Ethereum ondergaat belangrijke verandering

Ethereum ondergaat belangrijke verandering
Ethereum ondergaat belangrijke verandering
Leestijd 2 minuten

Wie als belegger actief is in de wereld van crypto weet dat naast Bitcoin ook Ethereum een grote speler is die in grote mate de richting van de markt bepaalt. Dat juist deze coin een grote verandering ondergaat, zal dus een flink effect hebben op de markt. Deze ontwikkeling wordt ook wel The Merge genoemd door de specialisten. Het is de bedoeling dat Ethereum de slag maakt richting concurrerende crypto’s als Solana en Cardano. De belegger wil nu natuurlijk weten wat dit dan in de praktijk precies gaat betekenen voor de waarde en ontwikkeling.

Alles wordt beter

Het klinkt te mooi om waar te zijn. Toch lijkt het erop dat The Merge de basis gaat zijn waarop alles beter wordt als het om Ethereum gaat. De vernieuwing van de blockchain moet ervoor zorgen dat alles sneller gaat. Ook wordt alles beter schaalbaar. De belangrijkste ontwikkeling is misschien wel dat Ethereum tot 99% minder energie zal gaan verbruiken. Wel is het belangrijk om te weten dat dit nog altijd maar voorspellingen zijn. Mocht dit echter waar blijken, dan zal dit groot effect op de waarde hebben. Ook in relatie tot Bitcoin is dit belangrijk.

Belang voor de markt

Met 71 miljoen cryptoportefeuilles is Ethereum de grootste partij na Bitcoin. Daarnaast is het ook nog eens zo dat deze blockchain veel meer verschillende toepassingen kent dan de grote concurrent. Alleen al het feit dat het systeem wordt opengesteld voor andere crypto’s en stablecoins is een belangrijke factor. Ook smart contracts, apps en tokens zoal NFT’s zijn erop gelanceerd. Wanneer de blockchain als geheel dus een verbetering ondergaat, dan is dit op al deze fronten te merken. Dit is ook de reden waarom het zo belangrijk is voor de cryptomarkt.

Talloze veranderingen

Door The Merge zullen talloze veranderingen plaatsvinden. Zo zal het minen van munten grotendeels verdwijnen. In plaats daarvan wordt het staken veel belangrijker. Staken betekent dat cryptomunten die op het netwerk staan worden gebruikt voor de creatie van nieuwe munten. Dit is ook waar de grote energiebesparing vandaan komt. Ethereum als geheel zal goedkoper worden op termijn. Dit maakt het ook aantrekkelijker. Daarnaast is vooral de ontwikkeling van de snelheid heel belangrijk. Van 20 transacties naar 100.000 transcties per seconden is een gigantische sprong. Daarmee wordt ook direct de grote concurrent Bitcoin direct op achterstand gezet.

Keerzijde van de ontwikkeling

Wanneer je het als gewone belegger van een afstand bekijkt, dan lijkt het alsof er alleen maar voordelen zijn. Toch is het belangrijk om alles in het juiste perspectief te zetten. Zo is het staken in theorie wat kwetsbaarder dan het minen. Dit komt door de techniek erachter, namelijk proof-of-stake in plaats van proof-of-work. Natuurlijk stelt Ethereum zelf dat dit allemaal wel in orde is, maar het is wel aan te raden om als belegger goed op te passen. Zeker in de beginfase kan er en gevaar ontstaan waar niemand op gerekend heeft. Een andere factor is het risico voor andere munten: die kunnen waarde verliezen.

Related Posts