Duurzaam Beleggen

Duurzaam BeleggenIedereen met een gezonde interesse in de modewereld weet dat kledingtrends elkaar in snel tempo opvolgen. In de mode-industrie is populariteit dan ook een erg relatief begrip. Heel wat mensen denken er niet bij na, maar ook andere aspecten van ons bestaan zijn erg trendgevoelig. Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat zelfs de wereldeconomie gebukt gaat onder het komen en gaan van financiële trends. Sommige beursgoeroes spelen op veilig en kiezen voor meer traditionele vormen van beleggen, terwijl anderen zich eerder laten leiden door het nieuwe beurssnoepje van de maand. In dat opzicht valt er ook heel wat te vertellen rond duurzaam beleggen.

Duurzaam Beleggen, wat houdt het in?

Zelfs de grootste financiële nitwit heeft een idee wat een belegging is, maar het plaatje wordt toch wat complexer wanneer het gaat om duurzaam beleggen. In principe is het erg eenvoudig; duurzaam beleggen betekent dat je als investeerder kiest voor projecten die niet alleen goed zijn voor jouw bankrekening, maar die ook nog eens een gunstig effect hebben voor het milieu.

Als je kiest om te beleggen, dan moet je er rekening mee houden dat je geld kan verliezen. Dat is ook bij duurzaam beleggen aan de orde. Voor je een duurzaam project uitkiest om in te investeren, is het belangrijk dat je goed beseft dat duurzaam beleggen niet altijd even winstgevend is als de meer gebruikelijke beleggingen. Natuurlijk, heel wat investeerders die kiezen voor duurzame projecten hebben meer interesse in de voordelen op lange termijn voor mens en maatschappij dan in de groei van hun bankrekening. Levert duurzaam beleggen dan helemaal niets op? Natuurlijk wel; het is eerder een kwestie van geduldig zijn én het juiste investeringsproject te kiezen.

Financiële instellingen

Wanneer je zelf niet de tijd hebt om een aantal projecten gedetailleerd te bekijken, dan kan je natuurlijk altijd een beroep doen op een bank of een andere financiële instelling. Zij zullen je dan stap voor stap begeleiden en je wegwijs maken in de wereld van het duurzaam beleggen. Vaak is het zo dat een bank al een aantal specifieke investeringsmogelijkheden heeft geselecteerd die aansluiten bij jouw profiel als investeerder. Het grote “voordeel” hierbij is dat een bank duurzaam beleggen zal afraden wanneer een bepaald project maar over kleine winstmarges beschikt. Hier knelt het schoentje dan ook meteen.

Tegenstanders geven aan dat duurzaam beleggen via een beleggingsfonds van een financiële instelling helemaal niet mogelijk is. Om te overleven op de financiële markt heb je winst nodig, dat is voor banken niet anders. Waarom zou je dan als privé-instelling investeren in dure projecten die lage winstmarges voortbrengen? Voor heel wat financiële instellingen betekent duurzaam beleggen dan ook investeren in projecten die eigenlijk helemaal niet zo duurzaam zijn. Ontbossing en olieontginning, dat kan je moeilijk goed voor mens en milieu noemen.

Moeten we dan accepteren dat duurzaam beleggen niets meer dan een zeepbel is? Nou, nee. Duurzaam beleggen is perfect mogelijk, maar durf dan ook investeren in projecten die op korte termijn weinig of geen financiële voorspoed zullen opleveren. Duurzaam beleggen heeft een hoog geitenwollensokkengehalte, maar toch gaat het hier om een economische trend die weleens een constante kan worden.

Duurzaam Beleggen
4.33 (86.67%) 3 stemmen