Duizenden gelukkigen hebben renteloos woonkrediet

Duizenden gelukkigen hebben renteloos woonkrediet

Duizenden gelukkigen hebben renteloos woonkredietGeen rente betalen of zelfs geld verdienen via geld lenen voor een woning. Het lijkt als een fabeltje waar alle hypothecaire kredietgevers mee rondstrooien. Hoewel. De voorbije maanden is het aantal Belgen dat een hypothecair krediet aan 0% heeft lopen fors gestegen. Zo blijkt althans uit getuigenissen van klanten en grootbanken.

Uitsluitend klanten met variabele rente

De gelukkige kredietnemers die geld verdienen via hun hypotheek zijn de kredietnemers met een variabele rente waarbij er geen boven- en ondergrens overeen werd gekomen. Wie bijvoorbeeld vóór 2012 een hypotheek met variabele rente afsloot zonder boven- en ondergrens bij ING of BNP Paribas Fortis, kan momenteel genieten van een negatieve rente. Anders verwoord: de grootbanken betalen hun klanten in principe voor het afnemen van een hypothecair krediet. Zowel ING, BNP Paribas Fortis als KBC bevestigen dat het aantal kredietnemers die geld verdient met zijn/haar hypotheek beperkt is tot enkele tientallen tot honderden.

Het merendeel van deze gelukkige hypothecaire kredietnemers zit momenteel met een rentevoet van 0%. Bij deze kredietovereenkomsten werd wel een ondergrens afgesproken, waardoor er geen negatieve rente mogelijk is. Bij BNP Paribas Fortis zou momenteel 0,3% van alle hypothecaire kredietnemers kunnen genieten van een rentevoet van 0%. “Door de verdere daling van de referentie-indexen is het aantal dossiers de afgelopen maanden toegenomen,” aldus BNP Paribas Fortis. Bij KBC genieten 0,6% van de hypothecaire kredietnemers van een kosteloze hypotheek.

Kredietnemers die een hypothecair krediet met een variabele rente afsloten maar tot op heden nog geen wijziging hebben opgemerkt in hun periodiek afbetalingsbedrag, worden aanbevolen zelf contact met de bank op te nemen. “De consument moet op zijn rechten staan. Want enkele banken zouden de negatieve rentes moeten toepassen, maar doen dat niet. De wetgeving is immers niet helemaal duidelijk en het hangt af van welk contract je hebt getekend met de bank. Als dat contract geen negatieve rente toelaat, dan mag je het sowieso vergeten om geld te verdienen aan je lening,” aldus John Romain van Immotheker.

Oorzaak “renteloos” woonkrediet

Kenmerkend voor geld lenen via een variabele rentevoet is dat de rente op elk moment kan wijzigen volgens de evoluties op de financiële markt. Aangezien sinds enige tijd de referentie-index negatief is, dalen de rentevoeten van leningen en zijn negatieve rentes mogelijk. Ook het gegeven dat de Europese Centrale Bank (ECB) haar depositorente negatief maakte, heeft een verlaging van de rentes van kredieten versterkt.

Anno 2016 is het aantal leningen met een variabele rentevoet een flink stuk minder dan in vergelijking met 20 jaar geleden. Vandaag de dag kiezen bij 95% van alle hypothecaire kredietnemers voor een hypotheek met een vaste rentevoet. Met andere woorden: kredietnemers kezen steeds vaker voor zekerheid en voorspelbaarheid, zeker wanneer ze ook dan van een lage rentevoet genieten.

Geld verdienen met een nieuwe hypotheek is vandaag de dag bijna onmogelijk. Gelet op de lage rentevoeten hebben bijna alle banken nu een ondergrens in hun kredietovereenkomsten met een variabele rente geformuleerd (e.g. 0%). In deze hypothese zal de rente kunnen dalen tot 0%, maar geen geld kunnen opbrengen voor de kredietnemer.

Duizenden gelukkigen hebben renteloos woonkrediet
5 (100%) 1 stemmen

Related Posts
Meer in Leningen
Flexibel renoveren via renovatielening

Twijfelt u om uw woning te verbouwen of renoveren? Dan zal u wellicht al informatie opgezocht hebben omtrent verbouwingsleningen, ook...

Sluiten