Belg verwacht weer meer te kunnen sparen

Belg verwacht weer meer te kunnen sparen

Belg verwacht weer meer te kunnen sparenNa 4 kwartalen waarbinnen het vertrouwen van de Belg in sparen en spaarformules afnam, blijkt de gemiddelde Belgische consument opnieuw zijn vertrouwen hervonden te hebben. Zo blijkt aldus uit een enquête van de Nationale Bank van België die onder meer peilde naar consumentenvertrouwen.

Stijging spaarbedrag komende 12 maanden

Belgische gezinnen verwachten dat ze voornamelijk de eerstvolgende 12 maanden extra zullen kunnen sparen. Op die manier komt er een breuk in de neerdalende spiraal waarbinnen de Belgische economie betrokken was. Gedurende de maanden april en mei 2016 bleef het consumentenvertrouwen ongewijzigd op -8. Dat aantal is nog steeds het laagste sinds oktober 2015, maar stukken beter dan pakweg in 2012 waar ten gevolge van de economische en financiële crisis het consumentenvertrouwen rond de -25 schommelde. Door de -8 is de Belgische consument nog steeds minder zeker over de toekomst dan in vergelijking met de gemiddelde basis sinds 1990.

Oorzaken negatief vertrouwen consument

De cijfers vaststellen is één iets, de juiste verklarende oorzaken achterhalen een ander. Gedurende de maanden april en mei 2016 was de Belgische consument vooral terughoudend over macro-economische ontwikkelingen. Over de komende 12 maanden denkt de Belg dat de werkloosheid opnieuw zal toenemen en dat de algemene financiële toestand van België zal verslechteren.

Ondanks de negatieve algemene cijfers toch een positieve noot: de gemiddelde Belgische consument denkt dat de persoonlijke situatie van gezinnen zal verbeteren. Voor de komende 12 maanden denken ze vooral meer te kunnen sparen dan pakweg twee jaar geleden. De tabel die specifiek informeerde naar de spaarverwachtingen steeg van -1 naar 4. Op die manier is de verwachting tot sparen van de Belg op zijn hoogste cijfer sinds april 2015 beland.

Belg verwacht weer meer te kunnen sparen
5 (100%) 2 stemmen

Related Posts
Meer in Sparen
Belg blijft koppig verder sparen op spaarboekje

Ondanks de extreem lage rentevoeten op spaarrekeningen of spaarboekjes, blijft de Belg vasthaken aan dit financieel instrument. Op basis van...

Sluiten