Enkele essentiële lessen voor beginnende beleggers

Enkele essentiële lessen voor beginnende beleggers
Leestijd 3 minuten

Geboeid door de wereld van beleggen? Of heb je het gehad met de aanhoudende lage rentevoet op spaargeld? De volgende essentiële tips kunnen jou helpen om te starten met beleggen.

Tips geld beleggen

  1. Begin op jonge leeftijd

Enkele essentiële lessen voor beginnende beleggersUit onderzoek blijkt dat de gemiddelde leeftijd waarop mensen starten met beleggen, circa 40 à 50 jaar is. Jongeren hebben vanaf zij actief zijn op de arbeidsmarkt immers andere grote kosten (m.n. de aankoop van een huis, de geboorte van een kind). Een spijtige vaststelling. Immers, vroeg beginnen met beleggen is essentieel om een groot vermogen te kunnen opbouwen.

Door het feit dat men vroeg start met te investeren, heeft men de mogelijkheid om het geld langer te parkeren tegen een hogere rentevoet. Nagaan hoeveel geld men als jongere exact moet beleggen om later comfortabel te leven, is geen eenvoudig gegeven. In se is het enkel een kwestie van budgetteren. Ga na hoeveel het verschil bedraagt tussen (i) de vaste maandelijkse inkomsten en (ii) de vaste maandelijkse uitgaven. Van dit verschil trek je occasionele kosten zoals bv. een etentje 1 maal per week met vrienden, verjaardagscadeaus, enz. af. Het geld dat je daarbij overhoudt, kan je in plaats van te parkeren op een spaarrekening nu investeren in aandelen of obligaties.

  1. Let op voor de kosten m.b.t. beleggingen

Als beginnende belegger houdt men niet steeds rekening met de kosten die met beleggingen gepaard gaan, ook wel de transactiekosten genoemd. Wanneer men opteert om te starten met beleggen, dient men dus eerst de kosten van de kandidaat-beleggingen te vergelijken.

Een voorbeeld: Piet beschikt over een startkapitaal van 100.000 EUR. Dit geld heeft hij niet onmiddellijk nodig waardoor hij het besluit te beleggen. Hij heeft daarbij de keuze tussen 2 brokers. Broker 1 rekent een transactiekost van 0,25% per jaar aan en broker 2 hanteert een transactiekost van 0,90% per jaar. Beide brokers zijn bereid Piet een rentevoet van 6% aan te bieden, aangezien hij het geïnvesteerde kapitaal gedurende 30 jaar wenst ter beschikking te stellen:

  • Broker 1 (transactiekost 0,25% per jaar): na een termijn van 30 jaar zal Piet een totaalvermogen van 532.899 EUR hebben opgebouwd.
  • Broker 2 (transactiekost 0,90% per jaar): na een termijn van 30 jaar zal Piet een vermogen van 438.976 EUR hebben opgebouwd.

Zowel een transactiekost van 0,25% als 0,90% lijkt op het eerste zich miniem. Wanneer dit evenwel veralgemeend wordt over een duur van 30 jaar, blijkt dit een verschil van 93.923 EUR aan rendement te genereren.

  1. Spreid je kapitaal

Ervaren beleggers raden aan om niet alle kapitaal te investeren in 1 type belegging of in 1 bedrijf. Het succeswoord is: zorg voor spreiding van je kapitaal (en dus risico).

Vandaag scoren bepaalde hightechbedrijven zoals Apple, Samsung of Tesla zeer goed. Evenwel gaat het om producten en merken die de voorbije jaren fors zijn opgekomen. Er is geen garantie dat deze bedrijven nog de komende 20 of 30 jaar even succesvol én renderend zullen zijn. Tracht te investeren via indexfondsen (ETF’s). Op die manier investeer je niet rechtstreeks in 1 bepaald aandeel, maar investeer je in honderden aandelen en obligaties over de hele wereld verspreid.

Meer informatie over beleggen of op zoek naar een broker waarbij men de beste tips of een welkomstbonus krijgt? Forento.be gidst je op een duidelijke manier door het landschap van online beleggen.

Related Posts