Belgische fiscus houdt buitenlandse kredietkaarten in het oog

Belgische fiscus houdt buitenlandse kredietkaarten in het oog

De Belgische Bijzondere Belastinginspectie (BBI) heeft zijn pijlen gericht op Worldline, de beheerder van het elektronisch betalingsverkeer in België. Dankzij medewerking van Wordline hoopt het alle elektronische betalingsverkeer te filteren, zoals kredietkaarten, die een link zouden hebben met buitenlandse belastingparadijzen.

Doel onderzoek BBI

Belgische fiscus houdt buitenlandse kredietkaarten in het oogDe BBI tracht via het onderzoek te achterhalen wie er betaalt via een buitenlandse debetkaart of kredietkaart. Deze betalingen kunnen immers leiden naar verborgen buitenlandse rekeningen, die op hun beurt fiscale constructies dekken. Mogelijk kadert het onderzoek van de BBI in de fiscale constructies die eerder dit jaar via de Panema Papers aan het licht kwamen. “Men kan de inkomsten verifiëren met de uitgaven aan de hand van de betalingen die men met kredietkaarten en betaalkaarten heeft gedaan. Dat levert de fiscus waardevolle informatie op. De klemtoon zal hier liggen op betalingen van en naar belastingparadijzen, die via prepaid kredietkaarten of bankkaarten zijn gebeurd op basis van het platform van Worldline,” aldus prof. Maus, professor fiscaal recht.

In eerste instantie zal de belastingcontroleur gegevens opvragen over buitenlandse debetkaarten en kredietkaarten, zonder daarbij onmiddellijk de identiteit van de eigenaar te wensen. Op die manier kan de BBI een oordeel vormen of de kaart gebruikt wordt om een buitenlandse constructie te dekken, dan wel een “echte” buitenlandse betaalkaart is. Pas wanneer er volgens de BBI voldoende bezwarende elementen binnen het dossier zijn, zal er een formeel onderzoek geopend worden. De BBI zal daarbij onder andere aan het gerecht kunnen verzoeken om de anonimiteit van de kaarthouder op te heffen.

Samenwerking Worldline en BBI

Inmiddels zouden de eerste onderzoeken door de BBI reeds ter plaatste verricht zijn. Ookal weet Worldline waarnaar de BBI op zoek is, toch zal ze wellicht niet staan te springen om de BBI bij zijn zoektocht te assisteren. Het is immers de eerste maal in België dat een beheerder van elektronische betalingen op grote schaal bij een belastingcontrole betrokken wordt. Critici van de actie van de BBI spreken van “een buitensporige operatie die de privacyregels en het bankgeheim volledig aan de kant schuift”.

Volgens prof. Maus heeft de BBI evenwel de juridische mogelijkheid om dergelijke acties te ondernemen. “Het Hof van Cassatie heeft in 2004 gesteld dat bedrijven als Worldline niet als banken kunnen worden beschouwd en dus niet onder het bankgeheim vallen. Het resultaat is dat de fiscus in vrije toegang heeft tot alle beroepsmatige informatie die in die bedrijven circuleert en dus de betalingen kan opvragen,” aldus de man. Ook de Staatssecretaris voor Privacy, de heer de Backer, ziet geen graten in het onderzoek, zolang de BBI zich aan de wettelijke regels houdt.

Het onderzoek van de BBI is evenwel niet compleet nieuw in de belastingwereld. In andere lidstaten zoals Nederland en Zweden werden reeds eerder gelijkaardige onderzoeken bij buitenlandse betaalkaarten georganiseerd. Specifiek in Nederland oordeelde een rechter daarbij dat er geen problemen zijn met een massale controle van buitenlandse debetkaarten en kredietkaarten. Italië is daarbij nog het meest strikt. De database van de financiële instelling die de kredietkaart uitgeeft en beheert, staat rechtstreeks in contact met de belastinginspectie.

Impact op uitgifte kredietkaarten?

Wat de impact van bovenstaande maatregelen zal zijn op kredietkaarten is in elk geval twijfelachtig. Mogelijk zouden consumenten die beschikken over een buitenlandse, al dan niet exotische, rekening minder snel geneigd zijn om een debetkaart of kredietkaart hiervan aan te vragen. Veel twijfels zonder momenteel concrete antwoorden.

Belgische fiscus houdt buitenlandse kredietkaarten in het oog
4.7 (93.33%) 3 stemmen

Related Posts
Meer in Creditcards
Kredietkaart en aanvullende voordelen: gelden er bepaalde voorwaarden?

Een kredietkaart is niet alleen handig voor in het dagelijkse leven betalingen online en in fysieke winkels te doen. De...

Sluiten