Batibouw en lening herzien: loont het de moeite?

Binnen enkele weken gaat het grootste bouw- en verbouwsalon in België opnieuw van start. Van 25 februari tot en met 6 maart 2016 kan iedereen die nadenkt over een lening afsluiten voor de aankoop van een nieuwe woning of een verbouwingslening om werken door te voeren, ideeën en raad ontvangen op deze beurs. Volgens cijfers van de Belgische media staat de hypothecaire lening op zijn historisch laagste rentevoet. Wie opteert voor een vaste lening op 20 jaar, kan reeds lenen aan een rentevoet vanaf 2,26%.

Hypothecaire lening staan op hun laagste rentevoet ooit

Wanneer het gemiddelde wordt berekend over alle banken, schommelt de kostprijs van een hypothecaire lening op 2,63%. Bij de start van 2014 lag dit percentage nog om en bij de 4,42%. “In cijfers betekent dit dat wie goed twee jaar geleden een lening van 150.000 euro afsloot, gedurende twintig jaar telkens 936,12 euro per maand moet afbetalen. Dat brengt de totale factuur op 224.667,85 euro. Wie datzelfde bedrag nu leent, moet nog maar 802,17 euro per maand neertellen, wat het totaal op 192.520,11 euro brengt.

Enkele vragen van kopers en verkopers

1. Kopen of verbouwen we extra door de verlaagde rentevoet?

In de loop van 2015 werden 241.000 hypothecaire leningen afgesloten, goed voor in totaal een geleend geldbedrag van 26 miljard euro. Dat bedrag vormt een lichte stijging tegenover de geleende waarde van 2014. De verbouwingslening lijken het vooral goed te doen. Tussen 2014 en 2015 was er een stijging van maar liefst 21% inzake het aantal afgesloten verbouwings- en renovatieleningen.

2. Bij welke bank teken je best een hypothecaire lening?

Er bestaat geen ideale bank of hypothecaire lening. Het komt er op aan om goed alle aanbiedingen met elkaar te vergelijken. Experts raden aan om minstens 5 hypothecaire leningen met elkaar te vergelijken, alvorens uiteindelijk in zee te gaan met één financiële instelling. Let goed op voor eventuele schuldsaldoverzekeringen of andere verplichtingen. Ookal vermeldt een bank niet expliciet de bijkomende kosten, toch kunnen er verdoken administratie- of verwerkingskosten zijn. De administratie- of verwerkingskosten verschillen van bank tot bank en zijn nooit identiek.

3. Loont het de moeite nu een hypothecaire lening te herzien?

Het herzien van een hypothecaire lening werd reeds enkele jaren geleden aanbevolen. Wie nog niet is overgegaan tot het herzien van zijn hypothecaire lening, kan alsnog bij zijn financiële instelling ten rade gaan of het herzien van de hypothecaire lening winst op de lange termijn betekent. Wie reeds een jaar of anderhalf jaar geleden zijn hypothecaire lening herfinancierde, zal weinig winst boeken door nogmaals nu zijn hypothecaire lening te herzien. Dat de Belg eenvoudiger van hypothecaire lening wisselt blijkt uit de cijfers van het aantal herfinancieringen. Het aantal externe herfinancieringen in de loop van 2015 lag bijvoorbeeld 150% hoger dan het aantal herfinancieringen in 2014.

4. Hoeveel leent de Belg gemiddeld voor de aankoop van een woning?

Op circa 2 jaar tijd steeg het gemiddelde aankoopbedrag van woningen met circa 10.000 EUR. Anno 2015 schommelt het bedrag van de hypothecaire lening voor louter de aankoop van de woning rond 150.000 EUR. Voor de gezinnen die geld ontlenen om een woning aan te kopen, alsook te renoveren, schommelt het bedrag van de hypothecaire lening rond de 163.000 EUR.

Tip

Maak voor jezelf een overzicht van alle punten die belangrijk zijn bij de hypothecaire lening. Welk geldbedrag heb je effectief nodig? Heb je louter nood aan een lening voor de aankoopprijs, of ook de bijkomende registratie- en notariskosten? Wat kan je maandelijks afbetalen en binnen welke termijn? Wees eerlijk tegenover jezelf en je bankier. Het kan de eventuele samenwerking nadien alleen maar ten goede komen.

Batibouw en lening herzien: loont het de moeite?
4.5 (90%) 2 stemmen