Cryptomunten

Cryptomunten zijn digitale valuta’s die in het merendeel van de gevallen (niet altijd) gebruikmaken van blockchaintechnologie. De bekendste cryptomunt is Bitcoin. Deze munt werd gelanceerd aan het begin van het jaar 2009 en is ondertussen uitgegroeid tot een vaste waarde op de cryptomarkt en daarbuiten. Grofweg maken we een onderscheid tussen twee verschillende soorten cryptomunten. Enerzijds is er Bitcoin als de nummer één cryptovaluta, maar daarnaast bestaan er ook heel wat altcoins. Enkele bekende namen op dit vlak zijn Ethereum, Litecoin, Binance Coin en XRP.

Cryptomunten zijn gedecentraliseerde valuta’s. Dit betekent dat er geen sprake is van een centrale partij die er de controle of het beheer over heeft. In de praktijk blijkt dat evenwel relatief te zijn. Verschillende digitale valuta’s zoals bijvoorbeeld de XRP-token van Ripple zijn vrij gecentraliseerd. Het gedecentraliseerde aspect zorgt ervoor dat er door cryptomunten gebruik kan worden gemaakt van tal van verschillende consensus algoritmes.

Cryptomunten

Er kan hierbij dan worden gedacht aan bijvoorbeeld Proof of Work, maar ook Proof of Stake. Deze algoritmes zijn verantwoordelijk voor de verwerking van de transacties en moeten de veiligheid van het netwerk zien te garanderen.

Cryptomunten kenmerken zich door een aanzienlijke volatiliteit. Dit is onder meer het gevolg van het feit dat er op moment van schrijven nog geen sprake is van een (volledige) regulering. Die volatiliteit is een belangrijk aandachtspunt om rekening mee te houden, maar kan ook in het voordeel van de gebruiker werken. Net het volatiele aspect heeft ervoor gezorgd dat heel wat mensen mooie winsten hebben weten te realiseren met hun crypto investeringen. Het aankopen van cryptomunten is mogelijk door gebruik te maken van de diensten van een broker of van een speciale cryptobeurs.

Wat zijn cryptomunten?

Cryptomunten zijn digitale assets. Bovendien beschikken ze doorgaans over een gedecentraliseerd karakter. Dit gezegd hebbende kan er in de praktijk soms worden vastgesteld dat er enigszins wordt geraakt aan dat gedecentraliseerde karakter. Neem nu bijvoorbeeld de XRP-token van Ripple. Deze staat erom bekend toch heel wat gecentraliseerder te zijn dan je van een cryptomunt zou verwachten.

Bovendien is het ook niet correct om er zomaar vanuit te gaan dat alle cryptocurrencies gebruikmaken van de blockchain. Van met name IOTA is bijvoorbeeld bekend dat ze gebruik maakt van een compleet ander systeem en een andere technologie genaamd Tangle.

In eerste instantie is het zo dat cryptomunten op de markt werden gelanceerd omdat ze ervoor moesten zorgen dat het eenvoudiger, sneller en vooral voordeliger mogelijk werd om geld de wereld rond te sturen. Wanneer je zonder crypto een betaling zou willen overmaken naar bijvoorbeeld familie aan de andere kant van de wereld en in een andere valuta komt dat je toch op best wat nadelen te staan. Dat kan anders. Door gebruik te maken van cryptocurrencies is het mogelijk om op een efficiënte manier naar iedereen geld te sturen, waar deze persoon zich ook mag bevinden.

Cryptomunten kunnen in de praktijk niet alleen maar worden gebruikt om gedecentraliseerde betalingen mee uit te voeren. Daarnaast is het eveneens zo dat ze worden aanzien als investeerbare assets. Dit geldt niet in het minst voor Bitcoin. De nummer één cryptomunt wordt steeds toegankelijker voor institutionele investeerders, niet in het minst omdat er in bepaalde landen zoals Canada reeds ETF’s voor in het leven zijn geroepen. De kloof die ooit bestond tussen de reguliere aandelenmarkt enerzijds en de cryptomarkt anderzijds is inmiddels een behoorlijk stuk kleiner geworden. Ook wie graag wil investeren kan dus kijken in de richting van cryptomunten.

Cryptomunten kopen

Wat cryptomunten kopen betreft wordt er een onderscheid gemaakt tussen twee verschillende mogelijkheden. Deze twee mogelijkheden zijn de volgende:

  • Door gebruik te maken van een broker;
  • Door gebruik te maken van een cryptobeurs of cryptocurrency exchange;

In eerste instantie was het zo dat slechts een handvol partijen ervoor hadden gekozen om het aankopen van cryptomunten op de Belgische markt mogelijk te maken. Naarmate de cryptomarkt is geëvolueerd en de Belgische overheid er niet voor heeft gekozen om ze te verbieden hebben meer en meer (grote) partijen hun intrede gemaakt. Cryptomunten kopen bij een broker is de eerste optie. Deze optie leent zich het best voor mensen die graag willen investeren in een bepaalde cryptocurrency met vers fiatgeld zoals bijvoorbeeld onze euro.

Cryptomunten kopen
Cryptomunten kopen.

Doorgaans wordt door deze brokers immers de mogelijkheid aangeboden om gewoon geld te storten middels Bancontact.

Een tweede mogelijkheid om cryptomunten aan te kopen heeft betrekking tot het gebruik van een zogenaamde cryptobeurs of cryptocurrency exchange. Het gaat hierbij om geavanceerde platformen die je de mogelijkheid bieden om bestaande cryptocurrencies om te wisselen voor een bepaalde nieuwe asset waarin je wenst te investeren. Tegenwoordig is het zo dat deze partijen je ook de mogelijkheid aanbieden om geld te storten door middel van zogenaamde SEPA-bankoverschrijvingen.

Echter duurt dit z’n tijd waardoor je mogelijks een potentieel interessant aankoopmoment aan je voorbij moet laten gaan. Wil je dus cryptomunten kopen met vers fiatgeld en wil je dat graag doen op een moment dat de koers aantrekkelijk laag gewaardeerd staat? Dan is het zeker en vast een aanrader om daarvoor een beroep te doen op een cryptocurrency exchange.

Hoe je ook cryptomunten gaat kopen, het is in de praktijk altijd van cruciaal belang om dit te doen bij een ervaren en betrouwbare partij. Enkel en alleen op die manier voorkom je namelijk dat je het slachtoffer wordt van een scam. Lees op voorhand dus even grondig de ervaringen van andere gebruikers of kies ervoor om je aan te melden bij één van de betrouwbare partijen op deze pagina!

Welke cryptomunten kopen?

Bovenstaande is misschien wel één van de belangrijkste vragen die mensen zich stellen die hun eerste stappen willen zetten in de wondere wereld van cryptomunten. Het antwoord op deze vraag is evenwel een beetje afhankelijk van het doel dat je voor ogen hebt. Ben je van plan om daadwerkelijk betalingen te gaan doen met je aangekochte cryptomunten? Dan is het doorgaans van belang om te kiezen voor één van de munten die de laagste transactiekosten hanteren. Wil je eerder gaan investeren in een bepaald project voor de lange termijn? In dat geval dien je erop toe te zien dat het project van je keuze over een zo solide mogelijke basis beschikt.

Bij het aanleggen van een crypto-portefeuille voor de lange termijn kan je bijna niet om projecten heen zoals met name Bitcoin en Ethereum. Dit zijn zonder twijfel de twee meest solide projecten met een langetermijnvisie die deel uitmaken van de cryptomarkt. Bij het bepalen van de andere cryptomunten waar je mogelijks in zou kunnen investeren is het van belang om aandacht te besteden aan een aantal verschillende factoren. Denk hierbij onder meer aan:

  1. De levensvatbaarheid van het project in kwestie;
  2. Het team dat achter het project schuilgaat;
  3. De cryptobeurzen waarop ze al dan niet wordt aangeboden;

Welke cryptomunten jij uiteindelijk allemaal gaat kopen is dus voor een significant gedeelte afhankelijk van de persoonlijke voorkeur(en) waarover je beschikt. Toch is het ook altijd van belang om aandacht te besteden aan de kwaliteit van het project. Heel wat cryptomunten worden als scam gelanceerd waardoor ze geen levensvatbaarheid hebben over de langere termijn. Het spreekt voor zich dat dergelijke cryptomunten kopen dan ook doorgaans helemaal niet interessant is.

Beleggen in cryptomunten

Hoe we cryptomunten vandaag de dag bekijken is anders dan ettelijke jaren geleden. De originele functie die we hebben toegeschreven aan cryptomunten heeft dan ook betrekking tot het gebruik ervan als gedecentraliseerd betaalmiddel. Dit gezegd hebbende is het zo dat cryptovaluta’s vandaag de dag meer en meer worden bestempeld als investeerbare assets. Beleggen in cryptomunten zorgt er namelijk voor dat je kan rekenen op twee potentiële voordelen, namelijk:

  1. Je kan profiteren van de stevige volatiliteit waar cryptocurrencies zich door kenmerken;
  2. Je kan investeren in een asset dat zich buiten de traditionele financiële markt bevindt;

Eén van de belangrijkste redenen waarom mensen beleggen in cryptomunten overwegen heeft te maken met dit tweede punt. Het is namelijk zo dat velen van mening zijn dat het systeem van de traditionele financiële markt helemaal stuk is. Bijgevolg brengt investeren in deze markt bepaalde risico’s met zich mee. Bij wijze van risicospreiding opteren heel wat investeerders of beleggers er dan maar voor om een stukje van hun kapitaal in bijvoorbeeld cryptomunten te beleggen.

Natuurlijk is het zo dat heel wat cryptomunten door de jaren heen ook een aanzienlijke evolutie hebben doorgemaakt. Kijk bijvoorbeeld maar eens naar Bitcoin. De waarde van de BTC-token kan op vandaag eigenlijk niet meer worden vergeleken met de waarde waar ze vroeger over beschikte. Beleggen in cryptomunten heeft heel wat mensen van over de hele wereld dan ook een aanzienlijk vermogen opgeleverd. Ook op vandaag zijn er nog steeds heel wat interessante kansen die schuilgaan in de cryptomarkt. Ben jij dus met andere woorden nog op zoek naar een interessante manier om je kapitaal aan het werk te zetten? Dan zou je beleggen in cryptomunten kunnen overwegen.

Top 10 cryptomunten

Wanneer je gaat kijken naar de top 10 belangrijkste cryptomunten op moment van schrijven zal je kunnen vaststellen dat deze er aanzienlijk anders uitziet in vergelijking met enkele jaren geleden. Dit gezegd hebbende zal het ook meteen opvallen dat er wel degelijk ook verschillende cryptocurrencies nog steeds op (min of meer) hun vertrouwde posities zijn terug te vinden. Laat ons in eerste instantie even kijken naar wat volgens ons de top 3 cryptomunten zijn. Het gaat hierbij om:

  • Bitcoin;
  • Ethereum;
  • Binance Coin;

Voor elke van bovenstaande cryptomunt geldt dat ze sinds hun lancering op de markt hebben aangetoond dat ze over een solide basis evenals een interessant toekomstperspectief beschikken. Bitcoin werd als ’s werelds eerste cryptomunt gelanceerd in het jaar 2009. Die pioniersstatus zal ze wellicht altijd blijven behouden. Bovendien zijn er reeds verschillende traditionele beleggingsproducten die rond deze asset worden ontwikkeld. Dit geldt overigens niet alleen voor Bitcoin, maar ook voor Ethereum. De veelzijdigheid van dit project is een belangrijke troefkaart.

Binance Coin is de token van één van ’s werelds grootste en populairste cryptobeurzen, namelijk Binance. De token begon oorspronkelijk als ERC20-token op de Ethereum blockchain, maar is inmiddels uitgegroeid tot een zelfstandig project dat ongelofelijk veel interessante mogelijkheden met zich meebrengt. Niet in het minst is de BNB-token een zeer interessante asset gebleken om in te investeren. Indien Binance haar status als één van de marktleiders kan behouden is de kans bovendien ook zeer groot dat er nog veel meer in de pijplijn zit. De andere cryptomunten die volgens ons een plaats verdienen in de top 10 zijn de volgende:

  • Tether (stablecoin);
  • Cardano;
  • XRP;
  • Dogecoin;
  • Solana;
  • Litecoin;
  • Polkadot;

Zoals reeds aangegeven verandert de top 10 met cryptomunten zeer regelmatig. Wij hebben vooral gekeken naar projecten die consequent en vaak geheel op hun eigen manier een meerwaarde hebben betekend voor de cryptomarkt. Wellicht is het echter zo dat iedereen stiekem wel over zijn of haar eigen specifieke top 10 cryptocurrencies zal beschikken.

Bitcoin

Bitcoin werd op de markt gelanceerd aan het begin van het jaar 2009. Tot op vandaag is het niet duidelijk wie er nu precies achter dit project schuilgaat. Naar de uitvinder van 's werelds nummer één cryptocurrency wordt verwezen als zijnde ‘Satoshi Nakamoto'. Het is zomaar mogelijk dat het hierbij niet gaat om één enkele persoon, maar wel om een soort van collectief. Voor Bitcoin geldt dat ze als digitale valuta ook kan worden opgedeeld in allemaal kleinere stukjes. Zo geldt voor bijvoorbeeld één satoshi dat het gelijk staat aan 1/100.000.000 Bitcoin.

Bitcoin

Tegen de huidige prijzen is het voor veel mensen niet mogelijk om bijvoorbeeld minstens één volledige BTC-token aan te kunnen kopen. Door gebruik te maken van zogenaamde satoshi’s wordt het ook voor deze doelgroep alsnog mogelijk om gebruik te kunnen maken van de nummer één cryptocurrency van de wereld.

In eerste instantie werd Bitcoin in het leven geroepen om dienst te doen als gedecentraliseerd betaalmiddel. Ondertussen is dat enigszins anders geworden. Uiteraard kan ze hier nog altijd voor worden gebruikt, maar veel mensen zien hier vooral een interessante store of value in. Niet voor niets wordt er naar Bitcoin in de praktijk vaak verwezen als zijnde het virtuele goud.

Door de jaren heen is er stelselmatig gewerkt aan mogelijkheden om ook institutionele partijen toegang te verlenen tot Bitcoin. In het jaar 2013 werd de kloof tussen de cryptomarkt en de traditionele financiële markt reeds verkleint door de plaatsing van ’s werelds eerste Bitcoinautomaten. Deze werden geplaatst in Canada waarna enige tijd later ook de Verenigde Staten evenals tal van andere landen dat voorbeeld besloten te volgen. Inmiddels hebben we ook kunnen vaststellen dat er voor werd gekozen om traditionele beleggingsproducten te lanceren die over een bepaalde koppeling beschikken met Bitcoin. Het gaat hierbij om een zogenaamde Bitcoin ETF. Deze maakt het mogelijk om via een reguliere aandelenbeurs aan belegging in Bitcoin te doen.

Lees hier meer over Bitcoin >

Ethereum

Ethereum is sinds jaar en dag de nummer twee cryptocurrency op de markt. Even werd zelfs verwacht dat er op een zeker ogenblik een zogenaamde “flipping” zou gebeuren. In dat geval zou Ethereum de positie van Bitcoin als nummer één cryptocurrency overnemen. Zover kwam het tot op moment van schrijven nog niet. Toch heeft de status van Ethereum er als meest uitgelezen platform voor ICO’s voor gezorgd dat ze een consequente marktpositie heeft weten te verwerven die niet zomaar zal komen te verdwijnen, in tegendeel. Inmiddels heeft het project overigens nog heel wat meer andere toepassingen ook. Zo wordt ze onder meer ook gebruikt voor DeFi-toepassingen.

Ethereum

Ethereum is ontwikkeld door Vitalik Buterin. Hij is een Russische ontwikkelaar die zich heeft laten inspireren door Bitcoin. Ondanks het feit dat hij de technologie geweldig vond was hij van mening dat er een aantal mogelijkheden onbenut waren gelaten. Zo wilde hij een cryptomunt creëren die niet alleen transacties kon uitvoeren, maar bovendien ook slimme contracten kon registreren en ondersteuning bood voor gedecentraliseerde applicaties. Hierdoor werd het voor nieuwe cryptoprojecten onder meer mogelijk gemaakt om gelanceerd te worden op de blockchain van Ethereum. Ze begonnen op die manier als ERC20-token om vervolgens later door te groeien en op een eigen blockchain geplaatst te kunnen worden.

Naast bovenstaande staat de community achter Ethereum erom bekend één van de meest actieve te zijn op de markt. Aan maar weinig andere cryptoprojecten wordt stelselmatig zo intensief gewerkt als aan Ethereum. Dit heeft er onder meer voor gezorgd dat de keuze werd gemaakt om afscheid te nemen van het Proof of Work algoritme. Men koos ervoor om de overstap te maken naar Proof of Stake. Niet alleen verbeterde dit de energiezuinigheid van het project, daarnaast wordt het ook mogelijk om de cryptomunt te staken. Op deze manier kan er een passieve inkomstenstroom mee worden gerealiseerd. Ethereum blijkt dan ook helemaal klaar te zijn voor de toekomst.

Veelgestelde vragen over cryptovaluta

Hoe kan ik cryptomunten kopen?

Cryptomunten kopen is mogelijk op twee verschillende manieren. In eerste instantie kan je ze kopen via een zogenaamde crypto broker. Dat is de interessantste keuze voor mensen die willen instappen met vers fiatgeld. Het kopen van cryptomunten met een andere cryptocurrency kan het best gebeuren bij een gespecialiseerde cryptocurrency exchange of cryptobeurs.

Hoeveel cryptomunten zijn er?

Sinds de lancering van Bitcoin in 2009 zijn er nog heel wat extra cryptocurrencies op de markt verschenen. Het aantal cryptomunten op de markt verandert bovendien nog steeds dagelijks. Verschillende oude projecten “sterven af” terwijl er weer nieuwe cryptovaluta’s bijkomen.

Welke cryptomunten hebben toekomst?

Deze vraag is zeer moeilijk te beantwoorden. Meer dan waarschijnlijk zal er altijd wel gebruiksvlak zijn voor projecten als Bitcoin, Ethereum, Tether en Binance Coin, maar helemaal zeker weten we dat uiteraard niet. De toekomst voorspellen blijft altijd een beetje gokken. Dat geldt niet in het minst voor vrij volatiele, niet volledig gereguleerde assets zoals cryptomunten.

Cryptomunten, gedecentraliseerde betaalmethodes en investeerbare assets

Het basisprincipe van cryptomunten is en blijft de mogelijkheid bieden aan mensen om terug zelf het beheer te krijgen over hun kapitaal. Daarnaast wordt het op deze manier ook mogelijk gemaakt om in een mum van tijd op een veilige en voordelige manier geld de wereld rond te sturen. Daarnaast is het zo dat cryptocurrencies door de jaren heen zijn uitgegroeid tot uitermate investeerbare assets. Investeerders die graag een stukje van hun kapitaal willen investeren buiten de reguliere aandelenmarkt zouden cryptomunten dan ook zeker en vast kunnen overwegen. Dit geldt uiteraard in het bijzonder voor Bitcoin, de nummer één cryptocurrency van de wereld.