Belg blijft koppig verder sparen op spaarboekje

Belg blijft koppig verder sparen op spaarboekje

Ondanks de extreem lage rentevoeten op spaarrekeningen of spaarboekjes, blijft de Belg vasthaken aan dit financieel instrument. Op basis van cijfers van Nationale Bank van België kwam er tussen eind december vorig jaar en eind januari 2016 bijna 800 miljoen euro bij op de Belgische spaarboekjes. In totaal beschikken alle Belgen nu over circa 262,43 miljard euro aan spaargeld. Wat blijft het spaarboekje zo aantrekkelijk houden? En zal deze positieve trend zich blijven verder zetten?

Opnieuw stijging in saldo spaargeld

Zoals hierboven vermeld steeg het spaargeld van de gemiddelde Belg opnieuw. Op zich niet slecht. Gedurende de eerste twee kwartalen van 2015 daalde immers het spaargeld van de gemiddelde Belg. Pas in het vierde kwartaal van 2015 was een eerste opflakkering waarneembaar. Tussen november en december 2015 steeg het spaargeld met 3,3 miljard euro. Nu in maart 2016 valt dus een tweede grote stijging waar te nemen.

Een echte verklarende factor voor de daling maand na maand bij de start van 2015 is er niet. Mogelijks gingen meer Belgen op zoek naar betere investeringen, aangezien het rendement op spaarrekeningen ook maand na maand daalde. Eveneens is er geen doorslaggevende reden voor de plotse stijging. Al zal wellicht de eindejaar periode met bijhorende eindejaarspremie en vakantiegeld daartoe bijgedragen hebben.

Dalende rente

Desalniettemin valt er voorts weinig rooskleurig te vermelden in verband met de Belgische spaarboekjes. De voorbije maanden lieten maar liefst twee nichebanken hun basis rente op spaarrekeningen dalen tot het wettelijk minimum van 0,01% basisrente en 0,10% getrouwheidspremie. Daarnaast blijven de grootbanken momenteel nog steeds vasthaken aan hun basisrente van 0,15%. Vraag is hoelang de grootbanken dit saldo nog zullen aanbieden. Gelet op de moordende strijd tussen banken en financiële instellingen is elke procentpunt belangrijk en zullen ook zij wellicht gedwongen worden hun rente nog te verlagen. Zowel de rente van de twee nichebanken als de algemene rente bij grootbanken ligt daardoor onder de inflatiegraad. In principe verliest de gemiddelde Belg dus geld door zijn geld op de bank geparkeerd te laten staan. De producten worden gemiddeld genomen duurder, maar het spaargeld op banken levert niets op.

Vraag daarbij is of de rente binnenkort opnieuw zal stijgen? Het antwoord daarop is afhankelijk van de strategie van de Europese Centrale Bank. Zolang de Europese Centrale Bank een lage rente hanteert om geld uit te lenen aan de banken, hebben financiële instellingen voldoende middelen en soms zelfs overschot. Financiële instellingen met een overschot aan geld zullen de Europese Centrale Bank moeten betalen om hun geld veilig te stellen. De kans dat deze rente binnenkort stijgt is daardoor beperkt. De Europese Centrale Bank opteerde immers bewust voor deze lage rentevoet, om op die manier het geld rollende te houden binnen de Europese Unie en de economie uit het slop te trekken.

Belg blijft koppig verder sparen op spaarboekje
3.7 (73.33%) 3 stemmen

Related Posts
Meer in Sparen
Binnenkort betalen om te mogen sparen?

Tot voor kort bestond het idee dat wie overtollig spaargeld spaarde, daarvoor van de bank een aantrekkelijke vergoeding voor ontving....

Sluiten