Almaar meer banken trekken opnieuw de rente voor hun hypothecaire leningen op. Niet alleen ING en BNP Paribas Fortis, maar ook Belfius en KBC hebben aangekondigd hun rentes opnieuw te verhogen. Op die manier zitten alle vier de Belgische grootbanken op dezelfde golflengte, en zullen wellicht ook kleinere financiële instellingen deze tendens volgen.
Laagste rentevoet hypothecaire lening
Wie in de loop van eind 2015 tot midden 2016 informeerde bij de bank naar een lening, kon wellicht zijn oren niet geloven. Verschillende banken verlaagden door de aanhoudende lage rentevoet van de Europese Centrale Bank (ECB) en de daaruit volgende lage rente voor spaarrekeningen en beleggingen, ook hun rentevoeten voor hypothecaire leningen. Zo kon men een hypothecaire lening afsluiten voor een vaste rente variërende tussen de 1,80% en 2,20% op jaarbasis. Natuurlijk afhankelijk van de looptijd waarover men de terugbetaling wou spreiden.
Evolutie 2016
Eind 2016 was het gemiddelde geafficheerde bedrag voor een hypothecaire lening van 20 jaar reeds gestegen tot ongeveer 2,90%. Voor een lening tussen de 20 en 25 jaar betaalde men gemiddeld bij de bank een rente van 3,05% in geval van een woonlening met vaste rentevoet.
Bij de aanvang van het nieuwe jaar hebben vrijwel alle banken hun rentevoet verhoogt tot nipt boven de 3,00% in geval van een hypothecaire lening over 20 jaar. Bij ING bedraagt de geafficheerde prijs momenteel exact 3,00%. Belfius afficheert met 3,102%. Grootbank BNP Paribas Fortis maakt reclame met een rentevoet van 3,20%. KBC sluit het rijtje van grootbanken af met het hoogste tarief van 3,88%. Naar verwachting zullen ook kleinere banken, zoals bv. Crelan, binnenkort hun rentes voor hypothecaire leningen verhogen. “Het is aan elke bank om hun rentes voor hypothecaire kredieten te bepalen, in functie van hun commerciële beleid. Een bepaalde prijszetting kan allerhande redenen hebben”, aldus Isabelle Marchand, woordvoerder bij de Belgische bankenkoepel Febelfin.
Natuurlijk gaat het telkens om de geafficheerde prijzen van de banken. Wie een stevig onderpand heeft en bereid is om de hypothecaire lening over een kortere termijn terug te betalen, kan wellicht wel nog genieten van een lagere rentevoet.
Verklaring stijging rentevoet
BNP Paribas Fortis stelt dat de stijging van de rentevoet kan verklaard worden door verschillende factoren. “De rentevoeten voor hypothecaire kredieten worden onder andere berekend op basis van de OLO-referentievoet. Sinds het begin van de maand april 2016 hebben we een lichte stijging vastgesteld van de OLO-referentievoet op tien jaar. Op 5 april bedroeg die 0,45 procent, eind april is die gestegen tot 0,67 procent”, aldus de grootbank. “Voorts neemt de druk op de winstmarges van de banken toe. Zo zit er geen rek meer op de spaarrentes. In België zijn de banken namelijk verplicht de spaarder minstens 0,11 procent rente (0,01% basisrente en 0,10% getrouwheidspremie) te betalen voor zijn spaarcenten. Door de rente op een woonlening op te trekken, kunnen de banken dat verlies lichtjes compenseren”.
Tot slot is er ook de verwachting dat de economie opnieuw zal stijgen na de economische en financiële crisis van de voorbije jaren.
Tip geld lenen huis
Wie momenteel als koper in de onderhandelingsfase zou zitten met enerzijds verkopers en anderzijds de bank, wordt aangeraden zo snel mogelijk te handelen. Volgens analisten zullen de rentevoeten van geld lenen alleen maar verder stijgen in de loop van 2017. Wie dus een woning wil kopen, wacht best niet langer.