Belg kiest massaal voor vastgoed in plaats van sparen

Belg kiest massaal voor vastgoed in plaats van sparen
Belg kiest massaal voor vastgoed in plaats van sparen
Leestijd 2 minuten

De doorsnee Belg kiest nog altijd liefst van al voor vastgoed. In 2017 kozen Belgen amper om hun spaarcenten in spaarinstrumenten of beleggingen te investeren. In plaats daarvan vloeide het overschot aan spaargeld naar een eerste of tweede huis. Zo blijkt althans uit het Jaarsverslag van de Nationale Bank van België (NBB).

Lage rente op spaarrekeningen

Het was altijd al zo dat Belgen een baksteen in hun maag hadden. Dat wil zeggen dat doorsnee gezinnen het belangrijk vinden om een eigen huis te hebben. Door de aanhoudende lage rente op spaarrekeningen en obligaties opteerden ook in 2017 opnieuw meer mensen voor een huis of appartement. En dus minder voor spaarproducten. Belgen hopen op die manier meer rendement uit hun geld te halen.

Verschillende soorten vastgoedbeleggers

Volgens Peter Vanden Houte, hoofdeconoom bij ING Bank, zijn er twee types van vastgoedbeleggers. In de eerste plaats zijn er kapitaalkrachtige beleggers die geen hypotheek nodig hebben. Dat betekent dat ze hun spaaroverschotten benutten om onmiddellijk een huis of appartement te kopen. Nadien verhuren ze dit voor opbrengst. Anderzijds zijn er veel gezinnen die door de aanhoudende lage rente op spaarrekeningen en de lage rente voor een hypotheek nu de sprong wagen. Ze denken dat het nu of nooit is voor een eigen huis.

Risico’s investeren in huis

Natuurlijk is deze evolutie niet zonder gevaar. Enerzijds is onroerend goed minder liquide dan vastgoedbeleggingen. Dat betekent dat het minder makkelijk is om de belegging opnieuw in geld om te zetten. In tegenstelling tot bijvoorbeeld sparen via een termijnrekening dat snel opnieuw in contant geld kan omgezet worden. Anderzijds heeft de grote vraag naar vastgoed een impact op de prijs. Wanneer steeds meer mensen willen investeren in onroerende goederen zal natuurlijk de prijs stijgen. Zo dreigt een overwaardering op de vastgoedmarkt. Volgens de NBB zijn huizen in België eigenlijk al 6,5% te duur. Dat is minder dan het geschatte percentage in 2015. Toen was er volgens de NBB nog een overwaardering van 11%.

Stijging hypothecaire schulden Belg

De stijgende prijs van vastgoed heeft ook een impact op de schuldenlast van de Belgische gezinnen. Het totaal aan hypothecaire schulden steeg in 2017 met 8 miljard euro. In totaal staan alle Belgen nu 222 miljard euro in het rood voor een huis.

Ben je op zoek naar een spaarrekening met een hoge rente? Via Forento.be krijg je een handig overzicht van alle spaarrekeningen met de beste basisrente en de beste getrouwheidspremie. Zo geniet je bijvoorbeeld via de MeDirectBank Me3 spaarrekening nu van een rente van 0,57%.

Related Posts