3 tips om als jongere het meeste te halen uit sparen

3 tips om als jongere het meeste te halen uit sparen
3 tips om als jongere het meeste te halen uit sparen
Leestijd 3 minuten

Wanneer je jong bent denk je in principe niet aan sparen. Toch is het niet onmogelijk om al geld te sparen wanneer je pas start met werken. Kleine bedragen die je op een goede manier belegt, kunnen immers op lange termijn veel opleveren. Hieronder vind je 3 tips om als jongere of pas afgestudeerde het meeste te halen uit je spaargeld.

Waarom kiezen jongeren niet voor sparen?

Jongeren hebben bij de start van hun professionele carrière vaak andere grote uitgaven. Zo ligt bij veel jonge gezinnen de nadruk op een eigen woning. Zelfs wanneer ze die woning al hebben, gaat hun prioriteit naar de inrichting er van of andere uitgaven verbonden aan het huis. Jongeren hebben daarnaast meer uitgaven voor hun vrije tijd. Dat wil zeggen dat ze graag in het weekend op restaurant gaan, minstens één maal per jaar op vakantie wensen te gaan, enz. Kortom, jongeren denken niet onmiddellijk aan sparen of beleggen.

Tip 1: Maak een analyse van je financiële situatie

Een goed beheer van je vermogen start door middel van een financiële analyse. Het is belangrijk dat je een overzicht hebt van je inkomsten en uitgaven. Alleen op die manier krijg je een zicht op hoeveel je maandelijks over houdt om te sparen.

Hou daarbij rekening met alle inkomsten. Dat is natuurlijk niet alleen je loon of uitkering. Ook eventuele opbrengsten uit financiële producten waarover je zou beschikken behoren hiertoe. Zo kan je bijvoorbeeld een rendement krijgen van een termijnrekening zoals de MeDirect Termijnrekening. Aan de andere zijde staan jouw uitgaven. Dat zijn in de eerste plaats je vaste kosten. Dit zijn de kosten van een hypothecaire lening of huurwoning, water, gas, elektriciteit en dagelijkse voeding. Hierop kan je dus niet onmiddellijk besparen. Verder zijn er de kosten verbonden aan vrije tijd en ontspanning. Denk daarbij aan de kosten van restaurant, cinema, sport, enz. Tot slot zijn er de onvoorziene kosten. Zo kun je bijvoorbeeld plots jouw job verliezen, ziek worden of een elektrisch toestel moeten vervangen.

Inkomsten vs. Vaste kosten + kosten vrije tijd + onvoorziene kosten

Tip 2: Kies voor fiscaal interessant sparen

Zelfs wanneer je als jongere maar een € 1.500 per jaar zou kunnen sparen, kom je al een heel eind via fiscaal vriendelijk sparen. Dat komt door het zogenaamde “sneeuwbaleffect”. De intrest die je spaargeld van jongs af aan opbrengt, zorgt opnieuw voor intrest.

Concreet heb je 2 manieren van fiscaal interessant sparen. Ofwel kies je voor pensioensparen. Daarmee kan je jaarlijks tot € 960 sparen. In ruil krijg je een belastingvermindering van 30%. Dat betekent dat de overheid je eigenlijk € 288 terugbetaalt voor dit gespaard bedrag. Voor jongeren met meer reserves kan je pensioensparen tot € 1.200. Hiervoor krijg je een belastingvermindering van 25%. Dat betekent dat de overheid je eigenlijk € 300 terugbetaalt voor dit gespaard bedrag.

Ofwel kies je voor langetermijnsparen. Hiervoor ontvang je een belastingvermindering van 30% Dat betekent dat wanneer je € 1.000 investeert in langetermijnsparen, dan de overheid je € 300 terugbetaalt voor deze inspanning.

Opgelet: hou er rekening mee dat de korf “langetermijnsparen” wellicht al gevuld is met de belastingvermindering voor de hypothecaire lening. In dat geval kan je enkel nog kiezen voor het pensioensparen.

Tip 3: Zorg voor een buffer

Wie twijfelt om later een eigen woning te kopen, doet er goed aan om toch al een buffer op te bouwen. Als jongere moet je voor een eigen huis toch beschikken over minstens € 25.000. Hiervoor krijg je in ruil van de banken meestal een interessanter tarief voor het woningkrediet. Tegenwoordig geven de meeste banken ook maar een lening tot maximum 80% van de aankoopprijs. Dat betekent dat je zelf contant de notariskosten en registratierechten zal moeten betalen. Wij raden dan ook aan om een huis of appartement te huren tot je als jong gezin voldoende gespaard hebt voor deze eigen inbreng. Nadien kun je geleidelijk aan toewerken aan een groter huis of appartement.

Related Posts