Betalen per kredietkaart? Weet welke info je prijsgeeft

Betalen per kredietkaart? Weet welke info je prijsgeeft

Wie een wasmachine of TV aankoopt in een fysieke winkel of via een webshop en betaalt per kredietkaart, geeft automatisch een aantal privégegevens bloot. Zonder het te weten wordt men als koper via de kredietkaart onderworpen aan een uitgebreide controle. Zo blijkt althans uit een verklaring van Johan Gerber, vice president van de divisie beveiligingsproducten van Mastercard.

Automatische controle

Tijdens een interview gaf de topman van Mastercard een opmerkelijke verklaring over de verwerking van betalingen per kredietkaart. Volgens de man gaat de betaling per kredietkaart gepaard met een strikte controle van een aantal gegevens. Zo zal de kredietkaart uitgever o.a. nagaan hoe vaak de kredietkaart wordt gebruikt, het tijdstip van de transacties, voor welke uitgave de kaart wordt benut, aan wie de betaling is verricht én in welk land de aankoop wordt gedaan. Een waslijst aan controles dus. Dat we er als koper nog niets van zouden gemerkt hebben hoeft niet eens zo opvallend te zijn. De controle van alle info neemt slechts een twintigtal milliseconden tijd in beslag.

De topman bij Mastercard benadrukt dat Mastercard geen enkele privacywetgeving schendt. “We kijken niet naar de identiteit van de gebruiker. Wij analyseren simpelweg het gedrag van de gebruiker,” aldus de man. De heer Gerber gaf het interview naar aanleiding van de lancering van Selfie Pay, het nieuwe betalingssysteem van Mastercard.

Selfie Pay

Sinds dinsdag heeft men in België de mogelijkheid om een betaling te verifiëren per selfie. Het systeem werkt zoals de naam al doet vermoeden. De koper neemt een selfie / foto ter bevestiging van zijn/haar aankoop en vervangt daardoor de ellenlange keten van wachtwoorden en pincodes. Wie een betaling voltooit per Selfie Pay ontvangt een bericht dat de betaling nog bevestigd dient te worden per foto. Ook bij de betaling per selfie zouden er volgens Gerber een aantal, onbewuste, controles worden uitgevoerd. “In dat geval kunnen we nagaan op welke locatie iemand een betaling doet. Zo kunnen we zien of de vraag voor de betaling overeenstemt met de locatie vanwaar het signaal komt,” aldus de man. Op die manier wordt vermeden dat de Visa of Mastercard kredietkaart zou worden geblokkeerd als verdachte transactie, terwijl het in se om een betaling vanop de vakantiebestemming zou kunnen gaan.

Naar de toekomst toe wenst Mastercard ook verder te experimenteren met het systeem van “tokenization”. Via tokenization wordt een gecompliceerde dataset omgezet in een eenvoudig voorwerp dat evenveel informatie als de oorspronkelijke dataset bevat. Zo zou het bv. mogelijk zijn te betalen per horloge of smartphone aan de bankautomaat, zonder daarbij een pincode te hoeven ingeven.

Betalen per kredietkaart? Weet welke info je prijsgeeft
4 (80%) 1 stemmen

Related Posts
Meer in Creditcards
Belgische fiscus houdt buitenlandse kredietkaarten in het oog

De Belgische Bijzondere Belastinginspectie (BBI) heeft zijn pijlen gericht op Worldline, de beheerder van het elektronisch betalingsverkeer in België. Dankzij...

Sluiten