In de eerste drie maanden van het jaar 2023 zijn opvallend grote beleggingswinsten gemaakt door de Belgische huishoudens. Dit valt vooral op omdat er veel onrust op de financiële markten was. Dit heeft er echter niet toe geleid dat de omvang van de beleggingen hieronder te lijden had. Het is juist zo dat het belegde vermogen in aandelen en obligaties ook is toegenomen. Dit blijkt uit cijfers die naar buiten zijn gekomen. Het is dan ook goed om eens te bekijken waar deze ontwikkeling precies door gekomen is.
Miljarden aan stijging
De stijging van de waarde van de beleggingen was niet gering. In het eerste kwartaal ging de waarde met bijna 8 miljard omhoog ten opzichte van het laatste kwartaal van 2022. De stijging staat voor ongeveer 5 procent van het totale belegde vermogen. Het is mede ook opvallend dat deze stijging zich heeft doorgezet omdat dit meer dan een jaar niet in deze omvang was gebeurd. Het was voor het laatst in het vierde kwartaal van 2021 dat de waarde van de beleggingen in 3 maanden tijd met zoveel miljarden groeide.
Geen last van onrust
Er werd verwacht dat onrust op de financiële markten een belangrijke factor zou zijn. Zo was er bijvoorbeeld een probleem bij de bank Credit Suisse. Ook vielen er verschillende kleinere banken om in de Verenigde Staten. In het verleden wilden dit soort zaken nog weleens doorsijpelen naar bijvoorbeeld de Nederlandse markt, wat dan dus tot een daling van de waarde als gevolg had. Het is dan ook opvallend dat dit keer niet veel huishoudens schrokken van deze ontwikkelingen. Sterker nog, er werd juist ook voor tientallen miljoenen geïnvesteerd in aandelen en obligaties in deze periode bij banken. Dit was een deel van de reden van de groei.
Overal groei te zien
Er zijn miljoenen huishoudens in het land die beleggen. Het is dan ook goed om te zien dat bijna al deze huishoudens een groei zagen in hun beleggingen. Het is niet zo dat dit slechts tot een kleine groep beperkt bleef. Die brede groei is ook een deel van de reden waarom de sprong van enkele miljarden gemaakt kon worden. Het geld zit vooral in beleggingsfondsen, beursgenoteerde aandelen en obligaties. Het totale bedrag is inmiddels vooral in beleggingsfondsen terug te vinden. Dit is dan ook een belangrijke zaak.
Geen andere beleggingen meegewogen
Overigens moet er wel een kanttekening bij deze cijfers worden gemaakt. Het is namelijk zo dat andere soorten beleggingen niet zijn meegenomen in deze cijfers. Dat betekent dus dat bijvoorbeeld geld dat in crypto of in vastgoed zit niet is meegenomen in de berekeningen. Het gaat puur om de beleggingen die bij banken zijn gedaan. Daarom dat juist de fondsen, aandelen en obligaties ook zo’n grote rol hierin spelen. Het is dus ook belangrijk om dit goed voor ogen te hebben wanneer je zelf van plan bent om meer met beleggen te doen. Gebruik de informatie dan wel op de juiste wijze voor je begint.