Minilening

Minilening aanvragen in België

Let op, geld lenen kost ook geld

Wanneer je een beperkt bedrag nodig hebt gedurende een korte periode, kan je beroep doen op een minilening. Met deze minilening of kleine lening kan je bijvoorbeeld een onverwachte factuur, de cadeaus bij kerstmis of de schoolkosten van de kinderen betalen. Omdat je het geld van de minilening snel wil hebben, zullen de kosten van deze lening meestal iets hoger liggen. Vergelijk daarom zelf hieronder de verschillende aanbieders van minileningen.

ProductJKP (vanaf)MinMax
Santander Lening op afbetaling
* Online inschrijven
* Lenen vanaf € 501
Meest Gekozen

Voorbeeld: 501 €.
Looptijd 12 maanden, maandelijkse aflossing 44,26€.
Totaal te betalen 531,07 €.
Bekijk lening >
10,90%€ 501€ 50.000Simuleer gratis >
Cofidis Geldreserve
* Geldreserve
* Vrij te gebruiken
* Lenen vanaf € 500

Voorbeeld: 500 €.
Looptijd 11 maanden, maandelijkse aflossing 50 €.
Totaal te betalen 536,24€.
Bekijk lening >
16%€ 500€ 10.001Simuleer gratis >
Mozzeno Persoonlijke Lening
* Lenen vanaf € 1.250

Voorbeeld: 1.250 €.
Looptijd 18 maanden, maandelijkse aflossing 73,50€.
Totaal te betalen 1.323€.
Bekijk lening >
7,49%€ 1.250€ 50.000Simuleer gratis >

Een minilening is een lening waarbij je een zeer klein bedrag leent dat je op zeer korte tijd terugbetaalt. Minileningen zijn in België verboden, maar het is wel nog mogelijk om een klein bedrag te lenen via een andere soort lening.

Wat is het verschil tussen een minilening en een ander lening?

Bij een minilening ga je bijvoorbeeld 50 euro lenen of 200 euro, waarbij je het bedrag al na enkele weken terugbetaalt. Dergelijke leningen zijn jaren geleden actief geweest in België, maar door omstandigheden werden ze afgeschaft. Er werden bijvoorbeeld uitzonderlijk hoge rentevoeten berekend op minileningen. Wanneer je echter een klein geldbedrag nodig hebt, kan je een andere soort lening afsluiten dan de minilening die vroeger actief was op de Belgische markt.

Weinig geld lenen

Een minilening gaat sowieso over het lenen van een klein geldbedrag. Het geld lenen van een klein bedrag is ook mogelijk via andere leningen die in België worden aangeboden. Echter is het niet mogelijk om bedragen van 50 of 100 euro te lenen, maar wel bedragen van bijvoorbeeld 1000 euro. Dergelijke bedragen kan je bijvoorbeeld lenen via een geldreserve of een persoonlijke lening. Ook kan je gebruik maken van een budgetfaciliteit waarmee je tijdelijk onder nul kan gaan, of zoals ook wordt gezegd in het rood gaan.

Waarom ga je een klein geldbedrag lenen?

Minileningen en kredieten

Een klein geldbedrag lenen kan verschillende redenen hebben. Je hebt het geld misschien nodig om snel een factuur te betalen, of voor een onvoorziene kost waarvoor je een klein bedrag nodig hebt. Meestal zijn het simpele redenen waarom iemand een minilening nodig heeft.

Een minilening van 500 euro via een geldreserve

Bij kredietverstrekkers zoals bijvoorbeeld Cofidis, heb je de mogelijkheid om al geld te lenen voor bijvoorbeeld 500 euro. Bij dergelijk klein leenbedrag, heb je de mogelijkheid dat je maandelijkse aflossingen ook laag zijn. Je kan bijvoorbeeld 500 euro terugbetalen gedurende 11 maanden, waarbij je telkens 50 euro terugbetaalt. Ook kan je een andere looptijd kiezen, bijvoorbeeld 19 maanden. In dat geval kan je bijvoorbeeld 30 euro per maand betalen. Houdt er wel rekening mee dat je meer rente gaat betalen bij een langere looptijd. Bij de terugbetaling van 50 euro gedurende 11 maanden, zal je 550 euro terugbetalen.

Wanneer je echter kiest voor de 30 euro gedurende 19 maanden, zal je 570 euro terugbetalen. Hiermee moet je altijd rekening houden. Het lijkt misschien zo dat je minder terugbetaalt, omdat je maandelijkse aflossingsbedragen lager zijn. Schijn bedriegt hierbij, want hoe langer je looptijd is, hoe meer rente en eventuele andere kosten je gaat betalen.

Wat is een geldreserve?

Voordat je kiest om een geldreserve als minilening af te sluiten, moet je natuurlijk goed weten wat een geldreserve precies is. De naam hiervan zegt het al zelf, het is een reserve van geld waarover je beschikt.

Is een geldreserve anders dan andere leningen?

Het antwoord op deze vraag is kort en bondig: ja! Een geldreserve is anders dan andere leningen, omdat je het geld dat je hebt terugbetaald opnieuw kan gebruiken. Wanneer je een terugbetaling doet, gaat het geleende bedrag dat je hebt terugbetaald, uiteraard zonder kosten en rente, terug naar de geldreserve. Het geld dat beschikbaar komt in de geldreserve, kan je opnieuw gebruiken.

Is er dan geen looptijd bij een geldreserve als minilening?

In principe is er geen looptijd bij een geldreserve en kan dit soort van minilening gezien worden als een doorlopend krediet. Wat er wel van toepassing is, is een nulstellingsdatum. Deze nulstellingsdatum is vastgelegd in de Belgische wetgeving. Dit betekent dat het bedrag dat je moet terugbetalen voor je geldreserve op nul moet staan op de datum van de nulstellingsdatum. Na deze datum, mag het bedrag van de geldreserve opnieuw gebruikt worden en wordt er een nieuwe nulstellingsdatum vastgelegd. De Belgische wetgeving heeft een maximumtermijn vastgelegd voor het bepalen van de nulstellingsdatum, maar financiële bedrijven mogen hiervan afwijken en mogen deze termijn dus verkorten.

Een geldreserve is dus een doorlopend krediet met een soort van contant geld dat aan de lener ter beschikking wordt gesteld. Als je al over een geldreserve beschikt, is dit natuurlijk de snelste minilening waarvan je geld kan gebruiken. Misschien ben je even vergeten dat je het geld opnieuw kan gebruiken. In dat geval hoef je dus geen nieuwe aanvraag te doen.

Kan ik een bankkaart gebruiken bij een geldreserve?

Aangezien je het geld van de geldreserve opnieuw kan gebruiken, vraag je je misschien af of je hier dan een bankkaart bij krijgt. Een gewone bankkaart ontvang je meestal niet bij een geldreserve, maar vaak wordt er wel een kredietkaart gegeven. In dat geval kan je de geldreserve dus gebruiken zoals je betalingen doet met een andere creditcard.

Kan ik geld afhalen met deze bankkaart?

Als je een geldreserve inclusief een creditcard hebt, kan je het geld ook afhalen aan een bankautomaat. Dit is mogelijk in België zelf en vaak ook in het buitenland. Als je de kaart wilt gebruiken in het buitenland, doe je er echter eerst goed aan om te controleren of je ze daadwerkelijk gaat kunnen gebruiken in het buitenland. Op die manier kom je niet voor verrassingen te staan.

Een minilening via een geldreserve is een goed idee

Waarschijnlijk heb je nu een goed idee van hetgeen een geldreserve precies inhoudt. Daarom zal je ook weten dat een minilening via een geldreserve een goed idee is. Je kan er eerst en vooral een klein geldbedrag mee lenen, maar ook heb je de mogelijkheid om de geldreserve opnieuw te gebruiken nadat je het bedrag hebt terugbetaald, alsook een deel ervan. De flexibiliteit van deze soort minilening, is een voordeel waarom heel wat mensen kiezen voor dit soort van leningen.

Een minilening via een kredietkaart

Een kredietkaart, of creditcard, kan je aanvragen bij je bank of bij een andere financiële instelling die deze kaarten aanbiedt. Met een kredietkaart zoals Visa of MasterCard, heb je een limiet van een bepaald geldbedrag dat je kan gebruiken. Er zijn bijvoorbeeld kredietkaarten waarmee je een limiet van 500 euro hebt, maar er zijn evengoed kredietkaarten waarmee je een limiet van 2500 krijgt. Via een kredietkaart kan je dus geld gebruiken dat je nadien terugbetaalt, wat ook gezien kan worden als een minilening.

Een gewone standaard kredietkaart werkt op die manier dat je deze maand het geld gebruikt en dat je dat bedrag volgende maand meteen terugbetaalt. Er bestaan ook kredietkaarten waarbij je de terugbetaling kan spreiden, maar dan zit je in het principe van een geldreserve met kredietkaart. Als je een gewone kredietkaart gebruikt, moet je dus altijd verstandig genoeg zijn met het gebruik ervan. Je moet het gebruikte bedrag namelijk al de maand nadien kunnen terugbetalen.

Een minilening via een persoonlijke lening

Tenslotte is er een andere manier van weinig geld lenen, of een alternatief voor de afgeschafte Belgische minilening. Het alternatief is het afsluiten van een persoonlijke lening. Het minimum bedrag dat je kan lenen bij een persoonlijke lening, ligt meestal iets hoger dan wanneer je bijvoorbeeld een geldreserve afsluit. In het geval van een persoonlijke lening, is dat meestal mogelijk vanaf 1250 euro en dus niet vanaf 500 euro.

Wat is een persoonlijke lening?

Voordat je met een financiële instelling in zee gaat om geld te lenen via een persoonlijke lening, wil je natuurlijk weten wat dit precies is. Een persoonlijke lening is een krediet waarbij je elke maand een vast bedrag terugbetaalt. Dit bedrag moet je terugbetalen tot het einde van de looptijd. Het verschil met een geldreserve is dat je het terugbetaalde bedrag niet meer opnieuw kan gebruiken. Je gaat dus eigenlijk een minilening afsluiten op afbetaling, of toch als je er een klein bedrag bij leent. Persoonlijke leningen kunnen namelijk ook veel hoger liggen. Via een persoonlijke lening kan je bijvoorbeeld ook 50000 euro lenen, maar in dat geval is het uiteraard geen minilening meer.

Opletten met een minilening of lenen van een klein geldbedrag

Als je een klein geldbedrag leent, of een minilening, moet je altijd opletten met de kosten hiervoor. Meestal geldt de regel dat je een hogere rente hebt bij een kleiner leenbedrag. Je doet er daarom goed aan om de verschillende financiële kredietverstrekkers met elkaar te vergelijken. Vervolgens kies je voor degene die de laagste rente aanbiedt en de minste kosten.

Opletten met de looptijd bij een minilening

Een ander item waarmee je moet opletten in het geval je weinig geld leent, is de looptijd van de lening. Hoe langer je looptijd is, hoe meer rente of kosten je zal terugbetalen. Als je het geleende bedrag van de minilening sneller kan terugbetalen en dus in een kortere looptijd, zal je minder kosten en een lagere rente betalen. Dit is natuurlijk vooral van toepassing in het geval je kiest voor een persoonlijke lening, aangezien er eigenlijk geen looptijd is bij een geldreserve, maar een nulstellingsdatum.

Creditcardleningen

Een minilening kan je dus eigenlijk ook aangaan via een creditcard. Hoewel het een risicovol middel is, kunnen creditcardleningen je een optie bieden op een moment dat je niet genoeg kapitaal hebt om dingen te kopen, te investeren of om gewoon een onverwachte factuur te betalen. Creditcards bieden in dergelijke gevallen een eenvoudige en snelle optie.

Maar uiterste voorzichtigheid is vereist als je voor dergelijke minilening wilt kiezen, aangezien het bedrag dat je van je creditcard gebruikt hebt snel moet terugbetalen. Veel banken bieden tegenwoordig leningen aan, vooral als je een goede kredietwaardigheid hebt. Ze kunnen je een kredietkaart aanbieden met een aanzienlijke kredietlimiet. Meestal zijn de kosten hiervan erg hoog. Ook kan je kredietkaarten aanvragen bij andere financiële bedrijven, zoals bijvoorbeeld Cofidis of Buy Way.

De kleine lettertjes lezen

Verschillende bedrijven bieden verschillende leenopties aan. Echter moet je hierbij goed kijken naar informatie met betrekking tot de leenkosten en de voorwaarden van de creditcardlening. Zorg ervoor dat je tijdens het nemen van deze lening eerst een volledige controle uitvoert en de kleine lettertjes van het aanbod leest om er zeker van te zijn dat dit de beste deal is voor wat betreft het aanbod.

Kredietkaarten bieden over het algemeen geld aan tegen een lage rente. Voordat je deze lening aanvraagt, moet je alle mogelijke details van het contract dat je gaat ondertekenen goed bekijken. Het aloude woord voorkomen is beter dan genezen is immers ook relevant in het geval van geld lenen, al dan niet voor een minilening via een kredietkaart.

Creditcards kunnen je helpen met je schulden

Als je weinig geld nodig hebt, kan je dus beroep doen op een kredietkaart. Echter doe je er goed aan om hiermee op te letten. Het is namelijk iets waar je vaak over hoort. Een persoon krijgt zijn allereerste creditcard, of misschien een paar, en in een mum van tijd gaat deze persoon uit zijn dak met winkelen en begint hij het geld als een gek uit te geven. Een korte tijd nadien komt de rekening hiervan aan. Het geld dat gebruikt werd, is een betaling geworden die de persoon eigenlijk niet aankan om terug te betalen.

Opletten voor financiële ellende

Als je een betaling mist, of als je een te late betaling uitvoert, zal je ontdekken dat de rente misschien verhoogd is, of de kosten van de lening. Hierdoor slaat de financiële ellende echt toe. Deze situatie is natuurlijk iets dat je in je achterhoofd moet houden. Als je een kredietkaart op een goede manier gebruikt, kan dergelijke kaart een goede uitkomst zijn om als minilening te gebruiken. Echter is het belangrijk om altijd verstandig met deze kaart om te gaan.

Een kredietkaart kan helpen als minilening

Zo'n lening heeft in het verleden al duizenden mensen geholpen die een klein geldbedrag nodig hadden, of die een minilening zochten. Deze mensen hebben de kaart op een goede manier gebruikt en hebben opnieuw controle gekregen over hun financiën. Het is dus zeker mogelijk om een kredietkaart als minilening te gebruiken, zo lang je er maar op de juiste manier mee omgaat.

Een juiste budgettering via een kredietkaart

Als je met een kredietkaart op een goede manier kan omgaan, betekent dit dat je een goede budgettering kan maken in je financiën. Je gaat namelijk niet in het wilde weg al het geld uitgeven dat beschikbaar is op de kaart. Als je een dergelijke kredietkaart als een minilening ziet, is dit dus niet alleen een klein geldbedrag dat je kan gebruiken, maar ook een zeer effectieve manier om je te helpen om je geld beter te budgetteren door te weten wat je de volgende maand correct kan terugbetalen.

Je moet namelijk elke maand opnieuw rekening houden met de zeer korte aflossingsperiode, die vrijwel meteen gebeurt. Je leert dus om op een verstandige manier om te gaan met je financiën en om overwogen keuzes te maken bij het geld dat je gebruikt van je kredietkaart. Dit kan je echt helpen om van de glibberige helling van toenemende schulden af ​​te komen en een stevige financiële basis te krijgen die je in de toekomst nog jaren van dienst kan zijn.

Wanneer wordt een kredietkaart gevaarlijk om te gebruiken?

Een creditcard kan echter gevaarlijk zijn om te gebruiken, als mensen hun financiële lessen niet hebben geleerd en als ze niet hebben geleerd hoe ze hun uitgaven kunnen budgetteren en beheersen. Zorg er ook zeker voor dat je slechts één kredietkaart gebruikt. Als je meerdere kaarten gaat gebruiken, zal je misschien geen goed zicht meer hebben op het geld dat je al via de kredietkaarten hebt gespendeerd. Wanneer je slechts 1 creditcard gebruikt, kan je dit beter in de gaten houden.

Als je een creditcard hebt en je over weinig financiële middelen beschikt om veel terug te betalen, gebruik deze kredietkaart dan alleen in noodgevallen. Het is ook altijd een goed idee om een strikt budget op te stellen dat je maximum gebruikt van je kredietkaart en dat je dit uiteraard ook goed naleeft. Deze methode zal de weg naar financiële stabiliteit effenen.

Een minilening aanvragen

Minilening vergelijken BelgiëZoals je ziet hoef je dus niet te panikeren dat de officiële minilening in België werd afgeschaft. Er zijn namelijk voldoende alternatieven voor het lenen van een laag geldbedrag. Weinig geld lenen kan dus via een kredietkaart, een geldreserve, onder nul gaan of zelfs via een persoonlijke lening. Een minilening aanvragen kan je gemakkelijk online doen. Omdat het bedrag dat je gaat lenen zo klein is, hoef je weinig of geen documenten in te dienen voor de goedkeuring van je lening. Hierdoor kan de aanvraag van je minilening snel gebeuren en kan je ook snel over je geld beschikken, wat uiteraard nodig is bij een minilening.

Hoge rentevoeten

Als je een minilening aangaat via bijvoorbeeld een persoonlijke lening, zal je hoge kosten betalen. De rente op het geleende bedrag kan bijvoorbeeld rond de 10% liggen. Dat is uiteraard heel hoog. Controleer het jaarlijkse kostenpercentage dus goed voordat je een minilening aangaat.

Een vermelding op de zwarte lijst

Als je een minilening nodig hebt, heb je dus een klein geldbedrag nodig. Ook al hoef je hiervoor weinig informatie door te geven, toch zal de kredietverstrekker controleren of je het lage bedrag wel kan terugbetalen. Wanneer je op de Belgische zwarte lijst van wanbetalers staat, zal je minilening afgekeurd worden.

Als jij met zekerheid weet dat je op deze lijst vermeld staat, moet je dus geen moeite doen om een minilening aan te vragen. In het andere geval, wanneer je niet op de zwarte lijst van wanbetalers voorkomt, kan je gewoon een minilening aanvragen bij de financiële instelling die je wenst. Echter kan het bedrijf je aanvraag voor een minilening nog altijd afkeuren, maar dan kan je gewoon een andere aanvraag indienen bij een andere kredietverstrekker.

Een dringende minilening

Een minilening is meestal nodig in geval van nood. Je hebt een klein tegoed nodig op zeer korte termijn. Dit is mogelijk via de soorten leningen die hierboven vermeld werden. Als je nu een minilening aangaat via een persoonlijke lening, een geldreserve of een kredietkaart, je kan altijd snel over het geld beschikken als je in aanmerking komt voor de lening of de kredietkaart.

Onvoorziene gebeurtenissen

De dringende minilening is soms het enige antwoord op bepaalde onvoorziene gebeurtenissen in het dagelijkse leven. Maar zoals je weet, zijn de leningsvoorwaarden wettelijk vastgelegd en is het niet altijd eenvoudig om een ​​minilening te vinden die bij ons past. Hoewel een minilening dus geen gebruikelijke lening is in België, bestaan er dus nog steeds verschillende manieren om snel geld te lenen.

Enkele financiële organisaties voor het verkrijgen van een minilening

Als het gaat over het lenen van een klein geldbedrag, of een minilening, zijn er enkele experten waar je beroep op kan doen. Enkele bekende kredietverstrekkers voor het lenen van een klein geldbedrag, zijn Cofidis en Buy Way. Na de goedkeuring van je minilening, kan je al binnen de 24 uur of maximum 48 uren over je geld beschikken.

Geld lenen bij de winkel van je aankoop

Als je dringende minilening betrekking heeft op de aankoop van een goed of dienst, houd er dan rekening mee dat veel winkels hun eigen creditcard aanbieden. In dat geval kan je gewoon een minilening afsluiten in de winkel waar je de aankoop doet. Je hoeft dan niet naar externe bedrijven te gaan voor het lenen van weinig geld. Wel moet je er ook in dit geval rekening mee houden dat de kosten hiervan erg hoog kunnen zijn.

Deze creditcards voor de aankoop van goederen of diensten op afbetaling, zijn meestal direct in de winkel verkrijgbaar. Op die manier wandel je de winkel dus binnen zonder geld en wandel je opnieuw buiten met een nieuwe kredietkaart en je aankoop! In termen van flexibiliteit en reactievermogen is het moeilijk om het beter te doen! Als je een aanvraag voor een kleine lening zou doen bij een bank, moeten zij uiteraard aan verschillende controles voldoen om je de lening te kunnen geven.

Deze controles zijn niet alleen opgelegd bij de Belgische wetgeving, maar ook door de procedures waaraan de betreffende bank moet voldoen. Belgische banken hebben namelijk intern ook hun eigen procedures die ze moeten volgen. Daarom duurt de aanvraag van de aangeboden kredietformules bij de bank vaak langer dan bijvoorbeeld in een winkel of bij een online kredietverstrekker. Een minilening is bij verschillende financiële organisaties toegankelijk voor een groot aantal mensen.

Geen keuze kunnen maken?

71% van onze bezoekers kiest voor een lening via Santander.

Klik hier om het aanbod van Santander te bekijken >

×