Geld lenen bij bank voor huurwaarborg mogelijk afgeschaft

Geld lenen bij bank voor huurwaarborg mogelijk afgeschaft
Geld lenen bij bank voor huurwaarborg mogelijk afgeschaft

Als het van Vlaams minister van Wonen Liesbeth Homans afhangt, verdwijnt binnenkort het systeem waarbij een huurder bij de bank geld kan lenen voor zijn huurwaarborg. In plaats daarvan wenst ze een huurwaarborglening bij de Vlaamse overheid te introduceren. Zo blijkt althans uit conceptnota Private Huur van de Minister.

Waarom geld lenen voor een huurwaarborg?

In principe komen de verhuurder en huurder bij aanvang van de huurovereenkomst overeen dat een bepaald bedrag door de huurder zal worden gestort ‘tot waarborg’ van zijn verplichtingen. De huurder kan vrij kiezen op welke manier hij deze waarborg stelt. Kiest de huurder voor een geblokkeerde rekening op zijn eigen naam, dan zal hij 2 maanden huur moeten storten. Uit de praktijk bleek en blijkt evenwel dat steeds meer huurders een dergelijke waarborg niet kunnen stellen. Daarom werden in 2007 2 nieuwe systemen geïntroduceerd, nl. de OCMW-waarborg en bankwaarborg door een financiële instelling.

Bij een bankwaarborg door een financiële instelling garandeert een bank aan de verhuurder dat het bedrag van de borg ter beschikking staat. De huurder verbindt er zich vervolgens toe om periodiek (en max. over een looptijd van 3 jaar) terugbetalingen te doen zodat het bedrag van de borg finaal inderdaad verzameld is. De bankwaarborg door een financiële instelling is dus in principe een lening. Banken zijn wettelijk verplicht om deze bankwaarborg toe te staan. Zelfs indien de klant niet voldoende kredietwaardig is.

Nadeel lening bankwaarborg

Zowel financiële instellingen als huurders bleken weinig happig te zijn voor het systeem van de bankwaarborg.
Voor financiële instellingen is de lening een weinig aantrekkelijk product aangezien:

  • Zij geen rente mogen aanrekenen op het geld dat door hen aan de huurder ter beschikking wordt gesteld. Banken trachten deze beperking te omzeilen door hoge dossierkosten aan te rekenen. Uit een rondvraag bleek Crelan met 65 EUR de goedkoopste dossierkosten aan te bieden. Grootbanken Argenta, KBC Bank en BNP Paribas Fortis rekenen allen 250 EUR aan dossierkosten door;
  • Ze verplicht vanaf datum dat de huurwaarborg is samengesteld, een rente moeten toekennen op de huurwaarborg.

Ook voor huurders is de lening huurwaarborg niet aanbevolen:

  • Zij zijn immers verplicht om bij een dergelijke huurwaarborg 3 maanden huur borg te stellen (i.t.t. de 2 maanden huur bij een huurwaarborg op een eigen geblokkeerde rekening);
  • Verhuurders zijn meer terughoudend ten opzichte van huurders die nood hebben aan een dergelijke financiering. Verhuurders vrezen immers sneller dat de huurder zijn verplichtingen niet kan nakomen.

Huurwaarborglening overheid

Bij de huurwaarborglening die Minister Liesbeth Homans wenst te introduceren, dienen huurders slechts 10% van de huurwaarborg zelf te financieren. De overige 90% kan de huurder lenen bij de Vlaamse overheid. Daarnaast wordt het geld van de lening anoniem ter beschikking gesteld. Dit betekent dat de verhuurder, in principe, nooit te weten komt dat de Vlaamse overheid en niet de huurder rechtstreeks de waarborg heeft volstort. Tot slot zou ook het aantal maanden huur opnieuw verlaagd worden van 3 naar 2 maanden.

Om nadien in de huurwoning bepaalde verbeterwerken door te voeren kan je steeds opteren om een renovatielening of persoonlijke lening af te sluiten. Op onze website vind je een overzicht van de meest gekozen persoonlijke leningen en leningen met het laagste JKP.

Geld lenen bij bank voor huurwaarborg mogelijk afgeschaft
Stem op deze vergelijking

Related Posts
Meer in Leningen
Wanneer lening herzien?
Wanneer lening herzien?

Door de aanhoudende lage rentevoet stellen vele gezinnen zich de vraag wanneer het het goede moment is om hun hypothecaire...

Sluiten