Online Beleggen

Online Beleggen & Brokers Vergelijken

Waarom online beleggen? In vergelijking met vroeger zijn de rentes op de Belgische spaarrekeningen geen troef meer. De beperkte winstmogelijkheid in combinatie met de inflatie, doet vele consumenten twijfelen om hun gespaarde kapitaal te investeren in een belegging.

> Klik hier voor de meest gekozen broker 2018 <<

 BrokerProductenOrderprijs
Kosten/JaarBewaarloon 
MedirectbankMeDirect
* Gratis Beleggingstools
* Tot €2500 Welkomstbonus (TIP)
* Meest Gekozen
- Aandelen
- Obligaties
- Beleggingsfondsen
- EFTs
€ 7.5€ 00%Aanvragen >
Lynx brokerLynx

* Gratis Beleggerspakket
* €1000 gratis transactietegoed
- Aandelen
- Beleggingsfondsen
- Speeders / Sprinters
- Trackers / Turbo's
€ 6€ 00%Niet aangesloten
Meer info
KeytradeKeytrade Bank

* 18 Markten
* Online analyse tools
- Aandelen
- Beleggingsfondsen
- Speeders / Sprinters
- Trackers / Turbo's
€ 14.95€ 00%Niet aangesloten
Meer info
Online Beleggen
3.2 (63.88%) 67 stemmen

Beleggen kan vandaag de dag hetzij in de fysieke wereld, hetzij via online beleggen. Een gemeenschappelijk kenmerk van beide beleggingsvormen is dat het gespaarde kapitaal gedurende een afgebakende tijdspanne wordt geïnvesteerd in één of meerdere beleggingsproducten. Op het einde van de belegging wenst men zijn vermogen vergroot te hebben. Een verschil tussen sparen en beleggen schuilt onder het risicogehalte. Beleggen kan immers veel kapitaal genereren, maar tevens voor verlies zorgen wanneer men ondoordacht en ongeïnformeerd te werk gaat. Om op dergelijke risicomarges in te spelen, delen financiële instellingen de types van beleggegingen op per gevarentype. Hoe meer risico iemand wenst te nemen, hoe hoger de beloning zal zijn die men voor het geïnvesteerde kapitaal op het einde van de belegging terug ontvangt.

Online Beleggen & Brokers VergelijkenGrosso modo kunnen de volgende gevarentypes onderscheiden worden: de conservatieve belegger; de defensieve belegger; de neutrale belegger; de dynamische belegger; en de agressieve belegger. Een conservatieve belegger stelt kapitaalbescherming voorop. Een dergelijke belegger zal niet geïnteresseerd zijn in volatiele aandelen of obligaties, men opteert enkel voor een voorspelbaar rendement. De defensieve belegger mikt tevens op veiligheid, maar durft in te tekenen op aandelen en aandelenfondsen. De neutrale belegger neemt de bluts met de buil. Aandelen en andere volatiele beleggingsinstrumenten zijn goed voor zover ze in verhouding staan tot het gegarandeerd rendement.

De dynamische belegger durft vooruit te denken. Dit type van belegger kent zijn eigen kennen en kunnen en heeft tevens een grote belangstelling voor de beurs. Eventuele tegenvallers maken deel uit van de normale gang van zaken op de beurs. De agressieve belegger mikt louter op hoge winstmarges en durft daarvoor de nodige risico’s te nemen. Speculatieve sectoren en volatiele producten doen de agressieve belegger niet terugdeinzen.

Online beleggen vergelijken

Zoals hiervoor gesteld, kan men fysiek of online beleggen. Het traditionele beleggen gebeurt in de fysieke wereld via een beleggingsadviseur. Door een professioneel advies en inlichtingen denkt men meer zekerheid te hebben om zowel het geïnvesteerde kapitaal als de hoogst mogelijke rente terug te ontvangen. Een dergelijke manier van aandelen en obligaties aankopen is echter een tijdrovende en dure aangelegenheid. Door de technologische ontwikkelingen zijn veel beleggers overgestapt naar online beleggen via online brokers. 24 uur op 24, zeven dagen op zeven kan men via enkele muisklikken zijn of haar beleggingsportefeuille online raadplegen en wijzigen. Online beleggen is met andere woorden een tijdbesparende en efficiënte manier van beleggen. Klassieke beleggingsadviseurs hebben immers sluitingstijden en beperkingen in tijdsgebruik voor elke cliënt.

Er kunnen twee types van spelers onderscheiden worden op de online beleggingsmarkt. Enerzijds de klassieke banken en financiële instellingen die voordien ook beleggingen aanboden in de fysieke wereld. Anderzijds andere spelers, de zogenaamde online brokers, die online een handelsplatform creëren. Bepaalde online brokers richten zich op professioneel beleggingspubliek, lees: de persoon die van het doen van online beleggingen zijn hoofdinkomsten maakt, terwijl andere spelers zich meer richten op het consumentengebied. Geïnteresseerden kunnen bij online brokers kiezen uit aandelen, obligaties, beleggingsfondsen of andere beleggingsproducten. Op de Belgische beleggingsmarkt zijn zowel klassieke banken als nieuwere online brokers ruimschoots vertegenwoordigd. Raadpleeg de websites van de verschillende online beleggen websites om de tarieven en beleggingsvoorwaarden  van de brokers te vergelijken.

Brokers vergelijken

Online brokers vergelijken is geen eenvoudige aangelegenheid. Allen stellen ze zich voor als ‘de meest betrouwbare beleggingspartner’ of ‘de online broker met de scherpste tarieven’. Bij het vergelijkingsproces van brokers kan men volgende elementen met elkaar vergelijken:

– De standaard transactiekosten van aandelen, opties, obligaties en andere beleggingsproducten. Online beleggers hanteren (doorgaans) een fixed price voor ieder aandeel of iedere optie dat via hen verhandeld wordt.

– Het bewaarloon. De prijs die de online belegger hanteert voor het beheren van de online beleggingsportefeuille.

– De wisselkoersmarge. Bepaalde online beleggers hanteren geen wisselkoersmarge, terwijl andere beleggers een percentage aanrekenen wanneer een winstkoers wordt uitbetaald in een andere munteenheid.

– De online beleggingsmogelijkheden. Kan men louter beleggen via de reguliere pc, of tevens snel via mobiele applicaties?

– De service. Is er een online helpdesk of telefonische hulplijn beschikbaar? Kan men op een andere manier ergens met zijn vragen terecht?

– Tips & tricks. Bepaalde online brokers bieden hun cliënten een gratis educatiepakket aan om te starten met beleggen. Tevens kan er een nieuwsbrief rond gestuurd worden die de meest actuele beleggingsproducten presenteert.

Voordelen van online beleggen via brokers

Online beleggen wordt gezien als de toekomst. Wat zijn de voordelen van online beleggen in vergelijking met beleggen in de fysieke wereld?

– Flexibiliteit. Zoals hiervoor reeds gesteld, zitten klassieke beleggers met beperkingen als openingsuren en beschikbare tijd. Via online beleggen doet men zijn verrichtingen wanneer het hem of haar uitkomt. Zelfs ’s nachts wanneer het moet. De flexibiliteit is een voordeel voor consumenten die hun beleggingsverrichtingen na de uren als werknemer of zelfstandige wensen uit te voeren.

– Snelheid. Via online beleggen worden verrichten onmiddellijk uitgevoerd. Er moet met andere woorden niet gemaild of getelefoneerd worden naar de beleggingsadviseur met de vraag of één bepaald beleggingsproduct kan verhandeld worden.

– Goedkoper. Door zelf online verrichtingen te doen, spaart men de kosten van beleggingsadviseur uit. De aanvangskosten van online beleggen bij klassieke banken en online brokers zijn anno 2015 minimaal. In ruil voor deze beperkte aanvangskosten geven online beleggers een startbonus of tegoedbonus. Ter vergelijking: klassieke belegger BNP Paribas Fortis hanteert een transactiekost van 1% op beurstransacties voor de Euronext Brussel. Dit in tegenstelling tot online broker Binck Bank dat een standaard transactiekost van 14,75 EUR aanrekent voor Belgische aandelen.

– Financiële vrijheid. Via online beleggen bepaalt u zelf hoeveel kapitaal u wenst te investeren. Hou echter rekening met eventuele beleggingsminima die op de inschrijvingspagina van elke online broker vermeld staan.

– Vergelijken. In tegenstelling tot fysiek beleggen waar men in één ruimte bij één beleggingsadviseur zit, kan men via online beleggen eenvoudig de tarieven vergelijken. Klopt het dat aandeel X gelanceerd wordt voor een prijs van Y? Met online beleggen neemt u de proef op de som.

Online beleggen heeft ook enkele nadelen:

– Online beleggen valt niet aan te raden voor beginnende beleggers. Nieuwe beleggers hebben net nood aan extra informatie en advies, zoals bijvoorbeeld gegarandeerd wordt bij beleggen in de fysieke wereld.

– Via online beleggen komt het er op aan snel beslissingen te durven nemen. Het is perfect mogelijk dat een aandeel de ene dag tot drie of vier maal zoveel waard is dan datzelfde aandeel één dag later. Online beleggen ligt louter in uw handen.

– Technologie blijft technologie. Hoewel online brokers operationeel perfect functioneren, kan het zijn dat uw internetverbinding het op een dag laat afweten. In dat geval kunnen op die dag bijgevolg geen beursverrichtingen worden uitgevoerd. Wanneer men net nood heeft aan een snelle beslissing zal u zelf trachten een oplossing te creëren.

Meer informatie over de brokers in deze vergelijking: BinckbankBolero – Keytrade Bank – Lynx BrokerMedirectbank

Voordat je gaat online beleggen is brokers vergelijken altijd verstandig, let goed op de Orderprijs en de Vaste Kosten per jaar tijdens het vergelijken op de producten die je kunt verhandelen.