Persoonlijke Lening

Persoonlijke Leningen Vergelijken

Iedereen komt wel eens in de situatie dat hij geld nodig heeft voor een bepaald project. Dat kan voor een verbouwing, nieuwe televisie, feest, zonnepanelen, enz. zijn. Gelukkig kan je in dat geval geld lenen via een persoonlijke lening. Hieronder kan je het Jaarlijks Kostenpercentage (JKP) van verschillende aanbieders vergelijken.

>> Bekijk hier de meest gekozen Persoonlijke Lening van 2024 <<
ProductJKPMinMax
Mozzeno Persoonlijke Lening
* Laagste rente

Voorbeeld: 10.000 €. Looptijd 48 maanden,
maandelijkse aflossing € 238,42
Totaal te betalen € 11.444,16
Bekijk lening >
6,99 %€ 1.250€ 50.000Simuleer gratis >
Cofidis Persoonlijke Lening
* Meest gekozen

Voorbeeld: 10.000 €. Looptijd 48 maanden,
maandelijkse aflossing € 249,33
Totaal te betalen € 11.967,27
Bekijk lening >
9,49 %€ 2.500€ 50.000Simuleer gratis >
Santander Persoonlijke Lening

Voorbeeld: 10.000 €. Looptijd 48 maanden,
maandelijkse aflossing € 265
Totaal te betalen € 12.696,96
Bekijk lening >
12,95 %€ 501€ 50.000Simuleer gratis >

Een auto, een vakantie naar je favoriete bestemming, een zwembad, enzovoort, wie wil dat allemaal niet! Het is echter niet altijd zo eenvoudig om dat allemaal te kopen en zeker niet als je over onvoldoende middelen beschikt om dit te betalen. Het afsluiten van een persoonlijke lening maakt het voor iedereen mogelijk om geld te lenen voor elk gewenst doel. Persoonlijke leningen passen zichzelf aan de financiële behoeften van de kredietnemer aan. Een persoonlijke lening is een bedrag dat wordt geleend bij een bank of een andere kredietverstrekker.

Banken, kredietverstrekkers en andere financiële organisaties

persoonlijke leningDe markt voor persoonlijke leningen is enorm en zo concurrerend dat iedereen een persoonlijke lening op maat kan krijgen. Persoonlijke leningen kunnen zowel gedekt als ongedekt kunnen worden afgesloten. Dit betekent dat je al dan niet een onderpand kan geven bij de aanvraag van de lening.

Het belangrijkste is dat huurders die zelf niet over een eigendom beschikken daarom ook een persoonlijke lening kunnen aanvragen. Wat hier meestal tegenover staat, is dat de rentevoeten vaak hoger zijn dan bij bijvoorbeeld een hypothecaire lening.

Gebrek aan zekerheid of onderpand bij persoonlijke leningen wordt dus vaak geïnterpreteerd als hoge rentetarieven in termen van het lenen van geld. Dit maakt het voor financiële bedrijven meer haalbaar om een persoonlijke lening toe te staan zonder onderpand. In het geval er wel een onderpand gegeven wordt, is dit een grotere zekerheid voor de bank of kredietverstrekker.

In het geval dat de lener het bedrag niet terugbetaalt, of niet kan terugbetalen, kan de financiële instelling beroep doen op het onderpand.

Dit kan in dat geval verkocht worden, zodat de financiële instelling het geleende bedrag terugkrijgt. Wel moet je er rekening mee houden dat mensen die een persoonlijke lening aanvragen zonder onderpand gemakkelijker geweigerd worden dan degenen die een lening aanvragen met onderpand.

Geld lenen op een flexibele manier

Afhankelijk van het gemak en de vereisten van de lener, kan hij een persoonlijke lening aanvragen. Dergelijke leningen zijn erg flexibel. Je kan geld lenen voor welk doel dan ook. Ze zijn meestal beschikbaar voor bedragen vanaf 1000 euro tot 75000 euro. Dit is echter afhankelijk van de financiële instelling waar je geld leent.

Sommige van deze bedrijven bieden bijvoorbeeld maar een persoonlijke lening aan tot maximum 15000 euro, terwijl anderen dan weer tot maximum 50000 euro gaan.

De afbetalingstermijn van dergelijke lening kan ook afhankelijk zijn per financieel bedrijf. Bij het ene bedrijf kan je de afbetaling bijvoorbeeld spreiden over 5 jaar, terwijl dit bij een ander bedrijf bijvoorbeeld gespreid kan worden over 15 jaar.

Het gebruik van persoonlijke leningen in België

Het gebruik van persoonlijke leningen in België is eindeloos. Persoonlijke leningen kunnen voor elk gebruik worden toegepast. Er is dus geen beperking door de kredietgever met betrekking tot de manier waarop je de persoonlijke lening wilt gebruiken. Meestal worden persoonlijke leningen gebruikt voor de aankoop van auto's, voor renovaties van woningen, voor een vakantie, voor een huwelijk, enzovoort. De hergroepering van kredieten is een andere manier om een persoonlijke lening te gebruiken.

Als je een persoonlijke lening gebruikt voor de hergroepering van kredieten, worden al je aparte kredieten in 1 lening gestopt, waardoor je looptijd langer kan worden en de maandelijkse last verminder kan worden. Het kan ook hoge renteschulden in één persoonlijke lening veranderen met een lagere rente.

Persoonlijke leningen zijn veel goedkoper dan andere alternatieven zoals kredietkaarten, budgetfaciliteit waarmee je onder nul kan gaan, enzovoort.

Kom je in aanmerking voor een persoonlijke lening?

De criteria om in aanmerking te komen voor een persoonlijke lening zijn meestal afhankelijk van de kredietwaardigheid van de geldlener. Iedereen die ooit een lening heeft afgesloten, beschikt over een kredietwaardigheid. Als je hierbij nooit in problemen bent gekomen en je hebt je vroegere leningen altijd correct terugbetaald, is er geen probleem.

Wanneer je echter in het verleden een lening slecht hebt terugbetaald, of helemaal niet, dan ligt dit een beetje anders.

Als je een slechte score hebt, kan dit bijvoorbeeld komen door te late betalingen, achterstallige betalingen, wanbetalingen, faillissementen, enzovoort. Ook moet je er rekening mee houden dat je geen krediet kan krijgen in België, als je op de zwarte lijst met wanbetalers staat. Personen die hierop komen te staan, worden hiervan op de hoogte gebracht en komen gedurende enkele jaren niet in aanmerking voor het afsluiten van gelijk welke lening.

Van zodra je verwijderd wordt van deze zwarte lijst, kan je opnieuw de aanvraag doen voor het afsluiten van een lening. Wel is het mogelijk dat er bij je identiteit nog steeds vermeld staat dat je op deze zwarte lijst stond. Dit kan bijvoorbeeld tot 10 jaar bij je kredietwaardigheid vermeld staan. De nationale bank van België houdt dit bij.

Kan ik een lening afsluiten bij een slechte kredietwaardigheid?

Als je op de zwarte lijst van wanbetalers staat, kan je in België dus geen lening afsluiten. Echter rijst de vraag op of je in aanmerking komt voor een lening als je niet op deze lijst staat, maar als je wel een slechte kredietwaardigheid hebt. Een slechte kredietwaardigheid is niet zoals vermeld staan op de zwarte lijst. Dit belet dus niet dat iemand wordt goedgekeurd voor het afsluiten van een persoonlijke lening.

Persoonlijke leningen kunnen dus nog steeds worden afgesloten door mensen met elke vorm van slechte kredietproblemen. Als je een aanvraag doet voor een lening, beslissen de medewerkers in het bedrijf waar je deze aanvraag deed, of je al dan niet geaccepteerd wordt voor de lening. Ze kiezen in dat geval dus zelf of ze jou een persoonlijke lening toestaan. Misschien is een persoonlijke lening in sommige situaties een verbetering, omdat ze financiën geven wanneer het nodig is en kan dergelijke lening op lange termijn voordelen bieden.

Criteria bij een persoonlijke lening

Verschillende bedrijven die persoonlijke leningen aanbieden, hebben vaak ook verschillende criteria waaraan een lener moet voldoen. Meestal heeft dit te maken met je beroep of je inkomen, de minimumleeftijd voor de aanvraag van een lening, de maximumleeftijd bij je aanvraag, je nationaliteit, het land waar je woont, enzovoort. Sommige bedrijven zijn strenger dan anderen. Daarom hebben de verschillende kredietverstrekkers andere voorwaarden bij het aanvaarden van persoonlijke leningen.

Als lener heb je ook veel keuzes bij persoonlijke leningen. Er zijn heel wat bedrijven waar je dergelijke lening kan afsluiten en ze hanteren allemaal andere tarieven en rentevoeten. Neem daarom voldoende tijd om de verschillende leningen, rentevoeten en kosten met elkaar te vergelijken. Door de leningen met elkaar te vergelijken, kan je betere keuzes maken.

Het vergelijken van leningen is niet zo moeilijk en het vereist slechts enkele eenvoudige berekeningen. Er bestaan veel websites op het internet waar je verschillende leningen en de kosten ervan met elkaar kan vergelijken. Ook kan je dit helemaal zelf doen.

Als je surft naar de verschillende aanbieders van persoonlijke leningen, kan je een overzicht maken via een tabel of via een MS Excel bestand. In dit overzicht typ je de naam van de kredietverstrekker, de kosten die je er moet betalen, de rentevoeten die ze hanteren, de looptijd, enzovoort. Als je voor jezelf dit overzicht maakt, kan je meteen bekijken welke kredietverstrekker de goedkoopste is en waar je dus de voordeligste persoonlijke lening kan afsluiten.

Een betaalbare lening

Als je geld nodig hebt, is het gemakkelijk om meteen voor een persoonlijke lening te kiezen. Echter moet je dergelijke leningen altijd afsluiten via een voldoende overwogen keuze. Je moet namelijk altijd de basisregel in je achterhoofd houden bij het lenen van geld. Denk bij het lenen van elke vorm van persoonlijke leningen daarom aan het feit dat het absoluut noodzakelijk is om ze terug te betalen. Neem dus alleen persoonlijke leningen aan als het betaalbaar is.

Alles wat je wilt weten over een persoonlijke lening

Het belangrijkste kenmerk van een persoonlijke lening is dat het een lening is die geschikt is voor elk doel, bijvoorbeeld voor een carport, voor een medisch doel, voor de aankoop van meubels, om oude leningen terug te betalen, voor een hergroepering van kredieten, voor een auto, voor een investering, voor een citytrip, voor geschenken, enzovoort. De mogelijkheden bij wat er aankocht kan worden via deze soort lening zijn eindeloos.

Minimale documentatie en snelle goedkeuring

Wat erg handig is bij een persoonlijke lening, is dat er bij de aanvraag ervan bijna geen documentatie nodig is om in te dienen en dat de goedkeuring van de lening snel gebeurt. Dit betekent dus dat je gewoon een formulier kan invullen bij de aanvraag van je lening. Op dit formulier vul je bijvoorbeeld je persoonlijke gegevens in, zoals je naam, woonplaats, aantal kinderen, beroep, inkomen, maandelijkse kosten, rijksregisternummer, telefoonnummer, enzovoort.

Bewijsstukken heb je meestal niet nodig bij de aanvraag van een persoonlijke lening. Vervolgens controleert de kredietverstrekker of je in aanmerking komt voor de lening. Ze controleren of je al dan niet op de zwarte lijst staat in België, of je andere leningen hebt lopen en uiteraard ook of je de lening zal kunnen terugbetalen. Als je lening is goedgekeurd, wordt het geld heel snel op je rekening gestort. Je kan zelfs al beschikken over het geleende bedrag binnen de 24 of 48 uren.

De looptijd van je lening

Als je een lening hebt afsloten, moet je deze natuurlijk ook terugbetalen. Afhankelijk van je inkomen, kan je elke maand meer of minder terugbetalen. De looptijd van je lening is de periode waarbinnen je de lening wil terugbetalen. Leningen kunnen bijvoorbeeld worden terugbetaald van 1 jaar tot 20 jaar, maar dit is afhankelijk van het geleende bedrag. Als je een persoonlijke lening afsluit voor een kleiner bedrag, zal je looptijd korter zijn dan wanneer je meer geld leent.

Kies je er bijvoorbeeld voor om 15.000 euro te lenen, kan je dit bedrag bijvoorbeeld in een looptijd van 12 maanden tot 60 maanden terugbetalen.

Wanneer je echter voor een looptijd van 12 maanden kiest, is het mogelijk dat je zo’n 1300 euro per maand inclusief kosten en rente moet terugbetalen gedurende deze 12 maanden. Als je voor ditzelfde bedrag een looptijd van 60 maanden kiest, zal het bedrag dat je maandelijks moet terugbetalen ongeveer 300 euro zijn. Alles is hierbij afhankelijk van het bedrag dat je elke maand kan terugbetalen en de looptijd die je aangeboden wordt bij de kredietverstrekker.

De kosten bij je lening

Aan elke lening zijn kosten verbonden, zo ook bij een persoonlijke lening. Deze kosten kunnen allerlei kosten zijn die kredietverstrekkers kunnen aanrekenen, zoals bijvoorbeeld administratieve kosten, kosten voor het verwerken van de lening, bankkosten, enzovoort. Elk bedrijf hanteert uiteraard zijn eigen kosten. Deze kosten moeten uiteraard mee terugbetaald worden met de lening. Ze worden toegevoegd aan het geleende bedrag.

Dergelijke kosten worden meestal eenmalig aangerekend, afhankelijk van de financiële organisatie. Wel kunnen er extra kosten worden toegevoegd in afwijkende gevallen, zoals bijvoorbeeld bij het te laat terugbetalen van de lening. Lees daarom altijd goed door welke kosten er bij je lening aangerekend zullen worden en welke kosten je in de toekomst mogelijk kan krijgen.

Wat zijn de belangrijkste kosten bij een lening?

De belangrijkste kosten bij een lening zijn de rente die je betaalt. Dit wordt uitgedrukt in een percentage en kan vrij hoog zijn. Aangezien een persoonlijke lening zeer flexibel is, je weinig of geen bewijsmateriaal moet indienen en je de lening voor alle doeleinden kan gebruiken, ligt de rente van dergelijke lening meestal hoger. In de meeste gevallen schommelt de rente van persoonlijke leningen tussen de 4% en de 15%.

Als je looptijd langer is, kan de rente verhoogd worden. Ook is het mogelijk dat bepaalde bedrijven gewoon hogere tarieven hanteren. Je doet er dus goed aan om te controleren welke rente je betaalt bij welke looptijd. Het kan je veel geld besparen als je voor een goedkopere optie kiest die haalbaar is voor jou.

Zijn er speciale documenten nodig bij de aanvraag van je lening?

Bij de aanvraag van een persoonlijke lening zijn er meestal geen extra documenten nodig. Wel kunnen financiële bedrijven deze aanvragen. In dit laatste geval worden meestal documenten opgevraagd omtrent loonbrieven, of een bewijs van inkomsten. Vaak vragen financiële bedrijven een bewijs van inkomsten over de laatste 3 maanden. Wel moet je altijd je identiteitskaart bij de hand houden. Meestal wordt hiervan een kopie genomen en wordt deze kopie bij je dossier gestopt.

Hoe snel wordt een lening goedgekeurd?

Als je geld nodig hebt, wil je natuurlijk dat dit zo snel mogelijk naar jou toekomt. Daarom willen de meeste mensen weten hoe lang het duurt voordat de lening wordt goedgekeurd. Ook dit is afhankelijk van het bedrijf waar je de aanvraag indient, maar ook van de drukte op dat ogenblik. Als er weinig aanvragen zijn, kan je dezelfde dag al een antwoord ontvangen. Als het drukker is, moet je misschien enkele dagen wachten. Nadat je lening is goedgekeurd of aanvaard, moet je de nodige documenten handtekenen en wordt het geleende bedrag op je rekening gestort.

Wanneer kan ik een persoonlijke lening aanvragen?

Je kan op elk moment een persoonlijke lening aanvragen in afwachting van een snelle, probleemloze en ongedekte financiering voor welk doel dan ook. Het verificatieproces op het kantoor gebeurt gemiddeld binnen de 3 dagen na het indienen van alle vereiste documenten. Zoals hierboven vermeld werd, kan dit ook sneller of trager gebeuren. Gedurende deze tijd, wordt er een kredietcontrole uitgevoerd om je kredietgeschiedenis en je kredietwaardigheid te achterhalen. Als al deze controles positief zijn, krijg je groen licht.

Hoe moet ik de nodige documenten ondertekenen?

Als je groen licht hebt gekregen, en je aanvraag dus goedgekeurd werd, moet je de nodige documenten ondertekenen. Aangezien heel wat persoonlijke leningen worden aangeboden via internet, stel je jezelf misschien de vraag op welke manier je de documenten moet ondertekenen. Dit is opnieuw afhankelijk van het bedrijf waar je het geld leent. Sommige bedrijven komen persoonlijk naar je toe. Ze maken dus een afspraak bij je thuis om de documenten te ondertekenen.

Andere bedrijven nodigen je uit op hun kantoor. In sommige gevallen kan je de documenten ook afprinten, ondertekenen en vervolgens via de post opsturen naar de kredietverstrekker. De manier waarop je de documenten moet ondertekenen, kan dus verschillend zijn van bedrijf tot bedrijf.

Een persoonlijke lening online aanvragen of via een bank?

persoonlijke leningen vergelijken en aanvragenGeld lenen is iets wat we niet dagelijks doen. Het is ook zeer belangrijk om dit op de juiste manier te doen. Daarom durven sommige mensen niet goed een lening aan te vragen via het internet, maar gaan ze liever naar hun vertrouwde bankkantoor. Echter is het voor niets nodig om te aarzelen bij het aanvragen van een lening online.

De financiële bedrijven die persoonlijke leningen aanbieden, moeten voldoen aan de Belgische wetgeving. Je kan dus evengoed online een aanvraag indien, als langsgaan bij de bank.

Wanneer je bij een online kredietverstrekker goede voorwaarden hebt ontdekt maar je bent toch wat onzeker over het invullen van de documenten, kan je de kredietverstrekker altijd contacteren met je vragen. Ze zullen je met veel plezier helpen bij het correct indienen van je aanvraag.

Ook online kredietverstrekkers beschikken over goed opgeleide medewerkers die je op dezelfde manier op weg helpen als de werknemers bij je vertrouwde bank. Je kan ze in de meeste gevallen telefonisch bereiken of via e-mail. Sommige financiële organisaties bieden ook hulp aan bij je thuis. In dat geval komen ze naar jou toe om de documenten van je aanvraag samen met jou in te vullen, gemakkelijker kan niet!

Kan ik een groter bedrag terugbetalen per maand?

Op deze vraag is het antwoord neen. Een flexibele terugbetaling is niet mogelijk bij een persoonlijke lening. Bij dit soort van lening betaal je elke maand hetzelfde vaste bedrag terug, tot je lening helemaal is terugbetaald. In sommige gevallen kan de lening worden herzien, bijvoorbeeld bij een groepering van kredieten. Daar zijn kosten aan verbonden, waarmee je uiteraard rekening moet houden. Een gratis herziening is bij een persoonlijke lening niet van toepassing. Deze mogelijkheid is er wel bij een geldreserve, waarbij je gratis een hoger bedrag kan terugbetalen als je financiën dit toelaten.

Waar kan ik online een aanvraag indienen voor een persoonlijke lening?

Het gemakkelijkste is natuurlijk om de aanvraag voor je persoonlijke lening gewoon vanaf thuis te doen. Op het internet zijn er tientallen bedrijven actief waar je een aanvraag kan indienen. Dit kan je bijvoorbeeld doen bij Cofidis. Cofidis is één van de meest bekende bedrijven in België waar je online een aanvraag kan indienen voor een lening.

Op hun website staat er een handige simulator waarmee je kan kijken hoeveel je kan lenen, op welke termijn je het bedrag kan terugbetalen, wat je maandelijkse terugbetalen gaan zijn en welke rente je moet betalen. Cofidis heeft zoveel Belgische klanten, dat je er zeker van mag zijn dat je er veilig geld leent.

Andere bedrijven waar je dergelijke lening online kan aanvragen, zijn Beobank, waar je meteen je vragen via de chat kan stellen. Ook bij Crefibel kan je een persoonlijk krediet aanvragen. Op hun website kan je ook een online simulatie doen. Je kan bij deze simulatie in één oogopslag bekijken wat je geleende bedrag is, wat de rente is dat je gaat betalen en wat het totale bedrag is dat je gaat terugbetalen, dit betekent dat je ook kan zien hoeveel je in totaal zal terugbetalen, zowel het geleende bedrag, als de rente samen.

Als je bijvoorbeeld 10.000 euro leent, is het mogelijk dat je na 60 maanden het volledige bedrag en de rente hebt terugbetaald, wat kan neerkomen op ongeveer 11500 euro, afhankelijk van de rente. Je merkt hierbij meteen op dat je een groot bedrag aan rente kan betalen. Dit is een belangrijk punt waar je zeker moet bij stilstaan!

Andere financiële bedrijven waar je een lening kan afsluiten, zijn bijvoorbeeld Buy Way, Carrefour Finance, DHB Bank, Axa Bank, bpost, Cetelem, Crelan, Belfius, KBC, Argenta, europabank, elantis, Hello Bank!, ING, Santander, BNP Paribas Fortis, Leemans kredieten en vdk bank.

Maak de juiste keuze voor het afsluiten van de lening

Voor welk bedrijf je ook kiest om een persoonlijke lening af te sluiten, het is belangrijk om voor de goedkoopste te kiezen! Geld is geld, maar de kosten die je gaat betalen, kan je tot een minimum herleiden door goed te vergelijken en door de juiste keuze te maken!

Geen keuze kunnen maken?

61% van onze bezoekers kiest voor een persoonlijke lening via Mozzeno.

Klik hier om het aanbod van Mozzeno te bekijken >

×