Belgische banken verlagen verder rente spaarrekeningen

Belgische banken verlagen verder rente spaarrekeningen

De voorbije weken hebben een aantal Belgische banken de rente op hun spaarrekeningen verder verlaagd. Niet alleen Belgische grootbanken zetten daardoor het mes in hun tarieven. Ook kleinere banken en internetbanken worden blijkbaar gedwongen te besparen.

Oorzaak lage rente spaarrekeningen?

Belgische banken verlagen verder rente spaarrekeningenVolgens BNP Paribas Fortis kan de lage basisrente en getrouwheidspremie op spaarrekeningen verklaard worden door het moeilijk economisch klimaat waarin we ons momenteel bevinden. “Wij leven momenteel in een moeilijk economisch klimaat met aanhoudende lage rentevoeten, hoge taksen in de bankensector en onzekere verwachtingen voor de toekomst”, aldus Max Jadot, CEO bij BNP Paribas Fortis.

Door dit moeilijk economisch klimaat was BNP Paribas Fortis reeds vorig jaar genoodzaakt zijn rente te verlagen tot een totaal van 0,11%. Overigens het absolute toegelaten minimum. Medio 2015 werd de minimale rente voor spaarboekjes door de toenmalige Minister van Financiën Johan Van Overtveldt immers vastgesteld op 0,01% basisrente en 0,10% getrouwheidspremie (of in totaal 0,11%). Na BNP Paribas Fortis verlaagden ook verschillende andere grootbanken hun rentes. Nochtans houdt dit de Belgen niet tegen om te sparen. Uit andere cijfers van BNP Paribas Fortis blijkt immers dat in 2016 het aantal spaardeposito’s bij de bank toenam tot 116 miljard euro. In totaal staat er nu meer dan 260 miljard euro op alle Belgische spaarrekeningen.

Verlaging rente AXA Bank en MeDirect

De voorbije weken hebben ook een aantal kleinere banken hun rentes verlaagd. Een opmerkelijke zet, aangezien kleinere banken doorgaans klanten van grootbanken trachtten te lokken via hun hogere rentes.

Zo heeft AXA Bank met ingang van 1 maart 2017 besloten de rente van de start2bank spaarrekening te verlagen van 0,10% naar 0,05%. Lees: een halvering van de basisrente. De getrouwheidspremie bij start2bank bleef ongewijzigd op 0,10%. Zowel huidige klanten als nieuwe klanten zullen daardoor in de formule start2bank een totale rente van 0,15% krijgen. Daarnaast werd de start2bank fidelity spaarrekening van AXA Bank gewijzigd. Klassiek was deze spaarrekening reeds bestemd voor spaarders die niet onmiddellijk het gespaarde geld nodig hadden. De basisrente was immers maar 0,01% (lees: het wettelijke minimum). De getrouwheidspremie bedroeg evenwel 0,25%. Met ingang van 1 maart 2017 bedraagt de getrouwheidspremie van de start2bank fidelity spaarrekening nu 0,20%.

Ook internetbanken, zoals MeDirect, snoeien in de rentes van hun spaarrekeningen. In januari van dit jaar was MeDirect al verplicht zijn tarieven aan te passen, aangezien op dat moment de roerende voorheffing steeg van 27% tot 30%. Aangezien de bank louter niet-gereglementeerde spaarrekeningen aanbiedt, zijn deze vanaf de eerste euro onderworpen aan roerende voorheffing. Welnu, per 16 maart 2017 daalde de basisrente van de Express Spaarrekening van 0,35% naar 0,20% netto. Dit is ook de totale rente van de spaarrekening, aangezien de Express Spaarrekening van MeDirect geen getrouwheidspremie heeft. Ook de ME3-spaarrekening daalde in rente. De basisrente van de ME3-spaarrekening bedraagt sinds voormelde datum 0,55% in plaats van 0,80% netto.

MeDirect verlaagde niet enkel de tarieven van de klassieke spaarboekjes, maar ook op zijn termijnrekeningen. Zo werd de rente op termijnrekeningen sinds 16 maart 2017 verlaagd:

  • Termijnrekening op 1 jaar: 0,85% naar 0,50%
  • Termijnrekening op 2 jaar: 1,00% naar 0,60%
  • Termijnrekening op 3 jaar: 1,10% naar 0,70%
  • Termijnrekening op 4 jaar: 1,20% naar 0,80%
  • Termijnrekening op 5 jaar: 1,40% naar 1,10%

Opgelet: hou er rekening mee dat de tarieven van de termijnrekeningen van MeDirect nog onderworpen zijn aan roerende voorheffing (t.b.v. 30%).

Belgische banken verlagen verder rente spaarrekeningen
Stem op deze vergelijking

Related Posts
Meer in Sparen
Getrouwheidspremie inmiddels belangrijker dan basisrente

Wie op zoek is naar de beste spaarrekening of spaarrekening waarbij men het hoogste rendement heeft, moet vooral oog hebben...

Sluiten