Crypto blijft favoriet bij jonge belegger in België

Crypto blijft favoriet bij jonge belegger in België
Crypto blijft favoriet bij jonge belegger in België
Leestijd 2 minuten

Volgens de beleggingsbarometer blijft het beleggen in cryptomunten nog altijd de favoriete optie voor Belgische beleggers die jonger dan 35 jaar zijn. 40 procent van de beleggers in deze groep overweegt in het eerste halfjaar van 2023 om geld te steken in cryptomunten. Op dit moment heeft bovendien 41 procent van de beleggers in deze groep al cryptomunten in de portefeuille. Vooral Bitcoin is nog altijd heel populair.

Ook vastgoed is populair

Hoewel cryptomunten er bij beleggers tot 35 jaar duidelijk bovenuit steken, is er nog wel een andere vorm van beleggen die heel populair is. Het is namelijk ook zo dat 1 op de 3 beleggers in deze groep graag in vastgoed wil investeren. In het algemeen wordt de markt voor beleggers in België nog altijd negatief ingeschat, dit is al sinds februari 2022 het geval. Wel is sinds het laatste kwartaal van 2022 een stapsgewijze stijging in het vertrouwen te zien. Al blijft het vertrouwen wel nog altijd ver achter bij het neutrale niveau. 

Positiever beeld van beleggen

De jonge Belgische belegger ziet het positiever in als het om beleggen gaat. Zo ziet bijvoorbeeld een kwart van de beleggers de aandelenmarkt in het eerste kwartaal van 2023 aantrekken. Wel is het ook zo dat 38 procent nog altijd denkt dat dit niet zo is. Dit lijkt veel, maar in recente maanden liep dit percentage op tot 61 procent. Het algemene beeld van beleggen is dus positiever dan enkele maanden geleden het geval was. Dat de markt stabieler is geworden, heeft ervoor gezorgd dat veel beleggers de risico’s wat lager zijn gaan inschatten. Dit is echter juist wel een opvallende conclusie wanneer specifiek naar crypto wordt gekeken.

Slecht jaar voor cryptomunten

Dat de jonge beleggers juist veel vertrouwen leggen in cryptomunten is extra opvallend. De cryptocurrencies hebben een slecht jaar gehad in 2022. De waarde van de grote munten kelderde in ongekend tempo. Dit heeft echter weinig gedaan met het vertrouwen van Belgische beleggers. Nog altijd heeft zo’n 20 procent munten zoals Bitcoin in het portfolio. Wanneer gekeken wordt naar een verdeling naar leeftijd, dan valt op dat 41% van de beleggers onder 35 de munten nog heeft. 39% denkt over 10 jaar nog te kunnen scoren hiermee. Opvallend is juist dat 55-plussers denken dat de cryptomarkt over 10 jaar niet meer bestaat. 

Kijken naar andere ontwikkelingen

Naast de kansen met cryptomunten en met vastgoed kijken beleggers ook nog naar andere kansen die er liggen in 2023. Vastgoed staat op de eerste plaats wanneer naar beleggers van alle leeftijden wordt gekeken. Op de tweede plaats staat beleggen in aandelen of aandelenfondsen. Daar kiest zo’n 19% voor. Ook goud is nog altijd populair. Na cryptomunten volgen dan nog obligaties en obligatiefondsen. Er heerst nog wel veel onzekerheid over hoe de markt zich zal ontwikkelen. Meer dan de helft van de beleggers in België stelt dan ook op dit moment te willen afwachten hoe de markt zich zal gaan ontwikkelen komend halfjaar.

Related Posts