Groene Lening

Groene Leningen Vergelijken

Wanneer je energiezuinige werken wil uitvoeren, is een groene lening of energielening een zeer goed idee. Voor werken die je huis energie vriendelijker maken, geldt er immers een voordelig tarief. Een groene lening is wel meer dan alleen een lening voor zonnepanelen. Vandaag kan je een groene lening ook gebruiken voor de vervanging van een verwarmingsketel, extra isolatie, enz. Hieronder vind je de voorwaarden en tarieven van verschillende aanbieders.

>> Bekijk hier de meest gekozen Groene lening van 2023 <<
Product & Representatief VoorbeeldJKP (vanaf)MinMax
KBC Energielening
* Meest Gekozen

Voorbeeld: 10.500,00 €. Looptijd 60 maanden,
maandelijkse aflossing 192,00 €.
Totaal te betalen 11.579,38 €.
Bekijk lening >
3.99%€501€50000Simuleer gratis >
Cetelem Ecolening

Voorbeeld: 15.000,00 €. Looptijd 48 maanden,
maandelijkse aflossing 330,13 €.
Totaal te betalen 15.846,24 €.
1.89%€2500€75000Niet beschikbaar
Beobank Ecokrediet
* Looptijd tot 60 maanden
* Vlotte afhandeling

Voorbeeld: 15.000,00 €. Looptijd 48 maanden,
maandelijkse aflossing 323.40 €.
Totaal te betalen 15.523,27 €.
1.99%€1250€15000Niet beschikbaar

 

De groene lening, het ecokrediet of het energiekrediet

Aangezien heel wat groene kwesties op het gebied van milieu steeds meer in de geest van mensen spelen, groeit de wens meer en meer om gebouwen op een milieuvriendelijke manier te renoveren of om te bouwen met milieuvriendelijke mogelijkheden. Veel kredietverstrekkers herkennen hierin een groeiende markt en zijn meer dan bereid om in dergelijke projecten te financieren. Natuurlijk speelt het milieu hier zelf een belangrijke factor in, want dit is in onze tijd zeer belangrijk geworden.

Naarmate de bezorgdheid over de klimaatverandering toeneemt, zullen naar verwachting meer mensen gebruik gaan maken van de groene lening. Bij de Vlaamse Overheid wordt dergelijke lening een energielening genoemd. Echter heeft slechts een bepaalde doelgroep recht op de energielening van de Vlaamse Overheid. Een lening die hierbij dicht aanleunt, is een voordelig BEN-krediet. Dit laatste krediet is mogelijk bij een bijna-energieneutrale woning.

groene lening

De groene lening, of ook wel het energiekrediet of het ecokrediet genoemd, kan je bij zowat alle Belgische banken afnemen, waaronder: Beobank, Cetelem, KBC, BNP Paribas Fortis, Belfius, AXA Bank, Leemans Kredieten, enzovoort. Er zijn in België dus voldoende gespecialiseerde geldschieters die groene leningen aanbieden. De leningen hieromtrent kunnen erg veelzijdig zijn.

Dit zijn leningen die milieuvriendelijke voordelen bieden met energiebesparingsmogelijkheden in nieuwe woningen, maar ook investeringen bij verbouwingen in geval van energiebesparende woningverbeteringen of leningen die grootschalige renovaties van afgedankte gebouwen en energiezuinige nieuwbouw financieren. Uiteraard zijn er voorwaarden verbonden aan het aangaan van een groene lening.

Voorwaarden die verbonden zijn aan een groene lening

Een groene lening is vooral interessant omdat je dan goedkoop kan lenen, ter verbetering van het milieu. Voordat je gebruik kan of mag maken van een groene lening, moet je aan enkele voorwaarden voldoen. Deze voorwaarden kunnen verschillend zijn van bank tot bank of tot een andere financiële organisatie. Als je dus een groene lening wilt afsluiten, kan je de voorwaarden van de verschillende groene leningen met elkaar vergelijken. Wij geven enkele gemiddelden mee in dit artikel.

Minstens 50% moet voor milieuvriendelijke aanpassingen zijn

Een zeer belangrijke voorwaarde is dat minstens 50% van je renovatiebudget moet bestaan uit investeringen waarmee de veiligheid van de woning verhoogd wordt of waarmee je energie uitspaart. Onder de veiligheid van de woning kan worden verstaan: verbeteringen in brandveiligheid of verbeteringen in de beveiliging tegen inbraak. Als je aan deze 50%-voorwaarde voldoet, moet je een bewijs van investering indienen bij de bank waar je de groene lening wilt afsluiten.

Een groene lening voor energiezuinige oplossingen

Een volgende voorwaarde is dat je voldoet aan bepaalde energiezuinige oplossingen die op voorhand zijn vastgelegd. Niet alleen hebben banken hun voorwaarden vastgelegd waarbij ze een groene lening toestaan, maar ook heeft de Vlaamse Overheid vereisten opgesteld om in aanmerking te komen voor de energielening.

Wij geven hieronder enkele voorbeelden over de groene lening van banken en andere financiële organisaties. Verder in dit artikel wordt meer uitleg gegeven over de energielening van de Vlaamse Overheid.

Milieuzuinig zijn op gebied van verwarming

Eerst en vooral kan je een groene lening krijgen als je verbeteringen of vernieuwingen in je verwarming doorvoert. Dit kan bijvoorbeeld zijn dat je een nieuwe zonneboiler plaatst, een pelletkachel, of een stookketel. Ook komen thermostatische kranen hiervoor in aanmerking. Zeer milieuzuinig zijn ook de warmtepompen en andere energiesystemen die geothermisch zijn, wat ook aardwarmte wordt genoemd.

Een zonneboiler is een uitstekende oplossing om te profiteren van energie die opgewekt wordt door de zon. Cijfers tonen aan dat je met een zonneboiler wel 60% per jaar kan besparen op je energiekosten. Met een zonneboiler is het onder andere mogelijk om het water te verwarmen van je keuken, je bad of je douche. Niet alleen is het gebruik van een zonneboiler goed voor je portemonnee, maar ook voor de bijdrage aan het milieu, aangezien het bijdraagt tot de vermindering van CO2 uitstoot. Er bestaan verschillende soorten zonneboilers, waaronder een zonneboiler met thermische zonnecollectoren.

lenen met een groene leningEen thermostatische kraan kent vele voordelen voor jou en ook voor het milieu. Je kan er de temperatuur mee bepalen, wat erg handig is om geen te warm of te koud water te laten stromen. Hierdoor bereikt het water sneller zijn temperatuur en gaat het verbruik van je water naar beneden, wat voordelig is voor je factuur. Minder water gebruiken is ook voordelig voor het milieu. De nieuwste thermostatische kranen bevatten een debietbegrenzer. Hiermee kan je ongeveer 50% besparen op water en energie.

Warmtepompen zijn de laatste jaren steeds meer in. Ze worden gebruikt om de woning op een energievriendelijke manier te verwarmen en ze laten de energiefactuur dalen. Dit komt doordat een warmtepomp haar warmte uit de natuur haalt via het water, de grond of de lucht. Op die manier gebruik je de natuur om je woning te verwarmen en is het ook voordelig omdat de natuur een hernieuwbare en onuitputtelijke energiebron is. Er bestaan ook systemen die niet alleen verwarmen op deze manier, maar ook kouder maken. In dat geval biedt je warmtepomp zowel verwarming aan, als airconditioning.

Pelletkachels zijn ecologische alternatieven voor de klassieke kachels. Pelletkachels die het Better Biomasslabel bevatten, zijn duurzamer dan andere pellets en dus beter voor het milieu. Ook moet je kijken naar het EN plusA1-keurmerk. Dit bevat de kwaliteit van de pellets. Hoe beter de kwaliteit ervan, hoe langer de levensduur. Ze worden gemaakt van hout restafval, waardoor er geen bomen gekapt moeten worden. Pelletkachels zijn een milieuvriendelijke brandstof, maar ze zijn niet volledig energieneutraal aangezien er nog steeds energie vereist is voor de productie ervan. Op het gebied van uitstoot en schadelijke stoffen, zijn pellets de beste die er bestaan.

Milieuzuinige oplossingen op gebied van isolatie en beglazing

Vervolgens is een goede isolatie en de juiste beglazing van erg groot belang als het gaat over milieuvriendelijkheid. Het plaatsen van beglazing die een hoog rendement hebben, alsook dubbele beglazing komen in aanmerking voor een groene lening.

Vervolgens komt ook de verwijdering van asbest hiervoor in aanmerking, maar ook het plaatsen van een groengevel of een groen dak en zeer belangrijk ook het isoleren van de vloer, muren en het dak. Een groen dak isoleert zeer goed tegen koude en warmte, maar ook wordt lawaai hiermee gedempt en verlengt het de levensduur van het dak. Bovendien ziet het er nog eens erg mooi uit ook!

Vroeger leek asbest voor iedereen een goed materiaal om te gebruiken, vooral omdat het zeer sterk is. Ondertussen is gebleken dat asbest zeer schadelijk is voor de gezondheid en het milieu. Daarom kan je een groene lening krijgen als je asbest gaat verwijderen. Echter mag niet iedereen zomaar asbest verwijderen. Hiervoor moet je een vergunning hebben en voldoen aan enkele voorwaarden.

De meeste soorten asbest moeten verwijderd worden door een erkende asbestverwijderaar. In uitzonderlijke gevallen mag je dit zelf doen, mits je rekening houdt met enkele voorzorgsmaatregelen.

Beglazing met een hoog rendement, of kortweg hoogrendementsbeglazing genoemd, kan tot 3 keer beter isoleren dan dubbel glas en zelfs tot 5 keer beter dan enkel glas. De meeste mensen kiezen voor dubbele beglazing of driedubbele beglazing.

Milieuvriendelijkheid op gebied van ventilatie en verluchting

Een volgende mogelijkheid waarvoor je een groene lening kan gebruiken, is in geval van een goede ventilatie en bij luchtdichtingswerken die aan een luchtdichtingstest voldoen. Dergelijke luchtdichtingstest controleert hoe gemakkelijk lucht door een gebouw kan dringen via bijvoorbeeld spleten of kieren, wat uiteraard niet goed is voor het milieu.

Milieuvriendelijke watersystemen

Ook op gebied van water is het belangrijk om milieuvriendelijk te zijn. Zo kan je profiteren van een groene lening als je zuinige warmwatersystemen installeert in je woning. Andere mogelijkheden hierbij zijn waterbesparingssystemen en filtersystemen, zoals bijvoorbeeld de recuperatie van het regenwater.

Om regenwater te recupereren, kan je best een regenwaterput installeren. Regenwater kan gebruikt worden voor bijvoorbeeld water in het toilet en andere mogelijkheden. Op die manier bezuinig je op het betaalde leidingwater. Een regenwaterput is niet alleen handig om water van te gebruiken, maar ook kan het een buffer zijn om overvloedig water op te vangen bij te veel neerslag of zelfs overstromingen. Hierdoor is er geen overbelasting in de waterafvoer, of een minder snelle belasting afhankelijk van de hoeveel neerslag die er gevallen is.

Om regenwater te recupereren, heb je niet alleen een regenwaterput nodig, maar ook een filter en een pomp. De pomp is nodig om het water van je regenwaterput naar de filter te brengen en de filter verwijdert vervolgens de onzuiverheden, vreemde kleuren en geuren. Om deze zaken te financieren, kan je beroep doen op een groene lening.

Milieuvriendelijkheid op gebied van elektriciteit en verlichting

Elektriciteit en verlichting kan ook een grote rol spelen in het milieu. Als je hierbij energiezuinige apparaten en producten gebruikt, kan dit ook gelden voor het verkrijgen van een groene lening. Denk hierbij bijvoorbeeld aan verlichting die energiezuinig is, het plaatsen van een windmolen, domotica, zonnepanelen, een thuisbatterij, een laadpaal, enzovoort.

De soorten verlichting die energiezuinig zijn, zijn TL-lampen of ook gekend als lineaire en circulaire fluorescentielampen, spaarlampen of ook gekend als compacte fluorescentielampen en tenslotte ledlampen of ook gekend als light emitting diode lampen. Dergelijke energiezuinige verlichting kan, in vergelijking met gewone lampen, een groter deel van de elektriciteit omzetten in licht. Dit is de reden waarom ze energiezuinig zijn, omdat ze minder elektriciteit verbruiken voor dezelfde hoeveelheid licht.

Bij een energiezuinige woning, horen ook zonnepanelen. Je gaat dan energie opwekken via zonnepanelen, die zonlicht omzetten in elektriciteit. Het kan je elk jaar opnieuw honderden euro’s verminderen op je elektriciteitsfactuur. Er bestaan verschillende soorten zonnepanelen, die allemaal bijdragen aan een energiezuinige woning.

Milieuzuinige oplossingen voor brandbeveiliging

Er zijn tegenwoordig al heel wat milieuzuinige oplossingen op de markt gekomen op gebied van brandbeveiliging. Enkele voorbeelden van producten die hierbij in aanmerking komen voor de groene lening zijn: deuren die brandwerend zijn, rookmelders, brandtrappen of noodladders, automatische brandblussers, enzovoort.

Bij brandwerende deuren zijn er verschillende soorten die je kan plaatsen, waaronder: brandwerende schuifdeuren, draaideuren, roldeuren en rolluiken.

Brandwerende deuren bestaan ook in verschillende soorten materiaal, waaronder: inox, hout, aluminium, metaal en glas. Wel moet een brandwerende deur voldoen aan de Belgische en de Europese normen.

Milieuzuinige oplossingen voor inbraakbeveiliging

Als je je huis tegen inbraak gaat beveiligen, komen volgende producten in aanmerking: beveiliging bij de toegang van je huis op bijvoorbeeld deuren, ramen en dakkoepels. Ook vallen camerasystemen en alarmsystemen hieronder.

Een EPC of energieprestatiecertificaat

Een EPC is een manier om te controleren hoe energiezuinig je huis of je appartement is. Als je een audit laat uitvoeren voor het bepalen van je EPC, kan je dit ook gebruiken in geval van een groene lening. Nadat deze uitgevoerd werd, krijg je een document met de waarde van de energiescore van je huis. Ook staat er meer informatie in het document, waaronder adviezen om de besparing van energie in je woning of het appartement te verbeteren. Een EPC wordt altijd opgemaakt door een gecertifieerde en erkende energiedeskundige. In België is het onder andere verplicht om een EPC te laten opstellen als je een woning of appartement verkoopt of verhuurt.

Enkele voordelen van milieuvriendelijk bouwen of renoveren

milieuvriendelijk verbouwenAls je op een milieuvriendelijke manier gaat bouwen of renoveren, dan zijn hier enkele voordelen aan verbonden. Niet alleen zijn hier voordelen aan verbonden voor het milieu, maar ook voor jezelf. Als je op een ecologische manier verbouwt of bouwt, is dit namelijk een investering waarvan je zelf de vruchten gaat plukken. Het zijn energiebesparende werken die je uitvoert, waardoor je facturen voor het verbruik van water of energie aanzienlijk kunnen dalen.

Als je eerder kiest voor de beveiliging van je huis, zal je jezelf en je huisgenoten hiermee beter beschermen. Wat tenslotte ook niet vergeten mag worden, is dat je huis een hogere waarde zal hebben als je energiebesparende werken uitvoert. Dit is natuurlijk niet onbelangrijk als je het huis of het appartement later wilt verkopen.

Een groene lening simuleren

Als je aan een van bovenstaande voorwaarden voldoet, zal je er waarschijnlijk over nadenken om een groene lening aan te vragen. In dat geval kan je gewoon een online simulatie uitvoeren op een website die een groene lening aanbiedt. Je voert dan in welk bedrag je wilt lenen en vervolgens kan je bekijken op welke termijn je deze lening moet terugbetalen en, ook niet onbelangrijk, aan welke rentevoet. Een groene lening hanteert meestal een zeer lage rentevoet, maar deze kan nog altijd verschillend zijn van bank tot bank.

Ook zijn er andere financiële instellingen buiten banken, die je een groene lening kunnen geven. Je doet er altijd goed aan om de rentetarieven met elkaar te vergelijken, zodat je de goedkoopste groene lening kan nemen. Ook kan je bij je persoonlijke bank een afspraak maken om informatie op te vragen. Als klant krijg je soms betere tarieven.

De looptijd van je groene lening

De looptijd van een groene lening kan verschillend zijn, afhankelijk van het bedrag dat je leent en bij welke financiële organisatie je het geld leent. Meestal ligt dit tussen de 6 maanden en de 120 maanden. Bij het lenen van een zeer hoog bedrag, is het mogelijk dat er een veel langere looptijd is. Echter zijn er wel wettelijke maximale terugbetalingstermijnen vastgelegd die gerespecteerd moeten worden.

De uitbetaling en betaling van je groene lening

Van zodra je lening is gecontroleerd en goedgekeurd, wordt er een contract opgesteld. Als dit contract is ondertekend door alle partijen en je de nodige investeringsbewijzen hebt ingeleverd, wordt het geleende bedrag op een rekening gestort die op jouw naam staat. Vervolgens kan je het geld gebruiken voor je energiezuinige uitvoeringen en moet je de eerste afbetaling een maand nadien uitvoeren. Uiteraard zijn dit gemiddelden en kan dit in bepaalde gevallen anders zijn.

Heb je recht op een fiscaal voordeel met een groene lening?

Als je in België een groene lening afsluit, heb je geen recht op een fiscaal voordeel. Dit was vroeger wel het geval, maar de fiscale voordelen bij groene leningen werden afgeschaft op 1 januari 2012.

Wel kan je premies of subsidies ontvangen als je investeert in een energiezuinige woning. Op die manier steunt de Vlaamse Overheid mensen die willen investeren in energiezuinige oplossingen. Er zijn onder andere premies beschikbaar voor muurisolatie, vloerisolatie, dakisolatie, verwarming, ramen, glaswerk, schrijnwerk, sanitair, elektriciteit, isolaties, warmtepompen, zonneboilers, hoogrendementsglas, enzovoort.

De energielening van de Vlaamse Overheid

De Vlaamse Overheid biedt ook kansen op een energielening. Echter zijn er daarvan al enkele teruggeschroefd die niet meer geldig zijn. Diegene die je niet meer kan aanvragen, zijn de lening 2% algemene doelgroep en de lening 0% eigenaars die verhuren via een sociaal verhuurkantoor. Beide leningen bestaan dus niet meer. De lening die wel nog bestaat, is de lening 0% prioritaire doelgroep. Deze lening kan je in het energiehuis van je gemeente aanvragen.

De lening 0% prioritaire doelgroep van de Vlaamse Overheid

De lening 0% prioritaire doelgroep van de Vlaamse Overheid is een renteloze energielening. Als je tot een prioritaire doelgroep behoort en je wilt energiebesparende werken uitvoeren in je woning, dan kan je beroep doen op de renteloze energielening. Dat betekent dus dat je geen intresten moet betalen. Echter moet je tot volgende doelgroep behoren om hiervoor in aanmerking te komen:

  • Als je een jaarlijks bruto gezinsinkomen hebt dat minder is dan een bepaald inkomen waarvan de grens is vastgelegd door de Vlaamse Overheid, rekening houdend met het aantal gezinsleden
  • Als je een verhoogde tegemoetkoming krijgt van het ziekenfonds
  • Als je schuldbemiddeling hebt en je je verwarmingsfactuur niet kan betalen
  • Als je een beschermde afnemer bent, dit betekent dat je recht hebt op een sociaal tarief voor aardgas en elektriciteit
  • Als je begeleid wordt door het OCMW omdat je de elektriciteitsfacturen en facturen voor gas niet kan betalen

Als je tot bovenstaande doelgroep behoort, kan je ook gratis ondersteuning krijgen met betrekking tot de werken die uitgevoerd moeten worden. Bij deze energielening kan je maximum 15.000 euro lenen dat binnen de 10 jaar moet terugbetaald worden zonder het betalen van intresten. Echter kan deze energielening niet op de belastingaangifte worden ingebracht. Daarom worden er dan ook geen fiscale attesten ontvangen.

Als je niet voldoet aan bovenstaande doelgroep, kan je dus geen beroep doen op de energielening van de Vlaamse Overheid. In dat geval moet je uitkijken naar een groene lening bij een bank of een andere financiële instelling die groene leningen aanbiedt.

Een groene lening online aanvragen bij Cetelem

Een groene lening kan je bij sommige bedrijven online aanvragen, zonder dat je moet langsgaan op hun kantoor. Dat is natuurlijk erg gemakkelijk, aangezien je geen verlof moet nemen om een afspraak te kunnen vastleggen. Bij onder andere Cetelem is het mogelijk om op die manier een groene lening aan te vragen. Het enige wat je moet doen, is je groene lening online simuleren en aanvragen. Vervolgens controleren ze jouw aanvraag bij Cetelem en laten ze je weten of je al dan niet in aanmerking komt voor het afsluiten van een groene lening.

Als het antwoord positief is, moet je het contract invullen, ondertekenen en via de post naar Cetelem terugsturen. De bewijsstukken die ze nodig hebben, kan je gewoon online uploaden.

Als zij vervolgens alles in goede orde hebben ontvangen, wordt het bedrag op je rekening gestort. Gemakkelijker als dit kan natuurlijk niet. Wat nog een voordeel is aan lenen bij Cetelem, is dat ze erg lage rentevoeten hanteren voor een groene lening. Deze intrestpercentages kunnen dagelijks schommelen, maar blijven altijd laag in vergelijking met sommige andere financiële bedrijven. Tegenwoordig gebeuren veel meer zaken online, wat onze wereld wel vergemakkelijkt. Het enige waar je rekening mee moet houden, is dat alles op een veilige manier moet gebeuren en in dat geval ben je bij Cetelem aan het juiste adres!

Een groene lening is een goede keuze

Als je kiest voor het afsluiten van een groene lening, is dit zeker en vast de juiste keuze. Niet alleen is dit zo omdat je dan kiest voor een goedkope lening met een lage rentevoet, maar vooral omdat je ervoor kiest om milieuzuiniger te worden en omdat het milieu ontzettend belangrijk is. Of je nu specialisten inschakelt om de ecologische aanpassingen uit te voeren, of dat je zelf alles uitvoert, in beide gevallen kan je een aanvraag doen voor een groene lening. Energie besparen via milieuvriendelijke renovaties of integraties is een hele grote stap vooruit!

Geen keuze kunnen maken?

73% van onze bezoekers kiest voor een groene lening van KBC.

Klik hier om het aanbod van KBC te bekijken >

×