Banken weigeren negatieve rente hypothecaire lening te betalen

Banken weigeren negatieve rente hypothecaire lening te betalen

Door de aanhoudende lage rentevoet op hypothecaire leningen of woonleningen hebben enkele honderden Belgen momenteel een negatieve rentevoet. Dit betekent dat banken eigenlijk hun klanten zouden moeten betalen voor het feit dat ze geld lenen. De meeste banken weigeren echter deze negatieve rente uit te betalen.

Negatieve rente bij kredieten met variabele rentevoet

In praktijk kiezen 8 op de 10 Belgen voor een woonlening met een vaste rente. Dit betekent dat de rente gedurende de hele looptijd van de lening ongewijzigd blijft. Ongeacht of de algemene rentevoeten stijgen of dalen.

Een variabele rentevoet kan daartegenover wel wijzigen. Indien de globale rente van de markt daalt, zal ook de rentevoet van het hypothecair krediet dalen. De meeste woonleningen bevatten de clausule dat de rente kan dalen tot max. 0%. Dit betekent dat in het slechte geval, voor de kredietgever, de kredietnemers enkel het gedeelte kapitaal van de hypothecaire lening dienen terug te betalen. Bepaalde kredietovereenkomsten bevatten echter de clausule dat de variabele rente onbeperkt kan dalen, dus zelf onder nul.

Banken weigeren negatieve rente hypothecaire lening te betalenHuidige situaties Belgische banken

Door de lage rentevoeten bij hypothecaire leningen zijn er enkele honderden Belgen die een rentevoet van -0,01 tot -0,03% hebben lopen. In principe zouden de kredietgevers daardoor hun klanten moeten betalen tot de rentevoet opnieuw 0% of meer bedraagt. Vooral bij Belfius, AXA, BNP Paribas Fortis en ING blijken er klanten met een dergelijke hypotheeklening te zijn. Enkel BNP Paribas Fortis en ING betalen hun klanten tot nu toe voor deze negatieve rentes. Belfius en AXA houden het been stijf omdat ze vinden dat negatieve rentes niet kunnen. Enkele tientallen klanten dienden dan ook al een klacht in bij Ombudsfin, de ombudsdienst van de financiële sector.

Belfius beroept zich daarbij op zijn algemene voorwaarden die bepalen dat “het krediet in het voordeel van de bank intresten opbrengt”. Oplettende klanten van Belfius hebben echter in de bijzondere voorwaarden van de hypothecaire leningen opgemerkt dat wordt vermeld dat “de verandering van de min in de rentevoet niet beperkt is”. Volgens Ombudsfin moet Belfius dan eigenlijk ook overgaan tot betaling van de negatieve rente. Ulrike Pommee, woordvoerster van Belfius, verklaarde echter dat Belfius om extra tijd bij de Ombudsfin had verzocht én ook deze had verkregen. AXA verklaarde dan weer dat “bij een lening het kapitaal altijd integraal terugbetaald moet worden, en negatieve rentes niet kunnen.” Bijgevolg weigert AXA de negatieve rentes voor hypothecaire leningen toe te passen.

Tot nu toe blijft het afwachten in wiens voordeel deze discussie zal uitdraaien. Zowel banken als toezichthoudende overheden worden voor de eerste maal met een dergelijke situatie geconfronteerd. Tot enkele jaren geleden hield niemand er rekening mee dat de rentevoeten zo fors konden dalen, en zelfs niet tot beneden 0.

Toekomst negatieve rente

Wie zou hopen op een winst in de toekomst via negatieve rentes is er aan voor de moeite. Vrijwel alle kredietgevers pasten hun algemene en/of bijzondere voorwaarden aan voor nieuwe kredieten, waardoor een negatieve rente voor nieuwe contracten niet langer mogelijk is.

Banken weigeren negatieve rente hypothecaire lening te betalen
5 (100%) 2 stemmen

Related Posts
Meer in Leningen
Goedkoopste autolening op de markt achterhalen

Wie twijfelt om een nieuwe wagen of tweedehandsauto te kopen, zal wellicht al de huidige voordelige tarieven voor autoleningen hebben...

Sluiten