Opvallend grote beleggingswinsten bij huishoudens
Opvallend grote beleggingswinsten bij huishoudens
Leestijd 2 minuten

In de eerste drie maanden van het jaar 2023 zijn opvallend grote beleggingswinsten gemaakt door de Belgische huishoudens. Dit valt vooral op omdat er veel onrust op de financiële markten was. Dit heeft er echter niet toe geleid dat de omvang van de beleggingen hieronder te lijden had. Het is juist zo dat het belegde vermogen in aandelen en obligaties ook is toegenomen. Dit blijkt uit cijfers die naar buiten zijn gekomen. Het is dan ook goed om eens te bekijken waar deze ontwikkeling precies door gekomen is.

Miljarden aan stijging

De stijging van de waarde van de beleggingen was niet gering. In het eerste kwartaal ging de waarde met bijna 8 miljard omhoog ten opzichte van het laatste kwartaal van 2022. De stijging staat voor ongeveer 5 procent van het totale belegde vermogen. Het is mede ook opvallend dat deze stijging zich heeft doorgezet omdat dit meer dan een jaar niet in deze omvang was gebeurd. Het was voor het laatst in het vierde kwartaal van 2021 dat de waarde van de beleggingen in 3 maanden tijd met zoveel miljarden groeide.

Geen last van onrust

Er werd verwacht dat onrust op de financiële markten een belangrijke factor zou zijn. Zo was er bijvoorbeeld een probleem bij de bank Credit Suisse. Ook vielen er verschillende kleinere banken om in de Verenigde Staten. In het verleden wilden dit soort zaken nog weleens doorsijpelen naar bijvoorbeeld de Nederlandse markt, wat dan dus tot een daling van de waarde als gevolg had. Het is dan ook opvallend dat dit keer niet veel huishoudens schrokken van deze ontwikkelingen. Sterker nog, er werd juist ook voor tientallen miljoenen geïnvesteerd in aandelen en obligaties in deze periode bij banken. Dit was een deel van de reden van de groei.

Overal groei te zien

Er zijn miljoenen huishoudens in het land die beleggen. Het is dan ook goed om te zien dat bijna al deze huishoudens een groei zagen in hun beleggingen. Het is niet zo dat dit slechts tot een kleine groep beperkt bleef. Die brede groei is ook een deel van de reden waarom de sprong van enkele miljarden gemaakt kon worden. Het geld zit vooral in beleggingsfondsen, beursgenoteerde aandelen en obligaties. Het totale bedrag is inmiddels vooral in beleggingsfondsen terug te vinden. Dit is dan ook een belangrijke zaak.

Geen andere beleggingen meegewogen

Overigens moet er wel een kanttekening bij deze cijfers worden gemaakt. Het is namelijk zo dat andere soorten beleggingen niet zijn meegenomen in deze cijfers. Dat betekent dus dat bijvoorbeeld geld dat in crypto of in vastgoed zit niet is meegenomen in de berekeningen. Het gaat puur om de beleggingen die bij banken zijn gedaan. Daarom dat juist de fondsen, aandelen en obligaties ook zo’n grote rol hierin spelen. Het is dus ook belangrijk om dit goed voor ogen te hebben wanneer je zelf van plan bent om meer met beleggen te doen. Gebruik de informatie dan wel op de juiste wijze voor je begint.

Read More
Hoe kan je vermogen vergroten?
Hoe kan je vermogen vergroten?
Leestijd 2 minuten

Het is al enige tijd zo dat de rente een stijgende lijn vertoont. Dit is overal in Europa merkbaar, ook in België is er veel gaande op het gebied van rente. Daardoor is het voor het eerst in jaren zo dat sparen heel aantrekkelijk kan worden. Denk bijvoorbeeld aan mogelijkheden bij internetbanken als Keytrade. Daar is al meer te krijgen dan bij veel andere aanbieders. Het is goed om rente eens te vergelijken met andere mogelijkheden op vermogensgroei. Zo kan je het meest eruit halen.

De alsmaar stijgende rente

De ontwikkeling van de rente heeft zich in 2022 in gezet en gaat n 2023 rustig verder. Dit heeft te maken met wat de Europese Centrale bank van plan is. Daar is door de jaren heen de rente laag gehouden om de Europese economie goed te laten draaien. Lenen en uitgeven moesten meer opleveren dan sparen. Inmiddels is de situatie echter veranderd. De prijzen zijn door verschillende ontwikkelingen flink gestegen. Daardoor is de inflatie ook heel hoog geworden. Met het verhogen van de rente heeft de Europese Bank een instrument om hier een rem op te zetten. Spaarders kunnen op die manier profiteren van de ontwikkelingen.

Alle banken doen mee

Waar het verhogen van de rente bij één bank begint, is dit altijd de opening naar meer. Dat heeft als gevolg gehad dat nu eigenlijk alle banken meedoen. Het is bovendien niet alleen in België gaande. Het is ook in andere landen zo dat de banken de rentes verhogen. Wanneer je dus geld in het buitenland hebt staan, dan is het ook mogelijk om te profiteren van de stijgende rentes. Zelfs buiten Europa kiezen de centrale organen ervoor om het op deze manier aan te pakken. Stap voor stap wordt de rente bovendien ook steeds hoger.

Al bijna voldoende

Het is belangrijk om alles wel in het juiste perspectief te zien. Een verhoging van de rente is natuurlijk aantrekkelijk. De prijzen zijn echter ook al lange tijd aan het stijgen. Dat betekent dus dat het wel belangrijk is dat de rente een bepaalde stijging vertoont om dit bij te houden. Dit is nog niet het geval. Het is dus niet zo dat je nu met de rentes al meer overhoudt dan waar je mee begon. Naar verhouding verlies je nog altijd wanneer je geld stilstaat. Het is echter wel zo dat het inmiddels heel dichtbij het omslagpunt komt.

Kiezen voor alternatieven

Het is nog altijd aantrekkelijk om voor alternatieven voor sparen te kiezen. Dat was de afgelopen jaren ook al het geval en dat is nog altijd niet veranderd, ondanks de veranderde markt. Zo kan beleggen nog altijd het instrument om mee te verdienen. Daarnaast zijn aankopen voor de lange termijn ook een goede investering. Dit heeft natuurlijk te maken met de stijgende prijzen. Wat je nu koopt kan jou veel besparen ten opzichte van wat dit zal kosten over enkele maanden, een jaar of nog verder in de toekomst. Dat moet je wel meewegen.

Read More
inflatie van 2023
Is het mogelijk om de inflatie van 2023 te trotseren zonder uw spaargeld te riskeren?
Leestijd 2 minuten

De inflatie is de laatste jaren een heet hangijzer in Nederland. In 2023 wordt het land geconfronteerd met hoge inflatiecijfers die zowel burgers als bedrijven zorgen baren. Nu de prijzen van alledaagse goederen en diensten in een alarmerend tempo stijgen, wordt het voor mensen steeds moeilijker om rond te komen.

De Centrale Bank houdt de inflatie nauwlettend in de gaten en heeft de rente verhoogd in een poging het probleem te beteugelen. Maar ondanks deze inspanningen blijft de inflatie stijgen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat veel mensen hun heil zoeken in spaarrekeningen.

Een spaarrekening is een financieel hulpmiddel om geld te bewaren op een veilige rekening die mettertijd rente oplevert. Deze rente kan de gevolgen van inflatie helpen compenseren, omdat het geld op de rekening blijft groeien, zelfs als de waarde van de valuta daalt. Voor veel Nederlanders wordt de spaarrekening een essentieel middel in de strijd tegen inflatie.

Spaarrekeningen bieden verschillende voordelen in een tijd van hoge inflatie. Een van de belangrijkste voordelen is dat ze een veilige haven voor uw geld vormen. In tegenstelling tot aandelen of andere beleggingen is een spaarrekening niet onderhevig aan marktschommelingen. Dit betekent dat uw geld beschermd is tegen de ups en downs van de aandelenmarkt, waardoor het een betrouwbare keuze is voor wie zijn vermogen wil behouden.

Een ander voordeel van spaarrekeningen is dat ze toegankelijk zijn. U kunt gemakkelijk geld storten en opnemen van uw rekening wanneer dat nodig is, waardoor het een handige optie is voor dagelijkse transacties. Bovendien zijn de meeste rekeningen tot een bepaald bedrag verzekerd, zodat u er gerust op kunt zijn dat uw geld beschermd is als de aanbieder van de spaarrekening failliet gaat.

Een belangrijke factor om rekening mee te houden bij het kiezen van een spaarrekening is de rentevoet. Hoewel de rente op spaarrekeningen doorgaans lager is dan op andere beleggingsmogelijkheden, kunnen ze toch een waardevolle bron van passief inkomen vormen. Bankdeposito’s en rentedragende rekeningen leveren momenteel echter een gemiddeld rendement op van 0,49%. ls dit nu beter dan niets?

De werkelijkheid is dat er andere alternatieven voor spaarrekeningen zijn die een hoger rendement opleveren. Dit geldt ook voor de D-account van Freedom24, een nieuw uitstekend product op de EU-markt, met een jaarlijks rendement van 2,5% zonder maximale stortingslimiet. De rente wordt dagelijks opgebouwd vanaf een saldo van 150 EUR of 120 USD. De aanbieder van de spaarrekening, Freedom24, is een op de NASDAQ genoteerd platform voor sparen en beleggen, met meer dan 350 000 klanten wereldwijd.

Naast het jaarlijkse rendement van 2,5% hebben Freedom24-klanten ook de mogelijkheid om te beleggen in de klassieke financiële instrumenten (ETF’s, aandelen, enz.) tegen de beste prijzen. Natuurlijk, in tegenstelling tot het gebruik van de spaarrekening, gaan beleggingen in effecten altijd gepaard met het risico van kapitaalverlies. Het opbouwen van een evenwichtige beleggingsportfolio, in combinatie met conservatieve middelen zoals spaarrekeningen, blijft echter de meest efficiënte manier om de inflatie in 2023 te trotseren.

Read More
Crypto blijft favoriet bij jonge belegger in België
Crypto blijft favoriet bij jonge belegger in België
Leestijd 2 minuten

Volgens de beleggingsbarometer blijft het beleggen in cryptomunten nog altijd de favoriete optie voor Belgische beleggers die jonger dan 35 jaar zijn. 40 procent van de beleggers in deze groep overweegt in het eerste halfjaar van 2023 om geld te steken in cryptomunten. Op dit moment heeft bovendien 41 procent van de beleggers in deze groep al cryptomunten in de portefeuille. Vooral Bitcoin is nog altijd heel populair.

Ook vastgoed is populair

Hoewel cryptomunten er bij beleggers tot 35 jaar duidelijk bovenuit steken, is er nog wel een andere vorm van beleggen die heel populair is. Het is namelijk ook zo dat 1 op de 3 beleggers in deze groep graag in vastgoed wil investeren. In het algemeen wordt de markt voor beleggers in België nog altijd negatief ingeschat, dit is al sinds februari 2022 het geval. Wel is sinds het laatste kwartaal van 2022 een stapsgewijze stijging in het vertrouwen te zien. Al blijft het vertrouwen wel nog altijd ver achter bij het neutrale niveau. 

Positiever beeld van beleggen

De jonge Belgische belegger ziet het positiever in als het om beleggen gaat. Zo ziet bijvoorbeeld een kwart van de beleggers de aandelenmarkt in het eerste kwartaal van 2023 aantrekken. Wel is het ook zo dat 38 procent nog altijd denkt dat dit niet zo is. Dit lijkt veel, maar in recente maanden liep dit percentage op tot 61 procent. Het algemene beeld van beleggen is dus positiever dan enkele maanden geleden het geval was. Dat de markt stabieler is geworden, heeft ervoor gezorgd dat veel beleggers de risico’s wat lager zijn gaan inschatten. Dit is echter juist wel een opvallende conclusie wanneer specifiek naar crypto wordt gekeken.

Slecht jaar voor cryptomunten

Dat de jonge beleggers juist veel vertrouwen leggen in cryptomunten is extra opvallend. De cryptocurrencies hebben een slecht jaar gehad in 2022. De waarde van de grote munten kelderde in ongekend tempo. Dit heeft echter weinig gedaan met het vertrouwen van Belgische beleggers. Nog altijd heeft zo’n 20 procent munten zoals Bitcoin in het portfolio. Wanneer gekeken wordt naar een verdeling naar leeftijd, dan valt op dat 41% van de beleggers onder 35 de munten nog heeft. 39% denkt over 10 jaar nog te kunnen scoren hiermee. Opvallend is juist dat 55-plussers denken dat de cryptomarkt over 10 jaar niet meer bestaat. 

Kijken naar andere ontwikkelingen

Naast de kansen met cryptomunten en met vastgoed kijken beleggers ook nog naar andere kansen die er liggen in 2023. Vastgoed staat op de eerste plaats wanneer naar beleggers van alle leeftijden wordt gekeken. Op de tweede plaats staat beleggen in aandelen of aandelenfondsen. Daar kiest zo’n 19% voor. Ook goud is nog altijd populair. Na cryptomunten volgen dan nog obligaties en obligatiefondsen. Er heerst nog wel veel onzekerheid over hoe de markt zich zal ontwikkelen. Meer dan de helft van de beleggers in België stelt dan ook op dit moment te willen afwachten hoe de markt zich zal gaan ontwikkelen komend halfjaar.

Read More
Top-5 Chinese aandelentips voor 2023
Top-5 Chinese aandelentips voor 2023: prognoses voor economisch herstel na COVID
Leestijd 2 minuten

Volgens analisten heeft de Chinese aandelenmarkt, ondanks de daling van de Chinese indexen in het afgelopen jaar, een groot potentieel om in 2023 te stijgen door de versnelling van de economische groei en hogere bedrijfswinsten.

De marktgroei zal mogelijk zijn door de opheffing van de covid-beperkingen, het herstel van de binnenlandse vraag en steunmaatregelen van de overheid voor de vastgoedmarkt, die een zware crisis doormaakt. Analisten verwachten dat de detailhandel op de binnenlandse markt zich zal herstellen tot 95% van het niveau van vóór de crisis.

Daarom kan het Chinese bbp een groei laten zien van 5,2% in het basisscenario en 6,7% in het optimistische scenario. Bovendien zijn de twee belangrijkste Chinese indexen MSCI China en CSI-300 in de afgelopen 4-6 weken al met respectievelijk 13% en 10% gestegen.

De MSCI China leek de afgelopen tien jaar goedkoper dan de S&P 500. Volgens analisten wijst dit momenteel echter niet op een zwakte van de China-index, maar eerder op een overwaardering van Amerikaanse aandelen. In 2023 zal het verschil tussen de S&P en de MSCI China naar verwachting kleiner worden door een daling van de koers-winstverhouding van de S&P 500-index. Vanwege de gemengde vooruitzichten voor de Amerikaanse markt in 2023, raden deskundigen beleggers aan hun portfolio’s te diversifiëren met de op één na sterkste economie ter wereld.

De 5 favorieten op de markt van Hongkong in 2023

  • CK Hutchison (0001.HK, 53,4 HKD koersdoel) is een van de grootste gediversifieerde conglomeraten van China. Zijn belangrijkste activiteiten zijn detailhandel, havens en logistiek, transport en technische infrastructuur, telecommunicatie en financiële diensten.
  • Alibaba (9988.HK, koersdoel HKD 105) is een van ’s werelds grootste exploitanten van online marktplaatsen. Het bedrijf blijft China’s leider op het gebied van e-commerce en ontwikkelt andere bedrijfssegmenten (internationale e-commerce, cloudtechnologie, enz.) die de groei ondersteunen temidden van een vertraging van de onlinehandel.
  • Geely Automobile (0175.HK, 13,2 HKD koersdoel) is een van China’s grootste autofabrikanten. Geely verhoogt de verkoop in de VRC en andere markten: verwacht wordt dat de verkoop van de huidige 1,5 miljoen, in 2026 meer dan 2 miljoen zal bedragen.
  • Baidu (9888.HK, koersdoel HKD 124) is een van de grootste kunstmatige intelligentie- en internetbedrijven ter wereld.
  • Wuxi Biologics (HK 2269.HK, 96,80 HKD koersdoel) is een toonaangevend wereldwijd open-access technologieplatform voor de ontwikkeling van biologische producten.

Om aandelen van Chinese bedrijven en ETF’s gebaseerd op Chinese indexen te kopen, moet u gebruik maken van een betrouwbare Europese broker. Freedom24 biedt toegang tot meer dan 1 miljoen financiële instrumenten op grote beurzen wereldwijd. De broker is aangemeld bij BaFin, CySEC en SEC, en zijn veiligheid en betrouwbaarheid worden gewaarborgd door het MiFID II regelgevingskader. Freedom24 wil haar klanten directe toegang tot de beurs van Hongkong bieden tegen de beste voorwaarden in Europa.

Read More
Rente en aantrekkelijke alternatieven in België
Rente en aantrekkelijke alternatieven in België
Leestijd 2 minuten

De rentes beginnen weer te stijgen. Dit begon bij de kleine banken, maar ook de grootbanken kijken hier inmiddels naar. Dat werpt de vraag op of het weer interessant wordt om in België het spaarboekje bij te houden. De renteverhoging begon bij Keytrade. Daar is al een procent te krijgen. Dat is meer dan de meeste banken kunnen bieden. Het is goed om eens te kijken wat dit oplevert, maar ook hoe het gesteld is met de alternatieven die de afgelopen jaren zo populair waren.

Waarom stijgt de rente?

Het is eerst belangrijk om te weten waarom de rente bij de banken in België stijgt. Dit heeft te maken met de ontwikkelingen bij de Europese Centrale Bank. Aar is jarenlang de rente uiterst laag gehouden om de economie te stimuleren. Daardoor was lenen en uitgeven interessanter dan sparen. Dat is tegenwoordig echter wel anders. Ontwikkelingen zoals de coronacrisis en de oorlog in Oekraïne hebben de prijzen opgestuwd. De inflatie is daardoor zeer hoog. Door de rente te verhogen hoopt de ECB dit te bestrijden. In navolging daarvan beginnen ook de consumenten banken hun rente op te voeren. Waar de consument van profiteert.

Gebeurt dit bij alle banken?

Het verhogen van de rente was tot nu toe vooral zichtbaar bij kleine banken zoals NIBC, Medirect, CKV en Keytrade. Keytrade is de eerste dit tot op 1 procent gaat zitten. Deze bank met 300.000 klanten hoopt daardoor snel te groeien. Het is een bank die zich richt op spaarders. Wanneer een klant eenmaal binnen is met spaargeld, dan is het ook mogelijk om andere producten en diensten op het gebied van financiën aan te bieden. Er is te verwachten dat meer banken dit ook gaan doen. Zelfs de grootbanken lijken dit te gaan doen.

Hoeveel is 1 procent?

Wanneer je kijkt naar het minimum van 0,11% dat de meeste banken aanbieden, is 1% natuurlijk veel. Dit is echter natuurlijk nog altijd niet goed in verhouding tot de inflatie. Op een spaarboekje is dus op dit moment nog altijd geen winst te maken. Dit lijkt tegenstrijdig, maar het leven wordt natuurlijk ook 10% duurder door de inflatie. Op dit moment is het sparen dus nog geen aantrekkelijke optie als het gaat om het verder laten groeien van het vermogen. Het bedrag wordt wel hoger, maar de koopkracht wordt desondanks lager.

Kijken naar alternatieven voor sparen

Het is nog altijd zo dat er meer mogelijk is met de alternatieven. Dit is de afgelopen jaren voortdurend het devies geweest. Zo kan het bijvoorbeeld slim zijn om gewoon aankopen te doen. Denk dan bijvoorbeeld aan een fiets. Dit is een goede investering voor de eigen gezondheid en het is nog duurzaam ook. Aan een fiets heb je op dit moment meer dan aan €1.000,- op het spaarboekje. Een andere interessante optie is het investeren in een renovatie van de woning. Daarmee is namelijk de waarde van de woning te verhogen. Op de lange termijn zal dit veel meer opleveren.

Read More
Ethereum ondergaat belangrijke verandering
Ethereum ondergaat belangrijke verandering
Leestijd 2 minuten

Wie als belegger actief is in de wereld van crypto weet dat naast Bitcoin ook Ethereum een grote speler is die in grote mate de richting van de markt bepaalt. Dat juist deze coin een grote verandering ondergaat, zal dus een flink effect hebben op de markt. Deze ontwikkeling wordt ook wel The Merge genoemd door de specialisten. Het is de bedoeling dat Ethereum de slag maakt richting concurrerende crypto’s als Solana en Cardano. De belegger wil nu natuurlijk weten wat dit dan in de praktijk precies gaat betekenen voor de waarde en ontwikkeling.

Alles wordt beter

Het klinkt te mooi om waar te zijn. Toch lijkt het erop dat The Merge de basis gaat zijn waarop alles beter wordt als het om Ethereum gaat. De vernieuwing van de blockchain moet ervoor zorgen dat alles sneller gaat. Ook wordt alles beter schaalbaar. De belangrijkste ontwikkeling is misschien wel dat Ethereum tot 99% minder energie zal gaan verbruiken. Wel is het belangrijk om te weten dat dit nog altijd maar voorspellingen zijn. Mocht dit echter waar blijken, dan zal dit groot effect op de waarde hebben. Ook in relatie tot Bitcoin is dit belangrijk.

Belang voor de markt

Met 71 miljoen cryptoportefeuilles is Ethereum de grootste partij na Bitcoin. Daarnaast is het ook nog eens zo dat deze blockchain veel meer verschillende toepassingen kent dan de grote concurrent. Alleen al het feit dat het systeem wordt opengesteld voor andere crypto’s en stablecoins is een belangrijke factor. Ook smart contracts, apps en tokens zoal NFT’s zijn erop gelanceerd. Wanneer de blockchain als geheel dus een verbetering ondergaat, dan is dit op al deze fronten te merken. Dit is ook de reden waarom het zo belangrijk is voor de cryptomarkt.

Talloze veranderingen

Door The Merge zullen talloze veranderingen plaatsvinden. Zo zal het minen van munten grotendeels verdwijnen. In plaats daarvan wordt het staken veel belangrijker. Staken betekent dat cryptomunten die op het netwerk staan worden gebruikt voor de creatie van nieuwe munten. Dit is ook waar de grote energiebesparing vandaan komt. Ethereum als geheel zal goedkoper worden op termijn. Dit maakt het ook aantrekkelijker. Daarnaast is vooral de ontwikkeling van de snelheid heel belangrijk. Van 20 transacties naar 100.000 transcties per seconden is een gigantische sprong. Daarmee wordt ook direct de grote concurrent Bitcoin direct op achterstand gezet.

Keerzijde van de ontwikkeling

Wanneer je het als gewone belegger van een afstand bekijkt, dan lijkt het alsof er alleen maar voordelen zijn. Toch is het belangrijk om alles in het juiste perspectief te zetten. Zo is het staken in theorie wat kwetsbaarder dan het minen. Dit komt door de techniek erachter, namelijk proof-of-stake in plaats van proof-of-work. Natuurlijk stelt Ethereum zelf dat dit allemaal wel in orde is, maar het is wel aan te raden om als belegger goed op te passen. Zeker in de beginfase kan er en gevaar ontstaan waar niemand op gerekend heeft. Een andere factor is het risico voor andere munten: die kunnen waarde verliezen.

Read More
Is de rente vrije lening bij winkeliers de toekomst?
Is de rente vrije lening bij winkeliers de toekomst?
Leestijd 2 minuten

De wereld is in rap tempo een flink stuk duurder geworden. Dit heeft ook gevolgen voor de aankopen die consumenten kunnen doen. Zelfs de meest basale aankopen worden lastiger. In Engeland is een supermarkt al begonnen met het tegemoetkomen van de klanten. Die kunnen voor de duurdere boodschappen rentevrije leningen van zo’n 25 pond tot maximaal 100 pond afsluiten wanneer ze aan de kassa komen. De vraag is natuurlijk of dit meer gebruikelijk zal gaan worden. Krijgen we in de maatschappij hiermee allerlei nieuwe vormen van lenen?

De bekende betalingsregeling

Het is wel belangrijk om de lening van de supermarkt in het juiste perspectief te zetten. Het gaat in de eerste plaats gewoon om de bekende betalingsregeling zoals we die kennen. Dat betekent dat je een aankoop kan doen en die dan vervolgens kan afbetalen. Wel is het natuurlijk zo dat dit normaal gesproken op plekken zoals supermarkten helemaal niet gebruikelijk was. Dit is dus iets wat tegenwoordig meer en meer aan het voorkomen is. De regelingen zijn wel wat minder groot dan normaal. Dit heeft natuurlijk ook te maken met de prijs van de goederen.

Het gebruik van microleningen

Het opvallende is dat de supermarktketen gaat samenwerken met een geldschieter. Dit is een aanbieder zonder winstoogmerk. Deze aanbieder verstrekt normaal gesproken microleningen. Hierover is natuurlijk ook het nodige te doen geweest de afgelopen jaren. Enerzijds waren er de aanbieders die deze leningen met woekerrentes aanboden. Anderzijds was de microlening juist ook een manier om mensen die het minder gemakkelijk hadden snel uit de brand te helpen wanneer een aankoop gedaan moest worden. Dit lijkt zich nu wat breder in de maatschappij te gaan ontwikkelen door de opgelopen prijzen.

Grote groep klanten

Er is al een grote groep klanten die gebruik wil maken van de rentevrije lening voor de boodschappen. In een proef in Engeland werden 5000 van deze leningen afgesloten. Daarbij werd toen nog een kleine rente gerekend. Uiteindelijk besloot de supermarkt die rente voortaan zelf voor zijn rekening te nemen. De lening komt op een klantenpas en is online aan te vragen. Deze is alleen beschikbaar in vestigingen van de supermarkt zelf. Het terugbetalen gaat in stappen van 10 pond of hoger. Volgens de leiding van de supermarkt is dit een creatieve oplossing om mensen te helpen de kosten te dekken. Ze moeten wel kunnen blijven eten en drinken.

Ook in andere landen?


De vraag is nu hoe dit zich verder zal ontwikkelen. Zal de rentevrije lening in winkels meer en meer een rol gaan spelen? Of zal je toch vooral bij de bank moeten blijven lenen? Vooralsnog lijkt het er niet op dat dit concept wordt overgenomen. Toch is het interessant om te bekijken welke kant deze zaken op zullen gaan. Mogelijk wordt het afsluiten van kleine leningen een stuk gemakkelijker, juist ook door samenwerkingen tussen kredietverstrekkers en winkeliers. Het kan zeker de moeite waard zijn om hier het oog op te houden voor de komende tijd.

Read More
Beurskennis niet de grootste factor bij succesvol beleggen
Beurskennis niet de grootste factor bij succesvol beleggen
Leestijd 2 minuten

Beleggen is populairder geworden. Bijvoorbeeld doordat sparen minder aantrekkelijk is geworden. Het kan alleen wel lastig zijn om succesvol te worden in het beleggen. Daar heb je wel de nodige vaardigheden voor nodig. Toch blijkt dat het kennen van de beurs niet perse de grootste factor is in de mate waarin je succes hebt met beleggen. Je hoeft niet elk begrip te kennen om ook altijd de juiste keuzes te maken. Dit blijkt uit onderzoek. Het is dan natuurlijk wel goed om te weten wat je dan wel nodig hebt.

Beginnen met beleggen

Wil je succesvol worden in het beleggen, dan zal je ergens moeten beginnen. Dat betekent dus ook dat je altijd begint zonder volledige kennis van de beurs. Dit hoeft echter zeker geen probleem te zijn. Zodra je weet waar je in ieder geval op moet letten, ben je al een heel eind op weg. In de eerste plaats komt dat bijvoorbeeld doordat er tegenwoordig veel meer beleggingsproducten zijn dan vroeger. Denk bijvoorbeeld aan de opkomst van ETF’s. Daarmee is het voor beleggers al veel beter mogelijk geworden om met laag risico te beginnen.

Kiezen voor een ETF

De opkomst van ETF kan niemand ontgaan zijn. Dit worden ook wel trackers genoemd. Dit is eigenlijk geen aandeel, maar een pakketje aan aandelen. Dit kunnen pakketjes in allerlei vormen zijn. Soms hebben ze enkele tientallen aandelen in het pakket, maar soms ook meer dan duizend. Dit verklaart ook direct waarom het risico hiermee een stuk lager is. Het is namelijk zo dat de spreiding erin gegarandeerd is. Dat is echter niet het enige. Zo zijn bijvoorbeeld ook de kosten lager, waardoor je gemakkelijker met een klein bedrag kan instappen en rendement kan boeken.

Hoe word je succesvol?

De vraag is dan nog altijd natuurlijk hoe je ook succesvol wordt in het beleggen. Eigenlijk is dit heel simpel. Je moet leren met de markt mee te groeien. Ver de langere termijn worden altijd net wat meer waard. In de afgelopen 100 jaar was die groei gemiddeld 5 procent. Wordt daar ook dividend bij gerekend, dan is het zelfs een groei van bijna 10 procent per jaar. In dat opzicht kan je daar als belegger dus ook relatief gemakkelijk op meeliften en kan je dan al spreken van een succes. Daar is dus niet heel veel voor nodig.

Net iets meer eruit halen

Is beurskennis dan volledig overschat? Dat is niet het geval. Het kan je zeker helpen om er net iets meer uit te halen wanneer je kennis van de beurs hebt. Dat maakt het eigenlijk alleen maar handig voor jou. Om mee te liften op de gemiddelde groei is deze kennis echter in het geheel niet van belang. Dit is namelijk ook haalbaar zonder dat je alle begrippen op de markt kent. Bedenk je daarbij wel dat basiskennis over de producten waarin je gaat investeren natuurlijk wel van belang is. Het is wel zaak om te weten waarin je investeert.

Read More
Gaan duurzaam pensioenbeleggen en rendement niet goed samen?
Gaan duurzaam pensioenbeleggen en rendement niet goed samen?
Leestijd 2 minuten

Uit recent onderzoek is gebleken dat veel jonge werknemers denken dat duurzaam pensioenbeleggen geen goed idee is. Zij denken dat dit te weinig zal opleveren. Omdat het pensioenstelsel flink verandert, is het echter juist belangrijk om wel het goede beeld van de zaken te hebben. Alleen op die manier is te bepalen of het juiste rendement behaald kan worden. Veel werknemers die jonger dan veertig jaar zijn hebben hier echter geen idee van en krijgen te weinig voorlichting hierover van de werkgever. Dit is daardoor dus wel een belangrijk aandachtspunt.

Meer op maat

Het voordeel van pensioenbeleggen op een duurzame manier is juist dat het meer op maat gedaan kan worden. Dit kan dus juist voor iedere werknemer op zich veel opleveren. Het sluit beter aan op de wensen en behoeften. Dit is een groot voordeel, want nu is er nog te vaak een gat tussen wat nodig is en wat is opgebouwd. Door voor duurzame opties te gaan wordt bovendien direct ook bijgedragen aan de vooruitgang. Dit helpt om de wereld op een meer duurzame manier opnieuw op te bouwen. Dit voordeel weegt op de achtergrond natuurlijk net zo goed mee.

De factor risico

Uit onderzoek blijkt dat vooral de factor risico heel belangrijk is onder jonge werknemers. Zij begrijpen niet direct wat nu wel en niet belangrijk is om mee te nemen als het hierom gaat. Aan de ene kant kan meer risico tot een hoger rendement leiden. Aan de andere kant kan het ook betekenen dat er juist te weinig overblijft. In het geval van duurzaam beleggen denken veel jonge werknemers nog altijd dat de kans op te weinig groter is dan op te veel. Slecht één op de vijf jongeren wil dan ook dat het pensioen volledig steunt op de rendementen die het pensioenfonds behaalt met de beleggingen.

Letten op de duurzaamheid

Het is ook belangrijk om goed te begrijpen wat duurzaamheid precies te bieden heeft. Veel jonge beleggers denken nog altijd dat de duurzaamheid de rendementen negatief beïnvloedt. Dat komt in dertig procent van de gevallen nog voor. Twintig procent denkt daarentegen juist dat het meer opbrengt. Wel is het zo dat de meerderheid desondanks vindt dat duurzaamheid wel moet worden meegewogen in de keuzes die gemaakt worden. Dit moet door het pensioenfonds of de verzekeraar zelf in goede banen worden geleid, blijkt uit het onderzoek.

Zorgen voor voldoende kennis

Door de resultaten van het onderzoek roepen verschillende specialisten uit de branche nu op om in te zetten op het vergroten van kennis bij de jonge werknemers. Door hen beter bekend te maken met het pensioenstelsel en het pensioenbeleggen zijn veel van deze problemen weg te nemen. Het zorgt ervoor dat er met meer vertrouwen aan een goed vermogen voor na het werkzame leven kan worden gewerkt. Uit het huidige onderzoek blijkt al dat bij de twintig procent met de grootste kennis van het pensioenstelsel het vertrouwen ook het grootst is. Dit is dus een opgave.

Read More
1 2 3 8