Gezinnen houden te weinig buffer aan voor geld lenen

Gezinnen houden te weinig buffer aan voor geld lenen
Gezinnen houden te weinig buffer aan voor geld lenen
Leestijd 2 minuten

Uit een studie van de Nationale Bank van België (NBB) blijkt dat Belgische gezinnen een te kleine buffer aanhouden voor hun schulden. Zo zou 1 op de 3 kredietnemers een kleine financiële reserve hebben om tegenslagen van hun geld lenen voor een huis op te vangen.

Geld lenen voor een huis

Ongeveer 50 procent van de gezinnen die een hypotheek afsluiten doen dit voor meer dan 80 procent van de aankoopprijs. In België staan we daardoor met z’n allen voor 220 miljard euro in het rood voor hypothecaire kredieten. Voor de meeste gezinnen is de terugbetaling van hun woningkrediet de grootste hap uit het maandelijks gezinsbudget.

In principe is kiezen voor een lening met een vaste rente nu nog het meest aantrekkelijke. Het staat immers vast dat de rente in de loop van 2018 met minstens 50 basispunten opnieuw zal stijgen. Wie kiest voor een hypotheek met een variabele rentevoet moet dus rekening houden met een rentestijging in de loop van dit jaar.

Financiële reserve gezinnen: gemiddeld 6 maanden

Uit cijfers van de NBB blijkt dat 1 op de 3 gezinnen met een hypotheek slechts beschikken over een kleine buffer. Zij zouden bij tegenslagen maar gedurende 6 maanden hun woninglening verder kunnen aflossen. De NBB hielt daarbij rekening met al het financieel vermogen waarover deze gezinnen beschikken. Met andere woorden dus zowel geld op een spaarrekening als via obligaties, kasbons, aandelen of beleggingsfondsen. Nochtans moeten deze gezinnen ruim 70 miljard euro aan hypotheken terugbetalen. Daarnaast komt dat 110 miljard euro van de schulden aangegaan zijn door gezinnen die maar 10 procent van het openstaande woningkrediet dekken. Bij een huis van 250.000 euro betekent dat dat deze gezinnen maar 25.000 euro reserve hebben.

Nationale Bank maakt zich zorgen

De NBB maakt zich daardoor zorgen over de schulden die de Belgische gezinnen hebben lopen voor hun huis. Mede doordat de verhouding tussen het maandelijks inkomen en de schuldenlast negatief evolueert. De doorsnee Belg lijkt daardoor te weinig gewapend om onverwachte tegenslagen op te vangen. Dat kan bijvoorbeeld het verlies van een job of een andere vorm van inkomstenverlies zijn. Nochtans is de Belg in vergelijking met andere Europese inwoners welstellend. Het totaal aan geld op spaarrekeningen in België bedraagt immers 1334 miljard euro. Daarbij werd zelfs geen rekening gehouden met de waarde van vastgoed.

Op zoek naar een website waar je praktisch alle aanbieders van geld lenen voor een huis kan vergelijken? Zoek dan niet verder. Dankzij Forento.be krijg je een overzicht van alle kredietgevers van hypothecaire leningen in België. Met name het woningkrediet van Kredietpartner staat je toe om een hypotheek op maat te simuleren.

Related Posts