Geldreserve

Geldreserve & Kredietopening Vergelijken

Let op, geld lenen kost ook geld

Met een geldreserve of kredietopening kan je tijdelijk onvoorziene kosten opvangen. Het kapitaal van de geldreserve is doorlopend beschikbaar. Je beslist dus zelf of je het gebruikt en wanneer je het opnieuw terugbetaalt. Maak je geen gebruik van de geldreserve? Dan betaal je ook geen kosten. Hieronder kan je de aanbieders van een kredietopening met elkaar vergelijken.

>> Bekijk hier de meest gekozen geldreserve van 2023 <<
ProductJKP (vanaf)MinMaxMax termijn
Mozzeno cash en liquide middelen
* Geld binnen 48 uur
* Geen dossierkosten
* Volledige online aanvraag
* Meest Gekozen
Bekijk geldreserve >
4.83%€1250€5000084 MaandenSimuleer gratis >
Cofidis Myline
* Geld binnen 48 uur
* Vrij te gebruiken
Bekijk geldreserve >
15%€500€1000142 MaandenSimuleer gratis >
Cetelem Betaalkaart met Geldreserve
* Online aanvragen
* Binnen 48 uur antwoord
12,5%€1250€300060 MaandenNiet beschikbaar

Misschien heb je al wel eens gehoord van een geldreserve, maar stel je je de vraag wat een geldreserve precies is. Dit kan eigenlijk gezien worden als een herbruikbaar krediet. Het is een bedrag waarover je beschikt en dat je kan gebruiken op basis van je behoeften. Het geld dat beschikbaar is kan je gewoon gebruiken wanneer je wilt of wanneer je het nodig hebt en elke maand is er een aflossing die je hiervoor terugbetaalt.

Ook heb je bij een flexibele kredietopening de mogelijkheid om helemaal gratis een groter bedrag terug te betalen dan het bedrag dat je normaal gezien moet terugbetalen. Dit kan je doen als je over wat meer geld beschikt, waardoor de terugbetaling van je geldreserve sneller gebeurt. Zoals je leest, heb je veel vrijheid bij het gebruik van een geldreserve.

Een bepaald bedrag lenen als geldreserve

geldreserveEen geldreserve is dus eigenlijk een soort van lening die je aangaat. Als je hierin interesse hebt, kan je een geldreserve afnemen voor een bedrag dat je zelf wenst. Let wel op dat het in dit geval niet over hele grote bedragen gaat. Gemiddeld kan je via een kredietopening bedragen lenen vanaf 500 euro tot 10000 euro. Bij sommige financiële bedrijven zijn grotere bedragen mogelijk.

Afhankelijk van het bedrag dat je leent, of dat je als krediet gebruikt, kan je dit binnen een bepaalde periode aflossen of terugbetalen. Hierbij geldt het volgende: hoe groter het bedrag van je geldreserve is, hoe langer de tijd kan zijn om het bedrag terug te betalen en hoe lager het bedrag van je kredietopening is, hoe korter de tijd ook is om je geld terug te betalen.

Enkele voorbeelden

Misschien wil jij wel een geldreserve nemen, maar weet je niet goed voor welk bedrag je dit zou doen. In dit geval is het goed om enkele voorbeelden te bekijken. Hier volgen enkele voorbeelden van kredieten die je kan afnemen. Wel moet je er altijd rekening mee houden dat de tijd waarin je de kredietopening terugbetaalt, alsook de rentevoeten en de kosten ervan afhankelijk zijn van de financiële organisatie waar je deze geldreserve vastlegt.

Een geldreserve tussen 500 euro en 5000 euro

Als je slechts een kleine geldreserve nodig hebt, kan je bijvoorbeeld 500 euro nemen. Je kan er hierbij voor kiezen om deze 500 euro in bijvoorbeeld 11 maanden, 14 maanden of 19 maanden terug te betalen. Hoe langer de looptijd is, hoe langer het bedrag is dat je elke maand moet betalen. Deze mogelijkheid kan je ook hebben als je bijvoorbeeld een geldreserve neemt van 900 euro, 1250 euro, 2000 euro, 2500 euro, 3000 euro, 3500 euro en 4000 euro.

Zoals hierboven reeds vermeld werd, moet je natuurlijk rekening houden dat de termijnen verschillend kunnen zijn per financieel bedrijf waar je de flexibele kredietopening hebt afgenomen. De voorbeelden die wij hanteren zijn gemiddelden.

Een geldreserve tussen 5000 euro en 10000 euro

Een volgende voorbeeld is wanneer je een krediet neemt voor een bedrag tussen 5000 euro en 10000 euro. Je kan dan bijvoorbeeld kiezen voor een geldreserve van 5500 euro, 6000 euro, 6500 euro, 7000 euro of 7500 euro. Vervolgens kan je kiezen om je geldreserve terug te betalen via 11 maanden, 14 maanden, 19 maanden of 26 maanden.

Een geldreserve vanaf 10000 euro

Een grotere kredietopening kan worden afgenomen voor bijvoorbeeld 10000 euro of nog een groter bedrag. In dat geval kan je de mogelijkheid hebben om het geld terug te betalen via 11 maanden, 14 maanden, 19 maanden, 26 maanden of 40 maanden. Veel bedrijven bieden geen geldreserve aan die hoger is dan 10000 euro. Als je een bedrag nodig hebt dat hoger is dan 10000 euro, bieden de meeste bedrijven hiervoor een persoonlijke lening aan. Deze is meestal mogelijk vanaf 2500 euro tot 50000 euro en kan je ook voor verschillende doeleinden gebruiken.

De voordelen van een geldreserve

Het gebruik van een geldreserve heeft enkele voordelen. We sommen ze hieronder graag voor jou op!

Een aflossing per maand

Ongeacht hoeveel je gebruikt van je geldreserve, je betaalt elke maand een bepaald bedrag terug. Afhankelijk van de financiële instelling waar je je geldreserve hebt genomen, kan dit een vast bedrag zijn, maar ook een variabel bedrag. Bij sommige bedrijven moet je altijd hetzelfde bedrag terugbetalen, hoeveel geld je ook hebt gebruikt.

Bij andere bedrijven is het bedrag dat je moet terugbetalen afhankelijk van de geldreserve die je al gebruikt hebt. Hoe meer geld je hebt gebruikt, hoe meer je moet terugbetalen in de volgende maand. Ook dit is volledig afhankelijk van het bedrijf waar je de geldreserve hebt afgenomen. Dit betekent dus dat de terugbetalingen altijd gespreid worden, ongeacht hoeveel je van je flexibele kredietopening hebt gebruikt.

Vrijheid en flexibiliteit

Een volgend voordeel is de vrijheid die je hebt bij een geldreserve. Deze manier van geld lenen en geld gebruiken is namelijk zeer flexibel. Het is de meest flexibele oplossing die er bestaat op het gebied van geld lenen. Dit komt vooral doordat je beschikt over een bepaald bedrag dat je kan gebruiken, maar ook dat je niet meteen het volledige bedrag moet opgebruiken. Het betekent dus dat je de geldreserve volledig kan gebruiken, maar ook gedeeltelijk, of zelfs helemaal niet.

We geven je een voorbeeld om het aan te tonen.

Stel, je hebt een kredietopening van 5000 euro. Je beschikt dus over 5000 euro die je kan besteden aan hetgeen je zelf wilt. Heb je bijvoorbeeld een nieuwe slaapkamer nodig en kost deze 2140 euro? Dan kan je deze gebruiken van de 5000 euro waarover je beschikt. Nadat de betaling van je slaapkamer is voltooid, heb je nog steeds 2860 euro die je kan gebruiken.

Dit kan je gewoon zo laten en niet gebruiken, maar ook is het mogelijk om het geld binnen een bepaalde periode te gebruiken aan een andere uitgave, de keuze is aan jou. Let wel op dat geld lenen ook geld kost. Hoe meer je geld je gebruikt van je beschikbare geldreserve, hoe meer geld en intresten dat je moet terugbetalen.

Verantwoording van je aankopen is niet nodig

Een ander voordeel dat erg leuk is, is dat je geen verantwoording moet afleggen voor de aankopen die je met je geldreserve doet. Je kan het geld dus gebruiken voor gelijk welke aankopen, zoals een reis, kleding, facturen, schoenen, materiaal voor de tuin, bij een kleine renovatie, enzovoort. De mogelijkheden waarvoor je het geld wilt gebruiken, zijn eindeloos. Bij een geldreserve beschik jij dus helemaal zelf over het geld en kan je zelf de betalingen doen die je wilt doen.

Geldreserve met betaalkaart

geldreserve met betaalkaartAls je over een flexibele kredietopening beschikt, krijg je hierbij ook een creditcard die je kan gebruiken. Dit betekent dus dat je met deze kaart aankopen kan doen in een winkel voor een bedrag dat kleiner is of gelijk aan de kredietopening waarover je beschikt. Ook kan je met dergelijke kaart geld afhalen aan bankautomaten, wat gemakkelijk is als je contant geld nodig hebt.

België beschikt in elke gemeente over verschillende automaten waar geld afhalen mogelijk is. Daarom heb je overal in België de mogelijkheid om het geld van je kredietopening waarover je nog beschikt, te gebruiken. Afhankelijk van de kaart waarover je beschikt, kan je ook geld afhalen en betalingen doen in andere landen van

Europa of de wereld. Vraag, voordat je naar een ander land reist, goed na waar je de kaart precies kan gebruiken. Sommige van deze kaarten zijn bijvoorbeeld van MasterCard, Visa of American Express, terwijl andere van deze kaarten gebruikt kunnen worden bij Bancontact Mister Cash.

Online simulatie voor een geldreserve

Als je een flexibel krediet wenst, maar je twijfelt nog over het bedrag dat je wilt aanvragen, of over de looptijd van de terugbetaling ervan, dan kan je een online simulatie gebruiken. Bij dergelijke simulatie kan je op een website bekijken wat het je zou kosten om een bepaald bedrag van kredietopening te nemen, alsook wat de mogelijkheden zijn in terugbetaling ervan. Dergelijke simulaties voor een geldreserve kan je gemakkelijk doen op websites zoals die van Cetelem, Buy Way en Cofidis.

Online geldreserve vergelijkers

Wat ook handig is, is dat er online kredietopeneingen vergelijkers bestaan. Dit zijn websites die een vergelijking maken van de kosten, de looptijd en andere mogelijkheden die verbonden zijn aan een geldreserve bij verschillende aanbieders van een geldreserve. Op die manier zie je in één oogopslag welke aanbieder de voordeligste is met betrekking tot een kredietopening.

Rekening houden met de nulstelling

De nulstellingstermijn behoort tot de wetgeving van België en is erg belangrijk als je een kredietopening neemt. Je moet namelijk goed weten dat de nulstellingstermijn bestaat en wat het precies inhoudt. Bij een kredietopening, moet je verplicht op nul staan op een bepaalde datum. Dit betekent dat je alles hebt terugbetaald voor die bepaalde nulstellingstermijn.

Als dit succesvol is gebeurd, beschik je nadien opnieuw over je kredietopening en kan je het geld hiervan dus terug gebruiken zoals voordien. Van zodra je opnieuw op nul staat, wordt er een nieuwe nulstellingstermijn berekend. Een kredietgever is wel verplicht om je hiervan op de hoogte te brengen ten minste 2 maanden voor het einde van deze datum. De nulstellingstermijn wordt berekend op basis van de Belgische wetgeving. Dit is de maximale nulstellingstermijn. Elke kredietgever moet zich hier aan houden, maar mag wel zelf een kortere nulstellingstermijn bepalen. Dit betekent dus dat een kredietgever je kan verplichten om je reserve sneller op nul te zetten.

Wat gebeurt er als ik de nulstellingstermijn niet haal?

De nulstellingstermijn is één zaak, maar wat als je niet alles hebt kunnen terugbetalen binnen deze termijn? In dat geval wordt je account meestal geblokkeerd, waardoor je niets meer kan gebruiken van je beschikbare geldreserve tot je het hele bedrag hebt terugbetaald. Mogelijk moet je ook extra kosten of een boete betalen omdat je te laat betaalt. Deze kosten kunnen oplopen, waardoor het toch beter is om deze termijn goed in de gaten te houden.

De zwarte lijst in België

In België bestaat er een zogenaamde zwarte lijst van wanbetalers. Op deze lijst staan de personen vermeld waaraan geen lening toegestaan mag worden. Meestal gaat dit over mensen die in het verleden een lening slecht of zelfs niet terugbetaalden. Volgens de Belgische wetgeving mag je als Belg geen lening krijgen als je op deze zwarte lijst voorkomt. Bedrijven dienen zich hier dan ook aan te houden. Wanneer ze een aanvraag ontvangen voor een kredietopening of een andere lening, moet dit bedrijf dus eerst controleren of de aanvrager niet op deze lijst voorkomt.

De rente

De rente van een geldreserve kan hoog zijn, hoger dan die van een andere lening. In vergelijking met de rente van een hypothecaire lening of een andere leenvorm, kan je dus mogelijk meer aan intresten betalen via deze vorm van geld lenen. Elk bedrijf, bank of financiële instelling, kan andere rentevoeten hebben. Zo kan je misschien bij de ene financiële organisatie 8% intrest moeten betalen, terwijl dit bij de andere misschien wel 15% is. Ook daarom is het goed om de verschillende rentevoeten en mogelijkheden te vergelijken bij de verschillende bedrijven waar je een krediet kan afsluiten.

Wel blijft een geldreserve nog altijd een reserve en is het dus mogelijk dat je hiervan op bepaalde ogenblikken geen geld gebruikt en dat je beschikt over de volledige geldreserve. In dat geval betaal je niets, ook geen rente. Je betaalt dus enkel intresten op je geldreserve als je geld hebt gebruikt en als je geldreserve niet meer volledig beschikbaar is.

Een geldreserve voor zelfstandigen

GeldreserveBen je zelfstandige en kan je wel een reserve gebruiken voor onvoorziene omstandigheden? Dan kan je ook als zelfstandige een kredietopening aanvragen. Dit is echter niet overal mogelijk, maar bij sommige banken en financiële instellingen zijn er geldreserves voor zelfstandigen beschikbaar. Meestal zijn de voorwaarden voor het toestaan hiervan strikter dan de gewone geldreserves voor particulieren. Vooral beginnende zelfstandigen kunnen het moeilijk hebben om alle kosten en facturen te betalen. In dat geval kan een geldreserve voor zelfstandigen een oplossing zijn.

Een andere mogelijkheid is dat je als zelfstandige te maken krijgt met schommelingen in de inkomsten van het bedrijf. Misschien verleen je diensten die seizoensgebonden zijn, of heb je op dit moment niet veel aanvragen van klanten. Ook in dat geval kan een geldreserve de oplossing bieden, of toch als het gaat over een klein bedrag dat je nodig hebt. In andere gevallen van grotere bedragen is het beter om een lening af te sluiten. Ook voor zelfstandigen bestaan er daarin veel mogelijkheden, aangezien er ook zakelijke leningen bestaan voor Belgische ondernemers.

Wat moet je doen als je een geldreserve wenst?

Boven in dit artikel hebben we uitgelegd wat een kredietopening precies is, wat de voordelen en de nadelen ervan zijn en andere mogelijkheden. Wat moet je echter doen als je een geldreserve wenst? Wij geven je de verschillende stappen die je moet ondernemen!

Stap 1: aanbieders met elkaar vergelijken

De eerste stap die je moet ondernemen, is de verschillende aanbieders met elkaar vergelijken. Uit de beschikbare bedrijven waar je een kredietopening kan nemen, kies je diegene met de laagste rentevoet. In België zijn er verschillende bedrijven en banken beschikbaar waar je online alle informatie kan bekijken en op die manier een vergelijking van de goedkoopste kredietopening kan bepalen.

Stap 2: kies het bedrag dat je nodig hebt

Als je een aanbieder gekozen hebt en je hebt alle informatie goed gelezen omtrent de geldreserve, moet je vervolgens het bedrag van je kredietopening kiezen. Wil je een krediet openen van 1500 euro, of eerder een van 7000 euro? Selecteer die op de website van de aanbieder een controleer de rentevoeten die ze hiervoor hanteren en de looptijd waarin je de geldreserve moet terugbetalen. Zijn er toch enkele zaken waarmee je niet helemaal akkoord bent? Kijk dan nog eens terug naar de andere aanbieders en bekijk wat hun voorwaarden zijn en de rentevoeten voor het nemen van deze geldreserve.

Stap 3: vul je aanvraag in

Als je het bedrag van je kredietopening hebt gekozen bij de aanbieder waar je het minste rentevoet betaalt en waarbij je je het beste voelt, dan moet je een aanvraag invullen. Dit kan je meestal gewoon online doen, gemakkelijker kan niet! Je vult alle gegevens in op het formulier, zoals je naam, woonplaats, rijksregisternummer en andere gegevens. Nadat je alles hebt ingevuld, controleer je het nog eens goed en kan je de aanvraag doorsturen.

Stap 4: wachten op goedkeuring

Nu je je aanvraag hebt ingediend, moet je wachten op de bevestiging van je kredietopening. Het bedrijf waar je de aanvraag hebt ingediend, gaat na of ze jou een geldreserve mogen toestaan. Hiermee wordt rekening gehouden met onder andere volgende zaken: kan je een geldreserve terugbetalen in je huidige situatie rekening houdend met je inkomsten en je uitgaven, sta je niet vermeld op de zwarte lijst van wanbetalers in België, enzovoort. Als alle controles succesvol voltooid zijn, zal je een bericht ontvangen dat je geldreserve goedgekeurd werd.

Stap 5: het ondertekenen van je contract

Nadat je geldreserve goedgekeurd werd, moet je je contract ondertekenen. Sommige bedrijven komen naar jou toe om je de papieren van je geldreserve te laten ondertekenen. Dit is natuurlijk wel het gemakkelijkste. Ook zijn er bedrijven die over een kantoor beschikken en waar jij naartoe moet gaan om het contract te ondertekenen. Dit valt bij banken voor, maar dit kan ook bij leenbedrijven voorvallen. Tenslotte zijn er bedrijven die beide mogelijkheden voorzien. In dat geval kan je ervoor kiezen dat ze naar jou toekomen, of dat jij naar hen gaat.

Stap 6: wachten op je geldreserve

Nu de officiële papieren ondertekend zijn, moet je wachten op je geldreserve of op de betaalkaart waarop je geld beschikbaar is. De werknemers van het bedrijf waar je de geldreserve hebt afgenomen, doen er alles aan om het geld zo snel mogelijk ter beschikking te stellen. Meestal hanteren ze een termijn van 24 tot 48 uren, maar dit kan ook meteen zijn. Het is dus allemaal afhankelijk van waar je de geldreserve afneemt.

Stap 7: je kredietopening gebruiken

Op het ogenblik dat je flexibele kredietopening beschikbaar is, kan je deze meteen gebruiken. Dit kan je doen via je betaalkaart in een winkel, aan een geldautomaat door er geld af te halen, of door online geld te laten overschrijven naar je rekening. Meestal ontvang je bij een geldreserve een online account bij het leenbedrijf. Als je hierop inlogt, zie je onder andere je beschikbare bedrag, de betalingen die je reeds hebt uitgevoerd om de geldreserve terug te betalen, contactgegevens in geval van vragen of problemen, enzovoort.

Een belangrijke optie in je persoonlijke dashboard, is dat je ook geld kan laten overschrijven naar je persoonlijke rekening. In dat geval heb je je betaalkaart dus niet nodig en hoef je ook niet naar een bankautomaat te gaan. Het enige wat je moet doen is inloggen op je persoonlijke account en een betaalorder instellen met het bedrag dat je naar je rekening wilt laten overschrijven. Je moet niet meteen het hele bedrag gebruiken, maar je kan gewoon datgene laten overschrijven dat je nodig hebt. Hoe minder je gebruikt, hoe minder je van je kredietopening moet terugbetalen en hoe minder rente je dus ook moet terugbetalen.

Kan ik mijn geldreserve beëindigen?

De meeste mensen houden de mogelijkheid van een kredietopening graag bij, maar misschien wil jij je geldreserve om de ene of andere reden graag beëindigen. Dit is uiteraard mogelijk. Als jij je contract wilt stopzetten, moet je goed kijken op welke manier je dit moet doen. Sommige bedrijven wensen een aangetekend schrijven voor het stopzetten van de kredietopening, terwijl je dit bij andere online kan regelen. Kijk daarom goed naar de voorwaarden van de financiële instelling waar je je geldreserve hebt afgenomen.

Een geldreserve is interessant

Zoals je ziet, is het interessant om over een flexibele kredietopening te beschikken. Zoals de naam zelf het al zegt, is het eigenlijk een reserve van geld dat je kan gebruiken om onvoorziene facturen of andere uitgaven te betalen. In deze omstandigheid kan het je situatie wat ademruimte geven. Let wel altijd op dat geld lenen ook geld kost en dat je je er bewust van moet zijn dat je het gebruikte bedrag moet terugbetalen met intresten. Zorg er dus zeker voor dat je niet in financiële problemen komt, maar gebruik deze reserve op een zeer verstandige manier.

Geen keuze kunnen maken?

67% van onze bezoekers kiest voor een geldreserve van Mozzeno.

Klik hier om het aanbod van Mozzeno te bekijken >

×