Automatisch sparen op de Belgische spaarmarkt

Automatisch sparen op de Belgische spaarmarkt

Automatisch sparen op de Belgische spaarmarktTegenwoordig lokken veel banken nieuwe cliënten met hoge rentes op automatisch spaarrekeingen. Via dergelijke spaarrekeningen kunnen geïnteresseerden een vast bedrag per maand sparen op een nieuwe spaarrekening, los van voorgaande spaarrekeningen bij dezelfde bank of spaarrekeningen bij andere banken. Hoeveel levert maandelijks sparen u momenteel op? En nog belangrijker, waar kan u voor maandelijks sparen op de Belgische spaarmarkt terecht?

KBC als pionier

KBC is inmiddels anderhalf bezig met het concept van maandelijks sparen. Onder de noemer Start2save wist het inmiddels 330.000 nieuwe spaarrekeningen te openen. Dat aantal zal alleen maar toenemen in 2014 omdat de bank en verzekeraar spreekt van een stijgende trend. De Start2save rekening van KBC werkt via een automatische spaaropdracht van maximum 500 EUR per maand. In ruil daarvoor ontvangen geïnteresseerden een basisrente van 1 procent en getrouwheidspremie van 0,75 procent. Mooie cijfers in vergelijking met de percentages van andere banken. Start2save is hoofdzakelijk gericht op privéspaarders die wel maandelijks willen sparen, maar niet beschikken over serieuze kapitalen.

Andere banken springen mee op kar

Triodos Maandsparen werkt op gelijkaardige wijze als KBC Start2save. Via Triodos Maandsparen kunnen geïnteresseerden maandelijks maximum 500 EUR sparen. Vereiste om de hogere vergoeding van Triodos Maandsparen, 0,25 procent basisrente en 0,55 procent getrouwheidspremie in plaats van 0,20 procent en 0,10 procent voor de klassieke spaarrekening, te ontvangen is dat er gewerkt wordt met een automatische spaaropdracht. Het verschil tussen KBC en Triodos is dat de laatste bank zich inzet op duurzame investeringen. In tegenstelling tot grotere banken en verzekeraars investeren ze enkel in duurzame producten, en kunnen ze bijgevolg niet even hoge rentes garanderen.

Ook Bpost Bank kwam recent met het idee van een maandelijks automatisch sparen. De Ritmo-rekening richt zich specifiek op kleine en regelmatige spaarders. In tegenstelling tot KBC Start2save en Triodos Maandsparen geldt er geen vereiste van minimale inbreng. Sparen via een Ritmo-rekening kan dus reeds vanaf 1 EUR per maand. Bpost Bank bied haar cliënten via een Ritmo-rekening een mooie getrouwheidspremie van 1,50 procent, dat is tot wel drie keer zo hoog als via het Triodos Maandsparen. De basisrente ligt in de buurt van Triodos Maandsparen, namelijk 0,30 procent.

Evaluatie

Wanneer zowel de basisrente en getrouwheidspremie met elkaar gecombineerd worden blijkt de Ritmo-rekening van Bpost Bank het hoogste rendement te leveren. In totaal zorgt het voor een rendement van 1,80 procent, in tegenstelling tot Triodos Maandsparen en KBC Start2save die respectievelijk 0,80 procent en 1,75 procent gecombineerd rendement aanbieden. Belangrijk: verwar echter de basisrente en getrouwheidspremie niet met elkaar. Het bedrag van de getrouwheidspremie wordt pas toegekend wanneer het bedrag gedurende één jaar onaangetast op de spaarrekening heeft gestaan. De getrouwheidspremie kan u dus pas ontvangen vanaf één jaar na de start van het automatisch sparen.

Automatisch sparen op de Belgische spaarmarkt
4 (80%) 2 stemmen

Related Posts
Meer in Sparen
Hoe leren sparen voor het pensioen later

Pensioensparen. Een term die weinig jongeren graag in de mond nemen. Het leven is anno 2015 al duur genoeg waardoor...

Sluiten