Mastercard is bezig met de ontwikkeling van een kredietkaart op basis van crypto. Daarvoor werkt het samen met MetaMask. Dit is een populaire cryptowallet voor Ethereum. De kaart is gebaseerd op de blockchaintechnologie. Het plan staat nog in de kinderschoenen en er is nog geen officiële melding van gedaan. Wel is er al wat promotiemateriaal van de samenwerking uitgelekt. Het is dan ook goed om eens te bekijken wat de plannen zijn en hoe je hier mogelijk ook je voordeel mee kan doen als je de kaart zou gaan gebruiken.
Direct met crypto werken
De betaalpas moet precies doen wat je ervan verwacht. Het moet het mogelijk maken om direct te betalen in crypto. Daarmee moet je dan hele simpele dagelijkse bestedingen kunnen gaan doen. Denk aan het doen van de boodschappen. Wanneer je een saldo aan crypto hebt, dan kan je dit dus met deze betaalpas gewoon aanspreken om betalingen te doen. Zonder dat je dit eerst moet inwisselen voor euro’s en naar de betaalrekening moet overmaken. Dat maakt het dus een stuk simpeler. Nog niet bekend is welke winkels en andere partijen mee willen werken aan de test met de kaart.
Netwerk van Mastercard
Wel is het zo dat Mastercard al een breed netwerk heeft dankzij de lange ervaring met betaalkaarten en kredietkaarten. Dit heeft als voordeel dat de kaart direct breed uitgegeven zou kunnen worden. Een fintechbedrijf dat zich bezighoudt met dienstverlening in de wereld van crypto wil zich hier wel op storten. Het zou gaan om Baanx. Doordat al deze partijen samenkomen kunnen direct grote doelgroepen uit verschillende lagen worden ingeschakeld om aan de slag te gaan met de kaart. Dit kan er mogelijk toe leiden dat het snel een succes kan worden.
Plannen worden bevestigd
Dat deze plannen daadwerkelijk leven, is door Mastercard bevestigd. Het is bovendien ook zo dat de aanbieder heeft bevestigd ook aan andere initiatieven in de cryptowereld te werken. Het is echter wel zo dat het nog niet verder wil ingaan op de details van deze plannen. Overigens is het goed om te weten dat niet alleen Mastercard hiermee aan de slag is gegaan. Ook de concurrentie heeft plannen om met crypto te werken. Het gaat bijvoorbeeld om Visa. Ook deze uitgever van betaal- en kredietkaarten heeft aangegeven aan meerdere cryptoplannen te werken. Ook hier zijn echter verder geen details bekend op dit moment. Het is afwachten wat al deze plannen zullen opleveren.
Meer en meer crypto
Het is duidelijk dat crypto meer en meer voet aan de grond krijgt. Eerder in 2024 werd bijvoorbeeld al duidelijk dat het beleggen erin gemakkelijker gaat worden. Grote beurzen mogen zich hier ook meer mee bezig gaan houden en dit ook gaan aanbieden. Daarnaast is het ook zo dat het op steeds meer plekken als betaalmiddel gezien wordt. Dat zou het werken met de betaalkaart dus ook alleen maar gemakkelijker maken. Ondertussen blijft de koers van de munten wel behoorlijk volatiel, wat het lastig maakt om de waarde goed te bepalen. Dit speelt ook een rol.
Wie met een kredietkaart werkt, betaalt eigenlijk niet direct. Hier is de naam ook van afgeleid. Het geld wordt gereserveerd op de kaart. Hoe lang dit gebeurt en hoeveel er gereserveerd wordt, kan wel verschillen. Daardoor ontstaan er ook weleens problemen bij de consument. Het is belangrijk om te weten welke problemen kunnen ontstaan en wat hieraan te doen is. Zo weet je precies wat je moet doen en wat je moet verwachten van deze situaties. We geven ook specifieke voorbeelden.
Het probleem met onbekende bedragen
Het belangrijkste probleem dat zich voordoet met de kredietkaart, is dat de hoogte van het bedrag soms onbekend is. Wie een specifieke aankoop doet in bijvoorbeeld een webwinkel, weet precies hoeveel het kost en welk bedrag door de winkelier wordt geclaimd. Wie echter bijvoorbeeld gaat tanken weet dit helemaal niet. De kaart wordt vooraf aan de pompbediende aangeboden en er wordt een bepaald bedrag gereserveerd, maar je weet dan nog niet hoeveel je tankt. Daardoor kan er weleens veel meer worden gereserveerd dan nodig. Dit is dus belangrijk om te weten wanneer je met deze kaarten aan de slag gaat.
Veel hoger dan gedacht
Het grote probleem met geblokkeerde bedragen is dat ze veel hoger zijn dan wordt gedacht door consumenten. Het voorbeeld van de benzine is hier goed voor. Tankstations mogen tot 375 euro reserveren op een kredietkaart. Dit komt doordat de grootte van een tank sterk kan verschillen, bijvoorbeeld tussen een personenauto of een vrachtwagen. Wie dus gewoon met het gezin op stap is, kan voor 50 euro benzine een bedrag van 375 euro tijdelijk kwijt zijn. Andere branches mogen bijvoorbeeld bedragen tussen 125 en 375 euro vastzetten. Dit kon in het verleden nog weleens zorgen voor verrassingen bij de consument.
Hoe lang duurt het blokkeren?
Het is belangrijk om te weten dat het blokkeren verschillende lengte kan hebben. Wanneer het bijvoorbeeld om een tankbeurt gaat, dan stopt dit direct wanneer het daadwerkelijke bedrag bekend is en wordt vrijgegeven. Daar heb je als consument dus nauwelijks last van. Het probleem is groter bij aanbieders zoals hotels of verhuurbedrijven. Daar wordt een bepaalde periode gehanteerd. Die moet wel vooraf bekend zijn bij de klant. Het is wel zo dat het de aanbieder wettelijk vrij staat om dezelfde lengte van de blokkade te bepalen. Anderzijds mag deze bijvoorbeeld geen extra kosten in rekening brengen.
Wat te doen bij problemen?
Rekent een aanbieder nu toch allerlei kosten? Of wordt de blokkade wel heel lang volgehouden? Het is dan belangrijk om een terugboekingsprocedure te starten bij Wordline. Ook kan het helpen om contact op te nemen met de bank wanneer blijkt dat het bedrag veel te lang geblokkeerd blijft staan. Soms ligt het probleem daar. Het is daarnaast ook slim om voortdurend goed overzicht te houden van wat er gereserveerd staat en hoeveel geld je nodig hebt. Zo kan je zeker zijn dat je zelfs bij blokkades nog genoeg ruimte houdt. Dit geeft je meer rust als je betaalt.
Het werken met een kredietkaart is meer dan gebruikelijk tegenwoordig. Er zijn veel soorten kaarten in omloop, waarvoor eigenlijk altijd geldt: meer betalen betekent meer opties. Dit kan gaan om het krijgen van extra garantie op aankopen, of om meer service rondom de aankopen. Dit klinkt natuurlijk ook heel interessant op het moment dat de kaart wordt aangevraagd. Onderzoek wijst echter uit dat vaak kaarten met te veel opties worden afgesloten door consumenten. Het is dus ook belangrijk om dit meer inzichtelijk te maken voor de gebruikers van kredietkaarten.
Leestijd 2 minutenEen kredietkaart kan erg handig zijn. Het grootste voordeel is dat je er uitgestelde betaling mee krijgt. Je koopt vandaag iets en betaalt pas aan het einde van de maand. Dat kan goed uitkomen als je een noodzakelijke aankoop moet doen maar op dat moment het geld niet beschikbaar hebt, bijvoorbeeld omdat je loon pas een week daarna wordt betaald. Daarnaast is een kredietkaart erg handig in het buitenland als je met vreemde valuta moet betalen.
Leestijd 2 minutenBinnenkort start opnieuw het vakantieseizoen. Duizenden Belgen zullen richting de zon vliegen. Belangrijk is het om dan te beschikken over een goede reisverzekering. Dankzij bepaalde kredietkaarten heb je echter automatisch een reisverzekering. Zo bespaar je dus de kosten van een bijkomende reisverzekering.
Leestijd 2 minutenDe voorbije jaren zijn de kosten die banken toepassen telkens toegenomen. De voorbije vier jaar stegen bijvoorbeeld de jaarlijkse bankkosten van Belgische gezinnen met 2 tot 3 procent. Ook wat betreft de prijs van kredietkaarten. Hierdoor kan het zijn dat je bijna 10 procent meer betaalt voor je kredietkaart dan vier jaar geleden. Zo blijkt uit een onderzoek van de FOD Economie.
Leestijd 2 minutenKredietkaartuitgever American Express heeft voor het eerst in 26 jaar tijd in een kwartaal verlies geboekt. Die rode cijfers zouden het gevolg zijn van de recente belastinghervorming van de Amerikaanse president Donald Trump. Zo blijkt althans uit gepubliceerde cijfers van De Tijd.
Leestijd 2 minutenAlle klanten van KBC Bank en BNP Paribas Fortis kunnen vanaf nu gebruikmaken van Android Pay, de betaalapplicatie van Google. Sinds maart 2017 konden klanten van BNP Paribas Fortis met een Visa card kredietkaart of Mastercard reeds betalen via de app. Daar komen nu de gebruikers met een gewone Maestro betaalkaart bij. Op die manier is België het eerste land waar Android Pay ook voor debetkaarten mogelijk is.
Leestijd 2 minutenEen kredietkaart oogt dan wel gelijk aan een gewone betaalkaart of debetkaart, een kredietkaart werkt toch op een iets andere wijze. Meer bepaald blijkt er vnl. een verschil te zijn wat betreft de plaatsen waar met een kredietkaart kan betaald worden.
Leestijd 3 minutenHet vinden van de beste kredietkaart is vaak een moeilijke opdracht. Sommige kredietkaart uitgevers bieden immers een gratis aankoopverzekering, fraudeverzekering of verlengde garantie aan. Andere kredietkaarten zijn dan weer gratis, maar hebben hogere kosten voor geldopnames of wisselkoersmarges. Welke kredietkaart past het beste bij jou?