Beleggen in horloges

Beleggen in horloges

De Belg belegt klassiek steeds in aandelen, kasbons en antiek. Maar heeft beleggen in andere materiële goederen, zoals bijvoorbeeld horloges, een meerwaarde? Saori Omura, codirecteur van het Zwitserse uurwerkveilinghuis Antiquorum, geeft duiding bij het fenomeen.

De man beveelt het aan om vooral te investeren in horloges die inmiddels enige tijd van de markt verdwenen zijn. “Stalen chronografen van Omega, Heuer, Breitling of Universal Genève uit de jaren zeventig zijn te koop voor 1500 euro. Wellicht worden ze later verzamelobjecten. De beste investering zijn vintage versies van modellen die nog altijd of opnieuw worden geproduceerd, zoals een Jaeger-LeCoultre Polaris,” aldus de man. Horlogeproducenten kiezen steeds vaker om oude succesnummers te herwerken tot modernere versies. Het enige verschil met de oude exemplaren is het prijskaartje. Waar een nieuwe versie te koop is voor 1500 euro, kost het old school model het twee- of drievoud.

Waarde van horloges

Beleggen in HorlogesBenieuwd hoeveel uw vintagehorloge waard is? Volgens Omura wordt de prijs vooral bepaald door de mechaniek. Des te ingewikkelder het binnenwerk, des te hoger de vraagprijs. “Onder 10.000 euro zou ik een Omega Speedmaster uit de jaren zeventig of een vintage Rolex Mariner, GMT of Explorer 1 kopen.” Ook voor andere prijscategorieën, waarbinnen de meeste Belgische beleggers zich niet zullen bevinden, wist de man raad. Volgens Omura zijn nieuwe horloges zelden de investering waard. Recente vrouwenhorloges doen het bijvoorbeeld helemaal niet goed op de beleggingsmarkt, omdat de klassieke belegger nog steeds van het mannelijke geslacht is. Ook exemplaren belegt met goud en diamanten blijken geen succesnummers op de veilingmarkt. Beschik je over een recent vrouwenexemplaar of exemplaar belegt met goud en diamanten? Hou ze indien mogelijk nog een tientaljaar bij. Door zijn hogere anciënniteit halen ze vanaf dan wel de veilingmarkt.

De waarde van een horloge wordt ook verhoogd door originele accessoires. Het bijhouden van het originele aankoop certificaat en bijhorende papieren kunnen dus de waarde de lucht in stuwen. Ook een horloge dat een beroemd persoon heeft gedragen, is steevast meer waard. Een aantal horloges van Mahatma Ghandi, met een geschatte waarde van 500 euro, brachten tijdens een veiling 1,8 miljoen euro op. Er is dus absoluut een markt voor horlogebelegging, echter blijft de vraag of doorsnee Belgische beleggers zullen geïnteresseerd zijn in het fenomeen.

Beleggen in horloges
5 (100%) 3 stemmen

Related Posts
Meer in Beurs & Beleggen
Alles over Beleggen
Wat weten we als doorsnee leek van beleggen?

Als we spreken over geld en financiële transacties, slaan de meeste doorsnee consumenten dicht. ‘Ik plaats alles veilig op de...

Sluiten