Bitcoin

Bitcoin is 's werelds eerste, echte cryptovaluta. Ze wordt bovendien ook bestempeld als een mondiaal betaalmiddel. Het is de eerste digitale munt die kan functioneren zonder centrale bank of een andere centrale beheerder. Het netwerk is een zogenaamd peer-to-peer netwerk. Dit betekent dat de transacties die met Bitcoin worden uitgevoerd onderling tussen de verschillende gebruikers gebeuren. De transacties worden geverifieerd door zogenaamde nodes. Zij maken gebruik van cryptografie en de data wordt opgeslagen in de blockchain. Gemiddeld wordt er één keer in de tien minuten een blok aan de “keten” toegevoegd.

Bitcoin werd op de markt gelanceerd in januari van 2009. De bedenker van 's werelds eerste cryptomunt is Satoshi Nakamoto. Het is tot op moment van schrijven niet bekend of het hierbij gaat om één persoon of om een collectief. Stiekem wordt toch vooral uitgegaan van het laatste. Kenmerkend voor een transactie die wordt uitgevoerd met Bitcoin is dat ze onomkeerbaar is. Dit betekent dat ze eenmaal uitgevoerd niet ongedaan kan worden gemaakt.

Bitcoin

Dat biedt een zekere mate aan vertrouwen, maar zorgt er tegelijkertijd ook voor dat fraudegevallen bijvoorbeeld lastiger te bestrijden zijn. Verschillende updates die ondertussen aan het systeem van Bitcoin werden doorgevoerd hebben ervoor gezorgd dat ze onder meer schaalbaarder is geworden.

Bitcoin maakt gebruik van het zogenaamde Proof of Work algoritme. Dit algoritme zorgt ervoor dat alle transacties op een veilige manier op de blockchain verwerkt kunnen worden. Tegelijkertijd zorgt dit algoritme er ook voor dat het systeem niet kan worden gehackt. Om dat te kunnen doen zou minstens 51 procent van de mining capaciteit door één en dezelfde partij geleverd moeten kunnen worden. Dat is iets wat in de praktijk niet mogelijk is. Bitcoin is op vandaag ook niet langer uitsluitend een gedecentraliseerd betaalmiddel. Ze kan immers ook worden bestempeld als store of value.

Wat is Bitcoin?

De uitvinder van Bitcoin, bekend onder het synoniem Satoshi Nakamoto had met de lancering van ’s werelds eerste cryptomunt een belangrijk doel voor ogen. Hij wou er namelijk in de praktijk voor zorgen dat mensen terug volledig zelf de controle kregen over hun geld. Dit aldus zonder dat er sprake is van een centrale partij die bijvoorbeeld transacties moet verifiëren vooraleer ze kunnen worden uitgevoerd. Omwille van deze reden maakt Bitcoin gebruik van het Proof of Work algoritme. Dit algoritme werkt op haar beurt samen met de zogenaamde blockchaintechnologie.

Door de jaren heen zijn er verschillende updates doorgevoerd die de bruikbaarheid van Bitcoin moesten verbeteren. Dit was noodzakelijk omdat de populariteit van deze cryptovaluta door de jaren heen stelselmatig is toegenomen. Heel wat mensen kiezen er tegenwoordig dan ook niet meer uitsluitend voor om Bitcoin te gebruiken als decentraal betaalmiddel. Zo beleggen ze ook een stukje van hun vermogen in de asset met als doel om ze uiteraard verder te laten groeien.

Het aanhouden van een bepaald gedeelte van het vermogen in met name Bitcoin wordt door menig aantal mensen en partijen ook beschouwd als een soort van hedge tegen het traditionele financiële stelsel. Menig aantal partijen zijn zelfs van mening dat ze ons zou kunnen wapenen tegen inflatie.

Er kan op vandaag worden vastgesteld dat de grens tussen Bitcoin en de reguliere markt wel enigszins kleiner wordt. Voor institutionele beleggers is het op vandaag dan ook mogelijk om te speculeren op de prijs van Bitcoin door middel van bijvoorbeeld futurecontracten en zogenaamde ETF’s. Deze maken het mogelijk om aan de reguliere (Amerikaanse) beurs een bepaalde positie in te nemen in Bitcoin. De enorme koerswinsten die deze asset in het verleden reeds heeft weten te realiseren heeft er in ieder geval voor gezorgd dat veel mensen stinkend rijk zijn geworden.

Bitcoin kopen in België

Lange tijd was Bitcoin kopen in België niet zo voor de hand liggend. Ondertussen is daar gelukkig verandering in gekomen. Voor ’s werelds grootste exchanges waaronder Binance geldt bijvoorbeeld dat ze haar diensten eveneens aanbiedt aan Belgische gebruikers. Dit heeft meteen heel wat nieuwe mogelijkheden geïntroduceerd. Voor een partij als Binance geldt immers dat ze heel wat meer mogelijkheden biedt dan enkel en alleen maar Bitcoin kopen.

Wist je namelijk dat je bij deze exchange ook passief inkomen kan verdienen met je BTC-tokens? Het enige wat je daarvoor hoeft te doen is ze staken. Vanaf het eerste moment waarop je dit doet begin je reeds passief inkomen op te bouwen. Na verloop van tijd kan je op deze manier zelfs profiteren van het rente-op-rente-effect.

Bitcoin kopen in België kan ook nog eenvoudiger door gebruik te maken van een zogenaamde crypto broker. Door de jaren heen zijn er verschillende van deze partijen op de Belgische markt geïntroduceerd. Denk hierbij onder meer aan bekende en gerenommeerde partijen als:

  • Bitvavo;
  • LiteBit;
  • BTCDirect;
  • Bitcoinmeester;

Voor deze partijen geldt dat ze het mogelijk maken om eenvoudig in te stappen met vers fiat-geld. Bij menig aantal exchanges kan dat ook, alleen moet er daar gebruik worden gemaakt van Bancontact. Dat is niet het geval bij een crypto broker. Bij deze partijen geldt dan ook dat het voor Belgische gebruikers mogelijk is om een storting te doen met behulp van Bancontact. Dient er zich dan een potentieel interessant aankoopmoment aan? Dan kan je meteen fiat-geld storten waarmee je een bepaalde hoeveelheid Bitcoin kan aankopen.

Bij Bitcoin kopen in België heb je doorgaans de mogelijkheid om je Bitcoin te laten staan bij de partij waarbij je ze hebt aangekocht, maar je kan ze ook naar een externe wallet versturen. Laat je, je BTC-tokens staan bij de partij waarbij je ze hebt aangekocht? Zorg er dan altijd voor dat je kiest voor een betrouwbare partij. Alleen zo kan het risico op verlies van je Bitcoin worden ingeperkt.

Bitvavo

Bitvavo

Bitvavo is een betrouwbare crypto broker die eigenlijk ook deels een soort van cryptobeurs is. In vergelijking met menig aantal andere brokers die op de Belgische markt actief zijn gaat ze dan ook een aardig stapje verder. In eerste instantie biedt Bitvavo bijvoorbeeld staking mogelijkheden aan. Voor bepaalde cryptocurrencies geldt dat het simpelweg aanhouden ervan ervoor kan zorgen dat je een bepaald extraatje zal ontvangen.

Dit geldt onder meer voor Bitcoin en Ethereum. De staking opbrengsten worden automatisch toegevoegd aan je holdings. Dit zorgt ervoor dat je na verloop van tijd kan rekenen op het rente-op-rente effect waardoor je nog meer gaat verdienen.

De populariteit van Bitvavo als broker is ook deels te wijten aan het feit dat ze beschikt over een gigantisch aanbod met cryptocurrencies. Het gaat hierbij niet alleen om Bitcoin, maar ook om een ongelofelijk aanbod aan altcoins. Bovendien kan je bij deze broker een keuze maken tussen de klassieke broker-omgeving en de exchange-omgeving. Ben jij dus met andere woorden iemand die reeds over meer ervaring beschikt of wil je bijvoorbeeld kunnen traden? Dan zal je kunnen vaststellen dat Bitvavo je ook op dat vlak voorziet van alle gewenste mogelijkheden.

Bitcoinmeester

Bitcoinmeester

Bitcoinmeester biedt een eenvoudige en bovendien ook betrouwbare manier aan om verschillende cryptocurrencies aan te kopen. Uiteraard spreekt het voor zich dat ook Bitcoin deel uitmaakt van het aanbod van deze broker. Eén van de belangrijkste aandachtspunten waar je bij stil moet blijven staan bij de keuze voor een bepaalde crypto broker is de veiligheid waarover ze beschikt. Bitcoinmeester staat algemeen bekend als één van de veiligste partijen op de markt. Dit niet in het minst omdat ze in Nederland ook is geregistreerd als aanbieder van cryptovaluta bij de Nederlandsche Bank.

Bovenstaande betekent helemaal niet dat Bitcoinmeester zich specifiek richt op de Nederlandse markt, in tegendeel. Dit blijkt onder meer uit het feit dat Belgische gebruikers ervoor kunnen kiezen om eenvoudig geld te storten op hun account met behulp van Bancontact. Dit zorgt ervoor dat je snel, eenvoudig en kosteloos een bepaald bedrag kan toevoegen aan je account waarmee je vervolgens kan investeren in Bitcoin of één van de andere cryptovaluta’s. Bitcoinmeester staat er tot slot om bekend lage kosten te hanteren. Ook dat is natuurlijk altijd mooi meegenomen.

Binance

Binance

Binance is door de jaren heen uitgegroeid tot één van de grootste en tevens ook belangrijkste cryptocurrency exchanges of beurzen op de markt. Het aanbod met cryptovaluta’s van deze partij is dan ook om duimen en vingers van af te likken. Niet alleen heb je de mogelijkheid om bij haar Bitcoin aan te kopen, daarnaast kan je ook nog een keuze maken uit duizenden andere cryptovaluta’s. De invloed van Binance is ondertussen zo groot geworden dat een listing bij deze partij nagenoeg gegarandeerd zorgt voor een tijdelijke piek in de koers van de cryptovaluta in kwestie.

Bitcoin kopen bij Binance kan niet alleen eenvoudig en voordelig, daarnaast worden er je ook heel wat extra mogelijkheden aangeboden. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om je Bitcoin te staken. Je kan hierbij kiezen voor flexibele of voor fixed staking. In beide gevallen zullen je BTC-holdings een bepaalde opbrengst opleveren. Deze kan je dan gewoon terug opnieuw staken waardoor je stelselmatig en bovendien helemaal gratis je bestaande Bitcoin-positie verder kan vergroten. Niet alleen het enorme aanbod aan mogelijkheden, maar ook de betrouwbaarheid van Binance zorgt ervoor dat ze door het merendeel van de Bitcoin investeerders wordt beschouwd als één van de beste crypto exchanges ter wereld om gebruik van te maken.

BTCDirect

Btcdirect

BTCDirect is een broker die er in eerste instantie voor had gekozen om zich uitsluitend te richten op het aanbieden van Bitcoin. Ondertussen is daar verandering in gekomen. Toch blijft het aanbod relatief beperkt tot uitsluitend enkele van de absolute top cryptocurrencies. Buiten Bitcoin is het bij deze broker dan ook mogelijk om onder meer Ethereum en Litecoin evenals XRP en Bitcoin Cash te kopen. Sinds haar lancering op de markt is er veel veranderd. In eerste instantie was het bijvoorbeeld niet mogelijk om je Bitcoin lokaal bij BTCDirect te bewaren, maar dat kan ondertussen wel.

Bitcoin kopen bij BTCDirect staat erom bekend tal van verschillende voordelen met zich mee te brengen. In eerste instantie kan het ongelofelijk eenvoudig gebeuren. In een handomdraai is het dan ook mogelijk om bijvoorbeeld de gewenste hoeveelheid Bitcoin aan te kopen. Daarnaast kan je ervoor kiezen om de tokens lokaal op te slaan, maar je kan ze ook versturen naar een externe wallet. Eén ding staat in ieder geval vast, BTCDirect is een ongelofelijk betrouwbare broker die het op een toegankelijke manier mogelijk maakt om te investeren in Bitcoin en enkele andere cryptocurrencies.

LiteBit

Litebit

LiteBit was één van de eerste crypto brokers die haar diensten begon aan te bieden op de Belgische markt. Als één van de weinige partijen maakte ze het dan ook mogelijk om niet alleen Bitcoin te kopen, maar ook een groot aantal verschillende altcoins. Bij deze broker beschik je over de mogelijkheid om je BTC-tokens lokaal op te slaan of vanuit je wallet te versturen naar een externe wallet. Ondanks het feit dat LiteBit een van oorsprong Nederlands bedrijf is heeft ze zich uitstekend weten aan te passen aan de wensen en noden van haar Belgische gebruikers. Zo is het bij LiteBit onder meer mogelijk om fiatgeld te storten met behulp van Bancontact.

Bij LiteBit staat gebruiksvriendelijkheid en een zo laag mogelijke drempel centraal. Dit zie je ook terug in het platform waar gebruik van wordt gemaakt. Je kan zeer eenvoudig geld storten waarna je een bepaalde hoeveelheid LBC ter beschikking krijgt. Vervolgens selecteer je één van de vele verschillende cryptomunten uit het aanbod van deze broker waarna je meteen de gewenste hoeveelheid kan kopen. Het opslaan van je Bitcoin gebeurt standaard in de eigen online wallet. Indien je dat wenst kan je, je holdings uiteraard ook versturen naar een externe Bitcoin wallet.

Bitcoin wallet

Iedereen die Bitcoin koopt dient te beschikken over een bepaalde Bitcoin wallet. Dit betekent in tegenstelling tot wat veel mensen vermoeden niet dat je over veel technische kennis dient te beschikken om dit voor mekaar te krijgen. Voor het merendeel van de brokers die cryptocurrencies waaronder Bitcoin aanbieden geldt dan ook dat ze beschikken over een ingebouwde, online wallet. Deze zorgt ervoor dat de BTC die je koopt eigenlijk meteen, snel en veilig lokaal kan worden opgeslagen. Dit gezegd hebbende is het zo dat het louter en alleen online aanhouden van je Bitcoin niet wordt aanbevolen. Dit omwille van de risico’s die je op die manier loopt.

Bitcoin wallet

In het bijzonder wanneer je Bitcoin koopt als investering voor de lange(re) termijn is het raadzaam om deze weg te zetten op een externe wallet. Bijzonder populair zijn de zogenaamde hardware wallets. Deze handige systemen zijn specifiek in het leven geroepen om er op een veilige manier je BTC evenals je altcoins op te kunnen bewaren.

Dit niet alleen voor de korte, maar ook (of misschien wel in het bijzonder) voor de lange termijn. Door gebruik te gaan maken van een dergelijke Bitcoin wallet beschik je ook altijd zelf over de private key die toegang geeft tot jouw holdings. Dit zorgt ervoor dat je niet afhankelijk bent van een derde partij. Alleen jij bent verantwoordelijk.

Ongeacht het soort Bitcoin wallet waar je gebruik van gaat maken spreekt het voor zich dat je deze altijd zo optimaal mogelijk dient te beveiligen. Ben je van plan om toch gebruik te maken van een online wallet? In dat geval is het activeren van bijvoorbeeld je 2FA een absolute aanrader. Zo kan iemand zich niet meer louter en alleen met je gebruikersnaam en wachtwoord toegang verschaffen tot je Bitcoin wallet. Een optimale beveiliging voorzien is in ieder geval altijd zeer belangrijk.

Veelgestelde vragen over Bitcoin

Waar kan ik Bitcoin kopen met Bancontact?

Bitcoin kopen met Bancontact is mogelijk bij zowat alle crypto brokers die hun diensten (ook) op de Belgische markt aanbieden. Denk hierbij aan betrouwbare partijen als LiteBit, Bitvavo, BTCDirect en Anycoindirect. Bitcoin kopen met Bancontact zorgt ervoor dat je meteen over BTC kan beschikken.

Waar kan ik Bitcoin kopen met een kredietkaart?

Bitcoin kopen met een kredietkaart is mogelijk bij verschillende exchanges en brokers. Onder meer de bekende broker LiteBit biedt deze mogelijkheid aan. Let wel, verschillende banken blokkeren het aankopen van Bitcoin met kredietkaart omwille van het speculatieve karakter van de cryptomunt.

Kan je voor € 50 Bitcoin kopen?

De koers zorgt er op moment van schrijven voor dat je voor 50 euro geen volledige Bitcoin kan kopen. Wel kan je voor dat bedrag stukjes Bitcoin kopen. Je koopt dan eigenlijk een bepaalde hoeveelheid aan Satoshi’s. Zo kan je ook voor een kleiner bedrag een stukje Bitcoin kopen.

Kun je Bitcoin aandelen kopen?

Er bestaat niet zoiets als een Bitcoin aandeel. Wel zijn er crypto gerelateerde bedrijven waarvan je aandelen kan kopen. Zo beleg je onrechtstreeks toch een beetje in Bitcoin. Een bekend aandeel is dat van Coinbase dat noteert aan de Amerikaanse NASDAQ beurs.

Is Bitcoin legaal in België?

De Belgische wetgeving heeft eigenlijk geen officieel standpunt ingenomen inzake Bitcoin. Wat niet is verboden is toegestaan. Dat betekent dat op moment van schrijven Bitcoin legaal is in België. Wel wordt ze door de Belgische overheid niet erkend als officieel betaalmiddel.

Bitcoin, ’s werelds eerste echte cryptocurrency

De status van Bitcoin als ’s werelds eerste, echte cryptocurrency heeft ervoor gezorgd dat ze kan rekenen op een aardige voorsprong ten opzichte van de zogenaamde altcoins die er bestaan. Dit is niet in het minst het geval nu ook steeds meer institutionele partijen toegang krijgen tot de asset. Het karakter van Bitcoin als store-of-value zorgt er bovendien voor dat mensen meer dan ooit bereid zijn om hun tokens langdurig aan te houden. Dit zou met het zicht op de toekomst een solide fundament kunnen creëren voor de waarde van Bitcoin. Wil jij ook graag Bitcoin kopen in België? Dan heeft de informatie op deze pagina ook duidelijk gemaakt dat je daarvoor bij tal van verschillende partijen terecht kan.