Financiëel plannen, heeft het zijn nut?

Financiëel plannen, heeft het zijn nut?

Financiëel plannen, het nut?Sommige mensen hebben het van nature in zich, anderen hebben nood aan een zetje. Nochtans is financieel plannen voor elke werkende burger een must. Door het opmaken van een financiële planning heb je niet alleen een heldere blik op de toekomst, je staat ook een streepje voor op anderen die geen financiële planning hebben opgemaakt. Met het aankomende nieuwe schooljaar in september helpt Forento.be je graag verder met het opmaken van een financiële planning.

1. Maak een opsomming van alle vaste inkomsten

De sleutel van een goed schema, is het opmaken van een opsomming van alle inkomsten. Som alle vaste maandelijkse inkomsten uitgebreid op: maandelijks loon, eventuele uitkeringen die je extra ontvangt, vervangingsvergoedingen, het jaarlijks vakantiegeld, de 13e maand. Eventuele commissielonen, bonussen en andere extraatjes laat je hier buiten. Een professionele voetballer die bijvoorbeeld extra betaald wordt per doelpunt, weet nooit op voorhand hoeveel goals hij volgend seizoen zal scoren. Berekening van mogelijke aflossingen van een hypotheek op basis van bonussen en extraatjes, geven hierdoor een vertekend beeld.

2. De negatieve pool: alle uitgaven

Aan de andere zijde van de balans staan alle uitgaven. Som in de eerste plaats alle grote maandelijkse kosten op zoals de aflossing van een hypotheek en eventuele huursommen. Vervolledig vervolgens met kleinere vaste bedragen als elektriciteit, water, digitale tv of abonnementen. Stel ook een wekelijks/maandelijks budget op voor de boodschappen. Doorsnee gezien zijn deze wekelijks plus minus gelijk. Tip: via internetbankieren kan je nagaan hoeveel je de voorbije maanden hebt uitgegeven aan boodschappen en extraatjes. Bereken het gemiddelde over de verschillende maanden en neem dit als richtsnoer.

3. Bekijk je doelstellingen van het Financiëel plannen

Waar willen jij en/of je partner gaar naartoe? Sparen jullie voor de aankoop van een nieuwe woning, de wasmachine die aan vervanging toe is, of een nieuwe auto? Op basis van het bijeen te sparen bedrag kan je vervolgens een maandelijks spaarbudget voorop stellen.

4. Pas het plan naar verdere wensen aan

Zit je op basis van bovenvermelde berekening met een tekort? Bekijk dan waaraan dit tekort te wijten is. Veelal kun je door enkele kleine aanpassingen, op jaarbasis honderden euro’s besparen. Ga bijvoorbeeld in plaats van in een A supermarkt te winkelen, winkelen in een goedkopere winkelketen. Ook het opteren voor een bijbaantje, meer uren of doen van overuren geven meer financiële zekerheid. Heb je daartegenover een overschot? Dan kan je de doelstellingen scherper plaatsen. Zo kan je sneller sparen voor de aankoop van een eigen woning, of gewoon meer genieten van het leven. Of je echter met een overschot zal zitten, blijft de grote vraag. De meesten onder ons zullen veelal met een tekort zitten in plaats van met een overschot. Wensen en dromen is één ding, ze omzetten in realiteit een andere zaak.

Financiëel plannen, heeft het zijn nut?
4 (80%) 2 stemmen

Related Posts