De toekomst van de aluminiummarkt: kansen voor langetermijn beleggers

De toekomst van de aluminiummarkt: kansen voor langetermijn beleggers
De toekomst van de aluminiummarkt: kansen voor langetermijn beleggers
Leestijd 2 minuten

De aluminiumindustrie speelt een cruciale rol in verschillende sectoren, waaronder transport, bouw, elektrotechniek, productie van consumentengoederen, folie & verpakkingen, machines & apparatuur en vele andere sectoren. Volgens sommige schattingen zal de wereldwijde aluminiummarkt groeien van ongeveer $169 miljard in 2022 tot bijna $256 miljard in 2029, met een CAGR van 6,1% in de voorspelde periode. Voorbeelden van wereldwijde beursgenoteerde bedrijven uit de sector zijn Alcoa (NYSE:AA), Arconic (NYSE:ARNC), Century Aluminum (NASDAQ:CENX) en Rio Tinto (NYSE:RIO).

De economische afkoeling in 2023 zou geen belemmering moeten zijn voor een grotere wereldwijde vraag naar aluminium. Twee belangrijke sectoren, de transportsector, die goed is voor bijna een derde van het wereldwijde marktaandeel van aluminium, en de bouwsector, zijn de twee belangrijkste drijfveren voor de aluminiummarkt. Een andere belangrijke groeifactor is de vraag naar machines, die is toegenomen in de nasleep van COVID-19, doordat de industriële activiteiten weer aantrokken.

Enkele van de factoren die de vraag naar aluminium stimuleren, zijn de invoering van strenge eisen voor broeikasgassen en koolstofuitstoot, meer belangstelling voor het gebruik van lichtgewicht aluminium voor de productie van duurzame voertuigonderdelen en een lage uitstoot van schadelijke stoffen

De experts van het Freedom24-broker team benadrukten enkele belangrijke kansen en risico's die voortkomen uit de groeiende wereldwijde vraag naar aluminium.

Mogelijkheden:

Een toenemende vraag: De vraag naar aluminium zal naar verwachting toenemen vanwege de lichtheid, recyclebaarheid en het gebruik in sectoren zoals elektrische voertuigen, infrastructuur voor hernieuwbare energie en bouwmaterialen met een laag gewicht.

Focus op duurzaamheid: De recycleerbaarheid en lage koolstofvoetafdruk van aluminium maken het aantrekkelijk voor industrieën die op zoek zijn naar duurzame oplossingen, waardoor het aantrekkelijk wordt voor bedrijven en investeerders die op zoek zijn naar duurzaamheid.

Technologische vooruitgang: Voortdurend onderzoek en ontwikkeling is gericht op het verbeteren van de eigenschappen en toepassingen van aluminium, wat de deur opent naar nieuwe mogelijkheden in verschillende industrieën.

Risico's:

Prijsvolatiliteit: De aluminiummarkt is onderhevig aan prijsschommelingen, die worden beïnvloed door factoren zoals de wereldwijde economische omstandigheden, vraag- en aanboddynamiek, energiekosten en geopolitieke gebeurtenissen.

Beschikbaarheid van grondstoffen: De productie van aluminium is afhankelijk van de beschikbaarheid en de kosten van grondstoffen, zoals bauxiet en aluminiumoxide. Verstoringen of prijsschommelingen op deze markten kunnen de winstgevendheid van aluminiumbedrijven beïnvloeden.

Regelgeving en handelsbeleid: Veranderingen in de regelgeving en het handelsbeleid, waaronder tarieven en exportbeperkingen, kunnen de wereldwijde aluminiummarkt beïnvloeden, wat tot problemen kan leiden voor bedrijven die actief zijn in deze sector.

Aangezien de markt wordt gevormd door deze mogelijkheden en eventuele risico's, zal de toekomst ervan uiteindelijk afhangen van de vraag of de markt kan voldoen aan de toegenomen belangstelling voor duurzaamheid en de overgang naar een koolstofarme economie. De vraag naar aluminium zal naar verwachting blijven groeien, omdat industrieën op zoek zijn naar lichtgewicht en energiezuinige materialen, met name voor de wereldwijde infrastructurele ontwikkelingsprojecten in opkomende markten.


Dit materiaal is afkomstig van Freedom24, een Europese aandelenbroker en onderdeel van de op de NASDAQ genoteerde Freedom Holding Corp. Het beleggingsplatform biedt een grote verscheidenheid aan aandelen en ETF’s van de belangrijkste beurzen in de Verenigde Staten, Europa en Azië. De klanten van Freedom24 profiteren ook van de unieke D-spaaraccount met 2,5% rente op EUR (3% op USD) en een dagelijkse inkomstenopbouw.

Let op: de verstrekte informatie vormt geen beleggingsadvies. Beleggingen in effecten en andere financiële instrumenten gaan altijd gepaard met het risico van verlies van uw kapitaal. Prognoses en prestaties uit het verleden zijn geen betrouwbare indicatoren voor toekomstige prestaties. Het is essentieel dat u uw eigen analyse uitvoert voordat u een belegging verricht.

Related Posts