Bankieren per vingerafdruk onder vuur

Bankieren per vingerafdruk onder vuur

Bankieren per vingerafdruk onder vuurAfgelopen weekend kwam aan het licht dat de vingerafdruksensor waarmee de meest recente smartphones zijn uitgerust, eenvoudig te omzeilen valt. Dankzij enkele handige hulpmiddelen – die wellicht elk gezin in huis heeft – kan men de toegang omzeilen en op die manier bepaalde handelingen, zoals mobiel bankieren bevestigen.

Kopie vingerafdruk via siliconen

Op basis van een test van de Belgische nieuwsdienst VTM is gebleken dat men via siliconen eenvoudig een kopie in spiegelbeeld kan maken van de vingerafdruk van een persoon. Het type siliconen uit de test bleek eenvoudig per internet bestelbaar en wordt in de praktijk voornamelijk door tandartsen gebruikt. Wanneer men de vingerafdruk in spiegelbeeld gemaakt heeft, kan men op basis van klei of een andere vaste substantie een nieuwe kopie maken. Ditmaal wel in de juiste richting en dus bruikbaar voor de vingerafdruksensor.

Uit de test bleek dat naast de algemene toegang, men via de gekopieerde vingerafdruk toegang kreeg tot bepaalde applicaties zoals KBC Mobile banking en Bancontact/Mister Cash. Volgens de nieuwsdienst bleken de financiële instellingen tot op heden daaromtrent nog geen enkele klacht ontvangen te hebben, waardoor gebruikers niet hoeven te vrezen voor hun veiligheid.

Reactie financiële instellingen

KBC reageerde inmiddels formeel op de testen van VTM. Volgens de financiële instellingen gebruiken inmiddels 500.000 Belgen de KBC Mobile Banking applicatie, waarbij er tot op heden 16.000 gebruikers besloten de vingerafdruk herkenfunctie te benutten. De overige 484.000 gebruikers benutten de applicatie uitsluitend op basis van een 5-cijferige code die ze bij aanvang zelf hebben gekozen. Elke klant kan zelf opteren of hij op een bepaald moment wenst in te schrijven op de vingerafdruk herkenfunctie of op een bepaald moment dit wenst stop te zetten.

Volgens KBC is er tot op heden geen enkele klacht ontvangen die te maken zou hebben met de wijze van handelen zoals voorgesteld door VTM. Volgens KBC hoeven gebruikers van de applicatie niet te vrezen voor hun veiligheid en wordt er continu ingezet op veiligheid en beveiliging. Naar eigen zeggen investeert KBC voortdurend qua mensen en technische hulpmiddelen. Mochten er toch klachten komen van klanten die in de praktijk een frauduleus geval hebben ondervonden op basis van de getoonde methode, dan zal KBC de vingerafdruk herkenfunctie uit de KBC Mobile Banking app verwijderen en nog uitsluitend de 5-cijferige code aanbieden.

KBC bevestigt tot slot dat indien dit het geval zou zijn, zij haar verantwoordelijkheden zal opnemen en de gedupeerde klanten zal vergoeden. Het mag dus duidelijk zijn dat mobiel bankieren een spannende toekomst tegemoet gaat. Forento.be informeert u mochten er wijzigingen komen op vlak van verrichtingen met zichtrekeningen, kredietkaarten en online betalingen.

Bankieren per vingerafdruk onder vuur
Stem op deze vergelijking

Related Posts
Meer in Geldzaken
Shoppen per kredietkaart en sparen voor voordelen

Anno 2016 wordt het gebruik van kredietkaarten steeds meer gekoppeld aan aanvullende voordelen. Voor elke euro die een koper uitgeeft...

Sluiten