In de eerste drie maanden van het jaar 2023 zijn opvallend grote beleggingswinsten gemaakt door de Belgische huishoudens. Dit valt vooral op omdat er veel onrust op de financiële markten was. Dit heeft er echter niet toe geleid dat de omvang van de beleggingen hieronder te lijden had. Het is juist zo dat het belegde vermogen in aandelen en obligaties ook is toegenomen. Dit blijkt uit cijfers die naar buiten zijn gekomen. Het is dan ook goed om eens te bekijken waar deze ontwikkeling precies door gekomen is.
Miljarden aan stijging
De stijging van de waarde van de beleggingen was niet gering. In het eerste kwartaal ging de waarde met bijna 8 miljard omhoog ten opzichte van het laatste kwartaal van 2022. De stijging staat voor ongeveer 5 procent van het totale belegde vermogen. Het is mede ook opvallend dat deze stijging zich heeft doorgezet omdat dit meer dan een jaar niet in deze omvang was gebeurd. Het was voor het laatst in het vierde kwartaal van 2021 dat de waarde van de beleggingen in 3 maanden tijd met zoveel miljarden groeide.
Geen last van onrust
Er werd verwacht dat onrust op de financiële markten een belangrijke factor zou zijn. Zo was er bijvoorbeeld een probleem bij de bank Credit Suisse. Ook vielen er verschillende kleinere banken om in de Verenigde Staten. In het verleden wilden dit soort zaken nog weleens doorsijpelen naar bijvoorbeeld de Nederlandse markt, wat dan dus tot een daling van de waarde als gevolg had. Het is dan ook opvallend dat dit keer niet veel huishoudens schrokken van deze ontwikkelingen. Sterker nog, er werd juist ook voor tientallen miljoenen geïnvesteerd in aandelen en obligaties in deze periode bij banken. Dit was een deel van de reden van de groei.
Overal groei te zien
Er zijn miljoenen huishoudens in het land die beleggen. Het is dan ook goed om te zien dat bijna al deze huishoudens een groei zagen in hun beleggingen. Het is niet zo dat dit slechts tot een kleine groep beperkt bleef. Die brede groei is ook een deel van de reden waarom de sprong van enkele miljarden gemaakt kon worden. Het geld zit vooral in beleggingsfondsen, beursgenoteerde aandelen en obligaties. Het totale bedrag is inmiddels vooral in beleggingsfondsen terug te vinden. Dit is dan ook een belangrijke zaak.
Geen andere beleggingen meegewogen
Overigens moet er wel een kanttekening bij deze cijfers worden gemaakt. Het is namelijk zo dat andere soorten beleggingen niet zijn meegenomen in deze cijfers. Dat betekent dus dat bijvoorbeeld geld dat in crypto of in vastgoed zit niet is meegenomen in de berekeningen. Het gaat puur om de beleggingen die bij banken zijn gedaan. Daarom dat juist de fondsen, aandelen en obligaties ook zo’n grote rol hierin spelen. Het is dus ook belangrijk om dit goed voor ogen te hebben wanneer je zelf van plan bent om meer met beleggen te doen. Gebruik de informatie dan wel op de juiste wijze voor je begint.
Volgens analisten heeft de Chinese aandelenmarkt, ondanks de daling van de Chinese indexen in het afgelopen jaar, een groot potentieel om in 2023 te stijgen door de versnelling van de economische groei en hogere bedrijfswinsten.
De marktgroei zal mogelijk zijn door de opheffing van de covid-beperkingen, het herstel van de binnenlandse vraag en steunmaatregelen van de overheid voor de vastgoedmarkt, die een zware crisis doormaakt. Analisten verwachten dat de detailhandel op de binnenlandse markt zich zal herstellen tot 95% van het niveau van vóór de crisis.
Daarom kan het Chinese bbp een groei laten zien van 5,2% in het basisscenario en 6,7% in het optimistische scenario. Bovendien zijn de twee belangrijkste Chinese indexen MSCI China en CSI-300 in de afgelopen 4-6 weken al met respectievelijk 13% en 10% gestegen.
De MSCI China leek de afgelopen tien jaar goedkoper dan de S&P 500. Volgens analisten wijst dit momenteel echter niet op een zwakte van de China-index, maar eerder op een overwaardering van Amerikaanse aandelen. In 2023 zal het verschil tussen de S&P en de MSCI China naar verwachting kleiner worden door een daling van de koers-winstverhouding van de S&P 500-index. Vanwege de gemengde vooruitzichten voor de Amerikaanse markt in 2023, raden deskundigen beleggers aan hun portfolio’s te diversifiëren met de op één na sterkste economie ter wereld.
De 5 favorieten op de markt van Hongkong in 2023
- CK Hutchison (0001.HK, 53,4 HKD koersdoel) is een van de grootste gediversifieerde conglomeraten van China. Zijn belangrijkste activiteiten zijn detailhandel, havens en logistiek, transport en technische infrastructuur, telecommunicatie en financiële diensten.
- Alibaba (9988.HK, koersdoel HKD 105) is een van ’s werelds grootste exploitanten van online marktplaatsen. Het bedrijf blijft China’s leider op het gebied van e-commerce en ontwikkelt andere bedrijfssegmenten (internationale e-commerce, cloudtechnologie, enz.) die de groei ondersteunen temidden van een vertraging van de onlinehandel.
- Geely Automobile (0175.HK, 13,2 HKD koersdoel) is een van China’s grootste autofabrikanten. Geely verhoogt de verkoop in de VRC en andere markten: verwacht wordt dat de verkoop van de huidige 1,5 miljoen, in 2026 meer dan 2 miljoen zal bedragen.
- Baidu (9888.HK, koersdoel HKD 124) is een van de grootste kunstmatige intelligentie- en internetbedrijven ter wereld.
- Wuxi Biologics (HK 2269.HK, 96,80 HKD koersdoel) is een toonaangevend wereldwijd open-access technologieplatform voor de ontwikkeling van biologische producten.
Om aandelen van Chinese bedrijven en ETF’s gebaseerd op Chinese indexen te kopen, moet u gebruik maken van een betrouwbare Europese broker. Freedom24 biedt toegang tot meer dan 1 miljoen financiële instrumenten op grote beurzen wereldwijd. De broker is aangemeld bij BaFin, CySEC en SEC, en zijn veiligheid en betrouwbaarheid worden gewaarborgd door het MiFID II regelgevingskader. Freedom24 wil haar klanten directe toegang tot de beurs van Hongkong bieden tegen de beste voorwaarden in Europa.
Beleggen is populairder geworden. Bijvoorbeeld doordat sparen minder aantrekkelijk is geworden. Het kan alleen wel lastig zijn om succesvol te worden in het beleggen. Daar heb je wel de nodige vaardigheden voor nodig. Toch blijkt dat het kennen van de beurs niet perse de grootste factor is in de mate waarin je succes hebt met beleggen. Je hoeft niet elk begrip te kennen om ook altijd de juiste keuzes te maken. Dit blijkt uit onderzoek. Het is dan natuurlijk wel goed om te weten wat je dan wel nodig hebt.
Beginnen met beleggen
Wil je succesvol worden in het beleggen, dan zal je ergens moeten beginnen. Dat betekent dus ook dat je altijd begint zonder volledige kennis van de beurs. Dit hoeft echter zeker geen probleem te zijn. Zodra je weet waar je in ieder geval op moet letten, ben je al een heel eind op weg. In de eerste plaats komt dat bijvoorbeeld doordat er tegenwoordig veel meer beleggingsproducten zijn dan vroeger. Denk bijvoorbeeld aan de opkomst van ETF’s. Daarmee is het voor beleggers al veel beter mogelijk geworden om met laag risico te beginnen.
Kiezen voor een ETF
De opkomst van ETF kan niemand ontgaan zijn. Dit worden ook wel trackers genoemd. Dit is eigenlijk geen aandeel, maar een pakketje aan aandelen. Dit kunnen pakketjes in allerlei vormen zijn. Soms hebben ze enkele tientallen aandelen in het pakket, maar soms ook meer dan duizend. Dit verklaart ook direct waarom het risico hiermee een stuk lager is. Het is namelijk zo dat de spreiding erin gegarandeerd is. Dat is echter niet het enige. Zo zijn bijvoorbeeld ook de kosten lager, waardoor je gemakkelijker met een klein bedrag kan instappen en rendement kan boeken.
Hoe word je succesvol?
De vraag is dan nog altijd natuurlijk hoe je ook succesvol wordt in het beleggen. Eigenlijk is dit heel simpel. Je moet leren met de markt mee te groeien. Ver de langere termijn worden altijd net wat meer waard. In de afgelopen 100 jaar was die groei gemiddeld 5 procent. Wordt daar ook dividend bij gerekend, dan is het zelfs een groei van bijna 10 procent per jaar. In dat opzicht kan je daar als belegger dus ook relatief gemakkelijk op meeliften en kan je dan al spreken van een succes. Daar is dus niet heel veel voor nodig.
Net iets meer eruit halen
Is beurskennis dan volledig overschat? Dat is niet het geval. Het kan je zeker helpen om er net iets meer uit te halen wanneer je kennis van de beurs hebt. Dat maakt het eigenlijk alleen maar handig voor jou. Om mee te liften op de gemiddelde groei is deze kennis echter in het geheel niet van belang. Dit is namelijk ook haalbaar zonder dat je alle begrippen op de markt kent. Bedenk je daarbij wel dat basiskennis over de producten waarin je gaat investeren natuurlijk wel van belang is. Het is wel zaak om te weten waarin je investeert.
Waar 2021 natuurlijk een heel goed jaar was voor veel beleggers, daar is dan in 2022 tot nu toe anders. De beurzen kregen wat klappen en daardoor verloren beleggers dan ook het nodige geld. Dit was natuurlijk ook niet goed voor het vertrouwen van de Belgische beleggers. Uit recente onderzoeken blijkt dat het gedaalde vertrouwen nog niet naar het oude niveau gaat. Uit enquettes van bijvoorbeeld broker Saxo Bank blijkt dat het vertrouwen nog altijd laag is en zelfs nog een klein beetje aan het dalen is. Wat betekent dit voor de toekomst?
Ongeveer op nul
Het goede nieuws is dat in de index van de broker het vertrouwen bijna op 0 staat. Dit klinkt slecht, maar de index reikt negatief net zo ver als positief, van -15 naar +15. Lange tijd zat de lijn in een neerwaartse spiraal en dat is nu dus ook nog het geval. Al is het verval wel aan het vertragen. Vooral de conflicten op internationaal niveau, zoals de oorlog in Oekraïne en de stijgende rente en inflaties spelen een rol in het beeld dat de belegger van de nabije toekomst op de beurzen.
Verdere daling verwacht
Wanneer de beleggers gevraagd wordt naar hun verwachtingen op de markt, dan stelt twintig procent dat de komende nog een verlies van zo’n 5 procent te verwachten is. Iets minder dan één op de tien beleggers denk juist dat de beurzen een gigantische sprong gaan maken en met 8 procent of meer zullen gaan stijgen. Over het algemeen ligt een daling van de koersen meer in de lijn der verwachting dan een stijging bij de meeste beleggers. Dit verklaart ook waarom het vertrouwen in de markt niet heel groot is op dit moment.
Zelfde aandelen nog geliefd
Wat wel opvalt is dat veel van de aandelen die in de hoogtijdagen populair waren ook nu nog altijd goed scoren. Een groot deel van de beleggers zegt daar nog altijd veel vertrouwen in te hebben. Al is er juist ook een deel dat deze aandelen liever kwijt dan rijk is. Die lijst bevat echter wel ook opvallend veel grote namen van multinationals die kortgeleden nog als de beste opties bij de broker werden gezien. Het geeft ook aan hoe snel de markt kan veranderen. Het is dus ook belangrijk om er goed op te letten wat de mogelijkheden allemaal zijn op elk moment.
Energie de nieuwe favoriet
Wat opvalt in de enquete is dat er een nieuwe favoriete branche is onder de beleggers. Waar jarenlang de technologiesector de markt aanvoerde, is dat nu anders. Tegenwoordig richten beleggers zich vooral op de energiesector. Daarbij moet dan ook aangetekend worden dat het niet perse om nieuwe en moderne energie gaat. Juist grondstoffen zijn nog altijd heel populair om te beleggen. Juist in tijden waarin de beurzen het wat minder goed doen, is het zo dat op zaken zoals grondstoffen wordt teruggegrepen. Dit kan dus ook een aantrekkelijke optie zijn wanneer je zelf belegt.
Het beleggen is populairder dan ooit. Toch zijn er ook nog altijd consumenten die hier niet aan meedoen. Daarom is het belangrijk om toch ook eens te laten zien dat de voordelen opwegen tegen de nadelen. Juist ook in een fase waarin bijvoorbeeld lage rente en hoge inflatie zo’n grote invloed op de wereld hebben. Het is dan slim om de kennis over beleggen wat verder te vergroten onder particulieren. Zo kunnen ook zij ontdekken wat het investeren voor hen kan opleveren. De volgende zaken spelen dan een rol.
Het passief beleggen is meer en meer onder de aandacht aan het komen. Nagenoeg alle pensioenbeleggers doen het inmiddels bijvoorbeeld. Het is een manier om een deel van het geld te beleggen en toch de kosten in de hand te kunnen houden. Het is opvallend dat veel van de grotere partijen hier naartoe bewegen. Juist ook omdat actief beleggen altijd de norm was. Het bijhouden welke aandelen gekocht en verkocht moesten worden leek bijvoorbeeld voor pensioenbeleggers essentieel om succes te hebben. Dat er nu miljarden naar passief beleggen gaan is dus een trendbreuk.
Goede afspiegeling van de markt
Door het geld te steken in een set aandelen dat samen een goede afspiegeling van de internationale aandelenmarkten vormt, is er op een voordelige manier te beleggen. Hoewel actief beleggen nog altijd de manier lijkt om een hoog rendement te bereiken. Veel aanbieders willen het actieve en het passieve element dan ook steeds meer gaan combineren. Dit komt ook omdat de klanten van de grote beleggers dit graag willen. Zij willen dat er meer aandacht komt voor indexen. Juist ook omdat veel private beleggers het hier wel in zien zitten sinds enige jaren.
Verschillende soorten indexen
Dat er een beweging naar indexen wordt gemaakt, betekent dat niet dat passief beleggen het bijhouden van de zaken helemaal overbodig maakt. Zo zijn er nog altijd verschillende indexen om uit te kiezen. Dat betekent dus ook dat er nog altijd overgestapt kan worden van de ene naar de andere. Indexbouwers blijven ook bezig met het samenstellen van de juiste pakketten. Dus ook wanneer je belegt via een grote belegger kan je deze weg bewandelen. Dit is niet langer alleen maar voor private kleine beleggers een optie. Je kunt daarbij ook de nadruk leggen op thema’s als duurzaamheid of verantwoord beleggen.
Steeds dichter bij de markt
Het voordeel van een breed pakket is dat het heel dicht bij de markt komt te liggen. Hoe meer elementen en aandelen worden toegevoegd, hoe dichter het bij de gemiddelde beweging van de markt komt te liggen. Het is fijn om het zo aan te kunnen pakken, want daarmee gaan de kosten flink om laag. Vooral de uitvoering wordt goedkoper omdat er minder tijd in gestoken hoeft te worden. Dit zal de komende jaren dan ook duidelijk naar voren komen als de kosten jaarlijks iets teruglopen. Het rendement is dus ook iets gunstiger als het meezit.
Passief beleggen de beste optie?
De vraag is natuurlijk wel of passief beleggen wel de beste optie is voor iedereen. Er wordt door veel kenners gesteld dat beleggen in aandelen in welke vorm dan ook niet perse de beste keuze is. Het is juist ook zo dat in zaken als vastgoed, infrastructuur en enkele andere tastbare zaken veel te verdienen is. Het is vaak wat minder lucratief om voor aandelen te gaan, of dit nu actief of passief is. Het is belangrijk dat er langdurig aan gewerkt kan worden en dat is lang niet altijd het geval.
Veel mensen beleggen niet omdat ze de risico’s van het beleggen te groot vinden. Een groep specialisten wil nu echter meer de nadruk leggen op de risico’s die verbonden zijn aan niet beleggen. Daarbij wordt gewezen op de rol van inflatie en de lage spaarrentes die op dit moment gelden. Het is de bedoeling dat de kennis over beleggen verder wordt vergroot onder consumenten. Volgens de specialisten is het gebrek aan kennis namelijk de voornaamste reden waarom Belgen niet altijd overtuigd zijn van beleggen als optie voor het eigen vermogen.
Leestijd 2 minutenWie in België meer aandacht voor beleggen wil hebben, kan daar een interessante optie bij nemen. Het wordt namelijk mogelijk om aandelen in Club Brugge te kopen. De voetbalclub gaat naar de beurs en maakt het voor iedereen mogelijk om mee te investeren. Daarvoor zijn de grote zakenbanken ingezet. De professionals in de beleggingswereld zijn alvast enthousiast over de ontwikkeling. Het is de bedoeling om de aandelen breed beschikbaar te maken. Iedereen kan hier dus in meedoen. Dit is ook door beursautoriteit FSMA zo vastgesteld. Wie kan hier zijn voordeel mee gaan doen?
Leestijd 3 minutenDankzij Peaks hoef je geen financieel expert te zijn om te kunnen starten met beleggen. Iedereen die een smartphone heeft kan dankzij de app van de gelijknamige startup beleggen met wisselgeld. De app rondt immers elke bankafschrijving af naar de eerstvolgende ronde euro. Vervolgens belegt Peaks automatisch het “gespaard” bedrag. De app is nu te downloaden in de App Store en Google Play Store. Hoe werkt beleggen via Peaks? En hoeveel kan je verdienen door te beleggen via Peaks?
Leestijd 2 minutenHet Deens energiebedrijf Orsted heeft vorige week ruim 500 miljoen euro opgehaald via de uitgifte van een obligatielening. Natuurlijk weinig bijzonder, tenzij je de looptijd van de obligatielening bekijkt. Het geld wordt immers voor 1000 jaar ter beschikking gesteld. Zo meldt Orsted zelf in een persbericht. Wat is het doel van Orsted? En is een 1000-jarige obligatielening misschien iets voor jou?