Belg betaalt elke maand 860 euro terug voor geld lenen

Belg betaalt elke maand 860 euro terug voor geld lenen
Belg betaalt elke maand 860 euro terug voor geld lenen
Leestijd 2 minuten

Meer dan de helft van alle Belgen heeft een lening lopen. Het gemiddeld bedrag dat ze voor dit geld lenen maandelijks terugbetalen is gelijk aan 864 euro. Zo blijkt althans uit een onderzoek dat verscheen naar aanleiding van De Week van het Geld.

Wat is De Week van het Geld?

De Week van het Geld is een initiatief van onder andere Wikifin.be en De Tijd. Het doel van deze week is om financiële onderwerpen meer bespreekbaar te maken bij de gewone burgers. Niet alleen organiseren de partners bepaalde activiteiten. Er worden ook resultaten van studies gepubliceerd. Zoals het onderzoek naar het gedrag van geld lenen bij de Belgen. Dit jaar liep De Week van het Geld tussen 12 en 18 maart.

Wie doet aan geld lenen?

Uit het onderzoek blijkt dat bijna 65 procent van de Belgen ooit een lening heeft afgesloten. In de meeste van de gevallen gaat het om een hypothecaire lening. Ook kiezen veel Belgen voor een autolening. Andere consumentenkredieten zoals de persoonlijke lening en vakantielening zijn minder populair. Opvallend is dat meer gezinnen met een hoog inkomen kiezen voor geld lenen. 79 procent van deze groep heeft ooit al geld ontleent. Voor het onderzoek beschouwden de onderzoekers gezinnen met een hoog inkomen als de families met een netto-inkomen hoger dan 3.001 euro.

We lenen vooral voor een hypothecaire lening

Belgen kiezen vooral voor een woningkrediet en autolening. Deze leningen zijn goed voor 85 procent van alle lopende leningen. Een kleinere groep heeft ook een lening afgesloten voor energiebesparende werken. Maar een heel klein deel doet ook aan geld lenen om op vakantie te gaan of om de belastingen te betalen. Toeval of niet. De groene lening voor energiebesparende werken wordt vooral aangegaan door gezinnen met een hoger inkomen. Dat betekent dat hoewel de lening vooral bestemd is voor minder begoede groepen, er toch gretig door de middenklasse van gebruik wordt gemaakt. Dat is het zogenaamde Mattheus-effect.

Belgen zien kredietkaart niet als een lening

Bepaalde vormen van geld lenen werden door de antwoorders niet als een lening beschouwd. Zo is geld opnemen via een kredietkaart zoals de Beobank Extra World Mastercard geen echte lening. Hetzelfde geldt voor de aankoop van een smartphone via een abonnement. Providers maken nochtans van deze laatste manier gebruik om bijvoorbeeld een duurder abonnement te slijten.

Geld lenen bij familie

De meeste Belgen kiezen nog steeds voor een lening bij een bank. Bijna één op vijf kiest voor een lening in een supermarkt. Toch wordt geld lenen bij familie ook steeds populairder. Ongeveer 13 procent gaf aan dat ze bij een lening zouden informeren bij familieleden en vrienden. Ook wanneer er moeilijkheden zouden komen bij de terugbetaling geldt familie als redding. Vooral de jongeren tussen de 18 en 35 jaar zouden in bijna 50 procent van de gevallen kunnen terugvallen op hun familie.

Related Posts