België telt bijna 12.000 meer dollarmiljonairs dan jaar geleden

België telt bijna 12.000 meer dollarmiljonairs dan jaar geleden

Dollarmiljonairs in BelgiëDat de economische en financiële crisis zijn dieptepunt heeft gehad, bewijst bijvoorbeeld het meest recente vermogenscijfer van consultant Capgemini en vermogensbeheerder RBC Wealth Management. Naar schatting kwamen er tijdens 2014 11.900 dollarmiljonairs bij in vergelijking met het aantal een jaar eerder.

Eind 2013 telde ons land ruim 94.500 dollarmiljonairs. Anno 2014 liep dat cijfer op tot 106.400. Verhoudingsgewijs gaat het om een stijging van 14,40 procent in vergelijking met een jaar eerder. Voor het onderzoek beschouwden Capgemini en RBC Wealth Management dollarmiljonairs als “zij die over meer dan 740.000 euro aan vermogen bezaten”. De eigen woning werd daarbij niet in acht genomen. Andere beleggingen, spaarrekening of investeringen in vastgoed werden wel meegerekend in het totaalcijfer.

Oorzaken van het aantal dollarmiljonairs in België

De onderzoekers achterhaalden verschillende mogelijke oorzaken van de stijging:
1. Stijging van de waarde van aandelen op de beurs. De Bel20, lijst van twintig meest belangrijke aandelen op de beurs in Brussel, steeg in waarde met 18,10 procent. Vermogende Belgen die hun spaargeld dus investeerden in aandelen die op de Belgische beurs genoteerd stonden, deden dus bijna allemaal winst.
2. Erfenissen. De klassieke vorm van vermogensverschuiving, namelijk erfenissen, verdeelden het vermogen tussen meer personen. Waar voor de erfenis het vermogen gecentraliseerd zit bij één vermogende persoon, wordt na een erfenis het vermogen verdeeld over twee, drie of meerdere personen. Ook erfenissen droegen dus hun steentje bij in het aantal Belgische dollarmiljonairs.

3. De fiscale amnestie. België heeft vermogens met zwart kapitaal een laatste kans gegeven om hun vermogen te behouden, mits betaling van een boetebedrag. Deze laatste mogelijkheid om geld wit en legaal te maken, haalde veel bezitters over de schreef om hun vermogen weer naar België te verplaatsen. Het aantal ongekende dollarmiljonairs nam bijgevolg af.

Niet alleen in België, maar ook in verschillende andere landen van de wereld is er een stijging van het aantal rijken. Wereldwijd kwamen er 14,70 procent meer rijken bij, waardoor het aantal staat op 13,70 miljoen. Samen bezitten deze rijken 52.620 miljard dollar (38.977 miljard euro) aan vermogen. Het Belgische cijfer toont aan dat er nog voldoende potentieel is voor beleggingen in aandelen, pensioensparen of termijnrekeningen. Het klassieke spaarboekje zou dus in de toekomst stevig wat concurrentie kunnen krijgen.

België telt bijna 12.000 meer dollarmiljonairs dan jaar geleden
4 (80%) 2 stemmen

Related Posts
Meer in Geldzaken
De Vlaming is bang voor onbetaalbaarheid sociale zekerheid

Anno 2014 hebben weinig Vlamingen reden tot klagen. De huidige systemen van gezondheidszorg en pensioen zijn riant. Echter de toekomst...

Sluiten