Geld lenen voor auto steeds populairder

Wie twijfelt over een auto contant aan te kopen of via een lening, zal wellicht nog eens extra twijfelen door de zeer lage rentevoeten op autoleningen. Volgens statistieken van grootbank BNP Paribas Fortis lenen Belgen steeds vaker voor hun auto. Daarnaast blijken gezinnen steeds vaker een hoger bedrag te lenen voor een nieuwe auto.

Lage rente autolening

Geld lenen voor auto steeds populairderKenmerkend voor de start van het nieuwe jaar is dat banken en andere kredietgevers aantrekkelijke rentevoeten voor hun autolening afficheren. Zo zijn er bepaalde kredietgevers zoals Beobank en BNP Paribas Fortis die voor bepaalde autolening onder de symbolische grens van 1,00% of 1,50% rente duiken.

Deze lage rentevoeten laten autokopers niet ongevoelig. Door de daling van de rentevoeten, lijken steeds meer individuen en gezinnen geïnteresseerd te zijn in geld lenen voor een auto. Ook het bedrag dat Belgen bij een autolening lenen, stijgt opmerkelijk. Waar de gemiddelde Belg in 2013 een gemiddeld bedrag van 15.200 EUR ontleende voor een nieuwe auto, lag dat bedrag eind 2016 op 16.900 EUR. Een stijging van 11%. Niet alleen voor nieuwe auto’s is er een stijging in het bedrag dat kredietnemers lenen. Ook voor een tweedehands autolening steeg het kredietbedrag van gemiddeld 8.400 EUR in 2013 tot 9.400 EUR in 2016.

Wat kost mijn autolening per maand?

Toegepast op de huidige rentevoet van Beobank betekent dit dat men bij een autolening van 15.000 EUR en een lening op 42 maanden 362,84 EUR per maand betaalt. In totaal draagt men daardoor een totale intrest van 239,28 EUR. Wanneer dit gelijkmatig verdeeld wordt over alle maanden, betekent dit 5,70 EUR per maand.

Voor een compleet overzicht van alle huidige tarieven van autoleningen, kan je uiteraard bij Forento.be terecht.

Langere loopduur lening

Naast een stijging van het aantal autoleningen en het bedrag van autokredieten, steeg ook de gemiddelde loopduur van de autolening. De gemiddelde loopduur van een autolening steeg tussen 2013 en 2016 van 52 maanden tot 54 maanden. Dit impliceert dat kredietnemers het totale kredietbedrag willen spreiden over 2 maanden extra. Eenzelfde tendens kan vastgesteld worden voor tweedehands wagens. De gemiddelde loopduur van het autokrediet steeg met 3 maanden tot 45 maanden.

Wat met autolening bij autoconstructeur?

Vandaag de dag kan een autolening niet alleen afgesloten worden bij een bank of andere financiële instelling. Ook autoleningen bij autoconstructeurs zijn populair. Sommige autoconstructeurs afficheren daarbij zelfs met de vermelding “0% JKP”.

Hoewel in werkelijkheid effectief een autolening aan 0% JKP mogelijk is, is een dergelijke autolening niet steeds even aantrekkelijk. Zo kan het zijn dat men bv. bepaalde aanvullende kortingen of opties verliest wanneer men een krediet nodig heeft. Idealiter zou men in dat geval opteren voor (i) de auto met de aanvullende opties bij de autoconstructeur en (ii) een autolening aan een aantrekkelijke rentevoet bij de financiële instelling. Zeker wanneer men de autolening voor professioneel gebruik aankoopt, is het een aanrader toch een autolening met een rente te ondertekenen. Professionele gebruikers kunnen immers de rente ten belope van het deel van professioneel gebruik aftrekken als beroepkost.

Geld lenen voor auto steeds populairder
4.25 (85%) 4 stemmen