Hoe kan je vermogen vergroten?

Hoe kan je vermogen vergroten?
Hoe kan je vermogen vergroten?
Leestijd 2 minuten

Het is al enige tijd zo dat de rente een stijgende lijn vertoont. Dit is overal in Europa merkbaar, ook in België is er veel gaande op het gebied van rente. Daardoor is het voor het eerst in jaren zo dat sparen heel aantrekkelijk kan worden. Denk bijvoorbeeld aan mogelijkheden bij internetbanken als Keytrade. Daar is al meer te krijgen dan bij veel andere aanbieders. Het is goed om rente eens te vergelijken met andere mogelijkheden op vermogensgroei. Zo kan je het meest eruit halen.

De alsmaar stijgende rente

De ontwikkeling van de rente heeft zich in 2022 in gezet en gaat n 2023 rustig verder. Dit heeft te maken met wat de Europese Centrale bank van plan is. Daar is door de jaren heen de rente laag gehouden om de Europese economie goed te laten draaien. Lenen en uitgeven moesten meer opleveren dan sparen. Inmiddels is de situatie echter veranderd. De prijzen zijn door verschillende ontwikkelingen flink gestegen. Daardoor is de inflatie ook heel hoog geworden. Met het verhogen van de rente heeft de Europese Bank een instrument om hier een rem op te zetten. Spaarders kunnen op die manier profiteren van de ontwikkelingen.

Alle banken doen mee

Waar het verhogen van de rente bij één bank begint, is dit altijd de opening naar meer. Dat heeft als gevolg gehad dat nu eigenlijk alle banken meedoen. Het is bovendien niet alleen in België gaande. Het is ook in andere landen zo dat de banken de rentes verhogen. Wanneer je dus geld in het buitenland hebt staan, dan is het ook mogelijk om te profiteren van de stijgende rentes. Zelfs buiten Europa kiezen de centrale organen ervoor om het op deze manier aan te pakken. Stap voor stap wordt de rente bovendien ook steeds hoger.

Al bijna voldoende

Het is belangrijk om alles wel in het juiste perspectief te zien. Een verhoging van de rente is natuurlijk aantrekkelijk. De prijzen zijn echter ook al lange tijd aan het stijgen. Dat betekent dus dat het wel belangrijk is dat de rente een bepaalde stijging vertoont om dit bij te houden. Dit is nog niet het geval. Het is dus niet zo dat je nu met de rentes al meer overhoudt dan waar je mee begon. Naar verhouding verlies je nog altijd wanneer je geld stilstaat. Het is echter wel zo dat het inmiddels heel dichtbij het omslagpunt komt.

Kiezen voor alternatieven

Het is nog altijd aantrekkelijk om voor alternatieven voor sparen te kiezen. Dat was de afgelopen jaren ook al het geval en dat is nog altijd niet veranderd, ondanks de veranderde markt. Zo kan beleggen nog altijd het instrument om mee te verdienen. Daarnaast zijn aankopen voor de lange termijn ook een goede investering. Dit heeft natuurlijk te maken met de stijgende prijzen. Wat je nu koopt kan jou veel besparen ten opzichte van wat dit zal kosten over enkele maanden, een jaar of nog verder in de toekomst. Dat moet je wel meewegen.

Related Posts
Hoe rente berekenen?
Hoe rente berekenen? ( 25 apr,2017 )