Kan ik een autolening afsluiten met een laag inkomen?

Kan ik een autolening afsluiten met een laag inkomen?
Kan ik een autolening afsluiten met een laag inkomen?
Leestijd 3 minuten

Geld lenen met een laag inkomen is vaak een hele uitdaging. Hetzelfde geldt wanneer je een lening wil afsluiten zonder inkomen. Toch is het perfect mogelijk om geld te lenen voor een auto met een laag inkomen. Zo kan je de bank andere waarborgen voorleggen. Of je kan geld lenen voor een auto bij vrienden. Hier lees je wat de mogelijkheden zijn om een autolening af te sluiten met beperkte geld middelen.

Geld lenen auto

Wanneer men als kredietnemer geld wil lenen voor een auto, is de bank verplicht een controle te doen van je krediet verleden. Dit betekent dat de bank bij de Centrale voor kredieten aan particulieren (CKP) moet nagaan of je bij andere kredietgevers nog leningen hebt lopen. Dit wordt ook wel de “zwarte lijst” genoemd. De CKP verzamelt immers ook de eventuele wanbetalingen met betrekking tot jouw leningen. Een kredietgever is echter niet verplicht om jou een autolening te weigeren. Zo kan hij besluiten om je toch een autolening te geven, ondanks dat je bij 3 andere banken al een persoonlijke lening hebt lopen. Een autolening afsluiten met een laag inkomen is dus perfect mogelijk.

In de praktijk zullen kredietgevers bij hun beslissing wel rekening houden met de informatie van de CKP. Banken willen immers het geld dat ze ter beschikking stelden graag terugzien. Ook willen ze vermijden dat je als kredietnemer een te zware kredietlast opneemt. Op die manier breng je jezelf in de problemen.

Dringend geld lenen met een laag inkomen

Het is logisch dat je mogelijkheden om een lening terug te betalen kleiner zijn wanneer je een laag inkomen hebt. Hetzelfde geldt wanneer men geen beroep heeft. In dat geval zal men de autolening moeten aflossen van de werkloosheidsuitkering of een andere sociale uitkering die men ontvangt. Aangezien je ook van dit bedrag moet leven (bijvoorbeeld eten kopen, een huishuur betalen), verkleinen je mogelijkheden om een lening terug te betalen.

Hoe geld lenen voor een auto met een laag inkomen?

Om geld te lenen met een laag inkomen heb je volgende mogelijkheden:

  • Geef de bank andere zekerheden. Via die andere zekerheden kan je toch een autolening bij een gewone kredietgever bekomen. Meestal gaat het dan om een borgstelling of pand. Bij een borgstelling garandeert iemand anders in jouw plaats om de lening terug te betalen indien jij dat niet meer kan. Bij een pand geef je een ander voorwerp waarvan je eigenaar bent als zekerheid aan de kredietgever. Bijvoorbeeld juwelen, aandelen of obligaties. Indien je de lening niet meer betaalt, kan de kredietgever dan besluiten om de goederen te verkopen om zo zijn krediet terugbetaald te krijgen.
  • Leen geld bij vrienden of familie. Het voordeel van dit systeem is dat alles op vertrouwen werkt. Meestal wordt geen kredietovereenkomst ondertekent. Jouw vrienden of familieleden helpen je een handje door jou een lening aan te bieden. De rente van lenen bij vrienden of familie is (meestal) ook lager dan die van de bank.
  • Sluit een autolening af bij andere particulieren. Op zoekertjeswebsites vind je regelmatig andere particulieren die geld “over hebben” en dit willen uitlenen. Meestal vragen deze particulieren geen bijkomende details, zoals bijvoorbeeld een loonfiche. Dit zal een bank wel vragen voor een autolening. Anderzijds liggen de kosten van particulier geld lenen voor een auto wel hoger dan een lening bij een bank.

Tip: autolening vergelijken

Ben je op zoek naar een autolening, maar beschik je over een beperkt inkomen? Zorg dat je niet ingaat op het eerste het beste voorstel. Zeker voor gezinnen met een laag inkomen raden wij aan om verschillende kredietgevers te vergelijken. Zo kan er een verschil bestaan in het kredietbedrag dat de bank wil uitlenen. Ook het Jaarlijks Kostenpercentage (JKP) dat men als kredietnemer betaalt, verschilt van kredietgever tot kredietgever. Tot slot verschillen ook de voorwaarden. Bank A kan bijvoorbeeld extra zekerheden vragen, terwijl dit voor bank B niet vereist is.

Benieuwd naar de verschillende autoleningen? Vergelijk dan hier alle aanbieders.

Related Posts