Bank- en kredietkaarten gebruiken in het buitenland

Bank- en kredietkaarten gebruiken in het buitenland

Bank- en kredietkaarten gebruiken in het buitenlandMet binnenkort weer de aanstormende zomermaanden voor de deur boeken veel Belgen hun cityrip of zomervakantie. Iets wat daarbij op de inpaklijst niet mag ontbreken is wellicht de kredietkaart. In het buitenland kan je immers zowel terecht met uw klassieke betaalkaart als kredietkaart. Kan u steeds uw bank- of kredietkaart gebruiken in het buitenland, of is een voorafgaande deblokkering hiervoor vereist?

Visa, MasterCard en American Express, lees de meest bekende kredietkaarten, worden in se ook buiten de Belgische landsgrenzen aanvaard. Met andere woorden: u kan perfect met uw Belgische kredietkaart betalingen verrichten buiten Europa. Het voordeel van betalen met een kredietkaart in het buitenland is de éénmalige debitering van de aan de kredietkaart gekoppeld rekening. Een gewone betaalkaart wordt per verrichting gedebiteerd. Dankzij de ingebouwde Maestro-functie kan u ook betalingen verrichten met deze klassieke betaalkaart in het buitenland.

Bescherming buiten Europa

Ter bestrijding van fraude met betaalkaarten opteren veel bankinstellingen voor een blokkering van betaalkaarten buiten de Europese grenzen. Mocht je dus afreizen naar een non-Europese lidstaat zonder voorafgaand contact op te nemen met uw bankinstelling, dan dreigt u het risico niet daar met uw kaart te kunnen betalen. Geen idee of de blokkering tijdelijk bij u opgeheven is? Neem dan contact op met uw lokaal bankkantoor om dit na te gaan. Ook bepaalde kredietkaarten hebben standaard een blokkering voor betalingen buiten de Europese landsgrenzen, bijvoorbeeld voor de Verenigde Staten of op cruises die varen onder de Amerikaanse vlag. Tijdig informeren is dus de boodschap.

Bijhorende kosten

Wie spreekt over het buitenland, spreekt natuurlijk ook over kosten en winsten van bankinstellingen. Voor non-Europese verrichten behoren verschillende spelers tussen te komen, waardoor de kosten van een dergelijke transactie ook hoger oplopen dan een louter Europees interne verrichting. Betalen in winkels en restaurants binnen Europa is kosteloos. Voor een geldopneming buiten België met een klassieke betaalkaart betaal je een variabele kost tussen de 0,10% en 0,20% van de opgevraagde som.

Eén gouden regel: vermijdt de situatie van geld op nemen met uw kredietkaart. Wanneer u geld afhaalt met een kredietkaart is de kans groot dat u een aanzienlijke transactiekost wordt aangerekend. Deze transactiekost kan eenvoudig oplopen tot 4 à 5 EUR per verrichting. Andere bankinstellingen werken met een transactiekost à la klassieke betaalkaart, maar zij het met een hoger percentage. Net als bij andere betalingen per kredietkaart wordt een soort van minikrediet geopend. In tegenstelling tot een klassieke betaalkaart wordt het geld niet per direct van uw rekening geboekt, maar schiet een derde het bedrag aan de handelaar voor. Op de verrichte betalingen via de kredietkaart behoren intresten betaald te worden. De gehanteerde intrestvoeten variëren sterk van bankinstelling tot bankinstelling. Doorsnee hanteren veel instellingen echter quasi de maximumgrens. Voor betalingen tot 1250 EUR hanteren bankinstellingen een intrestvoet van 14,50%, voor betalingen boven de 5000 EUR bedraagt de maximum intrestvoet 11,50%.

Welke kaart u het best gebruikt voor betalingen buiten de Europese zone is afhankelijk van verschillende factoren. Zo zal u rekening moeten houden met uw eigen bank, het land waar u geld wenst af te halen, de lokale munt, de transactie en het opgevraagde bedrag. Opmerking: verschillende banken hebben een vast tarief per lidstaat in de wereld. Vergeet vooraleer u op reis vertrekt niet het actuele tarievenoverzicht van uw bank af te drukken.

Bank- en kredietkaarten gebruiken in het buitenland
4 (80%) 3 stemmen

Related Posts
Meer in Creditcards
Mastercard toont vernieuwde kredietkaart

Vrijwel iedereen kent de klassieke kredietkaarten van Mastercard of Visa. Het gaat om een bankkaart die handig zonder veel beslommeringen...

Sluiten