Wanneer je een bedrijf wil opstarten heb je natuurlijk geld nodig. Daarbij kan je kiezen om geld te lenen bij de bank. Maar ook eigen spaargeld in een bedrijf investeren is populair. Wanneer geen van deze twee opties mogelijk is, zijn er gelukkig nog enkele andere manieren om geld te lenen van mensen in je omgeving. Forento.be somt voor jou de 3 beste manieren op om in 2018 geld te lenen voor je vennootschap.
1. Geld lenen via crowdfunding
Crowdfunding is al verschillende jaren de manier bij uitstek voor beginnende bedrijven. Heel veel zogenaamde “start ups” vonden hun oorsprong via zo een gezamenlijke inleg. Crowdfunding is eigenlijk een vorm van financiering waarbij verschillende investeerders een klein deeltje inbrengen. In principe worden het bedrijf en investeerders met elkaar in contact gebracht via een online platform, zoals Look & Fin. Vandaar de naam “crowdfunding”.
Hou er rekening mee dat indien je meer dan 100.000 euro wil lenen, dan een prospectus moeten indienen bij de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA). Dit orgaan houdt sinds 2011 toezicht op de Belgische financiële markt. Ga je bij alle investeerders maximaal 1.000 euro ophalen, dan is een prospectus niet vereist voor investeringen onder de 300.000 euro. Geld lenen via crowdfunding wordt fiscaal gestimuleerd via de tax shelter (zie verder). Hierdoor krijg je als uitlener 30% belastingaftrek op jouw investering. Bij een micro-onderneming is dat zelfs 45%.
2. Win-winlening
Door middel van de win-winlening kan je als particulier geld uitlenen aan een kmo. Deze vorm van geld lenen is dus specifiek gericht op kleine ondernemingen. De win-winlening is een achtergestelde lening met een vaste looptijd van 8 jaar. Dat betekent dat bij een eventueel faillissement, andere kredietgevers zoals een bank voorrang zullen hebben. Pas nadien word jij als kredietgever uitbetaald. Gaat het bedrijf toch failliet? Dan kun je het uitgeleende geld voor een deel recupereren via een belastingvermindering van 30%.
De win-winlening geeft je als bedrijf de mogelijkheid om in totaal 200.000 euro op te halen. Elke vriend of familielid kan maximaal 50.000 euro uitlenen. De kredietgever en het bedrijf kunnen vrij overeenkomen dat de aflossing maandelijks, driemaandelijks, zesmaandelijks, jaarlijks of in één maal na 8 jaar wordt verricht. Hou er wel rekening mee dat de maximale rentevoet van de win-winlening gelijk is aan de wettelijke rentevoet. De rentevoet mag ook niet lager zijn dan de helft van de wettelijke rentevoet. Hierdoor kan je in 2018 geld lenen via een win-winlening tegen minimum 1% en maximum 2% rente. Naast de rente krijg je als kredietgever een belastingvermindering van 2,5% op het nog opeenstaande kapitaal.
3. Geld besparen via de tax shelter
De tax shelter is een initiatief van de overheid om investeringen in startende bedrijven te stimuleren. De regeling is specifiek ontworpen voor bedrijven jonger dan 4 jaar. Als kredietgever die investeert in zo een jong bedrijf, ontvang je een belastingvermindering van 30% op je geïnvesteerd bedrag. Dat percentage klimt op tot 45 indien het gaat om een micro-vennootschap.
Verder is er sinds kort ook voor “groeibedrijven” een belastingvermindering van 25% voorzien. Dat zijn bedrijven die tussen de 4 en 10 jaar oud zijn en minstens 10 werknemers in dienst hebben. Verder moeten ze de voorbije 2 jaar een groei hebben gerealiseerd van minstens 10% per jaar.
Zijn deze 3 initiatieven toch voor jou te omslachtig? Natuurlijk kan je ook altijd geld lenen voor je bedrijf via een persoonlijke lening zoals de Cetelem Persoonlijke lening. Dankzij deze lening kan je tot 75.000 euro lenen voor eender welk doel.