Bankkaart of Kredietkaart verloren, wat nu?

Bankkaart of Kredietkaart verloren, wat nu?

Kredietkaart verlorenHet is steeds een pijnlijke vaststelling als je ergens je bankkaart bent verloren, of dat hij ergens op een drukke plek gestolen is. Wat moet je doen wanneer je bankkaart verloren of gestolen is, en wat kunnen de verschillende instanties voor jou betekenen? Forento.be vlooide het voor jou uit.

Kredietkaart verloren? Direct blokkeren

Laat in de eerste plaats zo snel mogelijk je bankkaart blokkeren. Vrijwel elk betaalportaal vermeld de gegevens van Card Stop. Op die manier vermijd je door één telefoontje dat er onrechtmatig gebruik wordt gemaakt van je bankkaart. Zowel vanuit het binnenland (070 344 344) als buitenland (+32 70 344 344) kan je zeven dagen op zeven, 24u op 24 onmiddellijk een bank- of kredietkaart laten blokkeren. Zelfs wanneer je geen pincode bij de kaart had gestopt, doe je er goed aan Card Stop te contacteren. Vanaf de aangifte van verlies of diefstal ben jij immers niet meer aansprakelijk voor misbruik.

Opgelet:  Beslis je om de kaart niet te blokkeren? Of werd er al misbruik gemaakt van de bankkaart voordat je ze blokkeerde? Dan blijf je als consument deels aansprakelijk. Kijk na in de Algemene Voorwaarden van je bankier tot welk bedrag je zelf gehouden bent. Automatisch ontvang je tijdens het telefoneren naar Card Stop een dossiernummer. Noteer dit goed, het is belangrijk voor het verdere verloop van het proces. Idem is dit het bewijs dat je Card Stop effectief contacteerde.

Card Stop net getelefoneerd en enkele uren daarna vind je je bankkaart terug op een godvergeten plek? Goed om te weten dat de bankkaart of kredietkaart dan niet in slechte handen belandt is, maar sowieso zal je tijdelijk geen gebruik kunnen maken van de bankdiensten. Card Stop blokkeert immers vanaf je telefoon alle bankverrichtingen per direct via de kaart. Card Stop kan dus geen betaalkaarten tijdelijk blokkeren. Idem kan je via de dienst geen duplicaat van je huidige kaart aanvragen. Hoewel de naam ‘Card’ vermeld, is Card Stop geen bankdienst, maar enkel een urgentiedienst die tussenkomt in geval van verlies, diefstal of fraude met je bankkaart.

Momenteel in het buitenland en heb je zelf je bankkaart geblokkeerd via Card Stop? Dan zul je jezelf tijdelijk via een ander medium van liquide middelen moeten voorzien. Card Stop verleent geen financiële tussenkomst in geval van verlies of diefstal. Nochtans is voor klanten van Visa of Mastercard een bijstand voorzien in de vorm van een vervangkaart of geldvoorschot voor spoedsituaties. Bekijk dus even de afzonderlijke polis van je Visa- of Mastercard om na te gaan van welke diensten je gebruik kan maken.

Bankkaart of Kredietkaart verloren, wat nu?
4 (80%) 3 stemmen

Related Posts
Meer in Geldzaken
We sparen meer dan we produceren

Begin deze zomer stuurde de Belgische Nationale Bank een opmerkelijke boodschap de pers in: alle Belgen samen hebben meer spaargeld...

Sluiten