Beleggen

Online Beleggen & Brokers Vergelijken

Bij beleggen wil je altijd zoveel mogelijk rendement behalen en zo weinig mogelijk kosten hebben. Via een belegging probeer je immers meer uit je geld te halen dan via sparen. Beleggen kan je zelf online of via een bank. Hieronder vind je meer informatie omtrent de verschillende producten waarin je kan beleggen. Deze informatie is zeker nuttig als je begint met beleggen.

> Klik hier voor de meest gekozen broker van 2019 <<

 BrokerProductenOrderprijs
Kosten/JaarBewaarloon 
MedirectbankMeDirect
* Gratis Beleggingstools
* Tot €2500 Welkomstbonus
* Meest Gekozen
- Aandelen
- Obligaties
- Beleggingsfondsen
- EFTs
€ 7.5€ 00%Aanvragen >
MexemMexem
* 3 maanden gratis coaching
* Lage Tarieven
- Aandelen
- Obligaties
- Beleggingsfondsen
- EFTs
€ 2.40€ 0€ 0Aanvragen >
Lynx brokerLynx

* Gratis Beleggerspakket
* €1000 gratis transactietegoed
- Aandelen
- Beleggingsfondsen
- Speeders / Sprinters
- Trackers / Turbo's
€ 6€ 00%Niet aangesloten
Meer info
KeytradeKeytrade Bank

* 18 Markten
* Online analyse tools
- Aandelen
- Beleggingsfondsen
- Speeders / Sprinters
- Trackers / Turbo's
€ 14.95€ 00%Niet aangesloten
Meer info

In welke producten kan ik beleggen?

Online Beleggen & Brokers VergelijkenDe meest gekende beleggingsproducten zijn aandelen en obligaties. Via een aandeel heb je een deel van een bedrijf in jouw bezit. Wanneer het bedrijf het goed doet, kan het jou als eigenaar een deel van de winst of dividend uitkeren. Bij een obligatie heb je daartegenover een schuldvordering in jouw bezit.

Een bedrijf belooft jou na zekere tijd die lening terug te betalen. In ruil krijg je een intrest tijdens deze periode van belegging. Beleggen kan ook in meer exotische beleggingsproducten. Zo zijn er online brokers die opties, futures, warrants, goud, munten (forex), enz. aanbieden als beleggingsproduct.

Wat is beleggen via een fonds?

Beleggen via een fonds is vooral interessant wanneer je te weinig tijd of kennis hebt om dagelijks je beleggingen op te volgen. Een fonds doet en beheert voor jou de investering. In ruil daarvoor betaal je jaarlijks een beheerkost. Aangezien een beleggingsfonds altijd investeert in verschillende aandelen of obligaties is jouw risico wel meer verspreid. Hierdoor vermijd je dus om jouw geld plots in rook te zien opgaan.

Beginnen met beleggen

Het is een fabel dat aandelen enkel bedoeld is voor rijke personen. Ook gezinnen met een gemiddeld inkomen kunnen beginnen met beleggen. Zo kan je bij een beleggingsfonds al instappen vanaf 25 euro. Het rendement van je belegging zal ook in dat geval hoger liggen dan wanneer je dat geld op een spaarrekening had geplaatst. Natuurlijk moet je jou als beginnende belegger goed informeren. Neem de productfiches en brochures van je online broker door, neem contact op bij vragen, enz.

Weet welk type belegger je bent

Beleggen kan meer geld opleveren dan sparen. Uiteraard is er aan beleggen dan ook meer risico verbonden. Gelukkig zijn er verschillende manieren van beleggen afhankelijk van het beleggingsprofiel dat bij jou past. Voor het bepalen van jouw beleggingsprofiel houden banken onder andere rekening met je beschikbaar vermogen en hoeveel risico’s je bereid bent te nemen.

Wat levert beleggen mij op?

De winst die je maakt via beleggen, wordt ook wel het “rendement” genoemd. In tegenstelling tot een spaarrekening weet je via beleggingen echter nooit vooraf welk rendement je zal behalen.

Bij aandelen moet je voor het rendement niet enkel rekening houden met een dividend dat het bedrijf uitkeert. Dat is de situatie waarin het bedrijf winst maakt en besluit (een deel van) de winst uit te keren aan de aandeelhouders. Verder kan je een rendement ook halen uit een waardestijging van het aandeel. Dat betekent dat je het aandeel aan een bepaalde prijs hebt gekocht en het nadien kan verkopen aan een hogere prijs.

Bijvoorbeeld: je koopt een aandeel aan 50 euro en kan dit nadien verkopen voor 55 euro. Op die manier heb je een waardestijging van 5 euro of 10% (d.i. 55 euro minus 50 euro). Voor obligaties moet je het rendement altijd rekenen op basis van de uitgifteprijs. Zo is het mogelijk dat een obligatie van 1.000 euro wordt uitgegeven voor een uitgifteprijs van 1.050 euro. Het bedrijf betaalt je in ruil jaarlijks 50 euro intresten. Dit blijft zo gedurende 5 jaar. Hierdoor zal jouw rendement gelijk zijn aan 250 euro minus de 50 euro van de uitgifteprijs.

Meer informatie over de brokers in deze vergelijking: BinckbankBolero – Keytrade Bank – Lynx BrokerMedirectbank

Voordat je gaat online beleggen is brokers vergelijken altijd verstandig, let goed op de Orderprijs en de Vaste Kosten per jaar tijdens het vergelijken op de producten die je kunt verhandelen.

4.5/522 ratings