Uit recent onderzoek is gebleken dat veel jonge werknemers denken dat duurzaam pensioenbeleggen geen goed idee is. Zij denken dat dit te weinig zal opleveren. Omdat het pensioenstelsel flink verandert, is het echter juist belangrijk om wel het goede beeld van de zaken te hebben. Alleen op die manier is te bepalen of het juiste rendement behaald kan worden. Veel werknemers die jonger dan veertig jaar zijn hebben hier echter geen idee van en krijgen te weinig voorlichting hierover van de werkgever. Dit is daardoor dus wel een belangrijk aandachtspunt.
Meer op maat
Het voordeel van pensioenbeleggen op een duurzame manier is juist dat het meer op maat gedaan kan worden. Dit kan dus juist voor iedere werknemer op zich veel opleveren. Het sluit beter aan op de wensen en behoeften. Dit is een groot voordeel, want nu is er nog te vaak een gat tussen wat nodig is en wat is opgebouwd. Door voor duurzame opties te gaan wordt bovendien direct ook bijgedragen aan de vooruitgang. Dit helpt om de wereld op een meer duurzame manier opnieuw op te bouwen. Dit voordeel weegt op de achtergrond natuurlijk net zo goed mee.
De factor risico
Uit onderzoek blijkt dat vooral de factor risico heel belangrijk is onder jonge werknemers. Zij begrijpen niet direct wat nu wel en niet belangrijk is om mee te nemen als het hierom gaat. Aan de ene kant kan meer risico tot een hoger rendement leiden. Aan de andere kant kan het ook betekenen dat er juist te weinig overblijft. In het geval van duurzaam beleggen denken veel jonge werknemers nog altijd dat de kans op te weinig groter is dan op te veel. Slecht één op de vijf jongeren wil dan ook dat het pensioen volledig steunt op de rendementen die het pensioenfonds behaalt met de beleggingen.
Letten op de duurzaamheid
Het is ook belangrijk om goed te begrijpen wat duurzaamheid precies te bieden heeft. Veel jonge beleggers denken nog altijd dat de duurzaamheid de rendementen negatief beïnvloedt. Dat komt in dertig procent van de gevallen nog voor. Twintig procent denkt daarentegen juist dat het meer opbrengt. Wel is het zo dat de meerderheid desondanks vindt dat duurzaamheid wel moet worden meegewogen in de keuzes die gemaakt worden. Dit moet door het pensioenfonds of de verzekeraar zelf in goede banen worden geleid, blijkt uit het onderzoek.
Zorgen voor voldoende kennis
Door de resultaten van het onderzoek roepen verschillende specialisten uit de branche nu op om in te zetten op het vergroten van kennis bij de jonge werknemers. Door hen beter bekend te maken met het pensioenstelsel en het pensioenbeleggen zijn veel van deze problemen weg te nemen. Het zorgt ervoor dat er met meer vertrouwen aan een goed vermogen voor na het werkzame leven kan worden gewerkt. Uit het huidige onderzoek blijkt al dat bij de twintig procent met de grootste kennis van het pensioenstelsel het vertrouwen ook het grootst is. Dit is dus een opgave.