Het Deens energiebedrijf Orsted heeft vorige week ruim 500 miljoen euro opgehaald via de uitgifte van een obligatielening. Natuurlijk weinig bijzonder, tenzij je de looptijd van de obligatielening bekijkt. Het geld wordt immers voor 1000 jaar ter beschikking gesteld. Zo meldt Orsted zelf in een persbericht. Wat is het doel van Orsted? En is een 1000-jarige obligatielening misschien iets voor jou?
Wat is een obligatielening?
Een obligatie of obligatielening is een lening waarbij jij geld ter beschikking stelt aan een onderneming. Op zich is een obligatie niets anders dan een bewijs dan dat een bedrijf aan jou geld verschuldigd is. In ruil voor deze lening ontvang je op vaste tijdstippen een vergoeding. De zogenaamde rente. Daarnaast belooft de onderneming na afloop van de obligatielening je het geleend bedrag terug te betalen. Aangezien de obligatielening een kredietovereenkomst is voor een vast bedrag, zijn er aan een obligatielening minder risico’s verbonden dan bv. investeren in aandelen.
Eeuwigdurende obligatielening
In de financiële markt zijn “eeuwigdurende” obligatieleningen of perpetuele leningen niet ongewoon. Kenmerkend voor dit type van obligatie is dat de beleggingen in principe geen formele einddatum hebben.
Obligatielening Orsted
De Deense energiereus Orsted heeft vorige week 2 obligatieleningen uitgegeven voor de financiering van groene projecten. 1 obligatielening loopt af binnen 12 jaar. De andere binnen 1000 jaar. De 1000-jarige obligatie vervalt dus formeel in 3017. Een datum dat de beleggers die intekenden (wellicht) niet meer zullen leven.
Om belastingtechnische redenen wordt aan eeuwigdurende obligatieleningen in Denemarken wel een duidelijke einddatum gegeven. Hierdoor kan de onderneming de betaalde rente volledig aftrekken als kost. Wanneer de einddatum werkelijk plaatsvindt is voor de Deense fiscus irrelevant. Een ander voordeel van deze lange duur is dat de obligatielening door kredietbeoordelaars maar voor de helft als eigen vermogen wordt gekwalificeerd. Dit leidt tot een lagere schuldenlast, wat dan weer door kredietbeoordelaars positief gewaardeerd wordt.
Par call
Op 24 november 2024 heeft Orsted voor de 1000-jarige obligatie een “par call” ingebouwd. Het bedrijf heeft op dat moment de mogelijkheid om de obligatielening op dat moment af te kopen tegen de uitgiftewaarde of een bedrag daar net boven. Tot die datum levert de obligatielening van Orsted beleggers jaarlijks 2,25% bruto op.
Wie is Orsted?
Vroeger was Orsted actief onder de naam Dong Energy. Ook wel Dansk Olie og Naturgas genoemd. Het bedrijf was vooral actief in de markt van fossiele brandstoffen. Eerder dit jaar besloot Orsted het over een andere boeg te gooien. De energiegigant kocht olie- en gasvelden in de Noordzee voor een totaal van 1 miljard dollar. Met de uitgifte van de obligatieleningen wil Orsted nu haar activiteiten in duurzame energie versterken. Orsted is nu al uitgegroeid tot de grootste speler op vlak van windparken op zee.
Benieuwd of beleggen in obligaties iets voor jou kan zijn? Op Forento.be kan je eenvoudig verschillende online brokers zoals MeDirect en KeyTrade Bank met elkaar vergelijken. Zo ontvang je bij MeDirect momenteel tot € 2.500 welkomstbonus om te gebruiken als je intekent voor beleggen in aandelen of beleggen in obligaties.