Besparen op geldzaken

Besparen op uw geldzakenOok op geldzaken kan je besparen. Het is een feit dat beleggen, verzekeringen en andere bankproducten een stevige hap uit het maandelijks gezinsbudget nemen. Echter dankzij enkele handige bespaartips kan je ook op financieel vlak besparen. Forento.be diepte voor jou twee courante bespaartips op.

1. Gebruik een verzameldoos voor al het kleingeld. Het bekende Belgische spreekwoord luidt ‘wie het kleine niet eert, is het grote niet weert’. De meeste één, twee en vijf eurocentjes eindigen meestal nutteloos opzij. Ofwel worden ze afgegeven als fooi bij teruggave, ofwel worden ze simpelweg weggesmeten. Niet alleen vult het je portefeuille enorm, je kan er bovendien weinig mee kopen.

Een handige manier om je kleingeld te doen renderen, is door deze te verzamelen in een spaarpot. Een glazen pot op de vensterbank waarin je alle kleintjes verzamelt is daarvoor ideaal. Probeer er een gewoonte van te maken om na het boodschappen doen of wanneer je net een betaling hebt gedaan, al de kleine muntjes in de glazen pot te stoppen. Is je pot sneller vol dan gepland? Plaats dan een tweede pot naast de eerste en wacht af tot ze beiden gevuld zijn. Vervolgens kan je met deze pot of potten naar de bank, waar ze opgestuurd worden ter weging. Eventueel min de kost van het tellen/wegen wordt vervolgens het verzamelde bedrag op je rekening geboekt. Gemiddeld verzamelt de Belg tussen de 1 en anderhalve euro kleingeld per week. Uitgerekend kom je zo op een bedrag van meer dan 50 EUR op jaarbasis.

Besparen door te sparen

2. Probeer via internet of andere mediums op zoek te gaan naar de spaarrekening met de hoogste basisrente. Deze rente vormt de draaischijf van al het spaargeld. Elke eurocent die op deze rekening wordt gestort, brengt gedurende het bankjaar een intrest op. Laat je centen dus niet ‘verkommeren’ op een zichtrekening met een lagere rentevoet, maar opteer om ze te plaatsen op een spaarrekening.

Klassiek gezien bieden grootbanken steeds een lagere basis rentevoet aan dan kleinere banken. Zeker banken die enkel opereren via internet bieden hogere rentes aan. Net omdat ze afhankelijk zijn van de centen die in de bank worden gestopt, willen ze geen klanten verliezen aan grootbanken en bieden ze daardoor (vaker) een hogere rente. Grootbanken geven bijvoorbeeld een basis rentevoet van 0,90%, anno 2013 zijn er bepaalde kleinere banken die maar liefst 2,80% rente geven op een welbepaald maximumbedrag. Een verschil van maar liefst 1,90%. Wanneer we ons voorbeeld daarbij uitwerken voor een bedrag van 5.000 EUR, levert dit een jaarlijkse besparing op van enkele tientallen euro’s. 5.000 x 0,90% = 45 EUR intrest. 5.000 x 2,80% = 140 EUR. Met andere woorden: een winst van 95 EUR.

Besparen op geldzaken
3 (60%) 2 stemmen