Beurs & Beleggen

Hier kun je een overzicht vinden van handige artikelen en nieuwsberichten welke te maken met aandelen en beleggen. Zo kun je handige informatie over brokers vinden of over specifieke beleggingsproducten zoals forex of investeren in vastgoed.

ETF's in een Beleggingsportefeuille
De Rol van ETF’s in een Beleggingsportefeuille
Leestijd 2 minuten

Exchange-traded funds (ETF's) zijn uitgegroeid tot een populaire beleggingsoptie voor zowel individuele als institutionele beleggers. Deze fondsen bieden een gemakkelijke toegang tot een brede reeks van activa en sectoren, wat hen een aantrekkelijke keuze maakt voor het opbouwen van een gediversifieerde beleggingsportefeuille. In dit artikel verkennen we de rol die ETF's kunnen spelen in een gediversifieerde portefeuille en hoe verschillende soorten ETF's, zoals aandelen-ETF's, obligatie-ETF's en sector-specifieke ETF's, tegemoetkomen aan verschillende beleggingsvoorkeuren.

De Basis: Wat zijn ETF's?

ETF's zijn beleggingsfondsen die, net als aandelen, verhandeld worden op de beurs. Ze volgen de prestaties van een index, zoals de S&P 500, of een specifieke sector of grondstof. Hierdoor kunnen beleggers eenvoudig diversifiëren, risico spreiden en deelnemen aan de groei van verschillende markten of sectoren.

Aandelen-ETF's: Breed Gespreide Belegging

Aandelen-ETF's zijn ideaal voor beleggers die blootstelling willen aan de algemene aandelenmarkt of specifieke sectoren. Bijvoorbeeld, de iShares Core S&P 500 ETF (IVV) biedt blootstelling aan de 500 grootste bedrijven in de VS, waardoor beleggers kunnen profiteren van de algemene marktgroei. Sector-specifieke ETF's, zoals de Technology Select Sector SPDR Fund (XLK), bieden gerichte blootstelling aan technologieaandelen, wat aantrekkelijk kan zijn voor beleggers die geloven in de groei van deze sector.

Obligatie-ETF's: Stabiliteit en Inkomsten

Obligatie-ETF's, zoals de iShares Core U.S. Aggregate Bond ETF (AGG), stellen beleggers in staat om te beleggen in een portefeuille van obligaties. Deze ETF's bieden een stabiele inkomstenstroom en zijn over het algemeen minder volatiel dan aandelen, waardoor ze aantrekkelijk zijn voor risicomijdende beleggers of als onderdeel van een evenwichtige portefeuille.

NL GIF 970X250

Sector-specifieke ETF's: Gerichte Beleggingen

Sector-specifieke ETF's stellen beleggers in staat om te beleggen in specifieke industrieën, zoals gezondheidszorg, financiën of energie. Deze fondsen, zoals de Health Care Select Sector SPDR Fund (XLV), zijn ideaal voor beleggers die specifieke sectoren willen targeten die naar hun mening bovengemiddeld zullen presteren.

De Rol van ETF's in Diversificatie

Diversificatie is een sleutelstrategie in portefeuillebeheer, gericht op het spreiden van risico's en het verbeteren van de risico-aangepaste rendementen. ETF's maken het gemakkelijk om blootstelling te krijgen aan een breed scala van activaklassen, sectoren en geografische gebieden, wat helpt bij het verminderen van het specifieke risico van individuele aandelen of obligaties. Door een mix van verschillende ETF's, kunnen beleggers hun risico's spreiden over verschillende markten en sectoren.

Conclusie

ETF's spelen een cruciale rol in het opbouwen van een goed gediversifieerde beleggingsportefeuille. Of het nu gaat om het vastleggen van de algemene marktbewegingen met aandelen-ETF's, het toevoegen van stabiliteit met obligatie-ETF's, of het targeten van specifieke sectoren met sector-specifieke ETF's, deze instrumenten bieden flexibiliteit en toegankelijkheid voor verschillende beleggingsstrategieën. Voor beleggers die op zoek zijn naar een efficiënte en effectieve manier om hun beleggingsdoelen te bereiken, vormen ETF's een waardevolle aanvulling op hun portefeuille. Bezoek de broker Freedom24 om te starten met het opbouwen van een investeringsportefeuille.

Read More
De Nieuwe Uitgave van Staatsbons met Looptijden van 5 en 8 Jaar
Nieuwe Uitgave van Staatsbons met Looptijden van 5 en 8 Jaar
Leestijd < 1 minuten

Een Nieuwe Kans voor Spaarders

In december biedt het Agentschap van de Schuld spaarders de mogelijkheid om te investeren in staatsbons met looptijden van 5 en 8 jaar. Deze nieuwe uitgave is een belangrijke kans voor investeerders die op zoek zijn naar veilige en betrouwbare spaaropties.

Rentevoeten en Looptijden

De precieze rentevoeten voor deze nieuwe staatsbons worden op 28 november aangekondigd. Deze rentevoeten zijn cruciaal voor investeerders om te bepalen of de staatsbons aantrekkelijk zijn in vergelijking met andere investeringsopties.

Verandering in Beleggingsopties

Dit jaar wordt er geen staatsbon met een looptijd van 1 jaar uitgegeven. Ter vergelijking: in september werd een dergelijke bon uitgegeven met een brutorente van 3,30%, wat resulteerde in een netto-opbrengst van ongeveer 2,805% na belastingverlaging.

Fiscale Overwegingen

Voor de nieuwe staatsbons met langere looptijden zal een roerende voorheffing van 30% op de intresten worden toegepast. Dit is een belangrijk aspect voor investeerders om rekening mee te houden bij het maken van hun beslissing.

Inschrijvingsperiode en Procedures

De inschrijvingsperiode voor deze staatsbons loopt van 30 november tot 8 december via plaatsende instellingen en tot 7 december voor rechtstreekse inschrijvingen bij het Agentschap van de Schuld. Dit biedt potentiële investeerders voldoende tijd om hun keuzes te overwegen en de nodige stappen te ondernemen.

Alternatieven voor Staatsbons

Als alternatief voor staatsbons kunnen spaarders kiezen voor termijnrekeningen bij financiële instellingen. Deze kunnen concurrerende rentevoeten bieden met vergelijkbare of verschillende looptijden, afhankelijk van de voorkeuren van de spaarder.

Conclusie: Een Weloverwogen Keuze

De uitgifte van deze nieuwe staatsbons biedt een aantrekkelijke optie voor spaarders die op zoek zijn naar zekerheid en stabiel rendement. Met de aankondiging van de rentevoeten op 28 november en de daaropvolgende inschrijvingsperiode, is het belangrijk voor investeerders om alle beschikbare informatie zorgvuldig te overwegen en een weloverwogen beslissing te nemen.

Read More
Investeren in ETF’s steeds populairder
Investeren in ETF’s steeds populairder – deze fondsen zijn interessant
Leestijd 4 minuten

De populariteit van investeren in ETF’s, of Exchange Traded Funds, neemt snel toe. Dit is niet vreemd. Een ETF wordt verhandeld op de beurs en volgt een obligatie, grondstof of index. Hierdoor kan jij als investeerder jouw beleggingsportefeuille gemakkelijk en goedkoop diversifiëren. Zo loop je een beperkt risico, terwijl je wel vermogen opbouwt. Alleen: welke ETF’s kan je als investeerder het beste kopen? Dat lees je op deze pagina.

Vanguard FTSE All-World ETF

Vanguard ETF

Deze ETF is een zeer populaire ETF onder beleggers. Deze ETF volgt de aandelen van duizenden bedrijven die over de hele wereld gevestigd zijn. Hierdoor spreid je direct je investeringen over een zeer groot aantal bedrijven, ook als je slechts voor een beperkt bedrag investeert. Doordat deze bedrijven bovendien over de hele wereld gevestigd zijn, investeer je zowel in opkomende als in ontwikkelde markten. Door aankoop van de Vanguard FTSE All-World ETF investeer je zowel in bekende bedrijven zoals Alphabet, Apple en Microsoft als onbekende bedrijven in (bijvoorbeeld) India waar je nog nooit van hebt gehoord.

De kosten van de Vanguard FTSE All-World ETF zijn met 0,22% relatief laag. Hierdoor is deze ETF een goedkope manier om een goed gespreide portefeuille op te bouwen.

Vanguard S&P 500 ETF UCITS (VUSA)

Ook de tweede ETF uit dit overzicht wordt aangeboden door Vanguard. Daar waar de FTSE All-World ETF van de aandelen van duizenden bedrijven volgt die over de hele wereld zijn gevestigd, volgt de Vanguard S&P 500 ETF UCITS (VUSA) de S&P 500-index. In deze index zijn 500 van de meest toonaangevende aandelen uit Amerika opgenomen. Door deze ETF te kopen spreid je dus nog steeds je investering, maar in mindere mate dan bij de ALL-World ETF. Je volgt met deze ETF namelijk niet alleen minder aandelen, maar ook alleen Amerikaanse aandelen. Je profiteert dus niet van ontwikkelingen in opkomende markten.

Er zijn echter ook overeenkomsten met de Vanguard FTSE All-World ETF. Zo investeer je ook met de Vanguard S&P 500 ETF UCITS (VUSA) in de meest toonaangevende bedrijven ter wereld, waaronder Alphabet, Apple en Microsoft. Deze grote bedrijven vertegenwoordigen een zeer groot aandeel van de waarde van de ETF. Dit betekent dat mutaties in de aandelenwaarde van deze grote bedrijven een grote invloed heeft op de waarde van de ETF.

Het belangrijkste voordeel van deze ETF is waarschijnlijk de zeer lage kosten: de beheervergoeding bedraagt slechts 0,07%. Dit betekent dat je jaarlijks per € 10.000 zo’n € 7 aan kosten kwijt bent. Lage kosten is zeer belangrijk voor een hoog rendement.

Investeren in ETF’s steeds populairder – deze fondsen zijn interessant

iShares Core MSCI World ETF (IWDA)

Ishares ETF

De iShares Core MSCI World ETF (IWDA) kenmerkt zich door een wereldwijde spreiding, net als de Vanguard FTSE All-World ETF. Deze ETF’s volgen echter niet dezelfde index. De iShares Core MSCI World ETF (IWDA) focust zich namelijk op ontwikkelde markten. Dat onbekende bedrijf dat genoteerd is aan een beurs waar jij nog nooit van hebt gehoord zal dus niet opgenomen zijn in deze ETF. Wat wel opgenomen is in deze ETF? Wederom de bekendste, grootste en meest toonaangevende bedrijven ter wereld: Alphabet, Apple, Amazon en Facebook. Deze ETF bevat echter meer aandelen dan genoemde bekende namen: door aanschaf van deze ETF spreid je jouw geld over ruim 1.500 aandelen die in 23 ontwikkelde landen zijn gevestigd. Ook met aankoop van deze ETF diversifieer jij je beleggingsportefeuille dus, ook als je geen andere ETF’s koopt.

De kosten van De iShares Core MSCI World ETF (IWDA) bedragen 0,2%, daarbij is de ETF bij alle bekende brokers te koop. Nadeel van deze ETF is de afhankelijkheid van de grootste bedrijven. Deze hebben een dusdanig zware weging, dat de ETF slecht presteert op het moment dat deze bedrijven slecht presteren.

iShares Global Clean Energy

De eerdergenoemde ETF’s volgen allen een groot aandeel individuele aandelen. Kenmerkend voor de iShares Global Clean Energy is dat aandelen uit een bepaalde branche opgenomen worden in de ETF. Deze branche is in het geval van deze ETF de schone energiesector. Vind jij schone energie belangrijk? Of denk je dat dit de bedrijfstak van de toekomst is waar de winsten tegen de plinten zullen gaan klotsen? Dan is de iShares Global Clean Energy ETF iets voor jou. Deze ETF volgt namelijk zo’n 100 bedrijven die actief zijn in de schone energiesector. Deze bedrijven zijn over de hele wereld gevestigd, waarbij geen onderscheid wordt gemaakt tussen ontwikkelde en opkomende markten.

Doordat de iShares Global Clean Energy een specifieke branche volgt die aan bepaalde criteria voldoet, zijn de beheerkosten van de ETF aanzienlijk hoger dan die van eerdergenoemde ETF’s. Deze bedragen namelijk 0,65%. Deze beheerkosten zijn geïntegreerd in de prijs van de ETF.

JPM Carbon Transition Global Equity

Investeren in ETF’s steeds populairder – deze fondsen zijn interessant

De JPM Carbon Transition Global Equity ETF is in 2023 uiterst populair. In de eerste helft van 2023 is de netto-instroom van deze ETF meer dan € 400 miljoen! Kenmerkend voor deze ETF is dat een index wordt gevolgd die de CTB (European Climate Change Benchmark Directive) volgt. Deze benchmark heeft als doel de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Door aanschaf van deze ETF draag je dan ook indirect een steentje bij aan een beter milieu.

Read More
Is beleggen in AI aantrekkelijk?
Is beleggen in AI aantrekkelijk?
Leestijd 2 minuten

AI is in korte tijd heel groot geworden. Het wordt gebruikt om mee te beleggen, maar je kan er ook zelf in beleggen. De kunstmatige intelligentie brengt oneindig veel mogelijkheden met zich mee. Wat dus ook de vraag opwerpt hoe aantrekkelijk het is om hierin te beleggen. Op de beurs is al het nodige te merken van de AI-hype. Daarom is het goed om eens te kijken naar de mogelijkheden. Om vervolgens te kunnen bepalen of het aantrekkelijk is om nu in aandelen in de AI-branche te stappen. De volgende informatie gaat daarbij helpen.

De impact van AI

Er is al flink wat onderzoek gedaan naar de impact va AI op het beleggen in België en Nederland. Specialisten zien bijvoorbeeld dat veel klanten wel geïnteresseerd zijn, maar de stap naar AI nog niet hebben gemaakt. Dat geldt zowel voor het gebruik van de middelen, als voor het beleggen in bedrijven die zich op de technologie toeleggen. Het is wel zo dat een meerderheid een voordeel ziet in het gebruik van de instrumenten. Vooral de betere mogelijkheden om te analyseren en het uitschakelen van de menselijke emoties worden als voordelen gezien.

Grootste winst in vele jaren

Als het gaat om beleggen in AI, dan zijn er veel positieve geluiden te melden. Dat komt doordat uit de kwartaalcijfers uit Amerika blijkt dat AI indrukwekkende prestaties kan leveren. In het tweede kwartaal van 2023 stegen de aandelen die betrekking hebben op AI met percentages van 8 tot 13 procent. De Nasdaq boekte met een stijging van 31,7% zelfs de grootste winst in het eerste half jaar sinds 1983. Ook voor de S&P was het een van de beste periodes in de recente geschiedenis. Sinds 2019 was er in 6 maanden tijd niet zo’n grote stijging te zien als in de afgelopen 6 maanden.

Een positieve toekomst

Wanneer gekeken wordt naar de toekomst, dan kan gesteld worden dat er veel mogelijkheden liggen. Wie nu gespreid durft aan te kopen, ziet dat er de komende jaren veel te winnen valt. De vraag naar de technologie, maar ook naar de hardware, chips en andere soorten middelen die betrekking hebben op AI zal alleen maar toenemen in de komende jaren. Waardoor de kans op groei ook behoorlijk groot is. Wat dan ook weer betekent dat hier voor beleggers het nodige te winnen valt in de komende jaren.

Geduld is van belang

Als het gaat om AI, dan zijn de ontwikkelingen pas net begonnen. Dat betekent dat geduld dus een belangrijke factor is. De ontwikkelingen lijken nu heel snel te gaan, waardoor het verleidelijk is om erin te stappen. Dat neemt niet weg dat het spreiden van de beleggingen en niet alles op AI te zetten een slimme zet is. Ook ETF’s waar AI in is opgenomen kan een goede optie zijn om voor te gaan. Door op deze manier te spreiden en de rust te bewaren is het goed mogelijk om ook op de lange termijn het nodige te winnen hiermee.

Read More
Dividendaandelen - hoe goed zijn ze op de lange termijn?
Dividendaandelen – hoe goed zijn ze op de lange termijn?
Leestijd 2 minuten

Beleggen in dividendaandelen kan een aantrekkelijke strategie zijn voor veel beleggers, maar het heeft ook zijn voor- en nadelen. Het Freedom24 broker-team laat enkele van de voor- en nadelen zien die in overweging genomen moeten worden.

De voordelen van beleggen in dividendaandelen:

Stabiele inkomstenstroom: dividendaandelen bieden beleggers een regelmatige inkomstenstroom in de vorm van dividenduitkeringen. Dit kan bijzonder aantrekkelijk zijn voor wie op zoek is naar een stabiele bron van inkomsten, zoals gepensioneerden of personen die hun inkomsten willen verhogen.

Potentieel voor groei en vermogensgroei. Veel bedrijven die dividend uitkeren hebben een goede reputatie en zijn financieel stabiel. Beleggen in deze bedrijven biedt het potentieel voor zowel dividendinkomsten als vermogensgroei naarmate de aandelenkoers na verloop van tijd stijgt.

Het samengestelde effect: het herbeleggen van dividenden kan leiden tot een samengesteld effect, waarbij herbelegde dividenden meer aandelen kopen, wat leidt tot nog hogere dividenduitkeringen in de toekomst. Op de lange termijn kan deze samengestelde rente het totale rendement aanzienlijk verhogen.

Potentieel voor dividendgroei: Sommige bedrijven hebben in de loop der tijd hun dividenduitkeringen verhoogd. Door te beleggen in dergelijke bedrijven kunnen beleggers profiteren van groeiende dividendinkomsten, die de inflatie overtreffen en mogelijk de koopkracht verhogen

De nadelen van beleggen in dividendaandelen:

Opportuniteitskosten: bedrijven die dividend uitkeren kunnen hun winsten herinvesteren in het bedrijf in plaats van ze als dividend uit te keren. Door te beleggen in aandelen die dividend uitkeren, lopen beleggers mogelijk groeikansen mis die niet-dividend uitkerende bedrijven wel kunnen benutten.

Beperkt groeipotentieel: hoewel dividendaandelen een stabiel inkomen kunnen opleveren, bieden ze mogelijk niet hetzelfde niveau van vermogensgroei als groeiaandelen. Beleggers die zich alleen richten op dividenden kunnen de aanzienlijke koersstijging van groeiaandelen mislopen.

Hoge schuld en uitbetalingsratio's: sommige bedrijven hebben hoge schuldniveaus of betalen een aanzienlijk deel van hun winst uit in de vorm van dividend. Deze situatie kan op lange termijn onhoudbaar worden, wat kan leiden tot financiële instabiliteit.

Belastingkwesties: dividendinkomsten kunnen onderhevig zijn aan belasting, die kan variëren afhankelijk van het rechtsgebied van de belegger en de belastingwetgeving. Hoge dividendrendementen kunnen leiden tot hogere belastingverplichtingen voor beleggers.

Samenvattend: bij elke beleggingsstrategie zijn diversificatie en zorgvuldige overweging van de basisgegevens van elk bedrijf noodzakelijk om risico's te beheren en financiële doelen te bereiken.

Dit materiaal is afkomstig van Freedom24, een Europese aandelenbroker en onderdeel van de op de NASDAQ genoteerde Freedom Holding Corp, opgericht in 2008. Als beursgenoteerd bedrijf is de broker geregistreerd bij de toonaangevende toezichthoudende instanties BaFin, CySEC en SEC.

Freedom24 biedt meer dan 1.000.000 aandelen, ETF’s en Amerikaanse opties op de belangrijkste beurzen in de Verenigde Staten, Europa en Azië. De broker biedt ook unieke spaarplannen met dagelijkse en vaste opbouw tot 6% per jaar.

Let op: beleggingen in effecten en andere financiële instrumenten gaan altijd gepaard met het risico van verlies van uw kapitaal. Het is essentieel dat u uw eigen analyse uitvoert voordat u een belegging verricht.

Read More
Is Apple op weg om het meest waardevolle bedrijf ter wereld te worden?
Is Apple op weg om het meest waardevolle bedrijf ter wereld te worden?
Leestijd 2 minuten

In juni onthulde Apple een gloednieuw product, Vision Pro, dat voor het eerst in acht jaar de functies augmented (AR), virtual (VR) en mixed reality (MR) combineert. Er resten ons nog zeven maanden voor de lancering van de verkoop en in die periode zullen ontwikkelaars de benodigde software gereedmaken.

De analisten van de broker Freedom24 belichten de redenen waarom Vision Pro een groeiaanjager zou kunnen worden voor Apple (AAPL) op weg naar een kapitalisatie van $10 biljoen:

Consumentensociologie. De gemiddelde eigenaar van een iOS-smartphone verdient $88.300 per jaar, 27% meer dan de gemiddelde gebruiker van een Android-toestel.

Een uniek team. Terwijl Meta Platforms (META) fors investeert in de verbetering van zijn VR/AR-technologieën, staan de ontwikkelaars van Apple zelf te popelen om apps te creëren voor hun ecosysteem.

Markt. De AR/VR/MR-industrie staat nog steeds stil, omdat bedrijven er niet in slagen gebruikers aan te trekken en te behouden voor hun platformen. Zes maanden na de aankoop van Quest van Meta Platforms voor $400, stopten de eigenaars met het gebruik van het apparaat.

Prijsstrategie. De eerste iPhone kostte $499 en Nokia verkocht zijn telefoons in die tijd voor $200-250. Toch slaagde Apple erin om 1 miljoen iPhones te verkopen in 74 dagen na de lancering. De Vision Pro is bedoeld voor een kleiner publiek, maar volgens onze verwachtingen zal het toestel al in december uitverkocht zijn en zal de prijs niemand tegenhouden.

Schaalvergroting. Afgaande op het Pro-element in de naam zal het bedrijf binnenkort een budgetvriendelijkere versie van het apparaat introduceren, die een grote concurrent zal zijn voor Quest van Meta Platforms.

Focus op winstgevendheid. Sinds 2007 heeft Apple de winstgevendheid verhoogd van 14% naar 25%. Tegen de huidige prijzen kostte de eerste Apple-smartphone $700, waarbij de nieuwste modellen beginnen bij $799. Dezelfde berekening zal gelden voor de Vision Pro als een product met een hoge marge waarop het bedrijf uitstekende winsten kan maken.

Inkomsten. Het aandeel van de iPad in de omzet van Apple is minder dan 10% en het bedrijf heeft de afgelopen tien jaar ongeveer 550 miljoen van deze apparaten verkocht. Als we dit conservatieve scenario toepassen op de Vision Pro, zullen ze het bedrijf de komende tien jaar bijna $2 biljoen opleveren. Bovendien is het moeilijk in te schatten hoe groot de inkomsten zullen zijn als het succes van de iPhone wordt herhaald.

De magie van Apple was altijd om niet als eerste een uniek product te creëren, maar om een bestaand product te gebruiken en er een revolutie van te maken. Het tijdperk van de gadgets breekt aan en brengt ons dichter bij de toekomst die we in sciencefiction hadden voorspeld, waarmee ook nieuwe kapitalisatierecords zullen worden gevestigd.

Dit materiaal is afkomstig van Freedom24, een Europese aandelenbroker en onderdeel van de op de NASDAQ genoteerde Freedom Holding Corp, opgericht in 2008.

Freedom24 biedt meer dan 1.000.000 aandelen, ETF's en Amerikaanse opties op de belangrijkste beurzen in de Verenigde Staten, Europa en Azië. De broker biedt ook unieke spaarplannen met dagelijkse en vaste opbouw tot 5,8% per jaar.

Let op: beleggingen in effecten en andere financiële instrumenten gaan altijd gepaard met het risico van verlies van uw kapitaal. Prognoses en prestaties uit het verleden zijn geen betrouwbare indicatoren voor toekomstige prestaties. Het is essentieel dat u uw eigen analyse uitvoert voordat u een belegging verricht.

Read More
De toekomst van de aluminiummarkt: kansen voor langetermijn beleggers
De toekomst van de aluminiummarkt: kansen voor langetermijn beleggers
Leestijd 2 minuten

De aluminiumindustrie speelt een cruciale rol in verschillende sectoren, waaronder transport, bouw, elektrotechniek, productie van consumentengoederen, folie & verpakkingen, machines & apparatuur en vele andere sectoren. Volgens sommige schattingen zal de wereldwijde aluminiummarkt groeien van ongeveer $169 miljard in 2022 tot bijna $256 miljard in 2029, met een CAGR van 6,1% in de voorspelde periode. Voorbeelden van wereldwijde beursgenoteerde bedrijven uit de sector zijn Alcoa (NYSE:AA), Arconic (NYSE:ARNC), Century Aluminum (NASDAQ:CENX) en Rio Tinto (NYSE:RIO).

De economische afkoeling in 2023 zou geen belemmering moeten zijn voor een grotere wereldwijde vraag naar aluminium. Twee belangrijke sectoren, de transportsector, die goed is voor bijna een derde van het wereldwijde marktaandeel van aluminium, en de bouwsector, zijn de twee belangrijkste drijfveren voor de aluminiummarkt. Een andere belangrijke groeifactor is de vraag naar machines, die is toegenomen in de nasleep van COVID-19, doordat de industriële activiteiten weer aantrokken.

Enkele van de factoren die de vraag naar aluminium stimuleren, zijn de invoering van strenge eisen voor broeikasgassen en koolstofuitstoot, meer belangstelling voor het gebruik van lichtgewicht aluminium voor de productie van duurzame voertuigonderdelen en een lage uitstoot van schadelijke stoffen

De experts van het Freedom24-broker team benadrukten enkele belangrijke kansen en risico's die voortkomen uit de groeiende wereldwijde vraag naar aluminium.

Mogelijkheden:

Een toenemende vraag: De vraag naar aluminium zal naar verwachting toenemen vanwege de lichtheid, recyclebaarheid en het gebruik in sectoren zoals elektrische voertuigen, infrastructuur voor hernieuwbare energie en bouwmaterialen met een laag gewicht.

Focus op duurzaamheid: De recycleerbaarheid en lage koolstofvoetafdruk van aluminium maken het aantrekkelijk voor industrieën die op zoek zijn naar duurzame oplossingen, waardoor het aantrekkelijk wordt voor bedrijven en investeerders die op zoek zijn naar duurzaamheid.

Technologische vooruitgang: Voortdurend onderzoek en ontwikkeling is gericht op het verbeteren van de eigenschappen en toepassingen van aluminium, wat de deur opent naar nieuwe mogelijkheden in verschillende industrieën.

Risico's:

Prijsvolatiliteit: De aluminiummarkt is onderhevig aan prijsschommelingen, die worden beïnvloed door factoren zoals de wereldwijde economische omstandigheden, vraag- en aanboddynamiek, energiekosten en geopolitieke gebeurtenissen.

Beschikbaarheid van grondstoffen: De productie van aluminium is afhankelijk van de beschikbaarheid en de kosten van grondstoffen, zoals bauxiet en aluminiumoxide. Verstoringen of prijsschommelingen op deze markten kunnen de winstgevendheid van aluminiumbedrijven beïnvloeden.

Regelgeving en handelsbeleid: Veranderingen in de regelgeving en het handelsbeleid, waaronder tarieven en exportbeperkingen, kunnen de wereldwijde aluminiummarkt beïnvloeden, wat tot problemen kan leiden voor bedrijven die actief zijn in deze sector.

Aangezien de markt wordt gevormd door deze mogelijkheden en eventuele risico's, zal de toekomst ervan uiteindelijk afhangen van de vraag of de markt kan voldoen aan de toegenomen belangstelling voor duurzaamheid en de overgang naar een koolstofarme economie. De vraag naar aluminium zal naar verwachting blijven groeien, omdat industrieën op zoek zijn naar lichtgewicht en energiezuinige materialen, met name voor de wereldwijde infrastructurele ontwikkelingsprojecten in opkomende markten.


Dit materiaal is afkomstig van Freedom24, een Europese aandelenbroker en onderdeel van de op de NASDAQ genoteerde Freedom Holding Corp. Het beleggingsplatform biedt een grote verscheidenheid aan aandelen en ETF’s van de belangrijkste beurzen in de Verenigde Staten, Europa en Azië. De klanten van Freedom24 profiteren ook van de unieke D-spaaraccount met 2,5% rente op EUR (3% op USD) en een dagelijkse inkomstenopbouw.

Let op: de verstrekte informatie vormt geen beleggingsadvies. Beleggingen in effecten en andere financiële instrumenten gaan altijd gepaard met het risico van verlies van uw kapitaal. Prognoses en prestaties uit het verleden zijn geen betrouwbare indicatoren voor toekomstige prestaties. Het is essentieel dat u uw eigen analyse uitvoert voordat u een belegging verricht.

Read More
De beste tech-ETF's uit de VS voor langetermijnbeleggers in 2023
De beste tech-ETF’s uit de VS voor langetermijnbeleggers in 2023
Leestijd 2 minuten

De bekroonde analisten van het Freedom24-broker team onderstrepen verschillende op technologie gerichte exchange-traded funds (ETF's) uit de VS met een sterk beleggingspotentieel voor de lange termijn.

Invesco QQQ Trust (QQQ)

Deze ETF volgt de prestaties van de NASDAQ-100 index, die de 100 grootste niet-financiële bedrijven omvat die zijn genoteerd aan de NASDAQ-beurs. QQQ is sterk gericht op technologiebedrijven, waardoor het een aantrekkelijke optie is voor beleggers die op zoek zijn naar mogelijkheden in de technologiesector. Het omvat industrieleiders zoals Apple, Microsoft, Amazon en Alphabet (Google), die een geschiedenis van innovatie en groei kennen.

ARK Innovation ETF (ARKK)

Beheerd door ARK Invest, richt deze ETF zich op baanbrekende innovaties in verschillende sectoren, met een focus op technologie. ARKK belegt in bedrijven die actief zijn op gebieden als genomica, internet van de nieuwe generatie, fintech, robotica en kunstmatige intelligentie. De proactieve managementaanpak van ARK Invest is gericht op het identificeren van bedrijven met transformationele technologieën en het potentieel voor groei op de lange termijn.

Vanguard Information Technology ETF (VGT)

Deze ETF is ontworpen om de prestaties van de MSCI US Investable Market Information Technology 25/50 Index te volgen. VGT biedt toegang tot een breed scala van technologiebedrijven, waaronder hardware, software en IT-diensten. Het omvat marktleiders zoals Apple, Microsoft, Visa en Intel. De lage kostenstructuur en brede diversificatie van Vanguard maken VGT een aantrekkelijke optie voor beleggers die op de lange termijn betrokken willen blijven in de technologiesector.

Global X Robotics & Artificial Intelligence ETF (BOTZ)

Deze ETF richt zich op bedrijven die robotica en kunstmatige intelligentietechnologie ontwikkelen en gebruiken. BOTZ bezit bedrijven in verschillende sectoren, waaronder de productie, gezondheidszorg en autonome voertuigen. De toenemende acceptatie van automatisering en technologieën voor kunstmatige intelligentie in verschillende sectoren, maakt BOTZ een goed potentieel voor mogelijke groei op de lange termijn.

First Trust Cloud Computing ETF (SKYY)

Deze ETF richt zich op bedrijven die voornamelijk betrokken zijn bij het leveren van cloud computing-diensten. Met de groeiende afhankelijkheid van cloud-infrastructuur en oplossingen voor software-as-a-service (SaaS), voorziet SKYY in bedrijven die profiteren van de voortdurende digitale transformatie. Hiertoe behoren cloud-giganten, zoals Amazon Web Services, Microsoft Azure en Salesforce.

Houd er rekening mee dat factoren, zoals overheidsbeleid, regelgeving, technologische vooruitgang en marktdynamiek de prestaties van technologie-aandelen en ETF's kunnen beïnvloeden. Elke belegging gaat gepaard met het risico van verlies van uw kapitaal, waarbij de resultaten uit het verleden geen garantie bieden voor de toekomst.

Voor diversificatiedoeleinden kunnen spaarplannen met een vaste rentevoet een goed alternatief zijn voor beleggen in aandelen en ETF's. Momenteel biedt Freedom24 spaarplannen aan voor 3, 6 en 12 maanden. Dit is de unieke kans om tot 3,6% aan jaarlijkse rente op uw spaargeld in EUR te verdienen, zonder boetes voor vervroegde opname. Het minimum saldo voor Freedom24-spaarplannen bedraagt slechts €1000, zonder maximum limiet en zonder verborgen kosten.

Read More
Opvallend grote beleggingswinsten bij huishoudens
Opvallend grote beleggingswinsten bij huishoudens
Leestijd 2 minuten

In de eerste drie maanden van het jaar 2023 zijn opvallend grote beleggingswinsten gemaakt door de Belgische huishoudens. Dit valt vooral op omdat er veel onrust op de financiële markten was. Dit heeft er echter niet toe geleid dat de omvang van de beleggingen hieronder te lijden had. Het is juist zo dat het belegde vermogen in aandelen en obligaties ook is toegenomen. Dit blijkt uit cijfers die naar buiten zijn gekomen. Het is dan ook goed om eens te bekijken waar deze ontwikkeling precies door gekomen is.

Miljarden aan stijging

De stijging van de waarde van de beleggingen was niet gering. In het eerste kwartaal ging de waarde met bijna 8 miljard omhoog ten opzichte van het laatste kwartaal van 2022. De stijging staat voor ongeveer 5 procent van het totale belegde vermogen. Het is mede ook opvallend dat deze stijging zich heeft doorgezet omdat dit meer dan een jaar niet in deze omvang was gebeurd. Het was voor het laatst in het vierde kwartaal van 2021 dat de waarde van de beleggingen in 3 maanden tijd met zoveel miljarden groeide.

Geen last van onrust

Er werd verwacht dat onrust op de financiële markten een belangrijke factor zou zijn. Zo was er bijvoorbeeld een probleem bij de bank Credit Suisse. Ook vielen er verschillende kleinere banken om in de Verenigde Staten. In het verleden wilden dit soort zaken nog weleens doorsijpelen naar bijvoorbeeld de Nederlandse markt, wat dan dus tot een daling van de waarde als gevolg had. Het is dan ook opvallend dat dit keer niet veel huishoudens schrokken van deze ontwikkelingen. Sterker nog, er werd juist ook voor tientallen miljoenen geïnvesteerd in aandelen en obligaties in deze periode bij banken. Dit was een deel van de reden van de groei.

Overal groei te zien

Er zijn miljoenen huishoudens in het land die beleggen. Het is dan ook goed om te zien dat bijna al deze huishoudens een groei zagen in hun beleggingen. Het is niet zo dat dit slechts tot een kleine groep beperkt bleef. Die brede groei is ook een deel van de reden waarom de sprong van enkele miljarden gemaakt kon worden. Het geld zit vooral in beleggingsfondsen, beursgenoteerde aandelen en obligaties. Het totale bedrag is inmiddels vooral in beleggingsfondsen terug te vinden. Dit is dan ook een belangrijke zaak.

Geen andere beleggingen meegewogen

Overigens moet er wel een kanttekening bij deze cijfers worden gemaakt. Het is namelijk zo dat andere soorten beleggingen niet zijn meegenomen in deze cijfers. Dat betekent dus dat bijvoorbeeld geld dat in crypto of in vastgoed zit niet is meegenomen in de berekeningen. Het gaat puur om de beleggingen die bij banken zijn gedaan. Daarom dat juist de fondsen, aandelen en obligaties ook zo’n grote rol hierin spelen. Het is dus ook belangrijk om dit goed voor ogen te hebben wanneer je zelf van plan bent om meer met beleggen te doen. Gebruik de informatie dan wel op de juiste wijze voor je begint.

Read More
Top-5 Chinese aandelentips voor 2023
Top-5 Chinese aandelentips voor 2023: prognoses voor economisch herstel na COVID
Leestijd 2 minuten

Volgens analisten heeft de Chinese aandelenmarkt, ondanks de daling van de Chinese indexen in het afgelopen jaar, een groot potentieel om in 2023 te stijgen door de versnelling van de economische groei en hogere bedrijfswinsten.

De marktgroei zal mogelijk zijn door de opheffing van de covid-beperkingen, het herstel van de binnenlandse vraag en steunmaatregelen van de overheid voor de vastgoedmarkt, die een zware crisis doormaakt. Analisten verwachten dat de detailhandel op de binnenlandse markt zich zal herstellen tot 95% van het niveau van vóór de crisis.

Daarom kan het Chinese bbp een groei laten zien van 5,2% in het basisscenario en 6,7% in het optimistische scenario. Bovendien zijn de twee belangrijkste Chinese indexen MSCI China en CSI-300 in de afgelopen 4-6 weken al met respectievelijk 13% en 10% gestegen.

De MSCI China leek de afgelopen tien jaar goedkoper dan de S&P 500. Volgens analisten wijst dit momenteel echter niet op een zwakte van de China-index, maar eerder op een overwaardering van Amerikaanse aandelen. In 2023 zal het verschil tussen de S&P en de MSCI China naar verwachting kleiner worden door een daling van de koers-winstverhouding van de S&P 500-index. Vanwege de gemengde vooruitzichten voor de Amerikaanse markt in 2023, raden deskundigen beleggers aan hun portfolio's te diversifiëren met de op één na sterkste economie ter wereld.

De 5 favorieten op de markt van Hongkong in 2023

  • CK Hutchison (0001.HK, 53,4 HKD koersdoel) is een van de grootste gediversifieerde conglomeraten van China. Zijn belangrijkste activiteiten zijn detailhandel, havens en logistiek, transport en technische infrastructuur, telecommunicatie en financiële diensten.
  • Alibaba (9988.HK, koersdoel HKD 105) is een van 's werelds grootste exploitanten van online marktplaatsen. Het bedrijf blijft China's leider op het gebied van e-commerce en ontwikkelt andere bedrijfssegmenten (internationale e-commerce, cloudtechnologie, enz.) die de groei ondersteunen temidden van een vertraging van de onlinehandel.
  • Geely Automobile (0175.HK, 13,2 HKD koersdoel) is een van China's grootste autofabrikanten. Geely verhoogt de verkoop in de VRC en andere markten: verwacht wordt dat de verkoop van de huidige 1,5 miljoen, in 2026 meer dan 2 miljoen zal bedragen.
  • Baidu (9888.HK, koersdoel HKD 124) is een van de grootste kunstmatige intelligentie- en internetbedrijven ter wereld.
  • Wuxi Biologics (HK 2269.HK, 96,80 HKD koersdoel) is een toonaangevend wereldwijd open-access technologieplatform voor de ontwikkeling van biologische producten.

Om aandelen van Chinese bedrijven en ETF's gebaseerd op Chinese indexen te kopen, moet u gebruik maken van een betrouwbare Europese broker. Freedom24 biedt toegang tot meer dan 1 miljoen financiële instrumenten op grote beurzen wereldwijd. De broker is aangemeld bij BaFin, CySEC en SEC, en zijn veiligheid en betrouwbaarheid worden gewaarborgd door het MiFID II regelgevingskader. Freedom24 wil haar klanten directe toegang tot de beurs van Hongkong bieden tegen de beste voorwaarden in Europa.

Read More
1 2 3