Banken scoren goed door persoonlijke leningen

Banken scoren goed door persoonlijke leningen
Banken scoren goed door persoonlijke leningen
Leestijd 2 minuten

De stijging van het aantal persoonlijke leningen en de daling van het aantal slechte leningen doen de cijfers van banken goed. Zo heeft onder andere de Nederlandse bank ING in het 3de kwartaal meer winst geboekt dan verwacht. Nochtans zit de bank momenteel volop in herstructurering.

Cijfers ING-groep

ING maakte in het 3de kwartaal van 2017 een winst van 1,38 miljard euro. Dat terwijl de analisten een winst van 1,3 miljard euro hadden verwacht. In vergelijking met het 3de kwartaal van 2016 is er zelfs sprake van een stijging met 2%. Niet alleen de winst van ING steeg. Ook het resultaat voor belastingen tijdens het 3de kwartaal lag een stuk hoger. Bijna 6% meer dan het cijfer van een jaar daarvoor. De totale omzet van ING ging omhoog met 1,1% tot 4,4 miljard euro. ING kreeg er ook meer klanten bij. Wereldwijd steeg het aantal klanten met 400.000 tot 36,9 miljoen.

Bij de toelichting van de resultaten was de CEO van ING Ralph Hamers wel kritisch voor de toekomst. Giganten als Amazon, Google en Alibaba zullen in de toekomst de banken concurrentie aandoen. “De vraag is wel hoe snel hun financiële diensten zullen groeien en of ze kunnen aarden in een gereguleerde omgeving als de financiële sector. Maar het klopt dat ze een klantenbehoefte vervullen. Vooral de spelers uit het Verre Oosten groeien snel,” aldus de man.

Persoonlijke leningen zorgen voor goede cijfers

Vooral de leningen op afbetaling zorgen voor de goede cijfers van ING. Het algemene klimaat voor kredieten verbeterde. ING heeft verhoudingsgewijs minder slechte kredieten. Hierdoor hoeft het minder provisies aan te leggen voor leningen die niet terugbetaald worden. De goede cijfers van persoonlijke leningen kunnen ook verklaard worden door de nog steeds lage rentes. Zo kan men bij Cetelem een persoonlijke lening afsluiten tegen slechts 4,95% JKP.

Volgens ING wint ook de smartphone aan belang. Bijna 6 op de 10 klanten bankiert via een applicatie. Dat kan zowel via de smartphone als tablet. Door het feit dat de stijging in de kwartaalcijfers vooral te verklaren valt door de stijging van het aantal leningen op afbetaling en afname van slechte kredieten, wijzigen de analisten hun koersverwachtingen voor ING niet. Zowel KBC Securities, ABN AMRO als Bank Degroof Petercam houden dus vast aan hun voorspelling.

Wat met de herstructurering van het personeel?

Volgens Ralph Hamers tonen de kwartaalcijfers dat ING op de juiste weg zit. Nochtans kondigde ING vorig jaar een herstructurering aan waarbij 1 op de 3 jobs zou moeten afvloeien. Dit uiterlijk tegen 2021.  “We groeien in België. Er is commercieel momentum. Dat blijkt uit de groei van onze kredietverlening”, aldus de CEO tijdens een telefonische conferentie met analisten.

Zo telt de afdeling Retail Belgium van ING momenteel al 420 voltijdse werknemers minder dan in 2016. Momenteel werken nog 8.241 voltijdse werknemers voor Retail Belgium. De kosten-inkomstenratio steeg met 0,7%. Dit is de belangrijkste factor om de efficiëntie te beoordelen.

Wens je verschillende persoonlijke leningen te vergelijken? Ben je benieuwd wat momenteel de gangbare tarieven zijn voor de lening op afbetaling? Op Forento.be vind je een compleet overzicht met inbegrip van alle Jaarlijkse Kosten Percentages van o.a. Kredietpartner en Beobank.

Related Posts