Beleggen

Online Beleggen & Brokers Vergelijken België

>> Bekijk hier de meest gekozen broker <<

BrokerProductenOrderprijs
Kosten/Jaar
Freedom24
* Internationale broker
*🥇 Onze keuze als beste broker
* Platform voor beginners & professionals
* 30 dagen gratis handelen voor nieuwe klanten
Bekijk broker >

- Aandelen
- ETF's
- Beleggingsfondsen
- Futures
- Opties
€ 1.20%Meer Informatie >
Saxo Bank
* Internationale broker
* Gratis online account met veel tools
* Zeer ruime keuze aan producten
* SaxoInvestor app voor Android & IOS
* Platform voor beginners & professionals
Bekijk broker >
- Aandelen
- ETF's
- Obligaties
- Beleggingsfondsen
- Futures
- Opties
- Turbo's
- Warrants
- Certificates
€ 2.000%Meer Informatie >
MEXEM
* Internationale broker
* Gratis online account
* Platform voor beginners & professionals
Bekijk broker >
- Aandelen
- Beleggingsfondsen
- Futures
- ETF's
- Metalen
- Opties
- Warrants
€ 1.8€ 0Meer Informatie >

Van plan om te gaan beleggen? Op deze pagina kun je uitgebreid brokers vergelijken en direct online een account openen.

Online beleggen is voor sommige mensen zeer populair. Anderen staan er sceptisch tegenover nadat heel wat mensen veel geld verloren via enkele beurscrisissen. Als je overweegt om te beleggen in de aandelenmarkt, dan is het erg belangrijk dat je begrijpt hoe de markten werken. Alle financiële gegevens en marktgegevens waarmee je als nieuwkomer wordt gebombardeerd, kunnen als verward en overweldigend overkomen.

Wanneer je de uitdaging toch wilt aangaan, dan doe je er goed aan om een broker te gebruiken. Deze zal je helpen bij het online beleggen. Op het internet zijn heel wat brokers beschikbaar die je zeker en vast willen helpen met online beleggen. Brokers vergelijken is hierbij een zeer goede tip die we jou kunnen meegeven, voordat je kiest voor een bepaalde broker die je gaat helpen met online beleggen op de aandelenmarkt. Vergeet niet dat het om je financiële middelen gaat en dat het dus uiterst belangrijk is om met de juiste persoon in zee te gaan. Brokers vergelijken is de eerste stap in het vinden van de juiste partij om online te gaan beleggen.

Wat is de aandelenmarkt?

De aandelenmarkt is een alledaagse term die wordt gebruikt om een ​​plaats te beschrijven waar aandelen in bedrijven worden gekocht en verkocht. Bedrijven geven aandelen uit om nieuwe apparatuur te financieren, om andere bedrijven te kopen, om hun activiteiten uit te breiden, om nieuwe producten en diensten te introduceren, enzovoort. De investeerders die deze aandelen kopen, bezitten nu een aandeel in het bedrijf. Als het bedrijf het goed doet, stijgt de koers van hun aandelen. Als het bedrijf het niet goed doet, daalt de aandelenkoers. Als de koers waarvoor je jouw aandelen verkoopt hoger is dan wat je ervoor hebt betaald, heb je geld verdiend.

Delen in de winsten en de verliezen van een bedrijf

Wanneer je aandelen in een bedrijf koopt, deel je dus in de winsten en de verliezen van het bedrijf totdat je jouw aandelen verkoopt of totdat het bedrijf failliet gaat. Studies hebben aangetoond dat aandelenbezit op lange termijn voor de meeste mensen een van de beste beleggingsstrategieën is.

Niet online beleggen zonder een goede beleggingsstrategie

Mensen kopen dikwijls aandelen via een tip van een vriend, een telefoontje van een makelaar of een aanbeveling van een tv-analist. Ze kopen aandelen tijdens een sterke markt. Wanneer de markt later begint te dalen, raken ze in paniek en verkopen ze met verlies. Dit is het typische horrorverhaal dat we horen van mensen die geen beleggingsstrategie hebben. Voordat je jouw zuurverdiende geld aan de aandelenmarkt uitgeeft, moet je de risico's en de voordelen hiervan overwegen. Je moet een goede beleggingsstrategie hebben. Deze strategie bepaalt wat en wanneer te kopen, alsook wanneer je de aandelen opnieuw gaat verkopen.

De geschiedenis van de aandelenmarkt

beleggen

Ruim tweehonderd jaar geleden begonnen particuliere banken aandelen te verkopen om geld in te zamelen dat ze konden gebruiken om hun diensten uit te breiden. Dit was een nieuwe manier van beleggen en een manier voor de rijken om rijker te worden. In 1792 kwamen vierentwintig grote handelaren overeen om een markt te vormen die bekend staat als de New York Stock Exchange (NYSE). Ze kwamen overeen elkaar dagelijks op Wall Street te ontmoeten en aandelen te kopen en verkopen. De effectenbeurs NYSE is de grootste aandelenbeurs in de wereld op het gebied van marktkapitalisatie. Op het gebied van verhandelde aandelen en aantal noteringen, is het de 2e grootste aandelenbeurs, na NASDAQ.

Een nieuwe vorm van beleggen

Tegen het midden van de 19e eeuw kende de Verenigde Staten een snelle groei. Bedrijven begonnen er aandelen te verkopen om geld in te zamelen voor de uitbreiding die nodig was om aan de groeiende vraag van hun producten en diensten te voldoen. De mensen die deze aandelen kochten, werden mede-eigenaar van het bedrijf en deelden dan ook in de winst of het verlies van het bedrijf. Een nieuwe vorm van beleggen begon te ontstaan ​​toen beleggers zich realiseerden dat ze hun aandelen aan anderen konden verkopen.

Hier startte de invloed van het kopen en het verkopen van aandelen door beleggers, hetgeen leidde tot grote schommelingen in de aandelenkoersen. Het oorspronkelijk beleggen in de aandelenmarkt bleef beperkt tot de zeer rijken. In onze huidige tijd heeft aandelenbezit zijn weg gevonden naar alle sectoren van onze samenleving. Het is zelfs zo gemakkelijk geworden, dat iedereen heel gemakkelijk online kan beleggen.

Wat is een voorraad certificaat?

Een voorraad certificaat is een stuk papier dat aangeeft dat je eigenaar bent van een stuk van een bedrijf. Bedrijven verkopen aandelen om hun expansie te financieren, om mensen aan te nemen, om te adverteren, enzovoort. Over het algemeen helpt de verkoop van aandelen bedrijven groeien. De mensen die de aandelen kopen en op deze manier beleggen op de beurs, delen in de winst of het verlies van het bedrijf.

Handel in aandelen

De handel in aandelen wordt in het algemeen gedreven door op korte termijn beslissingen te nemen over de bedrijfsactiviteiten, producten, diensten, enzovoort. Het is deze informatie die de beslissing van een belegger om aandelen te kopen of te verkopen beïnvloedt en welke prijzen aantrekkelijk zijn om te beleggen.

De primaire emissie

Het bedrijf zamelt eerst geld in via de primaire markt. Dit wordt de primaire emissie genoemd, of officieel Initial Public Offering (IPO). Daarna wordt het aandeel verhandeld op de secundaire markt, wat we de aandelenmarkt noemen. Dit is het ogenblik wanneer individuele beleggers of handelaren de aandelen aan elkaar kopen en verkopen. Het bedrijf is niet betrokken bij enige winst of verlies van deze secundaire markt.

Online beleggen is gemakkelijk geworden

Technologie, computers en internet hebben de aandelenmarkt toegankelijk en zeer gemakkelijk gemaakt voor het grote publiek. Het nieuwste markt- en bedrijfsnieuws is bijna overal ter wereld meteen beschikbaar. Het internet heeft een enorme nieuwe groep beleggers op de aandelenmarkt gebracht en deze groep blijft elk jaar groeien. Online beleggen wordt dus jaar na jaar alsmaar populairder.

De markttrend met dalende en stijgende koersen

Iedereen die de beurs al eens heeft gevolgd, is waarschijnlijk bekend met de termen bull market en bear market, maar wat bedoelen ze hier precies mee?

De bull market of stijgende prijzen en bear market of dalende prijzen

Een bull market wordt bepaald door stijgende prijzen. De economie bloeit en bedrijven maken over het algemeen winst. De meeste beleggers denken dat deze trend zich nog enige tijd zal doorzetten. Een bear market daarentegen is een markt waar de prijzen dalen. De economie is waarschijnlijk in verval en veel bedrijven ondervinden moeilijkheden.

Nu zijn de beleggers pessimistisch over de toekomstige winstgevendheid van de aandelenmarkt. Aangezien de houding van beleggers de neiging heeft om hun aandelen in deze situatie te kopen of te verkopen, blijft deze trend gewoonlijk voortduren, totdat er zich belangrijke externe gebeurtenissen voordoen om een ​​omkering van deze trend te veroorzaken.

Verkopen op het hoogtepunt van de koers

In een bull market hoopt de belegger om vroeg aandelen te kopen aan een lage prijs. Vervolgens willen ze hun aandelen zo lang mogelijk houden totdat de koers hiervan zijn hoogtepunt heeft bereikt. Uiteraard is het onmogelijk om de koersen te voorspellen. Omdat de meeste beleggers op deze manier willen beleggen, verdienen ze meer geld in de stijgende aandelenmarkt. Ze zijn bereid om meer geld te investeren in de hoop om meer winst te realiseren.

Verliezen tijdens online beleggen en short selling

Investeren in een bear market brengt de grootste kans op verliezen met zich mee omdat de koers altijd maar verder naar beneden gaat en er geen einde in zicht is. Een beleggingsstrategie kan in dit geval short selling zijn. Short selling is een aandeel verkopen dat je niet bezit. Je kan hierover afspraken maken met je makelaar of broker.

In feite zal je aandelen lenen van je makelaar om ze te verkopen in de hoop ze later terug te kopen wanneer de koers is gedaald. Je profiteert in dit geval van het verschil tussen de twee prijzen. Een andere strategie voor een bear market is het kopen van defensieve aandelen. Dit zijn aandelen zoals nutsbedrijven die niet worden beïnvloed door de economische neergang of bedrijven die hun producten verkopen onder alle economische omstandigheden.

Online beleggen & brokers vergelijken

online beleggen

Traditioneel kochten en verkochten beleggers aandelen via grote beursvennootschappen. Ze belden hun makelaar of broker die hun bestelling doorzond naar de beurs. Deze brokers boden hun diensten aan als aandelenadviseurs aan mensen die heel weinig van de aandelenmarkt en van beleggen afwisten. Deze mensen vertrouwden op hun broker om hen te begeleiden op de beurs en ze betaalden hiervoor een forse prijs aan commissies en vergoedingen.

De komst van het internet heeft geleid tot een nieuwe klasse van beursvennootschappen. Deze bedrijven bieden online accounts aan waarop je kan inloggen en waarop je vervolgens aandelen kan kopen en verkopen. Er bestaan websites die geen marktadvies aanbieden, maar enkel orderuitvoering als dienst aanbieden. Echter bestaan er ook websites waar je kan profiteren van online beleggen & brokers vergelijken die je helpen om te handelen op de beurs.

Blue chip aandelen

Grote, gevestigde bedrijven die in het verleden al positieve zaken hebben aangetoond, zoals goede winstgevendheid, een positieve groei, dividenduitkering, kwaliteitsproducten en -diensten, enzovoort, worden blue chip-aandelen genoemd. Ze zijn meestal de leiders van hun branche, ze bestaan ​​al lang en ze worden beschouwd als een van de veiligste investeringen.

Blue chip aandelen zijn opgenomen in de Dow Jones Industrial Average, de oudste aandelenindex die bestaat uit dertig bedrijven die toonaangevend zijn in hun industriële groep. Ze zijn erg populair bij individuele en institutionele beleggers. Blue chip aandelen trekken beleggers aan die geïnteresseerd zijn in consistente dividenden en groei, evenals in stabiliteit. Ze zijn zelden onderworpen aan de prijsvolatiliteit van andere aandelen en hun aandelenkoersen zullen normaal gezien hoger zijn dan die van andere aandelencategorieën. Het nadeel van blue chips is dat ze vanwege hun stabiliteit niet zo snel zullen stijgen in vergelijking met kleinere, opkomende aandelen.

Penny stocks

Penny stocks zijn zeer goedkope aandelen en zijn zeer riskant. Ze worden meestal uitgegeven door bedrijven zonder langdurige stabiliteit of winstgevendheid. De aantrekkingskracht van penny stock is hun lage prijs. Hoewel de kansen om veel winsten te krijgen met deze manier van beleggen, kan de koers van het aandeel toch zeer snel stijgen als het bedrijf in een groeitrend terechtkomt. Ze worden meestal begunstigd door de speculatieve belegger.

Inkomensaandelen

Inkomensaandelen zijn aandelen die je normaal gezien meer uitbetalen dan het gemiddelde dividend. Het zijn vaak gevestigde bedrijven zoals nutsbedrijven of telecombedrijven. Inkomensaandelen zijn populair bij beleggers die de aandelen lange tijd willen bezitten, die de dividenden wil innen en die minder geïnteresseerd zijn in een koerswinst.

Waarde aandelen

Soms geven de inkomsten en het groeipotentieel van een bedrijf aan dat de koers van het aandeel hoger zou moeten zijn dan de koers waar het momenteel tegen handelt. Deze aandelen worden waarde aandelen genoemd. De belegger die een waarde aandeel koopt, hoopt dat de beleggers op aandelenmarkt zich snel zullen realiseren wat een koopje het aandeel is en dat ze het snel zullen kopen, want dit zal de aandelenprijs opdrijven.

Defensieve aandelen

Defensieve aandelen worden uitgegeven door bedrijven in sectoren die goede prestaties hebben geleverd in slechte markten. Voedings- en nutsbedrijven zijn defensieve aandelen.

De het juiste ogenblik beleggen

Een van de bekendste uitspraken voor beleggen op de aandelenmarkt is laag kopen en hoog verkopen. Om consistent succesvol te zijn op de aandelenmarkt en om op een goede manier te beleggen, heb je strategie, discipline, kennis en hulpmiddelen nodig. We moeten onze strategie begrijpen en ons eraan houden. Dit voorkomt dat we worden afgeleid door emotie, paniek of hebzucht. Een oplossing hiervoor is dat je een broker inschakelt die je helpt om goed te beleggen.

Een van de meest prominente beleggingsstrategieën die worden gebruikt door beleggingsprofessionals is markttiming. Dit is de poging om toekomstige prijzen te voorspellen uit eerdere marktprestaties. Het voorspellen van aandelenkoersen is al lang een probleem wanneer mensen in aandelen handelen. De tijd om een ​​aandeel te kopen of te verkopen is gebaseerd op een aantal economische indicatoren die afgeleid zijn uit bedrijfsanalyses, aandelengrafieken en verschillende complexe wiskundige en computer gebaseerde algoritmen.

De risico’s die verbonden zijn aan beleggen

Er zijn talloze risico's verbonden aan online beleggen op de aandelenmarkt. Wetende dat deze risico's bestaan, moet dit een van de dingen zijn waar een belegger zich voortdurend van bewust is. Het geld dat je op de aandelenmarkt belegt, wordt niet gegarandeerd omgezet in verlies en kan je zelfs helemaal verliezen in geval een bedrijf failliet gaat.

Je kan bijvoorbeeld een aandeel kopen dat een bepaald dividend of een bepaalde koersstijging verwacht. Als het bedrijf financiële problemen ervaart, voldoet het mogelijk niet aan je verwachtingen voor het dividend of de stijging van de koers. Als het bedrijf failliet gaat, verlies je in de meeste gevallen alles wat je erin hebt geïnvesteerd. Vanwege de onzekerheid over de uitkomst van beleggen op de beurs, draag je een bepaald risico wanneer je een aandeel koopt en wanneer je dus gaat beleggen.

Soorten aandelen en het risico ervan

De verschillende soorten aandelen verschillen in de hoeveelheid risico's die ze met zich meebrengen. Inkomensaandelen hebben bijvoorbeeld aangetoond dat ze veel risicovoller zijn de meeste andere aandelen.

Nieuws over een bedrijf

Een risico is de aandelenreactie op nieuwsitems van een bepaald bedrijf. Afhankelijk van hoe de beleggers het nieuwe nieuwsitem interpreteren, kunnen ze worden beïnvloed om de aandelen te kopen of te verkopen. Als genoeg van deze beleggers tegelijkertijd hun aandelen beginnen te kopen of te verkopen, zal de koers als gevolg hiervan stijgen of dalen.

Diversificatie bij beleggen

Een effectieve strategie om met de risico’s van beleggen om te gaan, is diversificatie. Dit betekent dat je beleggingen worden gespreid over de verschillende aandelen in de verschillende marktsectoren. Onthoud hierbij de alleszeggende spreekwoorden: zet niet al je geld in op hetzelfde paard, of leg niet al je eieren in dezelfde mand. Als je op een succesvolle manier wilt beleggen en als je rekening houdt met eventuele tegenslagen, zijn deze spreekwoorden belangrijk om te onthouden.

Risicotolerantie bij beleggen

Als investeerders moeten we onze risicotolerantie vinden. Risicotolerantie is ons emotionele en financiële vermogen om een ​​daling van de markt te doorstaan ​​zonder in paniek te raken en met verlies te verkopen. Wanneer we dat punt creëren, zorgen we ervoor dat onze investeringen niet verder worden uitgebreid in een dalende trend.

De voordelen van beleggen

Dezelfde negatieve krachten die risico's in beleggen op de aandelenmarkt met zich meebrengen, kunnen ook zeer positieve krachten teweegbrengen. Zo maken ze grote winsten mogelijk waarvan veel beleggers genieten. Het is waar dat de schommelingen in de aandelenmarkt zowel voor verliezen als voor winsten zorgen, maar als je een bewezen strategie hebt en je er jezelf op de lange termijn aan vasthoudt, word je een winnaar!

Online beleggen in de aandelenmarkt

Het internet heeft beleggen in de aandelenmarkt voor bijna iedereen mogelijk gemaakt. De rijkdom aan online informatie, artikelen en aandelenkoersen geeft de gemiddelde persoon dezelfde mogelijkheden die ooit alleen beschikbaar waren voor effectenmakelaars. We hebben allemaal bijna onmiddellijk toegang tot de aandelenbeurs als we online willen beleggen.

Zo kunnen we bijvoorbeeld een effectenrekening openen bij onze bank, of via andere websites die dit aanbieden. Vervolgens kunnen we aandelen kopen en verkopen in enkele seconden tijd. Deze vrijheid luidt elke dag weer nieuwe, hoopvolle beleggers in. Toch is het geen willekeurig proces om zomaar te beleggen in aandelen. Zeker nieuwe beleggers hebben een strategie nodig voor het kopen van de juiste aandelen binnen de juiste timing om mooie winsten te maken. Een hulpmiddel hiervoor kan je vinden bij online beleggen en brokers vergelijken.

Brokers vergelijken België

brokers vergelijken

De belegger hoeft niet langer contact op te nemen met een broker voor deze informatie of om orders te plaatsen om aandelen te kopen of te verkopen. Wel zijn er online brokers beschikbaar die je graag helpen en begeleiden in het online beleggen. Veel van deze brokers hanteren andere prijzen. Brokers vergelijken is daarom een goed idee. Niet alleen is het een goed idee om ze met elkaar te vergelijken voor de prijs die je ze moet betalen, maar ook is brokers vergelijken goed om de ervaringen die ze op de aandelenmarkt hebben te controleren met elkaar.

Daghandel of day trading

Daytrading of daghandel is de poging om aandelen te kopen en te verkopen gedurende een zeer korte periode. De beleggers hoopt de korte termijn schommelingen in de koers van een aandeel te verzilveren. Het is niet ongebruikelijk voor deze soort van beleggers om dezelfde aandelen in een paar minuten te kopen en te verkopen, of om dezelfde aandelen meerdere keren per dag te kopen en te verkopen.

De koers minuut per minuut opvolgen

Daghandelaren zitten de hele dag voor één of zelfs meerdere computerschermen om op zoek te gaan naar bewegingen op korte termijn in een koers. Ze proberen dan snel te kopen of te verkopen voordat de koers van een aandeel in beweging komt. De echte daghandelaar houdt zijn aandelen niet langer dan een paar uur bij zich, vanwege het risico dat een gebeurtenis of een nieuwsitem de koers plots in een andere richting brengt. Er is een intense concentratie nodig om de beweging van meerdere aandelen per minuut op te volgen.

Een groot risico op korte termijn

Daghandel houdt veel risico in vanwege de onzekerheid van het marktgedrag op korte termijn. Het minste economische of politieke nieuws kan ervoor zorgen dat een aandeel sterk gaat schommelen en tot onverwachte verliezen leidt.

Grote winsten door daghandel

Er zijn uiteraard ook beleggers die grote winsten maken via daghandel. De beleggers die hierbij de grootste winsten maken, zijn de experts die hierover boeken geschreven hebben en waarvan deze boeken ook succesvol verkocht worden. Sommige van deze experts bezitten en beheren ook websites die zich op daghandelaar richten. Vanwege de winst die kan worden gemaakt door beleggen op korte termijn, kunnen mensen hiermee ook snel rijk worden. Dit maakt daghandel zo aantrekkelijk mogelijk. Echter is de waarheid dat heel veel mensen ook veel geld verliezen door te handelen via daghandel.

Welke manier je ook kiest in online beleggen, als je onzeker bent doe je er goed aan om een broker in te schakelen. Online beleggen & brokers zijn vooral heel populair bij onervaren beleggers, maar ook worden ze ingehuurd door ervaren beleggers. Brokers vergelijken is zeker aan te raden voordat je met een bepaalde broker in zee gaat. Het gaat uiteraard over je geld, wat ontzettend belangrijk is.

> Bekijk de meest gekozen broker van 2023 <<

Je kunt onder andere de volgende brokers vergelijken: BinckbankBolero – Keytrade Bank – Lynx BrokerMedirectbank

Binckbank

Binck of Binckbank verklaart naar eigen zeggen de grootste online beleggersbank in Europa te zijn. In elk geval is het zo dat Binck de meest gekende aanbieder is van particulier geld beleggen in België. Troeven van Binckbank zijn de klantvriendelijke aanpak, scherpe tarieven en mogelijkheid om continu kennis bij te schaven (m.n. via de Binck Academy).

Wat is Binck?

Binckbank

Binckbank is een van oorsprong Nederlandse online broker die sinds medio 2006 ook op Belgisch grondgebied actief is. De hoofdvestiging in België is gelegen te Antwerpen. Binck is inmiddels naast Nederland en België ook actief in andere Europese landen: Frankrijk, Italië en Spanje. In tegenstelling tot een gewone bank kan men bij Binckbank niet terecht voor een spaarrekening of termijnrekening. Doel van Binck is een platform te creëren waardoor particulieren eenvoudig kunnen beleggen in aandelen, obligaties, fondsen, enz.

Via Binckbank heeft men alle belangrijkste beurzen ter wereld binnen handbereik. Zo kan men investeren in maar liefst 27 beurzen in volgende landen: Nederland (Euronext Amsterdam, CATS, TOM MTF), België (Euronext Brussel), Denemarken (OMX20 Kopenhagen), Duitsland (Dax Frankfurt, Eurex Frankfurt), Engeland (FTSE Londen), Finland (HEX Helsinki), Frankrijk (Euronext Parijs), Ierland (ISEQ Dublin), Italië (FTSE MIB Milaan), Luxemburg (Luxemburg Stock Exchange), Noorwegen (OBX Oslo), Oostenrijk (ATX Wenen), Portugal (Euronext Lissabon), Spanje (IBEX Madrid), Zweden (OMX30 Stockholm), Zwitserland (SMI Zürich), Canada (TSX, TSX Venture Exchange) en de Verenigde Staten (NYSE, Nasdaq, NYSE ARCA, Amex, CME, OTC BB). Bijgevolg heeft men de mogelijkheid om te investeren in grote, gekende beurzen maar evenzeer in kleinere ondernemingen.

In welke beleggingsproducten kan men beleggen?

Binck verklaart zelf de juiste keuze voor elke belegger te bieden. Meer concreet heeft men bij Binck keuze uit volgende beleggingsproducten: aandelen, opties, obligaties, beleggingsfondsen, turbo’s, trackers en futures.

Voordelen Binckbank

In het 15-jarig bestaan van Binck, heeft Binckbank een mooie reputatie bijeengesprokkeld. Kiezen voor Binckbank heeft volgende voordelen:

 • Scherpe tarieven. De keuze voor een welbepaalde online broker wordt doorgaans bepaald door de tarieven. Welnu, Binck heeft geen vaste jaarlijkse kosten. Dit betekent dat men 0 EUR betaalt aan bewaarloon. In vergelijking met andere online brokers zijn ook de transactiekosten competitief. Zo betaalt men per transactie op de Belgische beurs en tot een bedrag van 2.500 EUR slechts 7,25 EUR aan transactiekosten. De tarieven van Binck worden ook duidelijk meegedeeld op de website waardoor men nooit men een budgettair tekort kan geconfronteerd worden. Vooral als actieve belegger (wanneer men regelmatig handelt) blijkt het tarief van Binck aanzienlijk lager te liggen dat dan van concurrenten.
 • Klantvriendelijkheid. Al meer dan 15 jaar zet Binck zich in voor gebruiksgemak en service. Binck Bank beschikt over een eigen Binck Academy waar zowel startende beleggers als ervaren beleggers hun belegging skills kunnen bijschaven. Mede door deze begeleiding zijn ook bestaande klanten uitermate tevreden.
 • Groot klantenbestand. Volgens recente cijfers van Binck zijn er inmiddels meer dan 190.000 particuliere beleggers bij Binck aangesloten. Daardoor is Binck de grootste online broker van Nederland. In België telt Binck 65.000 klanten.
 • Lage instapgrens. Reeds vanaf 500 EUR kan men starten met zelf te beleggen bij Binckbank.
 • Telefonische klantenservice. Vragen of problemen? De klantendienst van Binck is 6 dagen op 7 telefonisch te bereiken.
 • Regelmatige voordelen en acties. Binck organiseert geregeld een actie waardoor men bedrag X aan gratis transactiekosten krijgt of een eerste aandeel gratis aan de portefeuille wordt toegevoegd.

Zelf beleggen of laten beleggen

Niet zo vertrouwd met begrippen als futures en sprinters? Beschik je over wat financiële reserves en wens je het door ervaren beleggers te laten beheren? Binck biedt eveneens de mogelijkheid aan om een deel van je vermogen te laten beleggen. Dit betekent dat men zelf geen moeilijke keuzes dient te maken en men op beide oren kan slapen. Laten beleggen door Binck kan reeds vanaf 10.000 EUR.

Hoe gaat laten beleggen bij Binckbank in zijn werk?

 1. Binckbank informeert naar de persoonlijke situatie. De persoonlijke situatie van elke belegger is immers uniek. Zo zijn er beleggers die aan de start van hun professionele carrière staan en een extra reserve tegen de pensioenleeftijd wensen op te bouwen. Evenzo kunnen er 40’ers zijn die voldoende financiële middelen voor handen hebben maar simpelweg geld wensen te laten renderen. Op basis van (i) de beleggingsdoelen, (ii) de termijn waarin men wenst te beleggen, (iii) de eigen financiële situatie en (iv) het risico dat men wenst te nemen, wordt een beheerplan opgesteld.
 2. Vaststellen van de buffer en reserve. Binck stelt een buffer vast. Dit is het stuk van het kapitaal waarvoor de belegger bereid is meer risico te nemen. De reserve is hetgeen Binckbank tracht te behouden.
 3. Keuze voor beleggingsfondsen. Laten beleggen via Binck verloopt steeds via twee fondsen: een aandelenfonds en obligatiefonds. Naarmate men een langere beleggingshorizon heeft (termijn waarbinnen men rendement X wenst) en bereid is meer risico te nemen, zal eerder worden belegd in aandelen.
 4. Evaluatie van het beheersplan. Jaarlijks zal Binck informeren of alle omstandigheden nog dezelfde gebleven zijn. Bv. heeft men bepaalde grote uitgaven gedaan waardoor men minder risico wenst te nemen?
 5. 24/7 opvolging van portefeuille. Dankzij de handige tools van Binckbank kan men 24/7 en op een grafische manier waarnemen hoe het met het vermogen gesteld is.

Bolero

Bolero werd al meermaals verkozen tot populairste online broker en beste online broker van het jaar. Dankzij Bolero kan men immers op een goedkope en gebruiksvriendelijke manier beleggingsproducten van maar liefst 20 verschillende markten verhandelen via internet.

Wat is Bolero?

Bolero

Bolero.be is het online beleggingsplatform van KBC Securities, de grootste financiële instelling van België. Reeds sinds 1999 tracht Bolero beleggen voor particulieren in België toegankelijk te maken via o.a. nieuwsbrieven, updates en analyses. Troef van Bolero daarbij is dat ze kan beschikken over unieke informatie verzameld door KBC Securities. Voor de particuliere belegger die occasioneel een aandeel verhandelt, is Bolero het aanbevolen platform.

Actieve beleggers kunnen daarenboven gebruik maken van ‘Bolero Trader’. Dankzij deze tool ontvangt men technische analyses, click & basket tradings en alerts. Klant worden bij Bolero is in principe volledig gratis. Enkel de uitgebreide versie van Bolero Trader kost een vast bedrag per maand.

Via het platform heeft men toegang tot maar liefst 20 verschillende markten, gaande van Euronext en Europese beurzen tot Amerika en Canada.

Meer concreet kan men aandelen, obligaties, opties, enz. bestellen van België (Bel 20), Nederland (AEX), Frankrijk (CAC40, Euronext 100, Euronext 150), Duitsland (DAX Performance Index), Portugal (PSI 20 Index), Verenigde Staten (Dow Jones Industrial Average), Canada (S&P/TSX Composite Index), Hongarije (Hungary Bux), Italië (FTSE MIB Index), Denemarken (OMX Copenhagen 20), Noorwegen (Oslo Stock Exchange, OBX IDX), Zweden (OMX Stockholm 30 Index), Finland (OMX Helsinki 25) en Zwitserland (Switzerland SMI).

Ook met landen waar men zelf geen directe orders voor kan plaatsen, weet dit bedrijf raad. Zo kan men via de professionele orderdesk (telefonisch) een bestelling plaatsen voor de beurs van o.a. Hong Kong, Japan en Australië.

Waarin beleggen via Bolero?

Kenmerkend voor online beleggen is dat men beursorders kan plaatsen zonder de fysieke tussenkomst van een bankbediende. Welnu, deze broker heeft een waaier aan beschikbare beleggingsproducten. Bijgevolg is men niet enkel aangewezen op aandelen, maar kan men evenzeer beleggen in obligaties, opties, trackers, turbo’s, speeders, sprinters en warranten.

Voordelen Bolero online

Beleggen via deze broker heeft volgende voordelen:

 • Een overvloed aan informatie. Zo kunnen geïnteresseerde beleggers meer informatie omtrent beurstrends ontdekken via het blog, topics omtrent bepaalde sectoren, nieuwkomers in de kijker, beursnieuws bij het ontbijt, beursboeken, webinars, enz. Voor de startende beleggers biedt dit bedrijf de Bolero Academy aan. Een gratis subdeel waarbij men in mensentaal informatie krijgt omtrent beleggingsproducten, de platformen van deze broker en strategieën om het rendement op te krikken.
 • Uitgebreide analyses en informatie van KBC Securities. Zoals hierboven verduidelijkt, heeft dit bedrijf  een concurrentieel voordeel tegenover andere online brokers. Klanten van deze broker krijgen immers volledig gratis inzicht in de analyses en informatie van KBC Securities, de grootste financiële instelling van België.
 • Concurrentiële tarieven. Via deze broker betaalt men nooit een bewaarloon. Dit betekent dat ongeacht hoeveel aandelen, obligaties of andere beleggingsproducten men in portefeuille zou hebben, men geen jaarlijks percentage betaalt voor het beheer van deze effecten. Als belegger betaalt men via Bolero uitsluitend een transactiekost, ook wel het makelaarsloon genoemd. Het plaatsen van een order op de Euronext markten kan reeds vanaf 7,50 EUR. De Amerikaanse markten zijn toegankelijk vanaf $ 15.
 • Gratis rekening. Een beleggersrekening openen via deze online broker is volledig gratis. Voor de deelname aan dit bedrijf hoeft men zelfs geen klant bij KBC Bank te zijn. Met de identiteitskaart en bankkaart kan men onmiddellijk van start. Beleggers die liever via papieren documenten werken kunnen ook steeds na de registratie de ingevulde formulieren per post aan Bolero versturen.
 • Klantvriendelijk. Zit je met bepaalde vragen? Wens je een beleggingsrekening te openen? Vragen stellen kan eenvoudig aan de administratie (m.b.t. rekeningen en beleggingsproducten) of de helpdesk (m.b.t. technische problemen). Voor het plaatsen van orders o.a. op de Oosterse beurzen en Australië kan men bij de telefonische orderdesk terecht.

Beste online broker

Deze broker werd al 2 maal op rij (2015 en 2016) door verschillende websites verkozen tot beste online broker van het jaar. Vooral de kwaliteit van dienstverlening bleek bepalend te zijn voor de beoordeling van deze broker als nr. 1. Waar andere grootbanken een beperkte service aanbieden op vlak van online orders, kan men via Bolero eenvoudig de waarde van een beleggingsproduct achterhalen en nagaan of een beursorder effectief geplaatst is. Dit zijn twee elementen die belangrijk zijn bij beurstransacties.

Ook de kosten die grootbanken en bepaalde online brokers aanrekenen voor beursorders liggen hoger dan bij deze partij. Grootbanken rekenen soms tot wel 25% of 50% boven de tarieven van Bolero. Naast deze hogere transactiekosten kan er ook een vast bewaarloon op maandbasis of jaarlijkse basis doorgerekend worden. Dit is niet het geval bij Bolero. De informatie op het platform van deze broker is zeer duidelijk en gebruiksvriendelijk. Via het platform Bolero Trader ontvangt men meteen de nodige informatie over bv. het beleggingsproduct en de onderneming achter het aandeel. Uit de verkiezing van beste online broker blijkt dus dat duurder niet noodzakelijk beter is.

Keytrade Bank

Keytrade Bank

Keytrade Bank is de internetbank van de Belgische financiële speler Crelan. De producten van Keytrade zijn verspreid over drie grote types, zijnde: Banking, Investing en Trading. Is Keytrade Bank een goede bank voor jou en je spaargeld? En hoe scoort Keytrade in vergelijking met andere banken voor sparen en beleggen?

Keytrade Banking

Wie regelmatig naar Belgische media surft, zal wellicht al de slogan “kent u één bank die u betaalt voor uw verrichtingen?” hebben gehoord. Het gedeelte Banking van Keytrade Bank is uniek in zijn sector, aangezien het klanten geen geld aanrekent voor basisbehoeften zoals overschrijvingen, stortingen en geldafhalingen, maar daartegenover klanten beloont met enkele eurocenten per verrichting.

Via het Keypack van Keytrade geniet je als klant bijvoorbeeld van 5 eurocent bonus per bankverrichting. Daarenboven geniet je bij Keytrade Bank van een gratis VISA card kredietkaart (gedurende de eerste 12 maanden) en een bruto rente van 0,25% op jouw zichtrekening. Een percentage dat het gros van de Belgische spaarrekeningen anno 2023 niet meer haalt. Benieuwd of het Keypack in jouw situatie even voordelig is? Doe dan de gratis simulatie via de website van Keytrade.

Keytrade Bank biedt naast het Keypack twee losse spaarrekeningen aan: enerzijds de High Fidelity spaarrekening, waarbij de nadruk via een getrouwheidspremie van 0,20% hoofdzakelijk ligt op spaargelden op de lange termijn. De Azur spaarrekening anderzijds combineert een bruto basisrente van 0,10% met een getrouwheidspremie van 0,10%. Deze spaarrekening is dus vooral geschikt voor spaarders die nu spaaroverschotten hebben en niet onmiddellijk weten of ze het geld binnen nu en 12 maanden opnieuw zullen moeten opnemen.

Keytrade Bank beleggingen

Op zoek naar beleggingen met een hoog rendement? Via Keyplan kan je jouw geld laten renderen, zonder de vereiste kennis en tijdsruimte die beleggingen normaal gezien vragen. Dankzij de handige online tool kan men eenvoudig op basis van een startbedrag en maandelijks te sparen bedrag nagaan hoeveel het geldbedrag na enige periode zou opgebracht hebben.

Keyplan is zowel gericht op defensieve als dynamische beleggers. Keyplan laat zelfs toe om à la carte een beleggingspakket samen te stellen. In totaal kan men als belegger binnen Keyplan kiezen uit circa 40 verschillende beleggingsfondsen. Keytrade Bank bedient ook andere vormen van beleggen, zoals Fondsen, Tak 21-spaarvormen, Levensverzekeringen en Crowdfunding.

Voor de meer vermogenden biedt Keytrade onder de benaming ‘Keyprivate’ individuele vermogensplanning aan. Keyprivate is gebaseerd op onafhankelijk advies van ervaren beleggingsexperts. Zelfs vermogende beleggers met een defensief profiel konden via Keyprivate tot circa 6,80% rendement op 7 jaar tijd verwezenlijken. Beleggers die zouden opteren voor een gebalanceerd of dynamisch profiel, kunnen dit rendement verhogen tot 8,60% à 9,10%.

Keytrade Trading

Zelf de touwtjes in handen nemen? Of ben je op zoek naar welbepaalde aandelen, obligaties of opties? De Keytrade Trading katern van de website biedt diverse investeringsproducten tegen scherpe tarieven aan. Voor aandelen rekent Keytrade bijvoorbeeld 7,50 EUR aan, wat een scherpe prijs is in vergelijking met de 12,50 of 15,00 EUR die andere beursplatforms aanrekenen.

Ook voor een ruim aanbod van Trackers, Warrants en Turbo’s ben je bij Keytrade Bank aan het juiste adres. De gebruiksvriendelijke aanpak in combinatie met haar scherpe tarieven zorgt er voor dat 98% van alle gebruikers tevreden tot zeer tevreden is omtrent Keytrade Trading.
Op vlak van grote van beursplatform scoort Keytrade meer dan goed. Keytrade Bank is de op één na grootste online broker van België. Enkel het Nederlandse Binck Bank gaat voor Keytrade Bank.

Voordelen Keytrade Bank

Wat zijn de voordelen van intekenen voor één van de financiële producten van Keytrade Bank?

1. Zeer scherpe tarieven, zowel qua sparen als beleggen

Zoals hierboven vermeld, betaalt men geen jaarlijks bedrag voor zijn/haar spaarproducten, zoals een zichtrekening of –spaarrekening. Daartegenover wordt men beloond voor het intekenen bij Keytrade Bank. Per verrichting betaalt Keytrade zijn klanten 5 eurocent.

Ook de tarieven van de spaarrekeningen liggen ettelijke malen hoger dan die van de meeste klassieke Belgische banken, zoals ING bank, BNP Paribas Fortis of KBC bank. Inzake beleggingen scoort Keytrade goed door zijn lage transactiekosten. Aandelenorders worden verwerkt tegen een prijs van 7,50 EUR per order.

2. Persoonlijke aanpak

Zowel als spaarder met een beperkt vermogen of grootvermogen, ontvangt men bij deze bank een persoonlijke aanpak. Dankzij Keyplan kan je professioneel beleggen, zonder zelf al te veel tijd of moeite. Voor personen met een vermogen van 100.000 EUR biedt Keytrade Bank onder de benaming Keyprivate private banking aan.

3. Geen verborgen kosten

Het gros van de diensten van Keytrade Bank is gratis. Meer nog, zoals reeds vermeld betaalt Keytrade bank zelfs zijn klanten. Voor het opnemen van geld, doen van overschrijvijvingen, of online rekeninguittreksels worden geen bijkomende kosten aangerekend.

Hoe Keytrade Bank zijn hoge rendementen en beperkte kosten kan aanbieden? Keytrade Bank opereert uitsluitend als internetbank. Met andere woorden: Keytrade Bank hoeft geen kantoren open te houden of personeel aan te werven om deze te bemannen. Deze besparing resulteert op zijn beurt in betere tarieven.

4. Belgische aanpak

Keytrade heeft hoofdzakelijk oog voor de Belgische spaarder en belegger. Hoewel Keytrade tevens beschikbaar is voor Luxemburgse klanten, speelt Keytrade vooral in op de vermogens van Belgische gezinnen. De internetbank opende in 2012 tevens een Nederlandse vestiging, maar deze werd omwille van te hoge concurrentiedruk enkele jaren later opnieuw opgedoekt.

Conclusie

Keytrade Bank telt anno 2023 meer dan 200.000 Belgische klanten. Vooral de spaarrekeningen en het online beursplatform van Keytrade scoren goed bij de Belgische gezinnen. Deze successen heeft Keytrade Bank grotendeels te danken aan zijn zeer democratische prijzen, alsook duidelijke approach. Mogelijks zal Keytrade Bank de komende jaren nog voor meer concurrentie zorgen op de financiële markt.

Lynx Broker

LYNX is een relatief jonge broker die sinds 2007 zijn pijlen op de Nederlandse markt heeft gericht. In 2008 opende LYNX tevens een Belgische en Duits bijkantoor, waardoor ook beleggers uit deze lidstaten van het platform van Lynx gebruik konden maken. Naast Binck Bank is LYNX online broker inmiddels uitgegroeid tot één van de grotere spelers op de online broker markt. Wat zijn de voordelen van beleggen via LYNX?

LYNX: kiezen voor eenvoud

LYNX richt zich als online broker hoofdzakelijk op de particuliere markt. In praktijk bestaat er zelfs de mogelijkheid om vanaf 6,00 EUR te beleggen in aandelen. Geef toe: welke andere broker kan je aanspreken voor 6,00 EUR? Deze lage instapmogelijkheid combineert LYNX bovendien met scherpe tarieven. Bovendien is elke effectenrekening bij LYNX gewaarborgd voor 100.000 euro.

Geef toe: welke andere broker kan je aanspreken voor 6,00 EUR? Deze lage instapmogelijkheid combineert LYNX met scherpe tarieven. In vergelijking met de tarieven van Binck Bank, schommelen deze van Lynx op circa 50% van de prijs bij Binck Bank Basic. Op basis van meerdere vragenlijsten bij particuliere beleggers, blijkt vooral de tarieven voor beleggers doorslaggevend zijn. Zie hier de reden waarom Lynx als online broker het meer dan goed doet.

Ruime keuze aan beleggingsproducten

Lynx Broker

LYNX online broker richt zich op een diversiteit aan beleggingsproducten. Zo kan men via het online platform van dit bedrijf intekenen op aandelen, opties, futures, sprinters, forex, ETF’s en CFD’s. Het gros van de particuliere beleggers is veelal geïnteresseerd in aandelen en opties. In totaal biedt LYNX financiële producten aan uit meer dan 24 verschillende landen, verspreidt over Europa, Azië en de Verenigde Staten.

Zowel bekende indices, zoals de AEX, AMX, BEL20, DAX, CAC40, Dow Jones, S&P 500, NASDAQ, als kleinere indices worden daarbij verzameld binnen één platform. Of je op zoek bent naar aandelen, of daartegenover aandelen wenst te verkopen, via LYNX ben je goed af in elk van beide situaties.

Door de unieke SMART routing faciliteit sta je niet alleen in verbinding met de Belgische beurs, maar met alle beurzen waartoe het online platform toegang heeft. Is de prijs van de gewenste aandelen voordeliger op een andere beurs? Dan opteert deze partij automatisch voor de meest voordelige order. De aan- en verkoop van aandelen gebeurt dus steeds op de goedkoopste wijze.

Voordelen LYNX online broker

Waarom opteren voor LYNX als partner bij het online beleggen?

1. Geen service fee of bewaarloon

Deze online broker rekent geen bewaarloon aan om de aandelen of opties te beheren. De transactiekosten die het online platform weergeeft, behelzen de totale kost. Dit in tegenstelling tot online brokers die een extra fee aanrekenen om de aandelen of opties te beheren na de order.

2. Mogelijkheid tot telefonische bijstand

Vragen bij een bepaalde transactie? Wens je een order gelet op de moeilijkheid per telefoon te plaatsen? LYNX biedt gratis telefonische bijstand aan. Andere online brokers bieden deze optie niet aan, of rekenen hiervoor een bijkomende fee aan.

3. Leren online beleggen

LYNX biedt beginnende beleggers een educatieprogramma aan om op die manier op een veilige en eenvoudige wijze aan de slag te kunnen gaan. Wat omvat beleggen in aandelen of futures? Via het educatieprogramma ontdek je het op kosteloze wijze.

4. Eenvoudige registratie

In principe staat deze partij open voor elke belegger vanaf 18 jaar. Wens je als 18-jarige student een deel van een erfenis op een goede wijze te beleggen? Of ben je als studerende ondernemer op zoek naar een goed onderkomen? Deze online broker biedt je de mogelijkheid om te starten met beleggen. Voor de LYNX Margin rekening vereist dit bedrijf evenwel een minimumleeftijd van 21 jaar. Dit gelet op het type van transacties dat via de beleggingsrekening kan worden verricht, lees: onder meer beleggen in effecten, opties, futures, Aziatische en Amerikaanse markten.

5. Mogelijkheid om digitaal te beleggen

Via deze broker kan je jouw financiële producten 24/7 in real time opvolgen. Door middel van de deze online broker applicatie kan je orders plaatsen of besluiten om snel bepaalde aandelen of opties te verhandelen. Waar je bij klassieke brokers afhankelijk bent van openingsuren, beschik je binnen bij deze broker over een zeer grote beleggingsvrijheid.

6. Lage transactiekosten

Deze broker hanteert in vergelijking met zijn grootste concurrent Binck Bank zeer scherpe tarieven. De kostprijs van het verhandelen van 6.000 EUR aan Shell-aandelen kan binnen het platform bijvoorbeeld voor 6,00 EUR, waar Binck Bank een transactiekost van 12,50 EUR aanrekent. Idem voor andere beleggingsproducten: voor 1.000 EUR aan sprinters rekent het bedrijf een transactiekost van 5,40 EUR aan. Binck Bank vraagt dan weer 10,00 EUR voor deze transactie. Goed vergelijken is met andere woorden de boodschap.

7. Lage instaptarieven

Zoals hoger vermeld, is deze broker vooral geïnteresseerd in de particuliere belegger. Deze broker vereist dan ook weer geen enorm startkapitaal om te starten met beleggen. Geïnteresseerd in een Belgische beleggingsportefeuille? Dit kan reeds met een portefeuille met een totale waarde van 1 EUR. Indien je in opties, futures en Amerikaanse aandelen wilt handelen, volstaat reeds een beleggingsportefeuille met een minimale waarde van 2.000 dollar.

Op zoek naar een eenvoudig platform waar je ING aandelen, KPN aandelen, Apple aandelen, Tesla aandelen of andere beleggingsproducten kan verhandelen?  online broker werd reeds meermaals (terecht) door particuliere beleggers verkozen tot online broker van het jaar, zoals recent de prijs ‘Gouden Stier’. Ontdek zelf wat LYNX te bieden heeft via de website van deze online broker.

Medirectbank

MeDirect is een online financiële instelling waar spaarders hun spaaroverschotten kunnen zien aangroeien. De financiële instelling richt zich daarbij zowel op klassieke spaarformules als beleggingen (aandelen, obligaties en fondsen).

Bekijk hier het uitgebreide aanbod van Medirect Bank

Wat zijn de voor- en nadelen van werken via MeDirect? En zijn er bepaalde opmerkzaamheden die je in het achterhoofd dient te houden wanneer je intekent op een financieel product van MeDirect?

MeDirect, wat is het?

MeDirect Bank

MeDirect is een productnaam van de Mediterranean Bank, dat op haar deel uitmaakt van AnaCap Financial Partners. Deze Bank van Maltese oorsprong biedt onder de benaming MeDirect aan particulieren zowel klassieke spaarvormen als meer risicovolle beleggingen aan. MeDirect speelt vooral in op snelle wijzigingen en voordelige tarieven.

Door het feit dat de bank uitsluitend via internet opereert, kan de financiële instelling op haar werkingskosten besparen en bijgevolg een hoger rendement aanbieden.

De hamvraag daarbij is natuurlijk: ben ik wel even goed beschermd bij dit bedrijf als wanneer ik gelden spaar/beleg via een Belgische financiële instelling zoals ING België, BNP Paribas Fortis of KBC bank? Aangezien MeDirect van Maltese origine is, moet de bescherming ook onder de Maltese vlag gevonden worden.

Malta maakt deel uit van de Europese Unie, waardoor de Europese depositobescherming ten belope van 100.000 EUR (die eveneens geld in België) van toepassing is. Kortom, via dit bedrijf geniet je van dezelfde bescherming als dat je zou genieten via een Belgische financiële instelling of broker. Opgelet: per 1 januari 2016 is de bescherming vanuit Europa niet meer regionaal. Het ‘Single Resolution Fund’ werd opgericht om op Europese wijze de spaarder te beschermen.

Kenmerken sparen via MeDirect

De website van MeDirect speelt, ondanks dat de introductiepagina doet vermoeden dat beleggingen een even grote activiteit zijn, hoofdzakelijk in op de spaarders. Dit bedrijf biedt verschillende niet-gereglementeerde rekeningen aan. Het begrip ‘niet-gereglementeerde spaarrekening’ verwijst naar het feit dat deze rekeningen niet vallen onder de bepalingen van Belgische spaarrekeningen en dus niet kunnen genieten van de vrijstelling van roerende voorheffing (anno 2016 geldt een vrijstelling ten belope van 3.760 EUR).

Met andere woorden: elke intrest die verwezenlijkt wordt via een spaarrekening of termijnrekening van MeDirect is onderworpen aan een roerende voorheffing van 27% (krachtens een recente wijziging bedraagt per 1 januari 2016 de roerende voorheffing niet langer 25%, maar 27%).

Overzicht spaarrekeningen MeDirect

MeDirect biedt spaarders een keuze uit twee types van spaarrekeningen: de ME3 spaarrekening en Express spaarrekening. Het verschil tussen deze twee spaarrekeningen en andere spaarrekeningen, is dat de spaarrekening geen getrouwheidspremie aanbieden. Spaarders die intekenen voor de ME3 spaarrekening kunnen dus uitsluitend winst bekomen via de basisrente. Zoals hierboven vermeld, werkt MeDirect uitsluitend digitaal om op die manier op kosten te besparen. De basisrente van de ME3 spaarrekening ligt dan ook ettelijke malen hoger dan de rente van Belgische spaarrekeningen.

Momenteel biedt dit bedrijf nog een basisrentevoet aan van 1,36%. Na aftrek van roerende voorheffing ten belope van 27%, komt dit neer op 0,99% netto. Ter vergelijking: het gros van de Belgische grootbanken biedt slechts een basisrentevoet aan van 0,12 à 0,15% netto.

Opgelet: de ME3 spaarrekening heeft ook een kanttekening. Door de hogere rentevoet vereist de spaarrekening een opzeggingstermijn van 3 maanden. Wanneer je zou besluiten om op 1 oktober 2016 het geld van de spaarrekening op te nemen, zal dit pas op 1 januari 2017 op de gewenste rekening geboekt worden. De gegenereerde intrest wordt elke drie maand op de bijhorende rekening gestort.

Wens je daartegenover onmiddellijk over het gespaarde geld te beschikken? Dan biedt deze bank via de Express spaarrekening oplossing. Zoals de benaming ‘Express’ doet vermoeden, kan er via de Express spaarrekening 24/7 geld opgenomen en gedeponeerd worden.

Aangezien MeDirect functioneert onder Maltese vlag, behoort evenwel een verwerkingstijd van 2 dagen van stortingen in aanmerking genomen te worden. De MeDirect Express spaarrekening biedt een basisrente van 0,65% aan, wat na aftrek van de verschuldigde roerende voorheffing neer komt op 0,47%. Zoals hiervoor reeds vermeld, is dit nog steeds ettelijke malen meer dan wat de meeste Belgische banken anno 2016 aanbieden.

Overzicht termijnrekeningen

MeDirect biedt daarnaast ook verschillende termijnrekeningen aan, waarvan de looptijd varieert tussen de 1 en 5 jaar. Op het moment van schrijven biedt de het bedrijf termijnrekening op 1 jaar een rendement van 2,30% bruto aan. Netto komt dit neer op 1,73%. Wanneer de spaarder zou intekenen voor een termijnrekening op 2 jaar, verhoogt de bruto rente tot 2,50% oftewel 1,88% aan. De termijnrekening op 5 jaar biedt, logischerwijze, de hoogste opbrengst. Op 5 jaar ligt de bruto rente op 3,40%, wat neerkomt op een netto rente van 2,50%.

Beleggen

Op zoek naar een spaar-/beleggingsvorm die meer genereert dan een klassieke spaarrekening? Dan is investeren in aandelen, opties en obligaties een uitermate goed alternatief. MeDirect beschikt over een eigen online platform waarmee aandelen, opties en obligaties kunnen aangekocht en verkocht worden.

Voor een overzicht van de toepasselijke tarieven en minimum intekenbedragen, verwijzen we graag door naar MeDirectBank.be. MeDirect Bank hanteert daarbij zelfs geen instap- of intekenkosten!

Tip: beschik je over een stevige reserve en heb je nood aan een financiële instelling die zich dagelijks uitermate goed bekommerd om jouw vermogen? Vanaf 5.000 EUR aan financiële middelen biedt deze bank persoonlijke begeleiding aan.

Hoewel de Maltese achtergrond van dit bedrijf twijfels kan zaaien met betrekking tot de bescherming van spaargeld, blijkt na analyse dat de Europese bescherming ten belope van 100.000 EUR eveneens van toepassing is op de financiële producten van MeDirect. Per 1 januari 2016 wordt er daarenboven gewerkt aan een Europees beschermingsfonds, waardoor de Maltese achtergrond van MeDirect niet meer ter zake doet.

Dit bedrijf kan door zijn afwezigheid van bankkantoren hogere rentes aanbieden dan de meeste Belgische banken, dit zowel voor klassieke spaarrekeningen als termijnrekeningen. Hoewel de bank zowel inzet op spaarders als beleggers, blijkt de nadruk veelal te liggen op de spaarders. Als belegger bestaan er dus onzes inziens dus aantrekkelijke online brokers en verwerkers.

Tot slot: Bekijk hier een filmpje van hoe professionale beleggers op de Nasdaq te werk gaan.

Afsluitende tip: Voordat je gaat online beleggen is brokers vergelijken altijd verstandig, let goed op de Orderprijs en de Vaste Kosten per jaar tijdens het vergelijken op de producten die je kunt verhandelen.

Geen keuze kunnen maken?

71% van de bezoekers kiest uiteindelijk voor Freedom24, een betrouwbare internationale broker.

Open direct een gratis rekening bij Freedom24 en start met beleggen >
×