Een eigen huis voor je 40ste? Vergeet het

Een eigen huis voor je 40ste? Vergeet het

Een eigen huis voor je 40ste? Vergeet hetGeld lenen om een eigen woning te kopen. Wanneer je geen 40 jaar oud bent kan je deze plannen tijdelijk opbergen. De voorbije 60 jaar werden de huisprijzen in Vlaanderen vermenigvuldigd met factor 48. Dat komt cijfermatig gezien neer op een stijging van 91 procent per decennium. Zo blijkt althans uit de bevindingen van Wouter Van Driessche voor de Tijd. Wordt een eigen woning hebben binnenkort enkel iets voor de rijke enkelingen?

Logischerwijze kan de euro van pakweg 60 jaar geleden niet vergeleken worden met de stand van de euro anno 2014. Waar in 1953 nog een eigen woning kon gebouwd worden voor een goede 4.300 euro, ligt deze cijfer momenteel op 211.000 euro. Oftewel een vermenigvuldiging met factor 48.

Philippe Janssens van het vastgoedstudiebureau Stadim is niet verbaasd over de cijfers. Hij weet dat over huisprijzen inmiddels enig gemor gaat. “Dat is een waarheid van alle tijden en alle plaatsen,” aldus de man. De factor 48 moet echter bekeken worden in zijn context. Philippe Janssens verduidelijkt deze uitspraak op basis van een tweedelige grafiek. Een rode lijn symboliseert de stijging van de huizenprijzen. De groene daartegenover is een samenloopsel van vier verschillende factoren: de koopkracht, de inflatie, de rentevoet en de looptijd van leningen. Volgens Philippe Janssens vormen deze vier factoren de kern van elke vastgoedtransactie.

Stijgende huizenprijzen

Ondanks dat de huizenprijzen enorm toenamen de voorbije decennia, bleven ook de andere factoren niet ongeroerd. Waar er in 1983 sprake was van intrestvoeten tot 14 procent, liggen de intrestvoeten vandaag de dag nog rond de 3,50 procent. Met eenzelfde bedrag van afbetaling kunnen consumenten dus dubbel zoveel lenen. De voorbije 30 jaar verdubbelde de inflatie ook, en was er een stijging met de koopkracht van 57 procent. De looptijd van leningen werden ook verlengd tot 25 of zelfs 30 jaar.

Het grote verschil qua financieringsoperaties van vroeger en nu ligt in de maximumhypothecering. Waar er een goede 30 jaar geleden maximum een financiering van 75 procent kon geopend worden, kan er vandaag de dag geleend worden voor een bedrag tot 115 procent. Lees, de volledige aankoopsom van de woning, plus registratierechten en notaris- en hypotheekkosten. Dat heeft volgens Philippe Janssens te maken met de evolutie in de bevolkingspiramide. Waar onze ouders op 50 à 55 jarige leeftijd hun successie planden en het resterende geld wat ze niet meer nodig hadden gaven aan kinderen, leeft men nu tien of 15 jaar langer waardoor er pas later sprake is van successie.

Op het moment dat kinderen eigenlijk starten te bouwen of te kopen, beschikken ze dus nog niet over het extra duwtje in de rug van hun ouders. Kinderen komen dus een bepaald budget te kort voor de aankoop van een woning, waardoor banken deze financieringsrol overnamen. In plaats van 75 procent van 211.000 euro gemiddeld, werd dus 100 of 115 procent verstrekt. Om de aflossing enigszins betaalbaar te houden werd de afbetalingstermijn verlengd tot 25 of 30 jaar. Door de Europese crisis zijn banken echter terughoudender geworden bij het verstrekken van hypothecaire leningen en wordt opnieuw slechts een goede 80 procent met een maximumtermijn van 25 jaar verstrekt. Op die manier zullen consumenten langer moeten sparen vooraleer ze het vereiste startbudget bij elkaar hebben, en schuift de aankoopleeftijd op naar om en bij de 40 jaar.

Een eigen huis voor je 40ste? Vergeet het
5 (100%) 1 stemmen

Related Posts
Meer in Leningen
Startende ondernemers kunnen geld lenen bij de overheid

Wie een onderneming start heeft nood aan kapitaal. Naast een basiskapitaal om een rechtspersoon op te richten, zijn er natuurlijk...

Sluiten