei als stijgende inflatie zijn er namelijk genoeg factoren die dit tegenhouden. Nu de kans pakken is dus aantrekkelijk.

Read More
Mastercard cryptobetaalkaart Belgie
Mastercard test met cryptobetaalkaart
Leestijd 2 minuten

Mastercard is bezig met de ontwikkeling van een kredietkaart op basis van crypto. Daarvoor werkt het samen met MetaMask. Dit is een populaire cryptowallet voor Ethereum. De kaart is gebaseerd op de blockchaintechnologie. Het plan staat nog in de kinderschoenen en er is nog geen officiële melding van gedaan. Wel is er al wat promotiemateriaal van de samenwerking uitgelekt. Het is dan ook goed om eens te bekijken wat de plannen zijn en hoe je hier mogelijk ook je voordeel mee kan doen als je de kaart zou gaan gebruiken.

Direct met crypto werken

De betaalpas moet precies doen wat je ervan verwacht. Het moet het mogelijk maken om direct te betalen in crypto. Daarmee moet je dan hele simpele dagelijkse bestedingen kunnen gaan doen. Denk aan het doen van de boodschappen. Wanneer je een saldo aan crypto hebt, dan kan je dit dus met deze betaalpas gewoon aanspreken om betalingen te doen. Zonder dat je dit eerst moet inwisselen voor euro’s en naar de betaalrekening moet overmaken. Dat maakt het dus een stuk simpeler. Nog niet bekend is welke winkels en andere partijen mee willen werken aan de test met de kaart.

Netwerk van Mastercard

Wel is het zo dat Mastercard al een breed netwerk heeft dankzij de lange ervaring met betaalkaarten en kredietkaarten. Dit heeft als voordeel dat de kaart direct breed uitgegeven zou kunnen worden. Een fintechbedrijf dat zich bezighoudt met dienstverlening in de wereld van crypto wil zich hier wel op storten. Het zou gaan om Baanx. Doordat al deze partijen samenkomen kunnen direct grote doelgroepen uit verschillende lagen worden ingeschakeld om aan de slag te gaan met de kaart. Dit kan er mogelijk toe leiden dat het snel een succes kan worden.

Plannen worden bevestigd

Dat deze plannen daadwerkelijk leven, is door Mastercard bevestigd. Het is bovendien ook zo dat de aanbieder heeft bevestigd ook aan andere initiatieven in de cryptowereld te werken. Het is echter wel zo dat het nog niet verder wil ingaan op de details van deze plannen. Overigens is het goed om te weten dat niet alleen Mastercard hiermee aan de slag is gegaan. Ook de concurrentie heeft plannen om met crypto te werken. Het gaat bijvoorbeeld om Visa. Ook deze uitgever van betaal- en kredietkaarten heeft aangegeven aan meerdere cryptoplannen te werken. Ook hier zijn echter verder geen details bekend op dit moment. Het is afwachten wat al deze plannen zullen opleveren.

Meer en meer crypto

Het is duidelijk dat crypto meer en meer voet aan de grond krijgt. Eerder in 2024 werd bijvoorbeeld al duidelijk dat het beleggen erin gemakkelijker gaat worden. Grote beurzen mogen zich hier ook meer mee bezig gaan houden en dit ook gaan aanbieden. Daarnaast is het ook zo dat het op steeds meer plekken als betaalmiddel gezien wordt. Dat zou het werken met de betaalkaart dus ook alleen maar gemakkelijker maken. Ondertussen blijft de koers van de munten wel behoorlijk volatiel, wat het lastig maakt om de waarde goed te bepalen. Dit speelt ook een rol.

Read More
Alternatief voor lening bij de bank populairder bij ondernemers
Alternatief voor lening bij de bank populairder bij ondernemers
Leestijd 2 minuten

In navolging van andere landen zoals de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Nederland, wordt ook in België door ondernemers steeds vaker door ondernemers naar alternatieve leningen gekeken. Het aandeel loopt al in de enkele miljarden euro’s. Dit is vooral ook te danken aan het feit dat het lastiger is om een lening af te sluiten bij de grote banken. Vooral waar het gaat om kleine ondernemers zijn de banken voorzichtig. Dit geeft andere spelers op de markt dan ook de ruimte. De politiek ziet dit als een zorgwekkende ontwikkeling.

De verschillende soorten alternatieven

Er zijn verschillende alternatieven voor ondernemers. Het is belangrijk om daarbij dan wel naar een goed passende oplossing te zoeken. Dat is vooral het geval bij leningen die minder dan een miljoen euro bedragen. Een kwart van die leningen loopt op dit moment buiten de banken om. Als het gaat om leningen tot 250 duizend euro, dan is het zelfs al bijna de helft dat niet via de bank wordt verkregen door ondernemers. Dit hoeft op zich geen probleem te zijn, wanneer de aanbieders en de markt beter met elkaar verbonden worden. Hier ligt dan ook nog een uitdaging.

Trend van de langere termijn

De trend van financieren buiten de bank om, is al langer waarneembaar. Partijen die deze mogelijkheden aanbieden, zien het aantal aanvragen dan ook nog altijd stijgen. Vooral waar het gaat om de aankoop van zakelijk vastgoed is het zo dat vaak andere wegen worden gezocht om de financiering rond te krijgen. Een belangrijke reden is ook dat de rentetarieven van de alternatieve partijen niet veel afwijken van die van de banken. Een andere reden die wordt gegeven is dat banken steeds afstandelijker zijn geworden naar zakelijk klanten. Alternatieve partijen profiteren van deze tekortkoming bij de banken.

Flexibel in de mogelijkheden

De alternatieve aanbieders van leningen zijn ook flexibel in de mogelijkheden. Ook dit spreekt veel ondernemers aan. Denk bijvoorbeeld aan aflossingsvrij lenen. Dit betekent dat het voor de ondernemer gemakkelijk wordt om zich op andere zaken van het ondernemerschap te richten. Dit is bijvoorbeeld belangrijk op het moment dat er economische druk ontstaat. Het is dan fijn om niet te hoeven aflossen op de lening. Het is zo dat er veel verschillende soorten ondernemers zijn, dus is het ook belangrijk dat er verschillende soorten leningen zijn.

Minder aantrekkelijk voor particulieren

Wat wel opvalt, is dat deze markt minder aantrekkelijk voor particulieren is. Het is namelijk zo dat hier meer toezicht op is. Dit heeft onder andere te maken met de markt voor minileningen met woekerrentes. Sinds hier meer regelgeving voor is en meer toezicht wordt gehouden, is het ook zo dat dit minder aantrekkelijk is geworden. Daardoor is deze markt ook veel minder groot dan die voor ondernemers. Bovendien zijn de partijen die voor ondernemers leningen aanbieden vaak veel professioneler ingericht. Ook dit maakt een groot verschil. Voor ondernemers voelt het risico om buiten de bank om te lenen dan ook veel kleiner. Ook dit speelt een rol.

Read More
Wat te doen bij geblokkeerde bedragen?
Wat te doen bij geblokkeerde bedragen?
Leestijd 2 minuten

Wie met een kredietkaart werkt, betaalt eigenlijk niet direct. Hier is de naam ook van afgeleid. Het geld wordt gereserveerd op de kaart. Hoe lang dit gebeurt en hoeveel er gereserveerd wordt, kan wel verschillen. Daardoor ontstaan er ook weleens problemen bij de consument. Het is belangrijk om te weten welke problemen kunnen ontstaan en wat hieraan te doen is. Zo weet je precies wat je moet doen en wat je moet verwachten van deze situaties. We geven ook specifieke voorbeelden.

Het probleem met onbekende bedragen

Het belangrijkste probleem dat zich voordoet met de kredietkaart, is dat de hoogte van het bedrag soms onbekend is. Wie een specifieke aankoop doet in bijvoorbeeld een webwinkel, weet precies hoeveel het kost en welk bedrag door de winkelier wordt geclaimd. Wie echter bijvoorbeeld gaat tanken weet dit helemaal niet. De kaart wordt vooraf aan de pompbediende aangeboden en er wordt een bepaald bedrag gereserveerd, maar je weet dan nog niet hoeveel je tankt. Daardoor kan er weleens veel meer worden gereserveerd dan nodig. Dit is dus belangrijk om te weten wanneer je met deze kaarten aan de slag gaat.

Veel hoger dan gedacht

Het grote probleem met geblokkeerde bedragen is dat ze veel hoger zijn dan wordt gedacht door consumenten. Het voorbeeld van de benzine is hier goed voor. Tankstations mogen tot 375 euro reserveren op een kredietkaart. Dit komt doordat de grootte van een tank sterk kan verschillen, bijvoorbeeld tussen een personenauto of een vrachtwagen. Wie dus gewoon met het gezin op stap is, kan voor 50 euro benzine een bedrag van 375 euro tijdelijk kwijt zijn. Andere branches mogen bijvoorbeeld bedragen tussen 125 en 375 euro vastzetten. Dit kon in het verleden nog weleens zorgen voor verrassingen bij de consument.

Hoe lang duurt het blokkeren?

Het is belangrijk om te weten dat het blokkeren verschillende lengte kan hebben. Wanneer het bijvoorbeeld om een tankbeurt gaat, dan stopt dit direct wanneer het daadwerkelijke bedrag bekend is en wordt vrijgegeven. Daar heb je als consument dus nauwelijks last van. Het probleem is groter bij aanbieders zoals hotels of verhuurbedrijven. Daar wordt een bepaalde periode gehanteerd. Die moet wel vooraf bekend zijn bij de klant. Het is wel zo dat het de aanbieder wettelijk vrij staat om dezelfde lengte van de blokkade te bepalen. Anderzijds mag deze bijvoorbeeld geen extra kosten in rekening brengen.

Wat te doen bij problemen?

Rekent een aanbieder nu toch allerlei kosten? Of wordt de blokkade wel heel lang volgehouden? Het is dan belangrijk om een terugboekingsprocedure te starten bij Wordline. Ook kan het helpen om contact op te nemen met de bank wanneer blijkt dat het bedrag veel te lang geblokkeerd blijft staan. Soms ligt het probleem daar. Het is daarnaast ook slim om voortdurend goed overzicht te houden van wat er gereserveerd staat en hoeveel geld je nodig hebt. Zo kan je zeker zijn dat je zelfs bij blokkades nog genoeg ruimte houdt. Dit geeft je meer rust als je betaalt.

Read More
ETF's in een Beleggingsportefeuille
De Rol van ETF’s in een Beleggingsportefeuille
Leestijd 2 minuten

Exchange-traded funds (ETF's) zijn uitgegroeid tot een populaire beleggingsoptie voor zowel individuele als institutionele beleggers. Deze fondsen bieden een gemakkelijke toegang tot een brede reeks van activa en sectoren, wat hen een aantrekkelijke keuze maakt voor het opbouwen van een gediversifieerde beleggingsportefeuille. In dit artikel verkennen we de rol die ETF's kunnen spelen in een gediversifieerde portefeuille en hoe verschillende soorten ETF's, zoals aandelen-ETF's, obligatie-ETF's en sector-specifieke ETF's, tegemoetkomen aan verschillende beleggingsvoorkeuren.

De Basis: Wat zijn ETF's?

ETF's zijn beleggingsfondsen die, net als aandelen, verhandeld worden op de beurs. Ze volgen de prestaties van een index, zoals de S&P 500, of een specifieke sector of grondstof. Hierdoor kunnen beleggers eenvoudig diversifiëren, risico spreiden en deelnemen aan de groei van verschillende markten of sectoren.

Aandelen-ETF's: Breed Gespreide Belegging

Aandelen-ETF's zijn ideaal voor beleggers die blootstelling willen aan de algemene aandelenmarkt of specifieke sectoren. Bijvoorbeeld, de iShares Core S&P 500 ETF (IVV) biedt blootstelling aan de 500 grootste bedrijven in de VS, waardoor beleggers kunnen profiteren van de algemene marktgroei. Sector-specifieke ETF's, zoals de Technology Select Sector SPDR Fund (XLK), bieden gerichte blootstelling aan technologieaandelen, wat aantrekkelijk kan zijn voor beleggers die geloven in de groei van deze sector.

Obligatie-ETF's: Stabiliteit en Inkomsten

Obligatie-ETF's, zoals de iShares Core U.S. Aggregate Bond ETF (AGG), stellen beleggers in staat om te beleggen in een portefeuille van obligaties. Deze ETF's bieden een stabiele inkomstenstroom en zijn over het algemeen minder volatiel dan aandelen, waardoor ze aantrekkelijk zijn voor risicomijdende beleggers of als onderdeel van een evenwichtige portefeuille.

NL GIF 970X250

Sector-specifieke ETF's: Gerichte Beleggingen

Sector-specifieke ETF's stellen beleggers in staat om te beleggen in specifieke industrieën, zoals gezondheidszorg, financiën of energie. Deze fondsen, zoals de Health Care Select Sector SPDR Fund (XLV), zijn ideaal voor beleggers die specifieke sectoren willen targeten die naar hun mening bovengemiddeld zullen presteren.

De Rol van ETF's in Diversificatie

Diversificatie is een sleutelstrategie in portefeuillebeheer, gericht op het spreiden van risico's en het verbeteren van de risico-aangepaste rendementen. ETF's maken het gemakkelijk om blootstelling te krijgen aan een breed scala van activaklassen, sectoren en geografische gebieden, wat helpt bij het verminderen van het specifieke risico van individuele aandelen of obligaties. Door een mix van verschillende ETF's, kunnen beleggers hun risico's spreiden over verschillende markten en sectoren.

Conclusie

ETF's spelen een cruciale rol in het opbouwen van een goed gediversifieerde beleggingsportefeuille. Of het nu gaat om het vastleggen van de algemene marktbewegingen met aandelen-ETF's, het toevoegen van stabiliteit met obligatie-ETF's, of het targeten van specifieke sectoren met sector-specifieke ETF's, deze instrumenten bieden flexibiliteit en toegankelijkheid voor verschillende beleggingsstrategieën. Voor beleggers die op zoek zijn naar een efficiënte en effectieve manier om hun beleggingsdoelen te bereiken, vormen ETF's een waardevolle aanvulling op hun portefeuille. Bezoek de broker Freedom24 om te starten met het opbouwen van een investeringsportefeuille.

Read More
De Nieuwe Uitgave van Staatsbons met Looptijden van 5 en 8 Jaar
Nieuwe Uitgave van Staatsbons met Looptijden van 5 en 8 Jaar
Leestijd < 1 minuten

Een Nieuwe Kans voor Spaarders

In december biedt het Agentschap van de Schuld spaarders de mogelijkheid om te investeren in staatsbons met looptijden van 5 en 8 jaar. Deze nieuwe uitgave is een belangrijke kans voor investeerders die op zoek zijn naar veilige en betrouwbare spaaropties.

Rentevoeten en Looptijden

De precieze rentevoeten voor deze nieuwe staatsbons worden op 28 november aangekondigd. Deze rentevoeten zijn cruciaal voor investeerders om te bepalen of de staatsbons aantrekkelijk zijn in vergelijking met andere investeringsopties.

Verandering in Beleggingsopties

Dit jaar wordt er geen staatsbon met een looptijd van 1 jaar uitgegeven. Ter vergelijking: in september werd een dergelijke bon uitgegeven met een brutorente van 3,30%, wat resulteerde in een netto-opbrengst van ongeveer 2,805% na belastingverlaging.

Fiscale Overwegingen

Voor de nieuwe staatsbons met langere looptijden zal een roerende voorheffing van 30% op de intresten worden toegepast. Dit is een belangrijk aspect voor investeerders om rekening mee te houden bij het maken van hun beslissing.

Inschrijvingsperiode en Procedures

De inschrijvingsperiode voor deze staatsbons loopt van 30 november tot 8 december via plaatsende instellingen en tot 7 december voor rechtstreekse inschrijvingen bij het Agentschap van de Schuld. Dit biedt potentiële investeerders voldoende tijd om hun keuzes te overwegen en de nodige stappen te ondernemen.

Alternatieven voor Staatsbons

Als alternatief voor staatsbons kunnen spaarders kiezen voor termijnrekeningen bij financiële instellingen. Deze kunnen concurrerende rentevoeten bieden met vergelijkbare of verschillende looptijden, afhankelijk van de voorkeuren van de spaarder.

Conclusie: Een Weloverwogen Keuze

De uitgifte van deze nieuwe staatsbons biedt een aantrekkelijke optie voor spaarders die op zoek zijn naar zekerheid en stabiel rendement. Met de aankondiging van de rentevoeten op 28 november en de daaropvolgende inschrijvingsperiode, is het belangrijk voor investeerders om alle beschikbare informatie zorgvuldig te overwegen en een weloverwogen beslissing te nemen.

Read More
Investeren in ETF’s steeds populairder
Investeren in ETF’s steeds populairder – deze fondsen zijn interessant
Leestijd 4 minuten

De populariteit van investeren in ETF’s, of Exchange Traded Funds, neemt snel toe. Dit is niet vreemd. Een ETF wordt verhandeld op de beurs en volgt een obligatie, grondstof of index. Hierdoor kan jij als investeerder jouw beleggingsportefeuille gemakkelijk en goedkoop diversifiëren. Zo loop je een beperkt risico, terwijl je wel vermogen opbouwt. Alleen: welke ETF’s kan je als investeerder het beste kopen? Dat lees je op deze pagina.

Vanguard FTSE All-World ETF

Vanguard ETF

Deze ETF is een zeer populaire ETF onder beleggers. Deze ETF volgt de aandelen van duizenden bedrijven die over de hele wereld gevestigd zijn. Hierdoor spreid je direct je investeringen over een zeer groot aantal bedrijven, ook als je slechts voor een beperkt bedrag investeert. Doordat deze bedrijven bovendien over de hele wereld gevestigd zijn, investeer je zowel in opkomende als in ontwikkelde markten. Door aankoop van de Vanguard FTSE All-World ETF investeer je zowel in bekende bedrijven zoals Alphabet, Apple en Microsoft als onbekende bedrijven in (bijvoorbeeld) India waar je nog nooit van hebt gehoord.

De kosten van de Vanguard FTSE All-World ETF zijn met 0,22% relatief laag. Hierdoor is deze ETF een goedkope manier om een goed gespreide portefeuille op te bouwen.

Vanguard S&P 500 ETF UCITS (VUSA)

Ook de tweede ETF uit dit overzicht wordt aangeboden door Vanguard. Daar waar de FTSE All-World ETF van de aandelen van duizenden bedrijven volgt die over de hele wereld zijn gevestigd, volgt de Vanguard S&P 500 ETF UCITS (VUSA) de S&P 500-index. In deze index zijn 500 van de meest toonaangevende aandelen uit Amerika opgenomen. Door deze ETF te kopen spreid je dus nog steeds je investering, maar in mindere mate dan bij de ALL-World ETF. Je volgt met deze ETF namelijk niet alleen minder aandelen, maar ook alleen Amerikaanse aandelen. Je profiteert dus niet van ontwikkelingen in opkomende markten.

Er zijn echter ook overeenkomsten met de Vanguard FTSE All-World ETF. Zo investeer je ook met de Vanguard S&P 500 ETF UCITS (VUSA) in de meest toonaangevende bedrijven ter wereld, waaronder Alphabet, Apple en Microsoft. Deze grote bedrijven vertegenwoordigen een zeer groot aandeel van de waarde van de ETF. Dit betekent dat mutaties in de aandelenwaarde van deze grote bedrijven een grote invloed heeft op de waarde van de ETF.

Het belangrijkste voordeel van deze ETF is waarschijnlijk de zeer lage kosten: de beheervergoeding bedraagt slechts 0,07%. Dit betekent dat je jaarlijks per € 10.000 zo’n € 7 aan kosten kwijt bent. Lage kosten is zeer belangrijk voor een hoog rendement.

Investeren in ETF’s steeds populairder – deze fondsen zijn interessant

iShares Core MSCI World ETF (IWDA)

Ishares ETF

De iShares Core MSCI World ETF (IWDA) kenmerkt zich door een wereldwijde spreiding, net als de Vanguard FTSE All-World ETF. Deze ETF’s volgen echter niet dezelfde index. De iShares Core MSCI World ETF (IWDA) focust zich namelijk op ontwikkelde markten. Dat onbekende bedrijf dat genoteerd is aan een beurs waar jij nog nooit van hebt gehoord zal dus niet opgenomen zijn in deze ETF. Wat wel opgenomen is in deze ETF? Wederom de bekendste, grootste en meest toonaangevende bedrijven ter wereld: Alphabet, Apple, Amazon en Facebook. Deze ETF bevat echter meer aandelen dan genoemde bekende namen: door aanschaf van deze ETF spreid je jouw geld over ruim 1.500 aandelen die in 23 ontwikkelde landen zijn gevestigd. Ook met aankoop van deze ETF diversifieer jij je beleggingsportefeuille dus, ook als je geen andere ETF’s koopt.

De kosten van De iShares Core MSCI World ETF (IWDA) bedragen 0,2%, daarbij is de ETF bij alle bekende brokers te koop. Nadeel van deze ETF is de afhankelijkheid van de grootste bedrijven. Deze hebben een dusdanig zware weging, dat de ETF slecht presteert op het moment dat deze bedrijven slecht presteren.

iShares Global Clean Energy

De eerdergenoemde ETF’s volgen allen een groot aandeel individuele aandelen. Kenmerkend voor de iShares Global Clean Energy is dat aandelen uit een bepaalde branche opgenomen worden in de ETF. Deze branche is in het geval van deze ETF de schone energiesector. Vind jij schone energie belangrijk? Of denk je dat dit de bedrijfstak van de toekomst is waar de winsten tegen de plinten zullen gaan klotsen? Dan is de iShares Global Clean Energy ETF iets voor jou. Deze ETF volgt namelijk zo’n 100 bedrijven die actief zijn in de schone energiesector. Deze bedrijven zijn over de hele wereld gevestigd, waarbij geen onderscheid wordt gemaakt tussen ontwikkelde en opkomende markten.

Doordat de iShares Global Clean Energy een specifieke branche volgt die aan bepaalde criteria voldoet, zijn de beheerkosten van de ETF aanzienlijk hoger dan die van eerdergenoemde ETF’s. Deze bedragen namelijk 0,65%. Deze beheerkosten zijn geïntegreerd in de prijs van de ETF.

JPM Carbon Transition Global Equity

Investeren in ETF’s steeds populairder – deze fondsen zijn interessant

De JPM Carbon Transition Global Equity ETF is in 2023 uiterst populair. In de eerste helft van 2023 is de netto-instroom van deze ETF meer dan € 400 miljoen! Kenmerkend voor deze ETF is dat een index wordt gevolgd die de CTB (European Climate Change Benchmark Directive) volgt. Deze benchmark heeft als doel de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Door aanschaf van deze ETF draag je dan ook indirect een steentje bij aan een beter milieu.

Read More
Ferrari maakt het cryptobetalers gemakkelijker
Ferrari maakt het cryptobetalers gemakkelijker
Leestijd 2 minuten

Wie graag een Ferrari zou willen bezitten, kan deze in de nabije toekomst een stuk gemakkelijker betalen. Dat komt doordat de autofabrikant zich meer met crypto bezig gaat houden. Ferrari is populair onder cryptorijken en de fabrikant zou hier dan ook graag meer mee doen. Het is dan ook zeker interessant om eens te bekijken welke plannen er liggen en hoe dit eruit zal gaan zien in de praktijk.

Uitgaan van de voordelen

Het is opvallend dat Ferrari deze stap wil zetten. De laatste tijd zijn er vooral veel geluiden uit het bedrijfsleven te horen waarom ze niet in crypto betaald willen worden door consumenten. Dit komt vooral door de volatiele karakters van de munten. De snelle pieken en diepe dalen zijn niet heel aantrekkelijk. Ook wordt door veel ondernemers aangedragen dat de vele verschillen in de regelgeving per land het ook niet echt gemakkelijk maakt. Daarnaast past het niet bij het duurzame karakter omdat het minen van de munten nog altijd behoorlijk vervuilend is. Dit weegt dan ook allemaal mee in de beslissing van veel ondernemers. Ferrari kijkt hier anders naar.

Hand in hand

De reden waarom Ferrari wel crypto wil accepteren is eigenlijk heel simpel. Uit onderzoek blijkt dat cryptofans en Ferrarifans één en dezelfde doelgroep zijn. Dat betekent dus ook dat de fabrikant eigenlijk niet anders kan dan de doelgroep tegemoet te komen. Dit uit zich dan ook in de vele verzoeken een aanvragen die zowel consumenten als dealers doen om betalen in crypto mogelijk te maken. Het lijkt dan ook volledig hand in hand te gaan. In de Verenigde Staten is inmiddels al met het uitrollen van de mogelijkheden begonnen. In Europa moet dit vanaf Q1 van 2024 kunnen.

Voor wie is het?

Maar wie zijn dan de Ferrarikopers die graag in crypto willen afrekenen? CCO Enrico Galliera van het autobedrijf is hier duidelijk over. Het gaat vooral over jonge investeerders die in recente jaren fortuin hebben gemaakt met het handelen in cryptomunten. Wel zegt de CCO dat dit niet de enige groep is. Er zijn ook meer traditionele investeerders die interesse hebben in een Ferrari voor de deur. Deze groep is in recente jaren ook meer naar crypto gaan kijken om zo het portfolio wat diverser te maken. Ook voor deze groep is het gemakkelijk om zo te kunnen betalen. Dit wordt nu dan ook mogelijk gemaakt.

Samenwerking met Bitpay

Om het afrekenen van een Ferrari met crypto gemakkelijk te maken, heeft de fabrikant Bitpay als partner in de arm genomen. Dit moet de schakel tussen de autofabrikant en de klanten worden. De betalingen kunnen op die manier beter gecontroleerd worden op legaliteit. Ook is het voor Ferrari gemakkelijker om via deze weg cryptomunten te wisselen voor dollars. Dit doet het om geen grote verliezen te lijden door de snelle waardewisselingen van de munten. Overigens geeft Ferrari aan dat er geen aparte tarieven komen, de prijs voor een auto is gelijk, ongeacht het soort betaalmethode dat een klant kiest.

Read More
Is beleggen in AI aantrekkelijk?
Is beleggen in AI aantrekkelijk?
Leestijd 2 minuten

AI is in korte tijd heel groot geworden. Het wordt gebruikt om mee te beleggen, maar je kan er ook zelf in beleggen. De kunstmatige intelligentie brengt oneindig veel mogelijkheden met zich mee. Wat dus ook de vraag opwerpt hoe aantrekkelijk het is om hierin te beleggen. Op de beurs is al het nodige te merken van de AI-hype. Daarom is het goed om eens te kijken naar de mogelijkheden. Om vervolgens te kunnen bepalen of het aantrekkelijk is om nu in aandelen in de AI-branche te stappen. De volgende informatie gaat daarbij helpen.

De impact van AI

Er is al flink wat onderzoek gedaan naar de impact va AI op het beleggen in België en Nederland. Specialisten zien bijvoorbeeld dat veel klanten wel geïnteresseerd zijn, maar de stap naar AI nog niet hebben gemaakt. Dat geldt zowel voor het gebruik van de middelen, als voor het beleggen in bedrijven die zich op de technologie toeleggen. Het is wel zo dat een meerderheid een voordeel ziet in het gebruik van de instrumenten. Vooral de betere mogelijkheden om te analyseren en het uitschakelen van de menselijke emoties worden als voordelen gezien.

Grootste winst in vele jaren

Als het gaat om beleggen in AI, dan zijn er veel positieve geluiden te melden. Dat komt doordat uit de kwartaalcijfers uit Amerika blijkt dat AI indrukwekkende prestaties kan leveren. In het tweede kwartaal van 2023 stegen de aandelen die betrekking hebben op AI met percentages van 8 tot 13 procent. De Nasdaq boekte met een stijging van 31,7% zelfs de grootste winst in het eerste half jaar sinds 1983. Ook voor de S&P was het een van de beste periodes in de recente geschiedenis. Sinds 2019 was er in 6 maanden tijd niet zo’n grote stijging te zien als in de afgelopen 6 maanden.

Een positieve toekomst

Wanneer gekeken wordt naar de toekomst, dan kan gesteld worden dat er veel mogelijkheden liggen. Wie nu gespreid durft aan te kopen, ziet dat er de komende jaren veel te winnen valt. De vraag naar de technologie, maar ook naar de hardware, chips en andere soorten middelen die betrekking hebben op AI zal alleen maar toenemen in de komende jaren. Waardoor de kans op groei ook behoorlijk groot is. Wat dan ook weer betekent dat hier voor beleggers het nodige te winnen valt in de komende jaren.

Geduld is van belang

Als het gaat om AI, dan zijn de ontwikkelingen pas net begonnen. Dat betekent dat geduld dus een belangrijke factor is. De ontwikkelingen lijken nu heel snel te gaan, waardoor het verleidelijk is om erin te stappen. Dat neemt niet weg dat het spreiden van de beleggingen en niet alles op AI te zetten een slimme zet is. Ook ETF’s waar AI in is opgenomen kan een goede optie zijn om voor te gaan. Door op deze manier te spreiden en de rust te bewaren is het goed mogelijk om ook op de lange termijn het nodige te winnen hiermee.

Read More
Dividendaandelen - hoe goed zijn ze op de lange termijn?
Dividendaandelen – hoe goed zijn ze op de lange termijn?
Leestijd 2 minuten

Beleggen in dividendaandelen kan een aantrekkelijke strategie zijn voor veel beleggers, maar het heeft ook zijn voor- en nadelen. Het Freedom24 broker-team laat enkele van de voor- en nadelen zien die in overweging genomen moeten worden.

De voordelen van beleggen in dividendaandelen:

Stabiele inkomstenstroom: dividendaandelen bieden beleggers een regelmatige inkomstenstroom in de vorm van dividenduitkeringen. Dit kan bijzonder aantrekkelijk zijn voor wie op zoek is naar een stabiele bron van inkomsten, zoals gepensioneerden of personen die hun inkomsten willen verhogen.

Potentieel voor groei en vermogensgroei. Veel bedrijven die dividend uitkeren hebben een goede reputatie en zijn financieel stabiel. Beleggen in deze bedrijven biedt het potentieel voor zowel dividendinkomsten als vermogensgroei naarmate de aandelenkoers na verloop van tijd stijgt.

Het samengestelde effect: het herbeleggen van dividenden kan leiden tot een samengesteld effect, waarbij herbelegde dividenden meer aandelen kopen, wat leidt tot nog hogere dividenduitkeringen in de toekomst. Op de lange termijn kan deze samengestelde rente het totale rendement aanzienlijk verhogen.

Potentieel voor dividendgroei: Sommige bedrijven hebben in de loop der tijd hun dividenduitkeringen verhoogd. Door te beleggen in dergelijke bedrijven kunnen beleggers profiteren van groeiende dividendinkomsten, die de inflatie overtreffen en mogelijk de koopkracht verhogen

De nadelen van beleggen in dividendaandelen:

Opportuniteitskosten: bedrijven die dividend uitkeren kunnen hun winsten herinvesteren in het bedrijf in plaats van ze als dividend uit te keren. Door te beleggen in aandelen die dividend uitkeren, lopen beleggers mogelijk groeikansen mis die niet-dividend uitkerende bedrijven wel kunnen benutten.

Beperkt groeipotentieel: hoewel dividendaandelen een stabiel inkomen kunnen opleveren, bieden ze mogelijk niet hetzelfde niveau van vermogensgroei als groeiaandelen. Beleggers die zich alleen richten op dividenden kunnen de aanzienlijke koersstijging van groeiaandelen mislopen.

Hoge schuld en uitbetalingsratio's: sommige bedrijven hebben hoge schuldniveaus of betalen een aanzienlijk deel van hun winst uit in de vorm van dividend. Deze situatie kan op lange termijn onhoudbaar worden, wat kan leiden tot financiële instabiliteit.

Belastingkwesties: dividendinkomsten kunnen onderhevig zijn aan belasting, die kan variëren afhankelijk van het rechtsgebied van de belegger en de belastingwetgeving. Hoge dividendrendementen kunnen leiden tot hogere belastingverplichtingen voor beleggers.

Samenvattend: bij elke beleggingsstrategie zijn diversificatie en zorgvuldige overweging van de basisgegevens van elk bedrijf noodzakelijk om risico's te beheren en financiële doelen te bereiken.

Dit materiaal is afkomstig van Freedom24, een Europese aandelenbroker en onderdeel van de op de NASDAQ genoteerde Freedom Holding Corp, opgericht in 2008. Als beursgenoteerd bedrijf is de broker geregistreerd bij de toonaangevende toezichthoudende instanties BaFin, CySEC en SEC.

Freedom24 biedt meer dan 1.000.000 aandelen, ETF’s en Amerikaanse opties op de belangrijkste beurzen in de Verenigde Staten, Europa en Azië. De broker biedt ook unieke spaarplannen met dagelijkse en vaste opbouw tot 6% per jaar.

Let op: beleggingen in effecten en andere financiële instrumenten gaan altijd gepaard met het risico van verlies van uw kapitaal. Het is essentieel dat u uw eigen analyse uitvoert voordat u een belegging verricht.

Read More
1 2 3 10