3 tips om geld te besparen door geld uit te lenen

3 tips om geld te besparen door geld uit te lenen
3 tips om geld te besparen door geld uit te lenen
Leestijd 2 minuten

Met het einde van 2017 in het vooruitzicht zijn er nog een aantal interessante manieren om op je belastingen van 2018 te besparen. Bij veel van deze mogelijkheden komt het erop aan om nog voor 31 december 2017 de betaling werkelijk te doen. 1 van de mogelijkheden is de persoonlijke lening aan een bevriend bedrijf. Forento.be somt daarnaast 2 andere tips op om te besparen op je belastingen voor aanslagjaar 2018.

Wat is de belastingaangifte 2018?

Volgend jaar zal je de aangifte doen voor alle inkomsten en uitgaven die je tussen 1 januari 2017 en 31 december 2017 hebt gekregen en gedaan. Dit komt omdat de inkomsten van een jaar worden ‘aangeslagen’ tijdens het jaar nadien. Concreet betekent dit dat het inkomstenjaar 2017 belast wordt tijdens het aanslagjaar 2018. Door nu voor 31 december 2017 een aantal uitgaven te doen kan je een deel van jouw kosten recupereren via de belastingaangifte. Natuurlijk moet je daarvoor wel actie ondernemen. Voor de meeste belastingverminderingen volstaat het niet een bestelbon of factuur te ontvangen. De kosten moeten ook werkelijk betaald zijn.

Win-winlening of persoonlijke lening aan een bevriende KMO

De win-winlening is een initiatief van de Vlaamse overheid die veel gelijkenissen vertoont met de persoonlijke lening. De wetgever wenste daarmee particulieren aan te moedigen om geld uit te lenen aan een vriend of familielid met een eigen bedrijf. Concreet kun je zo als kredietgever tot € 50.000 uitlenen. In ruil krijg je een belastingvermindering van 2,5% op het openstaand bedrag. Het maximale belastingvoordeel is begrensd op € 1.250. Belangrijk is dat de win-winlening een achtergestelde lening moet zijn. Dat betekent dat je na de andere schuldeisers komt in geval van faillissement van het bedrijf.

Lening via crowdfunding

Volgend jaar zal je voor het eerst een belastingvermindering kunnen aanvragen voor investeringen via een crowdfunding platform. De meest gekende platformen zijn bijvoorbeeld MyMicroInvest, Bolero Crowdfunding en Lookandfin. Bij crowdfunding investeren verschillende kredietgevers een klein bedrag in een project. Als kredietgever kan je in totaal tot maximum € 100.000 uitlenen. In ruil daarvoor krijg je een belastingvermindering van 30% of 45%. Voor kleine bedrijven geldt een belastingvermindering van 30%. Voor micro-ondernemingen krijg je iets meer voordeel terug, namelijk 45%. In totaal kan dit je dus een belastingvoordeel van € 30.000 en € 45.000 opleveren.

Aandelen van ontwikkelingsfondsen

Tot slot kan je besparen door aandelen te kopen van een erkend ontwikkelingsfonds. Dit zijn fondsen zoals Alterfin en Incofin. Erkende ontwikkelingsfondsen ondersteunen projecten van ondernemingen in ontwikkelingslanden die geen toegang hebben tot de gewone kredietmarkt. Een prototype voorbeeld is de Afrikaanse boer die een eigen landbouwbedrijf wil opstarten. Voor deze belastingvermindering moet je voor minstens € 380 intekenen op aandelen op naam. Verder moet je ze minimaal 5 jaar bijhouden. Voor een investering tot € 6.400 krijg je een belastingvermindering van 5%. Dit is omgerekend € 320.

Door geld uit te lenen via een persoonlijke lening aan een bevriend bedrijf kan je besparen op je belastingfactuur van 2018. De win-winlening kan je een belastingvoordeel tot maar liefst € 1.250 opleveren.

Related Posts
Wanneer lening herzien?
Wanneer lening herzien? ( 23 apr,2017 )