Bitcoin Wallet

Open hier je Bitcoin Wallet

Om gebruik te kunnen maken van één van de eerste digitale decentrale munteenheden, moet men eerst beschikken over een Bitcoin wallet (ookwel Bitcoin portemonnee genoemd). Het Bitcoin-netwerk bestaat immers in principe uit niets anders dan veel Bitcoin-gebruikers die onderling duizenden gegevens met elkaar uitwisselen, zoals bv. gebruiker A die een aantal Bitcoins verstuurd naar een Bitcoin adres van gebruiker B. Op deze pagina vindt men een antwoord op vragen als “wat is de beste Bitcoin wallet” en “wat is de beste online Bitcoin wallet”.

Wat is een Bitcoin wallet?

Een Bitcoin wallet kan beschouwd worden als een digitale portemonnee waarbinnen Bitcoins kunnen bewaard worden. Het zal niet mogelijk zijn om bv. euro’s of dollars over te schrijven naar een Bitcoin wallet. Via een Bitcoin wallet kan men Bitcoins kopen, bewaren én opnieuw versturen. Elke Bitcoin wallet bestaat uit meerdere Bitcoin adressen. Aan dit Bitcoin ontvangstadres kunnen andere Bitcoin-gebruikers een betaling richten. Net zoals een echte portefeuille of portemonnee.

Zoals gezegd, is Bitcoin een digitale munteenheid. Dit impliceert dat Bitcoins nooit fysiek op een computer bewaard worden. Bitcoins worden steeds opgeslagen in het netwerk (de blockchain), waarbij de Bitcoin wallet in contact staat met alle andere Bitcoin wallets. Technisch gezien is het niet vereist om zich voor een Bitcoin wallet vooraf te registreren met persoonlijke gegevens, zoals bv. een volledige naam, woonplaats of geboortedatum. Bitcoin werkt op een zeer discrete wijze en zorgt voor een optimale bescherming van de privacy van haar gebruikers.

Verschillende vormen van Bitcoin wallets

Inmiddels zijn er verschillende soorten van Bitcoin wallets met elk hun eigen voordelen en nadelen:

Desktop Bitcoin wallet

De eerste wijze van Bitcoins bewaren is per wallet op de eigen computer. Via een desktop Bitcoin wallet worden de Bitcoins bijgehouden op de eigen computer. Alle Bitcoins die men zou ontvangen op een Bitcoin adres worden op het Bitcoins saldo van de desktop geschreven. Wanneer men een betaling aan een Bitcoin adres richt, dan zal dit aantal Bitcoins van het saldo afgenomen worden.

Bitcoin walletVandaag zijn er meerdere software-ontwikkelaars die hun eigen desktop wallet hebben ontwikkeld. Op de officiële website van Bitcoin kan men kiezen uit het besturingssysteem waarop de desktop draait en vervolgens de verschillende software-aanbieders. Enkele bekende desktop Bitcoin ontwikkelaars zijn Armory, Electrum en Bitcoin core. Aangezien Bitcoin zelf meer dan 10 verschillende ontwikkelaars aanbeveelt, mag er gesteld worden dat ze allemaal even betrouwbaar zijn. Hou er rekening mee dat de desktop Bitcoin wallet een zeker geheugen inneemt. Beschikt men slechts over een computer met een beperkt geheugen? Of op zoek naar een wallet die men waar dan ook ter wereld kan raadplegen? Dan tekent men misschien beter in voor een ander type van wallet.

Online Bitcoin wallet

Steeds meer websites bieden de mogelijkheid aan om een online Bitcoin wallet te openen. Het voordeel van een online Bitcoin wallet, is dat deze zeer gebruiksvriendelijk en snel bruikbaar zijn. In principe is een online Bitcoin wallet een eenvoudige website waarop men een saldo aan Bitcoins vermeld ziet. Het gebruiken van een online Bitcoin wallet in plaats van desktop variant heeft toch enkele nadelen. In de eerste plaats geeft men de Bitcoins in bewaring aan de ontwikkelaar van de website. Dit betekent dat men volledig afhankelijk is van de dientverlening van de website.

Is de website tijdelijk offline? Dan zal men op dat moment geen gebruik kunnen maken van de Bitcoins. Nog erger is de situatie waarbij de online Bitcoin wallet met financiële moeilijkheden zou kampen of over de kop zou gaan. Wel, in die hypothese zal men wellicht niet alle gespaarde Bitcoins terugzien. Twee bekende online Bitcoin portemonnees zijn BitGo en Coinbase.

Mobiele Bitcoin wallet (“mobile Bitcoin wallet”)

Ook op een iPhone of andere smartphone kan men zonder enig probleem een Bitcoin portemonnee installeren. Het verrichten van betalingen per smartphone gebeurt meer in het bijzonder via zogenaamde QR-codes. Op die manier hoeft men de andere Bitcoin-gebruiker niet te verzoeken om zijn/haar Bitcoin adres, maar kan men eenvoudig de QR-code scannen om de betaling te bevestigen.

Een overzicht van alle reeds ontwikkelde mobiele Bitcoin wallets kan teruggevonden worden binnen de applicatie store of app store van de smartphone. Ook de officiële website van Bitcoin bevat een overzicht van mobiele Bitcoin wallets. Even het besturingssysteem aanklikken waarvan men gebruik maakt (Android, IOS, Windows Phone of Blackberry), en Bitcoin geeft duiding bij de volgens hen meest betrouwbare mobiele Bitcoin wallets. Voor gebruikers van een Iphone en IOS wordt bv. voornamelijk Copay en Breadwallet aangeboden.

Hardware Bitcoin wallet

Een hardware Bitcoin wallet werd specifiek ontwikkeld om Bitcoins te beveiligen. Het gaat eigenlijk om een klein apparaatje dat een gedeelte van de Bitcoin wallet offline opslaat op een externe beveiligde schijf. De hardware Bitcoin wallet kan daardoor vergeleken worden met een betaalautomaat tijdens het internetbankieren. Bij elke overschrijving die men tijdens het online bankieren zou wensen te verrichten, zal men via de externe betaalautomaat deze overschrijving moeten bevestigen. Welnu, bij een hardware Bitcoin wallet zal dit gedeelte van de externe beveiligde schijf elke betaling dienen goed te keuren. De private sleutels staan immers uitsluitend vermeld op de externe beveilige schijf.

Inmiddels zijn er volgende types van hardware Bitcoin wallets:

Ledger Wallet

De Ledger Wallet ziet er uit als een gewone USB-stick. De microprocessor van de Ledger Wallet is echter beveiligd tegen alle mogelijke aanvallen én kan daardoor zelfs gebruikt worden op een besmette computer. Het is hacker- en malware-proof. De Ledger Wallet maakt verbinding met de computer door middel van de USB-poort en kan alle cryptografische processen afhandelen. In praktijk werden er verschillende modellen van de Ledger Wallet ontwikkeld.

De Ledger Wallet Nano S verklaart naar eigen zeggen de meest gebruiksvriendelijke te zijn. Gebruikers voeren via de computer hun Bitcoin transactie uit en bevestigen nadien via de Ledger Wallet Nano S hun transactie. De Ledger Wallet Nano S is uitgerust met een extra OLED-scherm waarop het bedrag van de transactie vermeldt wordt. Deze extra feautures gaan natuurlijk gepaard met het duurste prijskaartje. Bitcoin users op zoek naar een veilige oplossing zonder deze snufjes kunnen eveneens volstaan met de (meer goedkope) Ledger Nano of Ledger HW.1.

KeepKey

De KeepKey hardware wallet is een alternatief voor het veilig beheren van Bitcoins. Net als bij de Ledger Wallet Nano S moet elke transactie geverifieerd worden via een afzonderlijk OLED-scherm en bevestigingsknop. Het voordeel van de KeepKey hardware wallet is dat ze bruikbaar is voor verschillende digitale munteenheden, zoals Dodgecoin, Litecoin, Ethereum en dus ook Bitcoin. De KeepKey hardware wallet werd slechts uitgebracht in één versie en wordt regelmatig voorzien van software- en beveiligingsupdates. Met de afmeting van een smartphone is de KeepKey praktisch om mee te nemen op vakantie of naar het werk.

Trezor

Trezor is een gebruiksvriendelijke hardware wallet die oogt zoals een afstandsbediening. De Trezor hardware wallet heeft echter slechts twee knoppen: één knop om de transactie te bevestigen en één knop om de transactie te weigeren. Alle privésleutels die door de Trezor hardware wallet worden gegenereerd, verlaten nooit het apparaat en gaan dus nooit op in het netwerk. Trezor maakt daarbij gebruik van een open-source software, waardoor elke onafhankelijke derde de software kan verbeteren. De Trezor hardware wallet beschikt eveneens over een recovery seed-optie. Dit betekent dat automatisch een recovery punt wordt geïnstalleerd wanneer men de Trezor hardware wallet voor de eerste maal gebruikt. Bij beschadiging, verlies of diefstal van de Trezor hardware wallet kan men eenvoudig de Trezor herstellen door alle private Bitcoin-adressen in een nieuwe hardware wallet op te laden.

Case wallet

De Case Bitcoin hardware wallet is wellicht de meest prijzige hardware wallet, maar o zo gebruiksvriendelijk. De Case wallet is dunner dan een boek en neemt slechts het formaat van een zakdoek in. Deze hardware wallet is dus niet alleen een goedbeveiligde Bitcoin-portemonnee, maar eveneens de ideale reisgenoot. Een transactie via de Case Bitcoin hardware wallet kan slechts na het uitvoeren van drie stappen: (i) het drukken op de B-button waardoor de transactie gestart wordt, (ii) het scannen van de QR-code en (iii) ten slotte bevestigen van de transactie per vingerafdruk. Het voordeel van Case is dat er geen verbinding met een internet- of GSM-netwerk vereist is. De Case hardware wallet beschikt over een ingebouwde GSM-verbinding die gratis transacties uitvoert in meer dan 100 landen.

Papieren Bitoin wallet (“paper Bitcoin wallet”)

Een papieren Bitcoin wallet wordt ook wel omschreven als “cold storage”. De Bitcoin wallet is immers niet verbonden met het internet of een ander digitaal platform, waardoor het uitermate beschermd is tegen hackers en/of malware. Eveneens vermijdt men via een papieren Bitcoin wallet dat de hardware van de hardware Bitcoin wallet zou falen. Een papieren Bitcoin wallet bestaat uit de publieke en private Bitcoin-adressen die samen de Bitcoin-portemonnee vormen.

In Concreto

In concreto moet men voor een papieren Bitcoin wallet surfen naar BitAddress.org. BitAddress.org zal vragen om een unieke code te creeëren door een aantal willeurige tekens in te geven, dan wel te bewegen met de muiscursor. Op basis van deze unieke bewegingen zal BitAddress.org de publieke Bitcoin-adressen, private Bitcoin-adressen en QR-codes genereren. Het doel van de papieren Bitcoin wallet is vermijden dat informatie online gaat. Vandaar is het een must om de gegenereerde QR-codes niet in te scannen. Het delen van het publieke Bitcoin-adres kan wel zonder gevaar. Via dit adres kunnen immers uitsluitend Bitcoins naar de gebruiker verstuurd worden. Vervolgens opteeert men binnen BitAddress.org voor de optie “Paper wallet”. Na het aanklikken van de print-optie, rolt de papieren Bitcoin wallet uit de printer. Desgewenst kan men de papieren Bitcoin wallet plastificeren, kopiëren, bewaren in een plastic zak en/of verstoppen.

Wat is de beste Bitcoin wallet?

Het bepalen van de beste Bitcoin wallet is afhankelijk van meerdere factoren:

  • Het bedrag van de transacties. Wenst men vele honderden of duizenden Bitcoins te bewaren, dan zal het wellicht meer aangeraden zijn gebruik te maken van een hardware Bitcoin wallet. Hardware wallets zoals de Ledger Wallet en Trezor zorgen voor een offline bescherming van de private Bitcoin-adressen.
  • Aantral transacties. Wanneer men regelmatig Bitcoin-transacties uitvoert, zal het eenvoudiger te zijn te opteren voor een Bitcoin wallet die eenvoudig bereikbaar is. Online Bitcoin wallets en mobiele Bitcoin wallets zijn bereikbaar waar dan ook ter wereld, e.g. op vakantie, op het werk.
  • Real life of online verrichtingen. Maakt men uitsluitend van Bitcoin gebruik om kenissen, collega’s of vrienden in real life te betalen? Dan is een mobiele Bitcoin wallet zoals Copay en Breadwallet een must.
  • Bitcoin wallet als kluis of als portemonnee. Wanneer men de Bitcoins beschouwd als investering en de eerste paar jaar de Bitcoins niet zal besteden, zijn een hardware Bitcoin wallet of paper Bitcoin wallet meer aanbevolen.

Bitcoin wallet beschermen

Door de toegenomen interesse in Bitcoin zijn Bitcoins ook aantrekkelijk geworden voor hackers en scammers. Op het internet zijn er inmiddels tientallen verhalen van Bitcoin-gebruikers die omwille van bepaalde malware een deel van hun Bitcoins zijn verloren. Zo is er bepaalde software die registreert wat de gebruiker met de computer verricht, en bv. ook wanneer de gebruiker naar de online Bitcoin wallet surft. Het programma registreert vervolgens alle toetsenbordverrichtingen en dus eveneens het Bitcoin wallet wachtwoord dat men zou invoeren. Daarnaast is er bepaalde software die automatisch de computer afspeurt naar wachtwoorden.

Om de Bitcoin wallet optimaal te beschermen is het daardoor aanbevolen om te investeren in een afzonderlijke computerinstallatie. Zeker wanneer men zou opteren om de Bitcoin wallet voor grote verrichtingen te gebruiken, kan het investeren in een goedkope, kleine laptop zorgen voor een besparing van alle financiële leed. Ook het gebruikmaken van een goede antivirus-software is een must. Tot slot is het aanbevolen regelmatig de wachtwoorden van de desktop en/of online Bitcoin wallet te wijzigen.

Bitcoin Wallet
4.5 (90%) 2 stemmen